Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan kan man lære seg å pynte?

#1

Input sa for siden:

Jeg har aldri pyntet. Jeg er ryddig, men det stopper der. Jeg eier ingen pynteting og i dag kjøpte jeg min første orkidé. Den er veldig fin. Men også veldig ensom der den står i min ellers helt tomme vinduskarm. Jeg har lyst å lære meg å pynte, men jeg skjønner ikke hvor jeg skal begynne. Hjelp.


#2

Anne C sa for siden:

Du kan jo kjøpe flere planter? Det pynter mye. Ellers har jeg ikke noen gode råd til deg. Jeg har for mye dill og dall.


#3

Taien sa for siden:

Jeg har alt for mye dill dall. Liker du levende lys? Blomster og staker med lys synes jeg er fint, og skaper kos. Kubbelys, telys og vanlige stearinlys.


#4

liefje sa for siden:

Jeg elsker å pynte. Et tips er å samle pynt i grupper, enten bare ved å sette ting sammen eller å samle dem på et brett, oppå en liten haug med bøker e.l. Det er også viktig å prøve seg frem, la det stå en stund og så bytte om hvis noe føles feil. For å få en gruppe av pynt til å se fin ut sammen, er det f.eks. lurt å tenke på at man bruker noen ting som har lik farge eller likt materiale eller lik form og så blander inn noe annet for å få det litt mer spennende. Symmetri blir for "stivt" og lite levende synes jeg, så prøv å unngå det. Du kan såklart ha en plante i hvert hjørne, men da enten to ulike planter eller to like planter kombinert med ulike ting om du skjønner. Se på instagram, på Pinterest eller i interiørblader og kopier ting du liker i vilden sky hvis du er usikker. Så lærer du mer etter hvert. Er du åpen for feedback, må du gjerne poste bilder slik at vi kan gi mer konkrete tips. Lykke til!


#5

Drømmedama sa for siden:

Mitt beste tips er å se på bilder, instagram eller Pinterest kanskje, og finne ut hva du liker. Også hermer du.
Tror jeg hadde begynt med å kjøpe en vase. En pen vase som du faller for og som vil være nydelig med avskårne blomster i, og dekorativ nok til å stå uten.
Jeg er for øvrig enig i tipset med levende lys, det er veldig hyggelig. Jeg er imidlertid litt redd for brann, så som oftest bruker jeg bare sånne ledlys som ser naturtro ut. Uyuni har noen som er veldig fine, de er dyre men de varer jo. Du får kjøpt fjernkontroll til dem også.


#6

Maverick sa for siden:

Det er ikke vanskeligere enn å lese seg opp på feks fargeteori, perspektiv, Fibonacci og en liten dæsj kunsthistorie. :jupp:

Evt kopiere det man synes er fint på insta/Pinterest etc. Eller IKEA-katalogen.


#7

Martis sa for siden:

Noen (pynte)puter i sofan og en fin lysestake eller fat til kubelys gjør mye for hyggestemning i en stue, syns jeg. Og jeg er tildels storforbruker av orkideer, kjøper de heller enn blomsterbuketter for de varer i 5-8 uker hos meg.


#8

frukt sa for siden:

Du kan få inspirasjon fra ukeblader, KK for eksempel, og interiørmagasiner.


#9

Tjorven sa for siden:

Trenger du pynt? Jeg er tydeligvis som deg. Det vi har av pynt har mann eller datter kjøpt inn. Det får stå der de plasserer det. De synes det er fint og jeg klarer å ikke oppfatte det som rot.

Unntaket mitt er stearinlys. Det synes jeg er veldig trivelig når det er høst og vinter ute. (Jeg blir glad av peis også, men det har vi bare på hytta.)


#10

veobra sa for siden:

Jeg synes stearinlys er koselig. Jeg bruker det som pynt. Har noen fine holdere som jeg har fått. De er fine også uten at lysene er tent, det er pynt for meg. Jeg liker også blomster og planter. Jeg pynter derfor med grønne planter, orkideer og blomsterbuletter. Vasene jeg bruker til blomstene er også dekorative i seg selv. Noen av dem har jeg arvet eller fått i gave. Blomstene er plukket ute i sommerhalvåret. Om vinteren kjøper jeg roser til 50,- på Mester Grønn. Jeg gidder ikke bruke mye penger.

