Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når man har fått ryddet opp de verste flaskehalsene

#1

Nooria sa for siden:

De siste dagene har jeg fått gjort en opprydding i de verste flaskehalsene i huset. Det gjelder bad, garderobe og vaskerom (det siste ligger rett ved kjøkkenet og ender stadig opp som roterom). Ryddingen, sammen med noen justeringer av «system» og to nye garderobeskap, er skikkelig mentalhygiene.

Dette får meg til å reflektere. Hvorfor får vi ikke disse delene av huset til å fungere? Hvorfor ender de alltid opp som flaskehalser og roterom? Jeg lurer også på om det ikke finnes et godt ord for disse delene av huset (det jeg nå begynte å kalle flaskehalser).

Dette gjelder selvsagt ikke dere som har det ryddig i hele huset, men det kan jo hende at noen flere enn meg sliter.

Det sentrale svaret er vel at alt må bo et sted, og det er der jeg sliter. For vår del tenker jeg mye av problemet er at det hovedsakelig bare er jeg (av oss fem, mer eller mindre voksne i huset) som er opptatt av estetikken rundt oss. Mannen er flinkere til å lage system enn meg, mens jeg vil ha alt rot bort fra rommene jeg oppholder meg i. Dermed hoper det seg opp på steder jeg ikke oppholder meg. Dette blir for kaotisk for min kjære, så han går sjelden løs på dem for å lage bedre system.

Flere som jobber med å finne gode løsninger, eller kanskje noen som har gode erfaringer?


#2

millact sa for siden:

Gå hardt til verks og kvitte seg med alt man ikke bruker. Så må hver ting ha sin faste plass.


#3

Eia sa for siden:

Har forsøkt gjentatte ganger å gå hardt til verks, men innsett at å be sinnsrobønnen er det beste jeg kan gjøre. :knegg: :lever med 3 stk. rotehoder:


#4

Elise sa for siden:

Jeg har på planen i dag å rydde peishylle og trapp. :mumle:


#5

veobra sa for siden:

Det er mitt svar også. Jeg får ikke med meg resten av husstanden hverken på ryddeprosjekter eller vedlikehold av det i hverdagen. Jeg gjør så god jeg kan for p lage system og plass til tingene. Hver ting sitt sted og hvert sted en ting. Det er en regel jeg forsøker holde.


#6

venla sa for siden:

Det løste seg da jeg flyttet fra mannen og selv kunne legge lista for ryddighet hjemme. Litt drastisk forslag kanskje :knegg: Men kanskje dere kan se på og finne systemer som passer alle i huset? Blir gjerne litt kompromiss fra flere for at det skal funke.


#7

Eia sa for siden:

Du kan tro jeg har prøvd. I over 20 år nå! Men når noen mener at system er det samme som å kvele personligheten, er det ikke mye annet å gjøre. Flytte ut er vel heller ikke noen løsning - det løser kun ett av tre problemer i denne saken. :knegg:


#8

Anne C sa for siden:

I løpet av sommeren har jeg tatt ett og ett område der det har samlet seg opp rot over mange år. Jeg fant gamle aventflasker et sted :sjokk: Flaskebarn har vi vel ikke hatt siden 2006.

Jeg kaster MYE, lukker litt øynene og blir kvitt ting. Jeg håper vi klarer å holde det ryddig en liten stund. Det er nok bare å forvente at det hoper seg opp litt igjen her og der.


#9

Malama sa for siden:

Fem av fem her i huset er rothoder. Vi prøver, men det flir it. Korona og ingen besøk var dråpen. Før styrt -rydda vi i det minste til besøk og grundig til bursdager etc.

Vel, nå er det 16 dager til eldstemann blir 14 og hele huset er en sånn flaskehals som du kaller det, hotspot henger i meg etter ørten forsøk på flylady.

Vel, nå må vi bare ta oss sammen og rydde og så rett og slett prøve og holde det litt for det er jo ikke som om vi trives sånn. Det bare skjer.

Vi har for mye stuff som ikke bor en plass. Det inkluderer av alle dumme ting håndklær. Må få kastet ut stellebordet (yngste begynner i 2. Klasse!!!!) og inn noe dype hyller av et slag til bl.a håndklær.


#10

Ru sa for siden:

Her i huset har vi for mange ting og 3/4 som gir blanke i hvor ting havner og som heller tar høye kneløft enn å flytte ting. :gal:

Jeg vurderer å flytte for meg selv. Jeg er også rotehode, men de andre i huset er mye verre.


#11

Anne C sa for siden:

Vi er rotehode alle sammen, samtidig som ingen av oss liker rot. Vi, eller kanskje jeg har alt for mye greier. Vi bare må kvitte oss med både klær og ting og tang. Jeg synes jeg har kommet er langt stykke nå i sommer.


#12

Charlie sa for siden:

Problemet her er at vi har for mange ting. Punktum. Det er ikke systemet det er noe feil med, men at det kommer mer inn enn ut. Den riktige løsningen er egentlig at folk må slutte å dra ting inn i huset (ut fra et bærekraftspetspektiv). Men løsningen er å skippertaks-selge/kaste/gibort.

