Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kaster du mye brød?


#2

Anne C sa for siden:

Periodevis kan jeg gjøre det. Her i familien spiser jeg og eldste annet brød enn mannen. Minsten spiser så og si ikke brød. Mannen sitt brød kastes nok oftere enn det jeg spiser. Men vi er flinke til å fryse ned halve brød også.


#3

banana sa for siden:

Vi kaster sjeldent brød. Kanskje de par siste skivene noen få ganger i året. Har fryser og brødrister lett tilgjengelig på kjøkkenet, noe som hjelper oss. Vi fryser ned oppskåret brød eller halve brød.

Jeg ser at i kantiner etc. hvor man skjærer brød selv blir skalkene i stor grad liggende. Hvorfor? Hos oss spiser vi alltid skalken, den er jo best (i allefall på ferskt brød)! Jeg sender herved en oppfordring om å spise skalken.

Jeg antar at mye av brødkasting foregår i butikker eller på spisesteder.


#4

Floksa sa for siden:

Nei. Kaster aldri brød, men hønene får skalker, skiver som har ligget ute over natten og evt brød som har mugget. Kanskje i volum 1-2 brød i mnd


#5

Tjorven sa for siden:

Noe, men ikke veldig mye.

Vi forbruker omtrentlig 3/4 brød pr dag, så vi kjøper brød nesten hver dag. Noen ganger har det dermed hopet seg opp i skuffen med litt diverse rester. Men det er snakk om noen brødskiver med noen dagers mellomrom.


#6

tink sa for siden:

Vi har veldig ustabile brødspisere (og melkedrikkere). Noen ganger tømmes skuffen i en fei, og når vi endelig har kjøpt inn rikelig så slutter de å spise brødskiver... Men brød er vel noe av den egentlige spiselige maten som kastes hjemme hos oss, dessverre.


#7

Lavender sa for siden:

Svært lite. Helgens ferske brød blir spist. Resten av uka tar vi skiver fra fryseren. Alt annet blir gammelt.


#8

frukt sa for siden:

Veldig lite. Jeg spiser knapt brød, og barna er ikke storspisere. Baker og skjærer opp, og legger i fryseren. Blir mindre svinn av det.
Grønnsaker og frukt derimot ... Det kastes det for mye av.


#9

Retz sa for siden:

Aldri. Jeg fryser ned 2 og 4 skiver i hver pakke, og vet hvor mye jeg spiser.


#10

Sissel sa for siden:

Veldig lite. Har flere i familien som spiser mye brød, så det går ca. 1 om dagen.


#11

Skilpadda sa for siden:

Nei. Vi kjøper oppskåret brød (og når jeg baker, skjærer jeg det opp før jeg fryser det), og så tar vi opp bare de skivene vi skal ha og putter dem i brødristeren. Skalkene blir ofte ikke spist, men resten av brødet blir alltid spist.


#12

Rabbit sa for siden:

Jeg kaster omtrent aldri brød. Oppbevarer det i fryseren og tar ut kun det jeg trenger. Det hender jeg kaster en skalk, men det er ikke ofte.


#13

Fintdethei! sa for siden:

Ustabile spisere her også. Innimellom forsvinner et brød fortere enn svint, mens andre ganger røres det ikke. Det henger sammen med rester av middag, og hvilke type rester det er. Prøver å fryse halve brød. Brødrister og toastjern redder en del brød.


#14

Myria sa for siden:

Litt, men ikke mye. Det er bare barna som spiser brød og vi skjærer det opp på butikken og legger i fryseren. Vi tar opp bare akkurat det antallet skiver som skal spises den dagen. Siden ingen her spiser skalker blir den ofte kastet, men det hender jeg samler dem opp i fryseren og kjører til smuler (til panering, topping på gratenger osv).


#15

IzziCreo sa for siden:

Vi prøver å være veldig bevisste på at ikke brød skal kastes, og da må vi passe på at der enten er delt i to eller i skiver hvis det er kjøpebrød. Kjøpebrød holder seg godt kun i kort tid synes vi, så derfor må vi passe på.