Gi ar ikke så mye stående som kun er til pynt. En legofigur i eik får holde.


#11

Luftslottet sa for siden:

Hvorfor har du lyst til å lære deg å pynte? Svaret på det vil kanskje si noe om hva slags pynt du eventuelt trenger.


#12

apan sa for siden:

Jeg er som deg. Anbefaler å kjøpe 2 orkideer til og plassere ved siden av.


#13

Charlie sa for siden:

Synes ofte det er mest effektfullt å lage en gruppe, som flere er inne på. Et brett, et fat el.l. Mange ganger har man mye hjemme man kan bruke, som man ikke tenker på. En fin porselenskopp, en leke, en lysestake, en fin bok..


#14

Isa sa for siden:

Har også fått tips om det å gruppere ting. Gjerne noe med samme farge i også. Jeg har kjøpt noen tørka blomster på Kid, synes det hjelper på med noe i vasene.


#15

Input sa for siden:

Fordi vi har flyttet bokhyllene til det nye kontoret og alle leker til det nye barnerommet (og pianoet til kjøkkenet) og da er det så tomt her. Så sterilt. Som å bo på institusjon. Vi har ikke noe på veggene engang. :sparke:

Stearinlys tror jeg ikke går. Vi har en toåring. Snart er det adventslys da, det hjelper.

Om jeg kjøper flere orkideer, må pottene være like? Jeg er altså så fullstendig blottet for estetisk sans at det er helt flaut.


#16

Pelle sa for siden:

Du er ihvertfall ikke alene. Her går det år imellom innkjøp av stearinlys, all pynt oppfatter hodet mitt som rot ( i vårt hus, ikke andres). Har tre orkideer, de har ulike hvite Potter i samme vindu. Men jeg synes vi har fine bilder på veggene. Noen selvtatte fotografier, noen kjøpt og ett jeg har malt selv.


#17

Timar sa for siden:

Jeg sliter med det samme. Har innsett at det å kjøpe en og en ting ikke funker når man mangler estetisk sans. Ting passer ikke nødvendigvis sammen i virkeligheten selv om det gjør det i hodet mitt.. Jeg klarer heller ikke å lage sånne naturlige grupper av fine ting.

Nå trenger jeg teppe, puter og et bilde til å henge over en grå sofa. Det burde være mulig å få til, men.. I hvilke butikker kan man forvente å få hjelp til slike ting?


#18

Fersken sa for siden:

Om du synes det er finest med like potter, så kjøper du det. Er det ikke noe du tenker over, så kjøper du ulike.

Farger på puter, tepper og løpere/duker pynter mye. Kjøp noen fine plakater og enkel ramme fra Nille/Rusta og heng opp på veggen.


#19

Madicken sa for siden:

Jeg er heller ingen stor pynter, og lever litt etter "regelen" om at alt vi har stående framme skal ha en bruksfunksjon. Så det finnes ikke nips hos oss, for å si det sånn. Men jeg er glad i planter, om det kan kalles pynt, og helst store planter som kan stå i fine potteskjulere eller -kurver på golvet. Jeg er også glad i farger, og har fargerike lamper, pledd, tepper og puter. Sammen med et par levende lys bidrar dette til at et ellers nokså stramt interiør myknes opp og "pyntes".


#20

Anne C sa for siden:

Vi brukte diverse kubbelys og telys med batteri i mange år. Jeg synes det fungerer veldig bra. Mange av de ser ganske ekte ut.



#22

Pøblis sa for siden:

Sist jeg var innom Kid på Fornebu, var det en av de som jobber der som hjalp en fyr som var ute i samme ærend som deg her.
Ellers vil jeg tro at feks Bolina (Stabekk) og Annen etage (Bekkestua) hjelper med slik - men de er jo en helt annen prisklasse, da.


#23

Selma sa for siden:

Kanskje du finner inspirasjon på nettsidene til butikker som selger pynt og tekstiler? Jeg ville startet med for eksempel Kid, Kremmerhuset, Nille og Ikea

Et pledd og noen pynteputer i farger som du liker gjør sofakroken litt hyggeligere. Et brett med en grønnplante eller en vase med strå sammen med to-tre lykter til telys (kan like gjerne være batteridrevne telys) og vips så ser stuebordet litt lunere ut


#24

Blå sa for siden:

Jeg ville startet med noe rimelig, så kan du se hva du liker og så eventuelt investere i noe dyrere etterhvert.

