Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dine beste sparetips?

#1

Luftslottet sa for siden:

Nå er det mange av oss som sparer inn litt i privatforbruket, og alle har helt sikkert økonomiske tips som vi andre ikke har tenkt på.

Kan du dele dine beste sparetips av stort og smått?


#2

Luftslottet sa for siden:

Mine beste sparetips, litt farget av at vi i helga spiste pizza (4 mannfolk og meg!) der jeg bare måtte handle inn til pizzabunn, men hadde rester til resten liggende i fryseren.

 • Ikke kast selv små rester med kjøtt (pastasaus, tacokjøtt, avplukk på helstekt kylling osv.). Putt det i fryseren i stedet for å legge det i kjøleskapet til det dør, og bruk det på pizza, i omelett eller oppi grønnsakssuppe.

 • Den lille skalken med hvitost som er blitt vanskelig å skjære opp kan også puttes i fryseren og brukes i pastasaus eller kjøres frossen i blender for å lage revet ost. Den pleide å ligge innerst i kjøleskapet og bli muggen hos oss.

 • Lag dobbel porsjon av en del mat hvor det ikke er mer arbeid (lag to lasagner i stedet for én, lag dobbel porsjon gryte) og ha i fryseren til dager der du normalt ville valgt take-away eller ferdigmat fra butikken. Mye, mye billigere!

 • Sjekk om du er dobbeltforsikret eller har for dyre forsikringer. Mange har innboforsikring både sammen med boligforsikring og gjennom fagforening. Trenger du virkelig kasko på bilen?

 • "Bruk opp" én strømmetjeneste av gangen, og bytt. Da får man ofte rabatt på den første måneden eller to også.

 • Sjekk treningssenterabonnementet ditt. Trenger du virkelig tilgang til alle sentre i Norden, spesialiserte gruppetimer og håndkle?

 • Dyre, men hyggelige vaner: Velg take-away-kaffe annenhver dag i stedet for hver, halvparten så dyrt.


#3

Nenne sa for siden:

Ukeshandling og middagsplan.

Vi har en middagsplan vi rullerer på og som vi sjekker gjennom når vi skal skrive ukas handleliste. Da har vi forslag til sju middager og kan justere på den etter som hvor mange som er hjemme og hva folk har av planer. Så skriver vi lista og holder oss til den. Da kjøper vi bare det vi skal ha og ikke noe mer. Ingen handler sultne.

Niste tas med på jobb, ev. som minstemann gjør å betale en fast sum i måneden for lunsj. Kaffe drikker vi hjemme eller på jobb.

Klesvask tas i helgene, da har vi samlet opp såpass at det går fulle maskiner av de ulike sorteringene.


#4

Tallulah sa for siden:

Spe gryteretter og supper med linser og bønner. Funker fint til veldig mye italiensk, indisk og mexicansk, spesielt vegetar, og retter der man bruker rødt kjøtt og kjøttdeig.


#5

venla sa for siden:

Se hva du brukte penger på i de to forrige månedene. Kan du kutte ut noe?

Rydd hjemme og selg det du ikke har bruk for.

Planlegg måltider og bruk opp det du har i skap og frysere før du handler nytt.

Sykle eller gå når du kan.

Få tips hos penge-influensere, Dine penger eller andre som skriver om privatøkonomi


#6

Dragen sa for siden:

Bruk biblioteket!


#7

Observatøren sa for siden:

Gjør en liten jobb selv, som venla tipser om. Hva bruker du faktisk penger på?

Ta utskrift/last ned tall fra nettbanken, gå gjennom og sammenlign med SIFO-budsjettet. Der det er store avvik undersøker du om dette er prioriteringer eller sløsing.

www.oslomet.no/om/sifo/referansebudsjettet

Sifo-budsjettet er nøkternt og tar ikke høyde for boligkostnader, forsikringer etc. Men jeg tror det kan brukes for de fleste.

De fleste av oss har noen blinde punkter der det går endel penger fordi vi ikke ser det under ett - hva totalen utgjør.

Det er heller ikke noen vits å gjøre store grep for å spare hvis det egentlig fører til mer sløsing, dvs at man kjøper inn billig mat som ikke blir spist feks.


#8

banana sa for siden:

Spør deg selv minst én gang, gjerne to, om følgende når du handler noe: Trenger jeg virkelig denne? Kommer jeg til å bruke den?


