Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mel eller egg i gratinerte poteter/rotgrønnsaker?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg ser at mange oppskrifter på rotfruktgrateng inneholder mel eller egg. Jeg skjønner jo at mel bidrar til å jevne væsken, og egg lager vel også en mer stabil grateng. Men når det kommer til fløtegratinerte poteter og andre fløtegratinerte rotgrønnsaker, vil ikke egg bli litt… eh... eggete?

Noen som har erfaring med mel eller egg i gratinerte rotgrønnsaker?


#2

Hyacinth sa for siden:

Grunnen til at jeg spør er at jeg ofte føler gratengen min blir litt lite kremete. Men så bruker jeg jo heller aldri kremfløte…


#3

celebelen sa for siden:

Jeg har ikke prøvd. Men en kollega mener at havregrøten blir bedre med egg, så det funker sikkert på gratinerte poteter også.


#4

Hyacinth sa for siden:

Jeg har ofte rørt egg i havregrøten til ungene, men da etter at den er ferdig. Den blir jo mye mer næringsrik, men jeg synes ikke det påvirker konsistensen.

Hvis man blander egg i havregrøt og putter den i ovnen, blir det jo kake. :)


#5

Myria sa for siden:

Jeg bruker aldri mel eller egg i. Jeg har aldri hørt om det heller og synes det høres litt merkelig ut. Dessuten vil vel egg gjøre at det blir eggestand og det er jo ikke den konsistensen man er ute etter? :gruble: Mine gratinerte poteter/grønnsaker blir alltid kremete, men jeg bruker alltid kremfløte da.


#6

løve70 sa for siden:

Dette. Tror det er kremfløte som er tingen akkurat til dette bruket ihvertfall.


#7

Eia sa for siden:

Vil du ha den fyldige, kremete konsistensen (og smaken) bør du kanskje vurdere fløte?


#8

Syrinx sa for siden:

Jeg bruker bechamelsaus når jeg lager gratinerte grønnsaker. Ja til mel der altså.


#9

Blå sa for siden:

Jeg blandet et egg i de fløtegratinerte potetene jeg laget i helgen, fordi jeg hadde ett som var gått i stykker og ville få brukt det. Men det ble ikke noe særlig, konsistensen ble hardere og det smakte overraskende sterkt av egg. Så jeg ville heller gått for fløte enn egg. (jeg hadde fløte også, men det ble liksom overdøvet av egget)


#10

Isolde sa for siden:

Mel i grønnsaker men ikke i poteter. Synes stivelsen fra potetene er nok.


#11

Hyacinth sa for siden:

Tester ikke egg da, iallfall.

Jeg bruker fløte altså, men ikke kremfløte.


#12

løve70 sa for siden:

Akkurat til dette er min erfaring at man trenger kremfløte. I mye annet bruker jeg matfløte istedet.


#13

Eia sa for siden:

Jeg bruker alltid kremfløte, koker potetene/grønnsakene (med en potet eller to) i fløten, heller over i form og gratinerer. Da får jeg alltid en kremete konsistens. Så mitt forslag er: bruk kremfløte. :jupp:


#14

Hyacinth sa for siden:

Joda, jeg ser poenget, det blir både bedre og får en annen konsistens med kremfløte. Men jeg velger likevel matfløte.


#15

Syrinx sa for siden:

Matfløte funker ikke i retter som koker en stund.


#16

trøtt sa for siden:

Jeg bruker kremfløte og lettmelk i fløtegratinerte poteter. Minst halvparten melk. Koker det først på plata, så i ovnen. Den blir kremete nok i massevis. Kanskje prøve det istedenfor matfløte hvis du synes det blir litt voldsomt med kun kremfløte?


#17

Retz sa for siden:

Jeg bruker bare parmesan over. I rause mengder.


#18

Erica sa for siden:

Jeg tror du har to valg om du ikke ønsker å bruke egg:

Kremfløte
Eller lage hvit saus som du blander rotgrønnsakene i og strør ost over.


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg vet det, og jeg ville ikke gjort det hvis vi skulle ha selskap, for eksempel. Men til en helt vanlig tirsdagsmiddag med kjernefamilien får det duge.


#20

Hyacinth sa for siden:

Ja, godt alternativ! (Men hvorfor koke det først, egentlig? For å redusere?)

Uansett: Har spist og det ble godt. Det var forresten den nye(?) kokefløten fra Tine som ble brukt.


#21

trøtt sa for siden:

Det tar kortere tid I ovnen og jeg synes det blir riktigere konsistens på det.


#22

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips!


#23

-ea- sa for siden:

Jeg koker det aldri, vil ha minst mulig arbeid og da får det heller lage seg sjøl i ovnen. Men bruker alltid kremfløte - kan hende at jeg blander inn litt melk hvis jeg ikke har nok fløte.


#24

Hyacinth sa for siden:

Kanskje kremfløte pluss melk funker bedre enn bare matfløte.


#25

Myria sa for siden:

Jeg koker også først, av samme grunner som trøtt. Det blir bedre og mer kremet og det tar kortere tid i ovnen.


#26

Eia sa for siden:

+1 på argumentene


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.