Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hyttefolk og søndagsåpne butikker?

#1

Floksa sa for siden:

Debatten rundt dette har vært hektisk, men kort lokalt :knegg:
Men i lys av den er jeg litt forvirra. Hvorfor trenger hyttefolk/turister å handle matvarer på søndag? Eneste gangene jeg har savnet åpen matbutikk på søndag er når vi kommer hjem fra ferie til tomt kjøleskap.
Jeg har aldri tenkt at det er et behov når vi er borte.
Men jeg har tydeligvis gått glipp av noe? Siden turistkommuner kan søke om søndagsåpne matbutikker.
Hvorfor?
Og her ble forslaget om å søke nedstemt med stort flertall. De lokale butikkene ønsket heller ikke muligheten til å holde åpent på søndag.


#2

Martis sa for siden:

På utleie destinasjoner er søndag byttedag, så du får ofte mange nye gjester den dagen som da trenger å handle. :vetikke:


#3

Tallulah sa for siden:

Dette er så vidt jeg vet et tiltak til fordel for butikkene, ikke i første omgang turistene. Tanken er vel at butikker i turistkommuner vil ha/er avhengig av omsetningen turistene bidrar til, fordi den fastboende befolkningen ikke er så stor. Om butikkene selv ikke vil ha det så trenger man det selvsagt ikke.


#4

IzziCreo sa for siden:

Dette har jeg tenkt også.


#5

Bokormen sa for siden:

Vi har typisk brukt søndagsåpen butikk på hjemvei til å handle brød og pålegg til mandagen/ukestart, eventuelt også søndagsmiddagen. Dette er jo noe en fint kunne unngått med bedre planlegging, men vet vi at vi kan handle på hjemvei har vi ofte gjort det. :)


#6

Floksa sa for siden:

Det gir mening.


#7

Floksa sa for siden:

Det er jeg klar over. Det jeg lurer på er hvilke behov hos turistene slike butikker skal dekke, slik at det gir økt omsetning.
Byttedag på søndager i utleieenheter gir jo i så måte mening.


#8

Røverdatter sa for siden:

Det er vel ikke vanlige søndager behovet er størst, men i ferier, høytider og langhelger så er det vel gjerne lengre opphold på hytta. Da er det vel mest for butikkene at de kan tilby handel og tjene ekstra.


#9

Tallulah sa for siden:

Det er jo tilbud og etterspørsel, rett og slett. Skal du hjem fra hytta eller hotell på en søndag er det greit å handle på veien eller der du er, i steder for å handle på lørdag, oppbevare det i lite hyttekjøleskap eller på hotellrommet. Eller velge å handle når man kommer hjem, a går lokalbutikkene der du har feriert glipp av det salget. For andre type butikker, med typ lokale matvarer, kunst, souvernirer m.m. så vil man kanskje nå turister på gjennomreise også, samt tilby en aktivitet til turister på søndager også.


#10

Millen sa for siden:

Butikken der vi har hytte er kun åpen søndager i sommerferien, fra skoleslutt til skolestart. Resten av året er den stengt søndager såvidt jeg vet. Det er nok fordi det er mest turister oh hyttefolk der da. Er også noen campingplasser i nærheten.


#11

Adrienne sa for siden:

Vi har hytte et sted hvor butikken er åpen året rundt, bortsett fra første juledag, og det har ført til at vi bruker butikken ved hytta mye mer enn vi ellers ville gjort. Handler ofte på vei hjem fra hytta, for å ha det vi trenger til starten av uka hjemme. Tenker det drar opp omsetningen til den butikken ganske greit.

Er det superbehagelig med en butikk som er så mye åpent? Utvilsomt. Trenger vi det? Neppe.


#12

My sa for siden:

Skjønner heller ikke behovet for hyttekommuner. Har vært mange ganger på hyttetur i ditt "nabolag", og aldri kjent behov for å handle på søndag.

Mannens hjemsted, derimot, er en turistkommune hvor turistene kjører igjennom i hopetall på søndagstur (Nasjonale turistveger + Unesco verdensarvområde). Der har matbutikkene vært åpne på søndager hele sommeren igjennom i mange år. Der er behovet og markedet et helt annet. Er hytter der også (særlig campingplasser med vogner og spikertelt, pga lakseelv), men det er nok først og fremst på grunn av bilturister at butikkene har søndagsåpent.


#13

liefje sa for siden:

Vi har ikke hytte selv, men har leid hytter ved Risør og på Geilo flere ganger. Der har de hatt søndagsåpne butikker og vi har brukt tilbudet rett og slett fordi man ofte lever litt sånn uvitende om hvilken dag det er når man er på ferie og ofte er mer spontane. Da er det kjempefint å kunne handle når man vil uten å tenke på hvilken dag det er. Hadde dog sikkert klart meg hvis det hadde vært stengt, men har inntrykk av at særlig kommunene det her er snakk om, er veldig glade for økt omsetning i turistsesongen og derfor selv ønsker å ha åpent.