#9

frukt sa for siden:

Jeg har bare så mye penger jeg har lov til å bruke på en uke på brukskontoen, resten overfører jeg til en reservekonto. Da blir jeg nødt til å tenke meg om før jeg handler, og bruker mindre penger på ting jeg egentlig ikke trenger. Det fungerer kanskje ikke like bra for større familier.


#10

frukt sa for siden:

Og: Gir dette meg mer penger, tid eller utvikling?


#11

Observatøren sa for siden:

Og hva kan jeg kvitte meg med som denne tingen erstatter? Bruk finn.no/tise aktivt og få ting ut av huset før du kjøper noe.


#12

Dragen sa for siden:

Reise: ta med vannflaske og matpakke. Last ned underholdning på forhånd, eller ta med en bok - den går ikke tom for hverken strøm eller nett.

Bestill billetter i god tid og vurder om du kan reise på litt andre tidspunkter enn alle andre.

Bruk beina eller sykkelen heller enn bilen.

Inviter folk på middag heller enn å gå ut og spise. Eller enda bedre, inviter på skogstur.

Inviter venninnene dine på klesbytteparty. Jeg, for eksempel har skapet fullt av kjoler i str 42 som jeg ikke bruker. Har du vurdert om jeg er vennen din?

Kast, gi bort, eller selg alt du ikke trenger. Jo færre ting, jo bedre oversikt.

Datovarer og restefest. Hos meg er fryseren stadig full av revet ost, som ungdommen bruker til å toppe ostesmørbrød eller makaroni.

Middagsplan og ukehandel.

Kutt ned på strømmetjenester, brus og alkohol. (Men godteriet mitt får du aldri.)

Vurder om du skal slutte å være støttemedlem på treningssenteret, eller om du skal begynne å dusje der for å spare strøm.


#13

Dragen sa for siden:

Delingsøkonomi - kan du leie ut et rom? Bilen? Litt av tiden din?


#14

Observatøren sa for siden:

Vi har "investert" i klippekort i svømmehallen for å sikre at familien er grundig vasket (og kloret) 1-2 ganger i måneden. :nemlig:

(Neida, det er for å sikre at 10-åringen har progresjon i svømmeferdighetene. At det er deilig varm dusj og badstu kommer som en bonus).


#15

Dragen sa for siden:

I kommunen der jeg jobber, koster det 300 å være med i bedriftsidrettslaget. Til gjengjeld refunderer de halvparten av klippekortet til svømmehallen.

I kommunen der jeg bor, er det gratis for alle å gå i svømmehall på lørdager, og for kvinner også på søndager.


#16

007 sa for siden:

Eller selg dem på FP. :vilha:


#17

apan sa for siden:

Bruk helgene i skogen eller på annen tur; ta med matpakke. Vi fryser nesten alltid kakerester når vi har hatt selskap og sånt; tar det med på tur. Da unngår vi stappe det inn dagen etter selskapet og når vi skal på tur, slipper vi kjøpe inn noe annet av typen "godbit til tur". Sjokoladekake i langpanne er feks perfekt til tur.

Og om man ikke har gjort det før; ta alltid med mat og drikke på reise.


#18

Divine sa for siden:

Det var bra noen torde å si det høyt. :sparke:


#19

Plingo sa for siden:

BUA om biblioteket har det - der kan man låne masse utstyr til aktiviteter og turer.

Garnbyttekveld med garnnerdevenner

Kjøp inn bursdagsgaver til klassevenner når man kommer over kupp.


#20

Divine sa for siden:

Sorry, men overskriften får meg til å fnise hver gang. En venninne av meg har nemlig et avisutklipp hengende på kjøleskapet sitt med Finn Christian Jagges geniale sparetips: Om du sparer 2000 kroner dagen, blir det fort en vane.

:knegg:


#21

Dragen sa for siden:

Selg vennene dine på FP, og skru av varmen i svømmebassenget ditt. :nemlig:


#22

Millen sa for siden:

Her pleier jeg stort sett å kjøpe gaver på Ark fordi har alltid tilbud, og jeg kan lett kjøpe gave til under 100 lappen. Pris på gaver her i huset går etter realasjon ungen har til den klassevennen.


#23

annemede sa for siden:

Sykle til jobb på morgenen og dusjer der.


#24

IOA sa for siden:

Jeg handler alltid på fredag kveld. Da har de akkurat fylt opp i nedsatt-disken i min lokale butikk, og utvalget er ekstra stort fordi det dekker varer som går ut både lørdag, søndag og mandag.


