Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gode, enkle å rengjøre skjærebrett som ikke er plast?

#1

Tallulah sa for siden:

Vi har noen skjærebrett i plast som er modne for gjenvinningsstasjonen, og jeg trenger noe nytt.

Siden tanken på mikroplast fra fjølene har slått meg, ønsker jeg meg noe annet, men hadde vært veldig digg med noe som kunne vaskes i oppvaskmaskin. Finnes det?
#4

Tallulah sa for siden:

Så på dem, men vanskelig å vite hvilket bindemiddel som er brukt iflg. den artikkelen jeg la inn lenke til.


#5

frukt sa for siden:

Aha, jeg leste selvsagt ikke artikkelen. :sparke:


#6

frukt sa for siden:

Gummitre skal kunne vaskes i maskin, men til gjengjeld er det ikke bra for helsa til fabrikkarbeiderne i Thailand som innhalerer masse støv. Det skal visst ikke være lett å finne noe som er både praktisk, miljøvennlig, hygienisk og ikke helseskadelig.


#7

Tallulah sa for siden:

Nei, virkelig ikke. Vil jo at det skal bære laget under skikkelige forhold også.


#8

Strå sa for siden:

Jeg måtte nesten sjekke beholdningen. Jeg har en plastfjøl fra 1990-tallet, den burde nok kastes siden den er blitt veldig ripete. Så har jeg en liten jeg kjøpte i fjor, den er mer gummiaktig og ok tror jeg. En gedigen trefjøl i eik, den er egentlig enden på Mutter'n sin kjøkkenbenk fra ca 2000, brukes mest til kjøtt, det mener jeg skal være okay siden den ikke er behandlet med annet enn maisolje. Vi har også en mindre trefjøl i bøk (Helten tror det), laget av morfaren hans på 1970-tallet. Den brukes til brødmat og vaskes i lunkent vann når det trengs.


#9

Cauchy sa for siden:

Jeg ble inspirert av denne, er det noen som har funnet skjærebrett av gummi til salgs i Norge?


#10

Tallulah sa for siden:

Dessverre. Skarpe kniver har noen, men de er ikke i naturgummi, men i syntetisk gummi, og da er vi like langt. Det er jo egentlig et plastmateriale. Jeg endte opp med å kjøpe to trefjøler på Kitchn sitt salg.


#11

Skilpadda sa for siden:

Vi bruker bare trefjøler, og jeg synes det er veldig greit. Vasker dem med oppvaskbørste og heller kokende vann over når det trengs (når de er brukt til rå fisk eller kjøtt, og ellers sånn en gang i uka).


#12

My sa for siden:

Jeg synes også trefjøler er det aller beste.


#13

Pappalille sa for siden:

Hvilke trefjøler da? ser på mine sørgelige plastfjøler


#14

My sa for siden:

Jeg har en ganske stor, skikkelig gammel som jeg ikke husker hvor er kjøpt, og noen som ungene har laget på sløyden. :vetikke:


#15

Tallulah sa for siden:

Vi har en diger, tjukk sak av endestykker til kjøtt. Den har avrendingsrand rundt hele. Iflg lenka over, som jeg ikke aaaaaaner sannhetsgehalten i, så er fjøler laget av endestykker bra til kjøtt. Du kan lese om det over.

I tillegg kjøpte jeg to fra kitchn. Denne, til grønnsaker. Og denne, også til kjøtt, siden den vi allerede har er så utrolig tung og uhåndterlig.

Svigers har en sak til brød der smulene ramler oppi et brett fordi fjøla er en slags trerist. Den er veldig praktisk.


#16

Syrinx sa for siden:

Fiskars har skjærefjøl med render. 199,- på Jernia nå, inkludert brødkniv. Anbefales.


#17

Tallulah sa for siden:

Denne i bambus?

Dessverre leste jeg litt for mye om hvordan bambus blir behandlet for å bli flatt, så nå tenker jeg at jeg ikke vil ha maten min på det. Men veldig godt tilbud til noen mindre lettpåvirkelige enn meg. :knegg:


#18

Syrinx sa for siden:

Den, ja. Jeg har ikke lest noe som helst, så happy go lucky og null refleksjon her. Bør sikkert skjerpe meg på både det ene og det andre.


