Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvitløkspresse, da?

#1

LilleT sa for siden:

Vi har en gammel helt standard hvitløkspresse som jeg synes det er noe herk å rengjøre. Det resulterer i at jeg sjelden bruker den og finhakker hvitløken i stedet. Innser imidlertid at det ikke blir helt det samme som å presse feddene.

Disse pressene hvor man bare skal presse ned virker jo enklere å både bruke og rengjøre, eller? Noen som har erfaring med dem?


#2

Syrinx sa for siden:

Jeg bruker den fine siden på rivjernet. Enkelt og greit.


#3

Myria sa for siden:

Jeg har en sånn og den fungerer sånn passe. Hvitløksfedd er ganske harde og man må trykke veldig hardt og alt blir ikke most på ett trykk så man må gni pressen mot skjærebrettet litt for å få alt most. Jeg foretrekker vanlig hvitløkspresse. Jeg synes ikke det er noe herk å rengjøre, det jeg gjør er å bruke oppvaskbørsten og banke den mot undersiden av hvitløkspressen (altså mot hullene hvor hvitløken kommer ut) og da løsner all hvitløksguggen ut og det er bare å skylle den ut. :jupp:


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg presser ikke hvitløk. Jeg finhakker, med kniv. :trasser:



#6

LilleT sa for siden:

Ser for meg at jeg kommer til å få blodige fingertupper på den måten?

Ok, jeg fryktet at den jeg lenket til ikke var fullt så enkel i bruk som reklamen later som. Skal forsøke banke med oppvaskkost-trikset neste gang jeg har presset hvitløk. Takk for tips!

Ja, jeg også, altså. Det funker ofte godt nok, og det er mye enklere enn å presse, synes jeg. Når jeg skal ha hvitløk i for eksempel salater eller vinaigretter, fungerer derimot ikke hakkingen min godt nok. Synes hvitløk og smak blir vanskeligere å fordele da.



#8

Hyacinth sa for siden:

Jeg knuser med kniven og hakker etterpå.

Hvis det må være helt finhakket, river jeg det på rivjern fra Microplane. Superenkelt. Og den stappes bare i maskinen etterpå.


#9

Nextlife sa for siden:

Dette!
Når man presser hvitløken i presse knuser man cellene totalt og masse bitterstoffer blir frigitt, og er ikke positivt for smaksopplevelsen.
Å finhakke eller skvise med knivbladet bevarer mer av cellene, smaken og sødmen på en helt annen måte og gir den smaken god mat fortjener.
Dette er grunnen til at profesjonelle kokker ikke bruker presse.


#10

Strå sa for siden:

Jeg knuser feddet med flatsiden av kniven og hakker hvitløken jeg også. Å rive feddet har jeg aldri prøvd. Takk for tips.


#11

Strå sa for siden:

Nextlife sin forklaring er interessant, det gikk opp et par lys nå.


#12

My sa for siden:

Dette gjør jeg også, men av ren skjær jåleri, må jeg innrømme. :flau: Har jeg det skikkelig travelt, eller er lat, så tar jeg hvitløkspressa, og merker helt ærlig ingen forskjell på smaken. :knegg: Likevel fortsetter jeg å skvise og hakke, fordi jeg har lært at det er det riktige å gjøre. :nemlig:

Bruker ofte hakkeknivene og -boksen som hører til stavmikseren da. Det er det kjappeste av alt.


#13

Hyacinth sa for siden:

Det er jo mye lettere å knuse feddet med flatsiden av kniven?


#14

Einhyrningur sa for siden:

Knus med knivbladet og finhakk etterpå.


#15

Einhyrningur sa for siden:

Eventuelt om du vil ha helt helt finkornet hvitløk knuser du den med knivsiden, strør på salt (gjerne grov) og drar kniven over med flatsiden på skrå over... ja.. altså, da moser du dem under knivblad som du drar over på et vis...


#16

Lille meg sa for siden:

Jeg har erfaring med den der. Den er noe herk. Jeg har også den meisje lenket til, og det er den jeg bruker.

Selv merker jeg ikke forskjell på om hvitløksfeddene er knust/hakket eller most med hvitløkspresse. I alle fall ikke nok til at jeg orker å finhakke hvitløken. Til det bruker jeg for mange hvitløksfedd om gangen.


#17

Madicken sa for siden:

Jeg merker heller ingen forskjell på smaken selv om løken presses, men det sier muligens mer om smaksløkene mine enn om hvitløkens egenskaper.


#18

Strå sa for siden:

Jeg syns eller innbiller meg at når hvitløken brukes rå, så blir smaken skarpere (svir på tunga) når pressa brukes enn når den bankes og hakkes.


#19

LilleT sa for siden:

Denne tråden ble jo svært lærerik for meg. Jeg skal ikke kjøpe pressa jeg vurderte. Presse med kniven har jeg aldri tenkt på eller hørt om, men det skal jeg forsøke. Takk!


#20

Cauchy sa for siden:

Man kan fint presse med kniven med skallet på, da blir feddet enklere å skrelle også.


#21

Hyacinth sa for siden:

Absolutt. Tror jeg bruker tjue sekunder på en halv hvitløk totalt. Press feddet med skallet på, men det er lettest om man kutter av den harde enden først. Så peller man bort skallet og finhakker så mye man gidder. Det er mye lettere å finhakke også etter å ha most feddet først.

Trodde alle gjorde dette. :knegg:


#22

GinaK sa for siden:

Hakker også. Har aldri skjønt greia med hvitløkspresse. Det bli bare gris og lite utav.
Det eneste jeg har brukt den til er å lage hår med trolldeig... for hundre år siden.. :p nå har jeg ikke sånn presse lengre.



#24

My sa for siden:

Men jeg skjønner ikke helt hvordan denne prosessen knuser cellene noe mindre enn når båten skvises gjennom en presse ... ? Altså hvis grunnen til å droppe hvitløkspressen har noe med å unngå å knuse cellene i hvitløken og frigi bitterstoffer å gjøre, som Nextlife beskriver over her?

#25

Nextlife sa for siden:

Veldig enkelt forklart, hvordan fibrene utsettes for mekanisk press og ryker. I en presse har du trykk og knusing fra alle sider, men ved å skvise får du en mye mindre trykkbelastning, og flere celler blir bevart.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.