#25

Elise sa for siden:

Ha system i kjøleskapet, så kaster du mindre mat. Vi bruker en skuff til uåpnet pålegg, åpnet pålegg har egen hylle. Og et eget område til middagsrester, sånn at det er oversiktlig og lett å bruke.

Si opp lineær-tv hvis det knapt brukes.

Si opp treningssenteret hvis det ikke brukes. :sparke:

Drikk vann. :jupp:


#26

Retz sa for siden:

Vet ikke om måten jeg gjør det på kan kalles tips, mine innsparinger bærer preg av at jeg bor alene, og dermed ikke behøver å ta hensyn til andres ønsker eller behov. Det jeg prioriterer - og prioriterer bort - avviker ofte fra det som er mest vanlig, i hvert fall ser jeg det er slik hos mine egne venner og delvis også familie.

Prioriteringer er barn og barnebarn pluss en sporadisk reise. Sistnevnte ofte på budsjett.

 • handle fra datodisken
 • handle sesongvarer
 • middag bare et par ganger i uka
 • ikke kjøpe take away/kaffe/gå på kafé
 • alltid matpakke
 • bare én strømmetjeneste
 • ikke gå på kino/teater bortsett fra med barnebarn
 • dusje et par ganger i uka
 • bruke vaske- og oppvaskmaskin bare når strømprisen er lavest
 • bruke restegarn eller strikke for andre
 • restaurantbesøk 3 ganger i året
 • ikke kjøpe klær (har heldigvis nok)
 • sagt opp treningssenter
 • bruke bil minst mulig
 • kjøpe billigere gaver
 • bake mindre

Jeg har rimelige interesser; løping, strikking, turer med hunden og lydbøker, i hvert fall er det fullt mulig å ha et lavt budsjett på det området. Shopping liker jeg ikke og jeg føler absolutt ikke at jeg ofrer noe ved å minimere restaurantbesøk.

På reiser prioriterer jeg opplevelser. Bor gjerne billig, men sentralt, og som da jeg nylig var i London; kjøpte kun street food og diverse frukt fra matbutikker, og shopping begrenset seg til Boots og en nydelig, liten butikk for barneklær hvor yttertøy til barnebarna kostet mer enn flybilletten. Prioriteringer. :jupp:

For meg er det viktig å vite hvilke områder som betyr mye for meg, og hvilke som jeg uten å blunke kan avskrive. Da blir det lett å velge, synes jeg.

Jeg sparer først og fremst med tanke på vinterens strømpriser på hytta. Prøver å lage en strømbuffer der fordi jeg ikke aner hvor mye prisen vil stige framover.


#27

frukt sa for siden:

Sparer mer på å selge barna tror jeg.


#28

Malama sa for siden:

Skru av varmen i svømmebassenget og sett av et par tusenlapper hver dag, ja, det er spartipsene sine det. Jeg, vel, har ikke utbetalt nok i mnd til å sette av et par tusenlapper hver dag, om jeg så ikke skulle brukt penger på NOE annet, så, ehh... JA :)


#29

Malama sa for siden:

Men, å bruke vaskemaskin og oppvaskmaskin på rimlige tider (ikke når en sover, men kan fint startes 21 og henges opp før en legger seg, f.eks) er jo lurt, og alle de andre smarte tingene folk har nevnt om dataovarer og å spise opp det en har i hus.

Vi har lavbudsjett ferier, hver sommer går kontoen alvorlig i pluss (feriepenger, tidvis skattepenger, ingen sfo/bhg betaling) så det er ikke så mye å spare der, men vi kan bli mye flinkere til å handle smart, ikke sånn ca hver dag.


#30

veobra sa for siden:

Brukk ullgenser og tøfler inne. Det er mye å spare på smart bruk av varme.

Vi lukker døra til soverommene og har ikke varmen på der. Bruker sånn sett ikke penger på å varme rom som ikke trenger varme.

Matpakke.

Vann som tørstedrikke. Jeg har vannflaske i sekken når jeg er på tur.

Spis opp maten. Vi har dessverre en del svinn og må skjerpe oss. Kreativ matlaging med det som er av rester.


#31

Tjorven sa for siden:

Det er lett å tråkke skikkelig feil i slike tråder. For det er så lett å komme med tips som kan høres helt "skru av varmen på bassenget"-aktige ut.

Vi bor nemlig i et relativt nybygd hus hvor vi fremdeles lufter for at det ikke skal være for varmt på dagtid. Så det er lett for oss å si at vi venter enda litt lenger med å skru på varmen. Og at vi i år har bestemt oss for at det ikke skal være så varmt inne at man kan gå barbeint midt på vinteren (som vi har gjort alle tidligere år).