Om du går på Fretex så finner du for eksempel potter til planter og små duker til bord veldig rimelig.

Jeg er egentlig ikke en veldig pynteperson selv, men jeg er ikke så glad i tomme flater.

Vi har planter i vinduskarmen, og, om du ikke vil ha stearinlys, så kanskje en liten lampe?

På veggene har vi nå noen få bilder, vi har etterhvert oppgradert fra rimelige trykk til malerier, men det er gaver vi har fått til runde dager etterhvert.

Jeg har begynt med løpere på bordene, fordi jeg syntes de ble så tomme ellers, og nettopp fordi jeg ikke liker å sette pynt på dem. På stuebordet har jeg typisk en løper i en farge som passer til årstiden (igjen, rimelig på Fretex, eller på Kid) og gjerne ett fruktfat.


#25

frukt sa for siden:

Jeg er ingen interiørekspert, men jeg synes det kan være fint med helt like, i samme farge men ulik stil , eller samme stil men ulike farger. Men til orkideer er det lurt med orkidepotter. Jeg har slike.

Er det noe du er spesielt opptatt av så kan jo det være et pyntetema. Jeg er for eksempel veldig begeistret for fugler, og samler på fuglerfigurer fra Wildlife garden. Har litt andre fuglegreier også.



#27

Tallulah sa for siden:

Estetisk sans og estetisk smak er jo ikke faste verdier, men varierer fra person til person. Noen liker at alle pottene er like, andre liker at det er mye farger.

Du kan jo begynne med denne orkideen da. Hva ved den gjorde at du valgte akkurat den? Fargen? Fasongen? Var det måten den var presentert i butikken sammen med andre planter?

Å forholde seg til 3 og det gyldne snitt er veldig greie utgangspunkt. Grupper ting i oddetall, ikke partall. Sett ting litt til venstre i vinduskarmen eller på hylla framfor midten. Ta opp igjen fargen fra orkideen i en detalj på ei pute, eller en plakat. Bruk mer enn to ulike farger i rommet.

Gå inn på pinterest, gjør noen søk på ting som "how to decorate a windowsill", lagre de tingene du liker og vips vil feeden din bli full av andre ting som likner.


#28

Magica sa for siden:

Du har jo fått masse tips her nå, jeg vil som flere nevne dette med pinterest, og interiørblader (de har dette på biblioteket) for inspirasjon. :) Og tenk gjennom hva du liker. Jeg liker farger og loppis og "litt av hvert", i sterk motsetning til de som liker sort/hvitt/grått og at alt skal være likt og matche og mer strigla.

Vi har diverse på veggene, alt fra gjøkur, metallskilt, porselensfat, rosemalte fat, kunst og plakater. Men jeg liker det, og jeg syns det gir god stemning. Du kan jo faktisk se hvordan vi har det, siden vi skal selge leiligheten nå og den ligger på finn (og viser seg fra sitt beste)! Jeg har egentlig veldig mye mer planter enn det du ser i bildene, i vinduskarmene særlig.


#29

Tjorven sa for siden:

:rofl:

Der er jeg også. På jobben min er det ikke noe stort savn, men det hender at prosjektmedarbeidere kommenterer at de synes at rapporten har blitt så FIN. Og da viser de til bildebruk og at ting har blitt estetisk riktig. Jeg kjenner at jeg virkelig ikke skjønner hva de snakker om. :tullerdu: "Fin" er ikke noe jeg vurderer for rapportene mine, men jeg klarer heldigvis å skjønne at det er viktig for andre, så da får de holde på. :nemlig:


#30

Charlie sa for siden:

Ja, det er mye fint i slike batteridrevne lys, nå. Man kan få dem både som telys, kubbelys og de lange stearinlysene. Har man lyst på det, kan det også være noe å ønske seg til jul, hvis man får slike forespørsler.

