Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kryptomining - yey or no?

Bør vi forby kryptomining i Norge?

  • Ja
    43 stemmer
  • Nei
    6 stemmer
  • Usikker
    7 stemmer
  • Brokkoli (bryr meg ikke)
    3 stemmer
#1

Mex sa for siden:

I dag kan man lese på NRK sine sider om at naboer i Storkmarknes klager over støy fra dataminingsenter;
www.nrk.no/nordland/naboer-reagerer-pa-stoy-fra-kryptoanlegg-i-hadsel-1.16065984

Interessen for å starte nye datasentre i nord, hvor det er kaldt, ser ut til å være økende.
Men burde vi egentlig tillate ukritisk oppstart av slike sentre?

Jeg tenker nå spesielt inn mot strømkrisen som vi ser i Europa nå, og leser at blant annet mining av bitcoin krever mer kraft enn vi i Norge produserer i løpet av et helt år.
aksjebloggen.com/bitcoin-mining/#:~:text=om%20Bitcoin%20Mining-,Bitcoin%20Mining%20Forklart%3A,ved%20hjelp%20av%20spesialiserte%20datamaskiner.

Her leser jeg også at Kina, blant annet, forbyr datamining ulovlig fordi det krever så mye strøm.
Burde vi forby mining av kryptovaluta i Norge også?


#2

Nenne sa for siden:

Ja, det er bortkastet strøm.


#3

Millen sa for siden:

Ja, både pga støy og strøm.


#4

Timar sa for siden:

Ja, både pga strøm og bråk, og at jeg ikke greier å forstå verdiskapningen i det. Kan noen forklare meg det på en enkel måte? Hva er det som er positivt med slike sentre?


#5

Lhi-My sa for siden:

Altså, krypto er vel en ting og det ser jeg ikke helt nytten av, men hva tenker dere om annen type datalagring? I mitt nabolag er de så smått i gang med å bygge et datalagringssenter. Det er IKKE for krypto, men for annen type datalagring. Det kan være alt fra Facebook tip nettbanker, medisinske journaler eller hva som helst. Vi har jo etter hvert laget oss et digitalt samfunn og alle disse dataene må jo faktisk fysisk lagres et sted. Det vi kaller «skyen» er jo i praksis et fysisk datalager ett eller annet sted. Er det ikke, tross alt, bedre at vi bruker ren norsk strøm på dette enn asiatisk kullkraft feks?

Jeg vet ikke, men jeg tenker at Norge med vårt gjennomdigitaliserte samfunn også må ta vår del av datalagringen. Tenk bare på hvor mye datalagring vårt kontantløse samfunn krever? Eller det at vi gjerne vil ha digitale helsejournaler eller for den del bruke tid på er nettforum som Foreldreportalen.


#6

Milfrid sa for siden:

Datalagring er jeg absolutt for, data må lagres og forholdene i Norge er vesentlig bedre enn feks i California. Pluss at det er en del sikkerhetsaspekter med å ha ting på norsk jord også. Kryptomining forstår jeg bæret av. Dvs jeg forstår det, men jeg forstår det ikke likevel. :knegg:

Jeg jobber ganske mye med datasentre og prosessene rundt å etablere disse.


#7

Mex sa for siden:

Datalagringssentre må vi ha tenker jeg.
Med kryptovaluta så vil jo bare kreve mer og mer strøm for å kunne minde, og sånn jeg forstår dette så er det jo snakk om en eksponesiell vekst.


#8

Heilo sa for siden:

Vi bør absolutt ha et kritisk forhold til hva vi skal bruke strøm på. Frem til nå har vi i Norge hatt en slags Sareptas krukke-holdning til strøm, det blir liksom aldri slutt. Nå som vi både får klimamessige utfordringer med strømforsyningene våre, og samfunnets strømbehov kommer til å øke stort de neste årene virker det opplagt at vi ikke kan fortsette å ha en sånn holdning. Nøyaktig hvordan man regulerer det er en annen sak. Hva har vi lov til å forby, gitt internasjonale regler og avtaleverk?


#9

Polyanna sa for siden:

Helt topp å etablere det der det er store kraftoverskudd og store vanskeligheter med transportere bort kraften.

Det første som ryker ved strømrasjonering ellers.


#10

Heilo sa for siden:

En utfordring er at om det først er etablert et sted så er forbruket så enormt at det sperrer for annen mer samfunnsrelevant bruk av kraftoverskuddet. F.eks. vil jeg heller at man bruker masse strøm på å lage flytende hydrogen til skip enn at man bruker den på krypte. Så derfor tenker jeg at det kan være et poeng å faktisk forby det allerede før etablering.



#12

Polyanna sa for siden:

Ja, det er veldig sant. Definitivt mer fan av grønn hydrogenproduksjon, ammoniakk, batterifabrikker i Mo i Rana, grønt stål i Narvik og andre langt mer verdiskapende ting å bruke kraften til. :nemlig:


#13

IzziCreo sa for siden:

Jeg tenker det samme som Heilo. Tiden er inne for å være særs kritiske til hva vi bruker strøm til.

Regjeringen vurderer strømtiltak i kryptomining: Vanskelig å forsvare den omfattende bruken (E24)

Bitcoin forurenser like mye som New Zealand (Finansavisen)


#14

Kaija sa for siden:

Trykte feil. En mer på å forby. En mindre på å tillate. Beklager.


#15

løve70 sa for siden:

Dette :nemlig:


#16

Mex sa for siden:

Jeg tenker også at det bør komme noen føringer for hvordan vi skal prioritere strømforbruket her til lands. Hvilke industrier ønsker vi som nasjon å satse på. Vi har nok altfor lenge levd med tanken på at vi har utømmelige kilder med energi, og det har vi ikke.


#17

Galathea sa for siden:

samme her, trykte nei som i nei til krypto


#18

GydaG sa for siden:

Jeg skvatt da jeg så svarene, og har trykket feil. Trodde jeg svarte på trådtittelen, beklager.


#19

Mex sa for siden:

Dårlig av meg ser jeg. Jeg burde hatt samme formulering i overskrift og tekst.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.