Og så har vi nesten helt sluttet å bruke bilen vår i hverdagen. Det er lett for meg å si siden hele familien uansett må ha månedskort for å komme seg på jobb/skole og vi bor 200 meter fra et t-banestopp hvor det kjører 8 baner i timen i hver retning.

Jeg synes også at vi sparer en del penger på å ha matkasse annenhver uke, men det er kanskje fordi vi ikke er noe flinke til å ukeshandle og/eller kjøpe det som er på tilbud. En annen fordel med matkassen er at den gir såpass mye rester at jeg ofte ikke trenger å kjøpe lunsj på jobb (jeg har skjønt at ikke alle føler at det er mat nok til det i en matkasse).


#32

Plingo sa for siden:

Avrim fryseren om du ikke har no frost. Rim krever vist mye ekstra energi. Der har vi en jobb, men venter til det er litt kaldere ute.

Tin ting i kjøleskapet, da bruker kjøleskapet mindre energi på å holde ting kaldt.

Sett steikeovnsdøra på gløtt etter bruk, slik at varmen kommer ut istedenfor at ovnen skal bruke energi på å kjøle seg ned.


#33

millact sa for siden:

Ha restedag en dag i uken. Alle trenger ikke spise lik middag.

Velg en strømavtale med 0 i påslag og lave månedsavgifter.

Sjekk boliglånsrenten og få tilbud fra ulike banker.


#34

Fintdethei! sa for siden:

Godt poeng, selv om det unektelig monner å skru av varmen i bassenget og spare 2000kr på egen konto hver dag :knegg:.

Jeg synes det er mange gode, folkelige sparetips i tråden her. For min egen del, så er planlegging av mat (er blitt mye flinkere) et av sparetipsene.

Jeg tror også jeg skal gå gjennom alle lyspærer i huset, jeg vet vi har en del halogen, og de ryker ofte også. Vi fyrer mest med ved, har gratis tilgang, så det er billig.
Jeg tror en runde på forsikringer står på planen neste.


#35

Dragen sa for siden:

Velg noen sparetips som passer for deg, og gjør dem om og om igjen.

Jeg har vært mystery shopper, leid ut et rom i boligen min, solgt smykker, solgt iPaden jeg fikk i premie på jobb, tatt med ungene på skogstur heller enn på kino, tatt med ungene på ferie med ferje i Oslofjorden og medbragt matpakke, lært dem å sette pris på biblioteket. Jeg har brukt firmahytter når det er mulig. Jeg røyker ikke og drikker forholdsvis lite alkohol. Jeg har bestilt togbilletter tre måneder før avreise, for det er da de billige billettene blir lagt ut. Jeg har benyttet meg av fagforeningsrabatt på bank- og forsikringstjenester. Dessuten har jeg forhandlet beinhardt hver gang jeg har byttet jobb.

Jeg bruker det billigste treningssenteret, og jeg begynte ikke der før jeg var sikker på at jeg kunne forsvare for meg selv å bruke penger på det - nå passer jeg på å dusje der.

Jeg har kjøpt gammel bil fra 1995, og kjørt den til den daua, mens jeg sparte opp til en litt nyere enn. Deretter kjørt den til det ikke var mer igjen av den, mens jeg sparte opp til en litt nyere en. Nå har jeg en kjempefin bil fra 2014, som jeg gjerne leier ut til øvelseskjøring, den har nemlig manuelt gir.

Jeg syns jeg har prøvd nesten alle triksene i boka, og etter ti år var huset mitt plutselig(...) nedbetalt. Det er altså mulig.

To veldig viktige tips: Send aldri sulten kvinne i butikken alene. Ta ikke økonomiske avgjørelser basert på frykt.


#36

Blondie sa for siden:

Jeg leser ikke så ofte sparetips, det er lite relevant for meg som oftest. Jeg har gått alle rundene for mange år siden, å kutte ut alle unødvendige abonnement og tjenester.

Det aller viktigste for meg er å ha stålkontroll på hva pengene blir brukt til. Det er ingen transaksjoner som kommer som en overraskelse og alle regninger er tatt høyde for. Jeg nyter oversikten og er inne på mobilbank flere ganger daglig. (noe som er hyggeligere nå, når bufferkontoen faktisk har litt størrelse. For bare halvannet år siden var den skrapa).


#37

Luftslottet sa for siden:

Men da har du kanskje noen gode tips til oss andre? :)

Fant du noen oversette feller?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.