Akkurat bilde på veggen kan jeg skjønne at det blir litt bart uten, hvis man har tomme vegger. Samtidig synes jeg det er stor verdi i å kjøpe et bilde man virkelig LIKER, hvis det lar seg gjøre. Og så kan det godt være litt størrelse på det. Et alternativ kan også være et stort speil med en flott ramme. Jeg kjøpte et veldig flott et brukt på Finn. Ulempen med speil er at de veier litt, så man må være nøye når man henger det opp. Men det er jo bare å gjøre det ordentlig en gang, så henger det jo bare der.

Dere har sikkert kunstgallerier og møbelbutikker der dere bor som har bilder. Ofte er det ulike juleutstillinger, og f.eks. Lions har også kunstutstillinger med inntekter til humanitære formål.

Et stort onlinegalleri er dette:

www.fineart.no/


#31

Kirsebær sa for siden:

Jeg skjønner at det ikke hjelper, men jeg syns det er godt å se at vi er flere.
Jeg klarer ikke å se hva som trengs for å få det fint/koselig. Jeg ser hva som er fint hos andre, jeg ser at det fort kan bli sterilt hjemme hos meg, men jeg klarer på et vis ikke å slå sammen de to forståelsene og se hva jeg må gjøre.

Og samboeren min elsker ting. Og sønnen min elsker stash. Så de kjøper og plasserer ut og jeg syns alt er rot. Men jeg skjønner ikke hvorfor deres ting og stash blir rot for meg, mens ting og stash hos søstra mi blir pent og vakkert. :gruble:


#32

Input sa for siden:

Takk for veldig mange gode tips! :hjerter:

Jeg fikk to bildetrykk av mannen min etter at jeg var ferdig med kreftbehandling, så de skal vi få rammet inn og hengt opp. Også har vi et bilde av det ene barnet, så vi må kanskje skaffe et bilde av det andre også. Hun er tross alt snart tre, så på tide å anerkjenne hennes eksistens.

Ang. det første: jeg vil jo gjerne at andre skal synes det er koselig hjemme hos meg. Da vi hadde bokhyller på stua var det liksom greit nok, for bøker gjør at det ser møblert ut. Og så lenge lillesøster hadde barneleker, var det også greit, for da var det alltid en følelse av rotete. Når jeg kommer hjem til folk tenker jeg at det er koselig og fint der, og skulle ønske folk tenkte det når de kommer hjem til meg også.

Ang. det siste så valgte jeg bare den orkideen fordi jeg hadde stått i butikken i 10 minutter uten å klare å bestemme meg, og synes det begynte å bli litt flaut, så da tok jeg bare "den lille, hvite med den enkleste potta". Men jeg synes den er fin altså. Har flyttet den fra vinduskarmen til spisebordet nå, så nå er vinduskarmen tom igjen.

Kjenner meg igjen i dette. Når jeg deler undervisningsopplegg med kolleger kommenterer de alltid hvor få bilder jeg har og hvor enkle PP jeg lager, mens når jeg får undervisningsopplegg fra kolleger må jeg alltid lage min egen PP fordi jeg ikke orker alle bildene og animasjonene. :sparke:


#33

Maverick sa for siden:

Pynt er jo annet enn rein dekor. Kanskje det vil være enklere å ta med estetikk som faktor i nyttegjenstander, heller enn å skulle plutselig lage lysfat med krystaller og skulpturer og månedens tekstil lissom.

Ullteppe i sofa, gulvteppe, gardiner. I farger om man liker det, alt må ikke være ton-i-ton. Grønne planter er sunt for innemiljøet - og dekorativt. Korktavle med huskelapper - og kanskje et par bilder av ungene og et fint postkort. En flettet kurv til garn. En fin skål i en farge du liker til nøkler og småtteri.

Og man kan henge hva man vil på veggene! Om det er Ikea-kunst eller high art, så lenge det gir deg en god følelse å kikke på det, så heng opp menyen til McDonalds for all del, putt det i en ramme og poff, så er det kitchy og kult.

Min dekorstil hjemme er svært eklektisk og personlig og vil av alle andre anses som rot - men jeg elsker mørke farger og fløyel og bohem og gull og knallblå buddhaer og mange(!) ampler med grønne hengeplanter, i klaser over piano og kjøkkenøy. Det er lyslenkorama og oljemalerier, og bøker overalt. Det er ikke viktig hva andre mener (utenom barna), så lenge jeg liker det.