Er veldig fornøyd med det vi fikk til da alle klær fra loftet ble tatt ned, og kidsa fikk beskjed om å gå gjennom og rydde. Det de ville ha måtte de selv sortere og rydde på plass igjen, resten gikk ut. En stund senere gjorde vi det samme med de kassene de hadde satt på loftet etter å ha «ryddet på rommet» de siste årene. Vi er ikke ferdig, men nå kan vi faktisk se hva vi har.


#13

zinatara sa for siden:

Min mening er at det er for mye ting, dårlig organisering som ofte går mer på estetikk enn hvor praktisk det er og mangel på rutiner for å holde det organisert. Ting man bruker ofte må være enkelt å sette på plass, da blir det gjort. Ting må ha et sted de bor og alle må vite hvor det er. Og dersom man f.eks. har kurver for å samle opp tilfeldige greier som blir liggende på typiske steder som toppen av kommoden i gangen eller spisebordet, så må man ha rutine på å tømme og sortere dem jevnlig, ellers mister de funksjonen sin.

En annen ting er personlige egenskaper. Jeg har slitt veldig mye med tiltaksløshet og at jeg overvurdere hvor mye jobb noe blir når det er noe jeg ikke har spesielt lyst til. Vet ikke hvor mange ganger jeg har latt noe ligge i ukesvis for så å fikse det på en halvtime når jeg først tvinger meg selv til det. Jeg har måttet jobbe med meg selv, finne på belønninger og motivasjon som gjør det verdt det.


#14

Eia sa for siden:

Jeg kjenner meg igjen der, og har et høstprosjekt for å finne mentale verktøy til å bruke mindre tid til gruffing, og mer tid til handling. Fokusområder er stue og kjøkken, for der tilbringer jeg mest våkentid selv. :jupp:


#15

Lavender sa for siden:

Her har vi ulik mening om når ting skal tas. Har systemer, men bare jeg bruker de. Det blir til at jeg både rydder og får skyld for alt familien ikke finner igjen.

Har brukt en liten formue på skyvedørsgarderober, men de er tomme, sko og yttertøy står utenfor. Vi gjør en jobb på yngstes rom nå for å gjøre det lettere å rydde.

Ting må tas grundig av og til. Fordi beholdning vs tiltenkt plass endrer seg.


#16

sindrome sa for siden:

Jeg tok et tak i gangen for snart to år siden. Har en stor gang, med to 1m Pax garderober (ikke skyvedør). Greia er at det er for mye tiltak å åpne et skap for å henge fra seg ting. Også for meg. Like innenfor ytterdøra har jeg også det jeg liker å kalle et cloak room, et lite rom med do og vask. På den andre siden av ytterdøra kommer trappa ned. Dvs at det var ikke noe godt sted å ha knagger og skohyller like innenfor døra og sko ble stående foran døra og jakker ble hengt på rekkverket til trappa, eller tatt med inn i stua/spisestua og hengt på stolrygger der.
Det jeg fikk gjort var å få laget en slags alkove foran rekkverket til trappa, slik at jeg fikk en vegg der som kunne brukes til å ha knagger på og skohyller under. Inne på det lille badet laget jeg også to rekker med knagger så det var mulig å henge jakker og sånn som bør være lett tilgjengelig, men kanskje ikke trenger å henge i alkoven og et opplegg fra Elfa med hyller der jeg kan gjøre det samme med sko.
Alkoven er ikke bare en vegg mot rekkverket, men har også en endevegg ut i rommet sånn at man ikke kan se knaggene og skohyllene. Da kan det godt være litt rotete der, uten at det synes i delene av huset som har innsyn til gangen.

Paxskapene brukes nå til ting som trenger å oppbevares uten at det skal brukes hele tiden, og mest for ting som jeg bruker. Både unger og gjester henger nå jakker opp der det skal henges, sko står fremdeles litt utover, men i området rundt alkoven, på et teppe jeg har der, så det er liksom på et definert område.

Jeg synes at det har gjort mye for gangen å få det gjort. Her er det da egentlig ikke system som har gjort det, men det at jeg har fått hensiktsmessig oppbevaring som gjør at det er lett og tydelig hva man skal gjøre med klær når man kommer inn. Har også et par nett som henger på veggen til å ha votter og luer etc inne i alkoven, et stativ til paraplyer, alle skohorn henger på møbelet som er i alkoven og er det overflod av ting der så er det enkelt å flytte noe inn i cloak room.


#17

Nooria sa for siden:

Jeg nyter fortsatt ryddig hjem. Mannen ble også inspirert og vil ta flere flaskehalser. For han handler det om den store garasjen vår som brukes veldig lite effektivt, fordi den er full av rot og i liten grad har smarte løsninger.


#18

Anne C sa for siden:

Jeg har fått ryddet de områdene som egentlig alle irriterte seg over, for det har vært der vi oppholder oss. Stua ser jo helt ny ut. Jeg har kastet mye, men mye er flyttet inn på det såkalte hobbyrommet mitt som må tas etter hvert.

Det jeg uansett har funnet ut, som strengt talt ikke er rocket science er at her i huset i alle fall så må vi ha overskudd for å orke å ta tak i dette. Til og med minsten har tatt tak i rommet sitt. Så får vi se hvordan det utvikler seg. De rotehjørnene som var i stua finnes ikke mer, så der satser jeg på at det ikke kommer noe.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.