Nå er jeg inne i en periode hvor jeg baker eltefrie brød. Jeg har funnet mindre brødform som passer utmerket til en dag med brød i Izzi-familien. Der gjør at svært lite går til spille, og vanligvis ingenting.


#16

Bluen sa for siden:

Veldig lite, kanskje en skalk. Mannen baker, sånn i hovedsak, og vi fryser ned halve brød. Når ungene ikke er på skolen og med matpakker, går det lite brød her.


#17

Mex sa for siden:

Litt det samme her egentlig.


#18

-ea- sa for siden:

Kaster lite brød, men av og til skjer det jo. Skjærer opp i butikken, og fryser ned i "bunter". Hvis jeg baker så fryser jeg halve brød.


#19

Stompa sa for siden:

Jeg spiser ikke brød mer, bare rundstykker. Sånei, kaster ikke brød i hverdagen. Av og til når ungene har vært hjemme; det som ligger igjen når de drar og jeg ikke klarer å spise opp sjøl.


#20

Magica sa for siden:

Ene ungen spiser brød hver dag, og vi har det stort sett oppskåret i fryseren og tar opp riktig mengde, så nei vi kaster ikke mye. Vi hiver det også i risteren hvis det blir litt tørt.

Jeg baker som regel i helgene og det spises opp.


#21

Strå sa for siden:

Vi kastet lite brød før, med et varierende antall yngre i hjemmet og ennå mindre nå når det bare er Helten og meg. Vi fryser ned halve brød og brødskiver. En skalk kan det av og til bli, men ikke hver uke.


#22

Malama sa for siden:

Det skjer, men ikke så ofte. Vel. Gjerne den siste skallen i perioder hvor det betyr at den er mange dager gammel. Den første er god, og dersom brødet ikke blir mange dager så er den siste også kurant.

Vi forsøker å lage arme riddere om vi har et halvt gammelt brød, lager krutonger etc. Men ja. Det skjer at de siste 3-5 cm av et brød blir liggende mens man har start på nettopp den ferske skalken på det neste brødet.

Da går det i komposten.


#23

millact sa for siden:

Ja, det blir noe. Nå har vi begynt å kjøpe oppkuttet brød fra bakeri og ser vi da ikke kaster brød. Før var det skalkene igjen spiste.


#24

Syrinx sa for siden:

Huff, ja. Mindre i matpakkesesongen og absolutt mindre når jeg orker å bake selv.


#25

safran sa for siden:

Veldig lite. Hvis vi ikke rekker å spise opp, fryser jeg ned i skiver. Veldig greit til matpakker, da holder pålegget seg friskt. Og jeg spiser helst ristet brød, så da er det ikke noe problem at det er frossent.


#26

Eia sa for siden:

Ja. :mumle:

Jeg spiser ikke brød selv, men min mann og mine to sønner kaster sikkert 1,5 brød i uka. Og både mann og barn blir sure når jeg foreslår tiltak. Og nei, de vil IKKE fryse ned ferdig oppskåret brød. :gaah:


#27

venla sa for siden:

Nei, jeg baker selv. Skjærer opp og fryser ned i ulike størrelser. Spiser mer når ungene er her og skal ha matpakke, enn når det bare er jeg som er hjemme. Kastet mer når jeg kjøpte brød. Synes de ble fortere tørre, og var ikke like flink til å fryse ned når det var ferskt.


#28

Trulte sa for siden:

Nei. Fryser i skiver og tar ut det vi har bruk for.


#29

kamp sa for siden:

Aldri.
Spiser ikke brød ;)


#30

Anikka sa for siden:

Vi kaster alt for mye brød. Dessverre.


#31

Einhyrningur sa for siden:

Alltfor mye. Et halvt brød annenhver dag i snitt.


#32

Taien sa for siden:

Nei, vi kjøper ferdig oppskåret og fryser ned. Mannen spiser mye brødmat, resten av oss ikke så veldig mye, men nok til at et brød holder kun et par dager. Og er det noe som er godt på brødet er det jo skalkene! Det er gutta og jeg godt enig om.


#33

Toffskij sa for siden:

Nesten aldri, vi fryser ned brød i skiver og tar det vi trenger.