#34

Blå sa for siden:

Jeg er enig med Maverick. Start med at det som er nyttig, også skal være pent. Det er mye pynt i puter og tepper og eventuelle fruktfat.

Kanskje ha en veldig åpen ønskeliste til jul? Noe pent til å ha i stuen? Det er ganske gøy å se hva andre har lyst til å gi deg. Noe kommer du kanskje til å like med en gang, noe kommer du kanskje til å like etterhvert, og noe aldri. Men sånn er det.


#35

liefje sa for siden:

Nå har jo julepyntingen begynt å bli dominerende, men ofte har de fine ideer på nettsidene til kid, home&cottage, HM home og Zara home hvor man kan klikke ting hjem direkte dersom man liker dem. Jeg vil også tro at dersom man går til disse butikkene eller andre butikker som selger stæsj, litt utenom rushet, kan man få god hjelp til å finne ting som passer sammen og også muligheter til å bytte dersom det likevel ikke passer. Egentlig er jo sånne spørsmål drømmen til mange av dem som jobber der, veldig gøy å hjelpe til i stedet for bare å slå inn på kassen. De har også ofte ting som passer sammen plassert i nærheten av hverandre og i tillegg utstillinger som viser eksempler på hvordan ting kan være.

Jeg vil også slå et slag for å se etter i skapene før man løper løpsk i butikkene. Ofte har man ting stående som kan tas frem og få nye "liv". Jeg pynter med masse rart, ikke bare det man tradisjonelt ser på som pynt, alt fra fløtemugger og glass til rare figurer og ikke minst fine bøker. Jeg har også et par samlinger (figurer, fugler etc.) fra diverse turer til utlandet som gjerne får stå fremme samt hauger av skatter fra bruktbutikker og loppemarkeder som kan varieres i det uendelige. Synes også at et interiør blir finere og mer personlig dersom man blander stiler/gammelt og nytt/materialer etc. og ikke bare kjøper alt fra ett sted og setter sammen sånn som på bildet i katalogen. Men det er kanskje for viderekommende. Lurt å begynne i det små med å kopiere litt og så blir man (kanskje) modigere etter hvert. Det finnes ingen fasit. Det du liker, er fint (i alle fall for deg og det er jo du som skal leve med pynten).


#36

liefje sa for siden:

Og tenk høyde og størrelse når du ser etter ting. For mye småkrams ser ofte mer rotete ut. Bedre å begynne med en stor vase/skål/blomsterpotte og "bygge" rundt den med mindre ting, men fortsatt i ulik høyde. Det fyller rommet/bodet/vinduskarmen på en bedre måte enn mange små ting eller bare ting som er i lik størrelse.


#37

Input sa for siden:

Vi har ingenting gammelt dessverre, jeg har aldri arvet noe og mannen min har sagt nei til alt han har blitt tilbudt. Han er like håpløs som meg. Vi har sofaputer, men de har han bare overtatt etter eksen sin. :knegg:


#38

Røverdatter sa for siden:

Jeg lurte på hvorfor du skulle lære deg å pynte når det synes åpenbart at du ikke bryr deg om pynt, men så leste jeg dette. :)

Det høres vanskelig ut å lære seg pynting hvis interessen mangler, men det er jo alltids en mulighet å kopiere rått det du liker hos andre.

Hva med å følge et par interiørkontoer på Instagram, lese noen interiørmagasiner og kopiere det du syns ser finest ut?


#39

Røverdatter sa for siden:

Du kan også ta bøkene inn i stua igjen og sortere dem etter farge. Jeg har bøkene mine fargekoordinert i stua og syns de passer skikkelig godt inn i interiøret.

På den andre siden så finner jeg aldri en eneste bok lenger da, men hey, jeg har jo stort sett lest dem før uansett. :knegg:


#40

nokon sa for siden:

Eg er nok litt i andre enden av skalaen og forsøker å temme min indre maksimalist til å leve på begrensa plass enn eg eigentleg ønsker. Eg har mange ting og er avhengig av tinga mine for at det skal kjennast heimekoselig. Dette har blitt forsterka etter at eg har vore mykje på institusjoner, der ting er veldig sterilt, og eg er av typen som kjøpte inn ein del midlertidige plakater mens eg venta på å finne DET eg ville ha på veggane.

