Jeg ser at mange oppskrifter på rotfruktgrateng inneholder mel eller egg. Jeg skjønner jo at mel bidrar til å jevne væsken, og egg lager vel også en mer stabil grateng. Men når det kommer til fløtegratinerte poteter og andre fløtegratinerte rotgrønnsaker, vil ikke egg bli litt… eh... eggete?
Noen som har erfaring med mel eller egg i gratinerte rotgrønnsaker?
Jeg har ofte rørt egg i havregrøten til ungene, men da etter at den er ferdig. Den blir jo mye mer næringsrik, men jeg synes ikke det påvirker konsistensen.
Hvis man blander egg i havregrøt og putter den i ovnen, blir det jo kake. :)
Jeg bruker aldri mel eller egg i. Jeg har aldri hørt om det heller og synes det høres litt merkelig ut. Dessuten vil vel egg gjøre at det blir eggestand og det er jo ikke den konsistensen man er ute etter? :gruble: Mine gratinerte poteter/grønnsaker blir alltid kremete, men jeg bruker alltid kremfløte da.
Jeg blandet et egg i de fløtegratinerte potetene jeg laget i helgen, fordi jeg hadde ett som var gått i stykker og ville få brukt det. Men det ble ikke noe særlig, konsistensen ble hardere og det smakte overraskende sterkt av egg. Så jeg ville heller gått for fløte enn egg. (jeg hadde fløte også, men det ble liksom overdøvet av egget)
Jeg bruker alltid kremfløte, koker potetene/grønnsakene (med en potet eller to) i fløten, heller over i form og gratinerer. Da får jeg alltid en kremete konsistens. Så mitt forslag er: bruk kremfløte. :jupp:
Jeg bruker kremfløte og lettmelk i fløtegratinerte poteter. Minst halvparten melk. Koker det først på plata, så i ovnen. Den blir kremete nok i massevis. Kanskje prøve det istedenfor matfløte hvis du synes det blir litt voldsomt med kun kremfløte?
Jeg vet det, og jeg ville ikke gjort det hvis vi skulle ha selskap, for eksempel. Men til en helt vanlig tirsdagsmiddag med kjernefamilien får det duge.
Jeg koker det aldri, vil ha minst mulig arbeid og da får det heller lage seg sjøl i ovnen. Men bruker alltid kremfløte - kan hende at jeg blander inn litt melk hvis jeg ikke har nok fløte.