#34

Elise sa for siden:

Ikke så mye i hverdagen, men nå i ferietid spiser vi ikke så mye brød som vanlig, så da hender det at et halvt brød har ligget litt for mange dager.


#35

Geitrams sa for siden:

Nesten aldri. Skjærer brødet i skiver og fryser det, tar opp det antallet skiver vi trenger hver gang, tines på et øyeblikk.
Når vi ellers har brød til overs, lager vi krutonger.


#36

millact sa for siden:

Hva fryser du skivene i?


#37

Elise sa for siden:

På jobb fryser jeg og tar opp bare de skivene jeg trenger de dagene jeg spiser lunsj der. Da fryser jeg hele det oppskjærte brødet i posen jeg kjøper det i, snurrer bare enden på posen etter jeg har tatt ut to skiver.


#38

Skilpadda sa for siden:

Samme her. Og når jeg baker selv, fryser jeg det oppskårede brødet i vanlig brødpose. (Jeg stabler først drøyt halvparten av skivene oppå hverandre, trer posen over og snur hele greia rundt, og så legger jeg resten av skivene oppå.)


#39

millact sa for siden:

Smart!


#40

Charlie sa for siden:

Veldig lite kastes. Jeg blir nok ofte den som spiser skalker osv. Prøver å være nøye på å ha et brød til det er spist opp før vi tar et nytt ut av fryseren. Jeg «manipulerer» også litt - lager mat til kidsa - noe jeg vanligvis ikke gjør - når jeg ser at vi må få spist brødet. Jeg legger nok litt mer arbeid i brødskiver, så de sier alltid ja til det. Så blir brødet spist i tide.


#41

Kaija sa for siden:

Litt varierende. Jeg spiser lite brød, men ungene spiser jo. Jeg tar stort sett opp et halvt brød fra fryseren av gangen, og da blir det lite svinn. Men periodisk er ungene ikke i brødmodus. Og så blir det igjen noen dårlige skiver som ender i boss eller fuglemat.


#42

Blondie sa for siden:

Jeg spiser nesten aldri brød og hvis jeg gjør det, er det brødskiver fra fryseren. Det blir det ikke svinn av. Jeg må ha mitt eget pga cøliaki.

Samboer baker brød til seg og ungdommene, det holder seg lenge i kjøleskap. Det hender vel at noen skalker blir kastet fordi nye brød er laget.


#43

Lhi-My sa for siden:

Det kastes omtrent ikke brød her. Det har vi egentlig aldri gjort og vi gjør det iallfall ikke med de prisene og den matvarekrisen verden står i nå. Jeg spiser ikke brød, men andre gjør det hos oss. Vi kjøper 3-4 brød om gangen, skjærer de opp i butikken, pakker de i den originale brødposen og dropper plastposen siden brød ikke skal pakkes i plast. Hjemme legger vi brødene i fryseren. De som spiser brød henter opp noen skiver og legger de i brødboksen i en pose sydd av kjøkkenhåndkle. Andre i familien henter frosne skiver og rister i brødristeren. Alle lager niste av frosne skiver, da slipper de visst svett ost og soggy mat. Jeg spiser kun knekkebrød, så forholder meg lite til dette.

Tørre brødskiver brukes til matlaging. En sjelden gang gis en ordentlig tørr skive til bikkjene, de elsker det.

Når man ikke pakker brødet i plast, så mugner det ikke og da kan man alltids få brukt skiven til noe. Muggent brød er det liksom ikke stort å gjøre med annet enn å hive det i komposten.


#44

Eia sa for siden:

Akkurat det gjorde jeg en stund også - tilbød ostesmørbrød etc., og fikk på den måten brukt både brødrester og evt. osteskalker. Men det går ikke nå lenger. :sukk:

Ikke liker de arme riddere heller. :stønn:


#45

Floksa sa for siden:

Det utgjør over 4000kr i året.
Det er en helgetur på hotell det :knegg:
Jeg omregner til hotelldøgn når jeg trenger motivasjon for endring.


#46

C3PO sa for siden:

Nei. Jeg kjøper flere brød når jeg tar ukehandelen og fryser ned, så tar vi opp ved behov.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.