Eg surfer på pinterest og ser på ulike stilar der, lagrer det eg liker og får opp liknande forslag og idear. Eg tenker jo at dersom du ikkje er maksimalistisk anlagt, kan du begynne med å søke på "minimalist home decor" el. og sjå korleis enkelte andre har løyst det utan at det blir for overveldande. Eg ville i alle fall ikkje gått frå ein pyntefri heim til tjue ulike fargar i stova.

Sjølv bruker eg gulvtepper, planter og innramma plakatar/ trykk på veggane, nokre lysestaker innimellom og farger på sofaputer. Andre liker andre motiv, fargar, materialer og stiler enn meg, men eg er veldig fornøgd med den innredninga eg har landa på til nå (bortsett frå eit par overfylte hyller som treng litt betre struktur ...)


#41

Luftslottet sa for siden:

Haha, nokon og jeg kan sikkert donere nok gjenstander til å fylle leiligheten din. :knegg:

Hilsen med-maksimalist.


#42

Luftslottet sa for siden:

Jeg slår et slag for tapet eller farge på veggene, med gardiner og sofaputer som passer til. Det hjelper mye.


#43

Tallulah sa for siden:

Jeg tenker at du kommer langt med et noen planter til, et pledd, og kanskje en kurv til leker/magasiner/pledd/rot. Og noe på veggen. Kunststykkene, er de små eller store? Er de små bør de henge på en mindre vegg og gjerne slik at man kan gå litt innpå.

Om man ikke «kan» det, er det jo en evne som kan læres opp som alt annet om man dedikerer litt tid til det.


#44

Dali sa for siden:

Ta et bilde av stedet du vil pynte og ta med til en stæsj-butikk. Det gjorde jeg da jeg skulle bruke opp et gavekort. Endte opp med å doble summen på gavekortet, men til mitt forsvar har pynten stått framme i kanskje 3 år nå uten å behøve å byttes ut.


#45

Matilda sa for siden:

[u][/u]Enig!

Jeg er nok også litt maksimalist. Jeg er egentlig ikke så opptatt av pynten som av stemninga i rommet, så jeg synes det er greit å begynne med farger og lyssetting, så kan man fylle opp med stæsj etter hvert. Jeg er var for emosjonelt stress, så jeg liker veggfarger som gir meg ro, litt «skitne» blå- og grønntoner med mye grått i, som står litt i kontrast til møblene. Grønne planter der det er ledig plass, noen lysestaker eller lysholdere, og så bilder og ting som gjør meg glad av å se på dem.

Hvis du begynner med noe som gir litt farge til rommet, som gardiner og puter, så er det ikke sikkert du trenger så mange ting, Input.


#46

Pasta sa for siden:

Start med å måle putene og kjøp noen nye trekk som du liker.
Jeg har 6 puter i hjørnesofaen og har putetrekk i ulike farger.
Bytter stil advent, jul, vinter, vår, noen ganger påske, sommer og høst.
Bare den lille endringen, endrer hele atmosfæren i rommet.


#47

apan sa for siden:

Jeg plasserer forresten ting barna har lagd i vinduskarmene og ellers. Det er ikke så stilfullt, men i det minste hyggelig. I tillegg til andre prosjekter. Orkideene deler for øyeblikket karm med noe tørket mais som lillesøster har tenkt å plante neste år. Tidligere var det en diger pappbåt som lillebror hadde lagd der.


#48

veobra sa for siden:

Dette er den fineste typen pynten jeg vet om sammen med tegninger. :hjerter:

Vi hadde en figur stående i et glasskap lenge helt til ungen sa at det ikke var hun som hadde laget den. .knegg:


#49

GinaK sa for siden:

Jeg har ikke noe interiørgener og har ingen døtre som pusher på hva som er "in" så slipper nok bra unna der.
Jeg ser litt i reklame og kjøper litt etter hva som er utstilt i annonser men vi har
vldig lite pynt og nips iforhold til andre som jeg er inne hos. Mindre å tørke støv av.. :p


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.