Vi har en gammel helt standard hvitløkspresse som jeg synes det er noe herk å rengjøre. Det resulterer i at jeg sjelden bruker den og finhakker hvitløken i stedet. Innser imidlertid at det ikke blir helt det samme som å presse feddene.
Disse pressene hvor man bare skal presse ned virker jo enklere å både bruke og rengjøre, eller? Noen som har erfaring med dem?
Jeg har en sånn og den fungerer sånn passe. Hvitløksfedd er ganske harde og man må trykke veldig hardt og alt blir ikke most på ett trykk så man må gni pressen mot skjærebrettet litt for å få alt most. Jeg foretrekker vanlig hvitløkspresse. Jeg synes ikke det er noe herk å rengjøre, det jeg gjør er å bruke oppvaskbørsten og banke den mot undersiden av hvitløkspressen (altså mot hullene hvor hvitløken kommer ut) og da løsner all hvitløksguggen ut og det er bare å skylle den ut. :jupp:
Den er suverent mye bedre å rengjøre enn alle andre presser jeg har hatt. Og så er det plass til 3-4 fedd i den samtidig sånn at det går raskere å bruke den. Jeg har hatt mange ulike fordi jeg vasker de i oppvaskmaskinen, og de i aluminium blir ødelagt av det.
Ser for meg at jeg kommer til å få blodige fingertupper på den måten?
Ok, jeg fryktet at den jeg lenket til ikke var fullt så enkel i bruk som reklamen later som. Skal forsøke banke med oppvaskkost-trikset neste gang jeg har presset hvitløk. Takk for tips!
Ja, jeg også, altså. Det funker ofte godt nok, og det er mye enklere enn å presse, synes jeg. Når jeg skal ha hvitløk i for eksempel salater eller vinaigretter, fungerer derimot ikke hakkingen min godt nok. Synes hvitløk og smak blir vanskeligere å fordele da.
Dette!
Når man presser hvitløken i presse knuser man cellene totalt og masse bitterstoffer blir frigitt, og er ikke positivt for smaksopplevelsen.
Å finhakke eller skvise med knivbladet bevarer mer av cellene, smaken og sødmen på en helt annen måte og gir den smaken god mat fortjener.
Dette er grunnen til at profesjonelle kokker ikke bruker presse.
Dette gjør jeg også, men av ren skjær jåleri, må jeg innrømme. :flau: Har jeg det skikkelig travelt, eller er lat, så tar jeg hvitløkspressa, og merker helt ærlig ingen forskjell på smaken. :knegg: Likevel fortsetter jeg å skvise og hakke, fordi jeg har lært at det er det riktige å gjøre. :nemlig:
Bruker ofte hakkeknivene og -boksen som hører til stavmikseren da. Det er det kjappeste av alt.
Eventuelt om du vil ha helt helt finkornet hvitløk knuser du den med knivsiden, strør på salt (gjerne grov) og drar kniven over med flatsiden på skrå over... ja.. altså, da moser du dem under knivblad som du drar over på et vis...
Jeg har erfaring med den der. Den er noe herk. Jeg har også den meisje lenket til, og det er den jeg bruker.
Selv merker jeg ikke forskjell på om hvitløksfeddene er knust/hakket eller most med hvitløkspresse. I alle fall ikke nok til at jeg orker å finhakke hvitløken. Til det bruker jeg for mange hvitløksfedd om gangen.
Denne tråden ble jo svært lærerik for meg. Jeg skal ikke kjøpe pressa jeg vurderte. Presse med kniven har jeg aldri tenkt på eller hørt om, men det skal jeg forsøke. Takk!
Absolutt. Tror jeg bruker tjue sekunder på en halv hvitløk totalt. Press feddet med skallet på, men det er lettest om man kutter av den harde enden først. Så peller man bort skallet og finhakker så mye man gidder. Det er mye lettere å finhakke også etter å ha most feddet først.
Hakker også. Har aldri skjønt greia med hvitløkspresse. Det bli bare gris og lite utav.
Det eneste jeg har brukt den til er å lage hår med trolldeig... for hundre år siden.. :p nå har jeg ikke sånn presse lengre.
Men jeg skjønner ikke helt hvordan denne prosessen knuser cellene noe mindre enn når båten skvises gjennom en presse ... ? Altså hvis grunnen til å droppe hvitløkspressen har noe med å unngå å knuse cellene i hvitløken og frigi bitterstoffer å gjøre, som Nextlife beskriver over her?
Veldig enkelt forklart, hvordan fibrene utsettes for mekanisk press og ryker. I en presse har du trykk og knusing fra alle sider, men ved å skvise får du en mye mindre trykkbelastning, og flere celler blir bevart.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.