Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan sette opp et blomsterbed?

#1

Bokormen sa for siden:

Jeg har aldri hatt stort annet enn stauder og sesongplanter i krukker, men har lyst til å lage et bed. Men hva gjør man hvis man planter fine tulipaner og andre løkvektster, og de er ferdige med sesongen sin? Lar de bare stå og visne? Eller har man andre ting i bedet som blomstrer senere? Det er jo et poeng i at bedet ikke skal være fint bare noen få uker. :gruble:


#2

ingling sa for siden:

Mitt bed er work in progress, men det jeg gjør:

  • Har rosebusker som kommer igjen år etter år
  • Har stauder med ulik blomstringsperiode, så det er noe som blomstrer gjennom vår, sommer og høst
  • Setter tulipanløker om høsten. Når de er avblomstret, fyller jeg på med enten flere stauder eller mer typisk sommerblomster.

Målet mitt er at det skal være noe som er fint grønt mesteparten av året, og noe som blomstrer størst mulig del av vår/sommer og tidlig høst. Jeg er ikke supersystematisk, men på tredje året synes jeg virkelig det begynner å komme seg. Noe jeg aldri får til nok av er bunndekkere, så der må jeg enten plante flere eller vurdere bark e.l. neste år, for det er i overkant med ugress. I år har jeg vært for dårlig til å ta noe krafttak, men de ser fint ut likevel, heldigvis.


#3

liefje sa for siden:

Nå er riktignok mitt "bed" bare ekstra dype, innebygde balkongkasser, men jeg har plantet flerårige stauder i stedet for vanlige balkongblomster som man må skifte ut hvert år. Jeg har både lave busker, høye strå og ulike vekster med eller uten blomster. Sørger for å plante noen som blomstrer tidlig og noen som blomstrer sent slik at det alltid er pent og i tillegg har jeg planter som har pene blader slik at man ikke er avhengig av selve blomstene for å ha et frodig bed. Går man på hagesenter i begynnelsen av mai, har de ofte et godt utvalg og de aller fleste stauder er merket oversiktlig med når de blomstrer, hvor høye de blir, om de skal ha sol eller skygge etc. Det kan være lurt å spørre i tillegg om noen trenger ekstra pleie (dekke til) om vinteren for å overleve, selv om det er min erfaring at selv de staudene jeg over hodet ikke trodde ville holde til neste år, plutselig dukker opp om våren. Veldig gøy. Den eneste jeg har ordentlig dårlig erfaring med (dessverre) er sommerfuglbusk som dessverre døde to år på rad (så nå har jeg en annen som ikke er så fin, men som lever). Stauder er gøy, de er (ofte) billige og det finnes utrolig mange ulike som sprer seg og sprer glede. Jeg lar dem visne og klipper av sent på våren når nye spirer kommer opp. Veldig enkelt og greit.


#4

Magica sa for siden:

Her er det mye å lære, og gode tips har du allerede fått. Man kan prøve seg litt fram, og også flytte på stauder eller dele opp hvis ting tar for stor plass (viser det seg) f.eks.


#5

Bokormen sa for siden:

Takk for gode innspill! :D


#6

Dali sa for siden:

Jeg har prøvd meg på bed, med god hjelp fra mamma. Ser at en nabo har enda mye finere blomster, så jeg skal dit og knipse for å få tips. Noe som blomstrer tidlig, noe som blomstrer sent. Noen høye og noen lave. Og så være obs på hvilke solforhold der er og velge ut fra det. Vi flytter nå, så jeg har delt opp litt planter for å ta med videre, håper de overlever.


#7

Røverdatter sa for siden:

Jeg elsker blomster og har flere, store, staudebed som er bygget opp gjennom mange år. Det er lurt å velge planter med ulik blomstringstid, men det finnes også mange stauder som blomstrer i mange uker på rad, og noen som blomstrer tidlig og så kommer igjen utpå sommeren med ny blomstring.

Det er viktig å være litt tålmodig. Det kan ta noen sesonger (år) for en staude å etablere seg skikkelig. Hvis den er litt stusslig de første årene etter planting så er det ganske vanlig. Dessuten så kan stauder ha enkelt-år der de ikke er så fine, men så fornyer de seg og blir kjempefine året etter.

Jeg pleier å velge stauder jeg syns ser fine ut, som er humle-og-bie-vennlige, og som jeg tenker passer i bedet ut fra farge, høyde, utbredelse og blomstringstidspunkt. Jeg har også fått masse stauder fra bed hos mine foreldre og min farmor. De er jo virkelig "there to stay", så noen av de jeg har er av eldgammel opprinnelse.

Og så må man tåle at de innimellom bare dør. For noen ganger vil det seg bare ikke.

På våren og midt sommeren så gjødsler jeg med et eller annet langtidsvirkende, og ellers er det bare å vanne, luke og nyte synet.


#8

frukt sa for siden:

Jeg kan anbefale hagesmørbukk hvis du vil ha noe som blomstrer sent. Mine begynner å blomstre nå. Vinterrose er også fin.


#9

veobra sa for siden:

Ta en titt på hva som trives hios naboene. Dere har de samme klmatiske forholdene og lanskje ganske like jordsmonn. Sansynligvis vil mye av det samme trives hos deg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.