Forøvrig: Vi bor sentralt i Oslo og er vant til (små) søndagsåpne supermarkeder og i tillegg Mathallen, innvandrerbutikker etc. her, også, og bruker nok å handle litt på søndager sånn generelt. Er ofte at jeg synes det er så langt frem å tenke på søndagsmiddag når vi handler før helgen og så lenge jeg vet at det ikke er nødvendig. Såklart kunne jeg gjort det annerledes, men når tilbudet finnes, bruker jeg det.


#14

Polyanna sa for siden:

Tror man ved søndagsåpent også åpner for helligdager som jula, skjærtorsdag og lignende, som jeg tror er dager med enorm omsetning. :vetikke:


#15

Pelle sa for siden:

Jeg synes hele systemet er dust, og synes det burde vært opp til den enkelte kommune. Oslo får ikke lov til å kalle noe som helst område for turistområde, ergo kan større butikker ikke holde åpent. Bare lov å handle på små trange butikker med dårlig utvalg og lang kø. Men Plantasjen kan selge vannskåler til dyr og sjokolade, må vite. Men gud forby at man vil handle fliser på Maxbo, eller mel til baking (for det er ikke alle steder som har små Brustadbuer).


#16

Galathea sa for siden:

Heldigvis for de som jobber på dagligvarebutikker og Maxbo, som har åpent til 20.00 på alle hverdager og kanskje 18 på lørdager. Er vel greit for barna deres at mamma eller pappa har fri på søndag i det minste? (og ungene til de på Plantasjen hadde sikkert syns at det var fint om også Plantasjen var stengt på søndager)


#17

Pelle sa for siden:

Ingen sier åpningstiden må være lik øvrige dager, lørdag er alt annerledes enn øvrig uke, søndag kan også være andre tider. Jeg tenker de tjener ekstra på slike dager, slik alle andre med helgearbeid gjør og at det inngår i turnus der man har fri andre tider og heller ikke jobber hver helg ( med mindre man ønsker slik jobb). Helgearbeid er ingen krise, hundretusener jobber slik. Funker tydeligvis også ii hyttekommunene.

Og uansett hva man synes om søndagsjobbing, så er det fullstendig inkonsekvent slik dagens regelverk er nå, med skille på både butikker og kommuner/områder. Dagens regelverk tar hensyn til type butikk og om man er turistområde. Det er alt som er relevant å vektlegge. Oslo har INGEN turistområder som tilsier søndagsåpent?? Det er jo helt bak mål å hevde ( slik statsforvalter gjør, og det er de som bestemmer for det enkelte fylke). Ved vår hytte er det søndagsåpent hele året, selv om det kun er turister om sommeren. Det er jo ingen logikk.


#18

Muskat sa for siden:

Tja, så vidt jeg kan se er det stort sett ungdom og unge voksne som jobber både på Plantasjen og den lokale søndagsåpne butikken, de er sikkert glade for muligheten til ekstra inntekt.


#19

My sa for siden:

Hvis alle som jobber disse stedene jobber til kl 20 alle hverdager, 18 alle lørdager og i tillegg alle søndager, og aldri har en eneste fridag eller frikveld, så tror jeg kanskje arbeidstilsynet burde få et tips. Men jeg tror nok ikke det er slik de organiserer seg, mer enn de gjør det på sykehjemmene, hotellene, på bensinstasjonene eller i fengslene. Er ikke sikkert de mammaene og pappaene som jobber der har fri alle søndagene heller, men de har da fridager de også, som alle andre turnusarbeidere, og ei og anna frihelg.

#20

Floksa sa for siden:

Det var egentlig ikke meningen å diskutere hvorvidt butikkene skal være søndagsåpne :knegg: men for all del, bare fortsett.
Men å forstå hvorfor turistkommuner kan holde åpent. Jeg har fått litt forståelse av hvorfor (men ikke helt) selv om jeg ikke helt forstår argumentene. Jeg synes det meste kan få være stengt en dag i uka. Jeg tror vi har godt av det. Jeg tror ikke egentlig vi trenger å ha åpne matbutikker til klokka 23 heller. Selv om jeg av og til benytter meg av det.


