Pelen sa for siden:
Jeg vil begynne å fermentere, men vet ikke helt hvor jeg skal begynne.
Fermenterer du? Hjelp gjerne til å holde tråden levende.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Pelen sa for siden:
Jeg vil begynne å fermentere, men vet ikke helt hvor jeg skal begynne.
Fermenterer du? Hjelp gjerne til å holde tråden levende.
Millen sa for siden:
Nei.
frukt sa for siden:
Nei, men jeg har fått fermentert blomkål og brokkoli, og kimchi i gave. Veldig godt. Berit Nordstrand har mange oppskrifter.
kamp sa for siden:
Jeg fermenterer ja!
Og jeg hadde det som jobb mens jeg var på psyk, fikk komme og gå litt som jeg orket et par dager på eimealt her i byen! Ps hjelp meg å stemme frem her www.hanen.no/tema/prosjekter-og-priser/arets-lokalmatgruender?fs=e&s=cl&fbclid=IwAR1qZt5SDJtqbCIXpgyPRgQZMUHFYL78jIrsbYuu6kBIkq6gwsriH0VH5eI&fs=e&s=cl
Jeg lager hovedsaklig kombucha og lakefermenterte grønnsaker men så fikk jeg får meg å lage solkål og det smaker nydelig!
Hva ønsker du å fermentere?
Grønnsaker? Vannkefir? Kombucha? Den der koreanske drikken hode mitt ikke finner navn på nå..
Vil du lage fermentert ketchup eller rødkål?
Man kan eks ta Bentes fermentering kurs på nett (fb og hjemmeside). Da får man en veldig grei innføring eller man kan lese seg opp utenom.
Skal du lage kombucha trenger du en Scoby, se om du finner noe lokale grupper og spør der. Noen sdobyer er veldig ivrige på å bli «mamma» når de jobber og lager kombucha og da kaj man få en bit og litt starter og da fortsetter man bare selv. Den vil vokse og Har man en dl starter kan man lage en liter kombucha (1:10) og ønsker man produsere 2 liter samtidig trenger man to dl osv.. Scoby og starter kan brukes på tvers av ulike te. Men te bør være økologisk og uten oljer (Scoby liker ikke dette så godt på sikt..)
I teorien er det kun sort og grønn te som er «ekte» men jeg lager av en infisjon clipper te med ingefær/sitron jeg liker og det virker helt fint.
Må står 6 liter hyllebær blomst kombucha på benken. Vil tro den er ferdig om 1,5-2 uker.
Noen driver med etter fermentering, kalt F2 for å danne mer kullsyre. Jeg har ikke gjort det men skal jeg lage helt naturell te kan jeg gjør det. Da ha man eks appelsin skiver i den ferdige kombucha før man setter den kjøleskapet og samtidig lukker lokket. Lokket er åpent under hoved fermentering. Siden te da får sukker igjen og lokket er lukket, pluss den ikke er avkjølt dannes det naturlig kullsyre samt te får smak av det man putter oppi.
Evt så har man bare F2 uten noe oppi for å danne kullsyre men jeg har periodevis fått ej del naturlig kullrester ved første omgang ogmikke brydd meg med det.
Mamma koser seg med kombucha og kan velge det fremfor vin på kvelden ;) hun liker at jeg stopper fermentering litt tidlig såmde er litt søte men jeg liker de syrligere så da står de lenger.
Gi beskjed om du ikke finner Scoby om du vil prøve kombucha ;)
Solkål er knallgodt, det er kål, ananas og ingefær.
Det er morsomt å se hvordan det begynner å boble i glasset etterhvert. Hvordan det bare dannes små bobler i vannet samtidig som den harde kålen blir mykere. Og det smaker veldig godt :) (jeg har litt chili oppi også)
Jeg har lake fermentert en del snacks gulrot med chili/hvitløk. Ganske enkelt, løs opp salt i vann, tilsett chili/hvitløk og gulrot. Dekk til med hånkle for å unngå flueinvasjon men samtidig må det være luft (jeg bruker gassbluss og strikk rundt) er vel ca 1 uke så er den ferdig. Veldig god snacks!
Så har jeg laget brokkoli/blomkål noen ganger. Det lukter skikkelig fis altså selv om det har god smak ;)
Hadde mye problemer med forstoppelse før. Det er vekke nå. Jeg tåler også mer mat som jeg ikke tålte før, mindre smerter osv. har hatt en håpløs mage i mange år (+ fikk en skyhøy dose antibiotika i utlandet, fastlege er sjokkert fordi jeg fikk det hun normalt brukte på en uke daglig i 10 dager)
Hadde en lege på sykehuset jeg var innlagt som måtte føre opp «medisiner» på medisin kortet mitt fordi eh det vsr litt bedre å komme seg påmtoalettet litt oftere enn ca en gang annen hver uke. Beskjeden var enkel -spis fermentert mat. (Pluss jeg hadde jernmangel og da fikk jeg leverpostei oppskrift hehe) hun tok med noe hjemmefra og da ble jeg litt bit av det. At det smaker godt og samtidig virker det for magen!