#19

Pappalille sa for siden:

Samme forhold til bambus her. Takk for svar. :)


#20

Lille meg sa for siden:

Opplyse litt mer? :blafre:


#21

Tallulah sa for siden:

Babus er veldig hardt, men som vi vet; rundt. Så det legges i bløt i en kjemisk løsning slik at det er mulig å banke det flatt. Den er visstnok ikke særlig miljøvennlig og skadelig for arbeiderne. Hvor mye av den løsningen som blir med inn i produktet vet jeg ikke. I den lenka mi over står dette:

Mattilsynet skriver dette, så faren for melamin/formaldehyd i Norge er nok ikke kjempehøy: www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/matkontaktmaterialer_av_plast_som_inneholder_bambus_er_ikke_tillatt.41505

Samtidig står det også:

Jeg velger uansett å bruke en fjøl med mindre lim enn det en bambusfjøl er nødt til å ha, og som er i et materiale som er mindre behandlet. Nå så jeg litt for seint at de jeg har kjøpt (og anbefalt her) er i teak, det vil jeg jo også helt unngå grunnet avskoging. De er sertifisert, men det er en merking Regnskogsfondet mener er for dårlig.


#22

Lille meg sa for siden:

Takk for gjennomgangen, Tallulah. Selv om jeg, må jeg innrømme, var mye lykkeligere som ignorant. Jeg endte opp med å lese grundig gjennom den lenken du la ved, og da ser jeg jo at alle plastskjærefjølene våre må forlate oss.

Det beste alternativet til plast fremstår ikke som et spesielt bra alternativ for meg, egentlig. Jeg fant denne skjærefjølen her, som anbefales i artikkelen. Prisen er stiv (nesten 2500), men det er jo noe man kunne ønsket seg til jul - hadde det ikke vært for at den veier 12,5 kg!

Men! Alt håp er ikke helt ute. I min søken etter passende skjærefjøler, så kom jeg over en i bøk som lignet veldig på en skjærefjøl jeg mener vi har liggende gjemt i en eller annen skuff. Etter litt jakt fant jeg ikke mindre enn fire skjærefjøler i tre (i tillegg til den skjærefjølen vi allerede bruker til å skjære opp brød), hvorav maks en av disse er kjøpt.

Finnes det noen enkel måte å finne ut hvilken type tre disse er laget av? Noen som vet? Det er en tydelig fargeforskjell, men ... Hvilket materiale kan man regne med at ungene har hatt tilgang til på skolen?


#23

Tallulah sa for siden:

JEG VAR OGSÅ MYE LYKKELIGERE SOM IGNORANT! :hylgrine:

Men det finnes rimeligere alternativer enn en blokk på 12 kilo altså. Faktisk ligger det en del fjøler på finn til en rimelig penge.

Fjøler laget på sløyden vil jeg tro er av furuplank. Om du legger inn bilde så kanskje det er lettere å se?


#24

Lille meg sa for siden:

Jeg tror rett og slett ikke jeg klarer å ta bilder som viser fargen helt korrekt? Og burde man kanskje tatt bilde fra siden? Alt man ikke vet. Jeg har forsket litt og søkt litt, så kanskje flere kan ha nytte av denne oppsummeringen.

Jeg har lagt ved tre bilder, men jeg tror uansett det er vanskelig å vite hvilket tremateriale som er brukt. Bilde 1 inneholder de to fjølene jeg tror kan være laget i lønn, men jeg er veldig usikker. Den til høyre ligner litt på denne som er i lønn, men jeg tror kanskje den er for lett? Eller kan den til høyre være i bøk mon tro? Brio-togbaneskinnene er visstnok i bøk, men det har jeg ikke noen skinner av for sammenligningens del.

Fjølene på de andre to bildene tror jeg mest sannsynlig er i furu eller eventuelt kanskje muligens i gran?

Jeg har ellers hørt at det perfekte er det godes fiende. Gjett hvor jeg er på vei. :sparke:


#25

Tallulah sa for siden:

Jeg vet. Så slutt med det og bruk de du har! De er uansett MYE bedre enn plast, og ikke giftige.

Jeg tror de med avrundet ende er furu.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.