#21

Galathea sa for siden:

Jeg skjønner det altså, de har vel like mange timers arbeidsuke som oss kontorarbeidere. Men sykehus og fengsler MÅ ha ugunstig arbeidstid, butikker MÅ ikke. Og det er ikke bare studenter, jeg kjenner en alenemor som jobber på byggvare, hun jobber flere kvelder i uka til kl 20, det er vanskelig å få det til å gå rundt med barnepass. Det er ikke de som sitter i kassa som tjener på utvida åpningstid. Derfor er Handel og Kontor motstandere av søndagsåpne butikker:
www.hkinfo.no/Nyheter-og-presse/2019-1998/2015/HK-avliver-mytene-om-soendagsarbeid

frifagbevegelse.no/nyheter/hkmedlemmene-sier-nei-til-sondagsapent-6.158.245643.7e63eee9d9
hk-nytt.no/nyheter/det-ma-bli-langt-dyrere-a-ha-butikkansatte-pa-jobb-pa-sondager-mener-hk-6.40.863420.967fc2ba62


#22

Tallulah sa for siden:

Man kan jo fint være uenig i argumentene og mene at man ikke trenger søndagsåpne butikker, men jeg skjønner ikke hva det er vanskelig å forstå?


#23

Floksa sa for siden:

Hvorfor man skiller på turistkommuner og andre kommuner. Altså jeg forstår hvorfor. Men jeg er ikke enig.


#24

Tjorven sa for siden:

Nå gjelder det vel ikke bare turistkommune, men butikker som ligger på knutepunkter hvor det er mange turister. Som f.eks. på jernbanestasjoner. Det må søkes hos fylkesmannen for å få holde åpent hvis det er større enn 100 kvm.


#25

Galathea sa for siden:

Mange hyttekommuner selger jo inn massiv hyttebygging som en stor inntektskilde til kommunen. Naturen blir nedbygd og friluftslivet for lokalbefolkningen begrenset, jobben utføres ikke nødvendigvis av lokale entreprenører så skatteinntektene kan man se langt etter. Så da står man igjen med varehandel da, og må makse ut med søndagsåpne butikker.


#26

Mex sa for siden:

Jeg bor i en turistkommune, og har vendt meg til søndagsåpne butikker året rundt, selv om det i all hovedsak er størst andel av turister i feriene. Og kanskje spesielt påskeferien kan jeg se et behov for å holde åpent, i hvert fall når man ser på parkeringsplassen til butikkene våre disse dagene.
Men det er jo helt klart lettvint for folk å handle på vei hjem fra hytta, og folk legger jo igjen en god del penger. Dog er det jo som Galathea er inne på her, de store aktørene som tjener på dette.
Kiwibutikken hos oss har ofte ansatte som går døgnet rundt enkelte døgn i påskeferiene, fordi det tar enormt med tid å fylle på varer som kommer inn.


#27

Retz sa for siden:

Vår nærbutikk i hytteområde på fjellet holder åpent hele påska, vet jeg. Om den også har vanlig søndagsåpent er jeg usikker på, tror ikke det. Benytter knapt butikken, og søndagen er i hvert fall ikke den dagen behovet er størst. Verken i hyttebutikk eller i urbane strøk.


#28

Niobe sa for siden:

Jeg hadde fint klart meg uten søndagsåpen butikk ved hytta, men ofte handler vi med oss brød og den slags når vi skal hjem. Vi kjører jo forbi flere søndagsåpne butikker når vi nærmer oss hjemstedet, men de er jo mye mindre enn den i hyttekonmunen.


#29

Polyanna sa for siden:

Jeg forstår hva Floksa mener. Det er selvsagt snedig at de kan holde åpent, men at det skal være SÅ snedig at det trumfer de argumentene mot som gjør at man ikke har det ellers, det syns jeg er rart. Jeg tror det er turistkommunene som ha klart å trumfe dette gjennom, fordi de ønsker både arbeidsplassene og å gjøre kommunene attraktive for turister generelt. Og tilsvarende så ønsker ikke de fleste bransjeorganisasjonene åpne butikker rund baut, etter det jeg forstår, fordi de totalt sett vil tape penger på det.


#30

Pelle sa for siden:

Dette kom jo til under SP-regjering, gjorde det ikke? Eller husker jeg helt feil? Ergo ment å være et gode for turistkommune. Turister er mer enn hyttefolk. Det er cruise, camping på gjennomreise og mye mer.

Man kan jo slå opp i OT prp for endring av helligdagsloven, så finner man jo forklaringen og hvem det er ment å tilgodese. Kan slå det opp over helgen, hvis noen er interessert.


#31

vixen sa for siden:

På øya vi har hytte så berger hyttefolket lokalbutikken. Selv da bare så vidt. Dersom de har hatt åpent noen av røddagene i påska og mai hadde nok de stått mye tryggere. Så skjønner egentlig ønsket for det kan handle om overlevelse av et tilbud for de som bor der fast ellers i året også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.