Jeg tenker jeg skal lage noe kimchi en dag, har kjøpt eimealt sin og den er god (men veldig sterk) men fra eimealt er curtido favoritten ;)
Høst sa for siden:
Jeg fermenterer ikke, men er glad noen stilte spørsmålet, for når jeg leste om solkålen til Kamp hørtes det veldig godt ut - overse det om det ikke passer i tråden her, men kan du si noe om fremgangsmåte Kamp? Er det veldig vanskelig å gjøre for nybegynnere?
Pelen sa for siden:
Det passer veldig bra i tråden for min del Kamp, jeg er også helt nybegynner.
Takk for flott svar, Kamp. For min egen del er jeg mest interessert i mat, ikke så mye i kombucha.
kamp sa for siden:
Man kan egentlig fermentere det meste av mat.
Ved tørrsalting knarr man salt inn i det slik at slipper væske og ved saltlake legge man det i væske.
Det som hele veien er viktig er at væske det som fermentere, ellers mygler det. Så det er ikke vanskelig bare man får det under væske og har litt hygieniske forhold hjemme ;)
Jeg er langt i fra noen ekspert men har som sagt laget litt saltlake basert og syns det er ganske lett fordi da er det mye lettere at ingenting havner over. Har ikke prøvd ketchup eks men kan tenke meg det er kjempe godt.
Så har jeg laget solkål gjentatte ganger. Det er jo tørrsaltet og man knarr salt inn i finsnittetkål til det gir fra seg væske, deretter knarr inn ananas, masse ingefær og gurkemeie. Har det på glass og et klede over og en strikk rundt, viktig at det får komme oksygen til. Etter noen dager vil det da begynne å boble oppi glasset.
Jeg har en film av dette men vet ikke hvordan jeg kan dele den her.
Er ganske morsomt å se alle disse små boblene og at det lever oppi!
Men jeg vil virkelig anbefale å titte på gruppen fermentering på fb, greit man blir mye henvist til å ta kurset hun Bente har men om dere får spesifikke ønsker dere vil prøve så kontakt meg heller så tar jeg det med mine to eksperter som jobber med det daglig :)
Kan få sett om jeg finner forholdene mellom mengde salt/væske/grønnsaker i kveld og legge ut.
kamp sa for siden:
Dette er base for lakefermenterte.
Jeg gjør deg ofte med snaksgulrot, sukkererter passer også.
Smaksetter med chili/hvitløk/ingefær
Lakefermenterte grønnsaker
saltlake
1 kg grønnsaker i staver eller biter
1,5 ss salt
1 liter vann
Evt. krydder etter smak/ønske f.eks. hvitløk, ingefær, dill eller chili.
Kutt grønnsakene i staver eller biter, eller la dem være hele hvis de er små.
Bland salt og vann til saltet løser seg opp.
Legg grønnsakene tett i glasset sammen med eventuelle krydder, urter eller andre grønnsaker.
Hell over saltlake slik at grønnsakene er godt dekket. Press dem gjerne ned med et kålblad som legger på toppen, eller et mindre, rent glass som passer oppi det du har grønnsakene i, eller eventuelt en plastikkpose fylt med saltlake.
La stå i romtemperatur i 5-7 dager. Smak deg frem og flytt glasset over i kjøleskapet når du er fornøyd med smaken.
Solkål er godt
Oppskriften er litt upresis men ca 1 ss salt per kg grønnsak.
Så er hodekålet 3 kg så bruker du 3 ss.
Det er bare å la det stå først (kanskje 10-15 minutter) deretter å kna godt til det slipper væske. Det slipper ganske bra etterhvert.
Anbefales at man legger kålbladet over slik at ingenting av det knadde kålet/ananasen kommer over væsken. Da går det galt.
Noen ganger må jeg jukse litt fordi jeg ikke får det til å slippe nok væske, da har jeg hatt litt vann og ekstra salt (kanskje 1/2 dl og 1-2 ts salt) og hatt oppi for å være sikker på at alt ligger under.
Jeg bruker ikke kålblad men har klart å få det under greit uten, men jeg setter ofte et litt mindre glass oppi krukka og fyller med vann slik at det blir press nedover. Da er det enda lettere å unngå at noen havner over!
Knall gode
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.