Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ønsker litteraturtips

#1

Storm sa for siden:

Min datter på 15 har falt veldig langt fra morsstammen når det gjelder lesing ( :blånn: ) og hun ønsker seg boktips. Jeg har sagt det er mange her inne som helst sikkert kan gi henne gode tips. :blafre:

Hun ønsker seg: «Lange bøker som går i dybden på ting, er litt som Krig og Fred, og Mi briljante venninne-serien. Fordel med karakterliste.» Etter disse bøkene har standarden hennes blitt hevet, sier hun, og hun finner ikke noe som er like bra.

Forslag?


#2

Ine sa for siden:

Elsa Morante. "Historien". Forfatteren av Mi briljante venninnes inspirasjon. Om 2. Verdenskrig i Italia.


#3

My sa for siden:

Den første jeg kommer på er "Det åttende livet (til Brilka)" av Nino Haratischwili - Familiekrønike over flere generasjoner med utgangspunkt i Georgia, med masse historie, kultur, politikk og samfunn. Ikke bare Georgia, men også Sovjetunionen, og Europa for øvrig. Nydelig persongalleri. Tror papirutgaven også har karakterliste.

Ellers:
"Vindens skygge" med oppfølgere, av Carlos Ruiz Safón - Komplisert persongalleri, elegant språk, fantastisk skildring av samfunn og omgivelser i Barcelona på midten av 1900-tallet, blandet med mystikk og spenning, krydret med litt underfundig humor. Mulig bivirkning: intenst behov for å reise til Barcelona. :knegg:

"Åndenes hus" - og en hel masse annet av Isabel Allende. Men særlig den. Historie, kultur og samfunn gjennom flere epoker i Sør-Amerika (Chile), sammenviklede livshistorier, kjærlighet, overtro, dramatikk - ja, alt egentlig.

"En passende ung mann"/"A suitable boy" av Vikram Seth. Historie, tradisjon, kultur og religion i India. Kjærleik og dramatikk. Sterk jente-/kvinneskikkelse.

"Beatles" og "Bly" av Saabye Christensen.

"Seierherrene" av Roy Jacobsen - kanskje?

Har hun ikke lest Anna Karenina?

Noen av disse er kanskje litt "voksne" og heftige å gå løs på, men likevel noe jeg tror en leseglad 15-åring vil kunne like, hvis hun har lest Ferrante og Krig og Fred, og likte dem. Alle disse er relativt lange, har dyptgående historier, uten å ha tungt og vanskelig språk av den grunn. Med karakterer til å bli glad i, som det er lett å leve seg inn i.


#4

Shun sa for siden:

'Den gudommelige komedie' eller Goethes 'Faust'?

Gjerne med forklarende noter; da får en med struktur og dybde i verkene.



#6

gnuri sa for siden:

Rosens navn


#7

Shun sa for siden:

Hun kan prøve seg på noveller av Alice Munro på originalspråket.

Eller generelt prøve å lese på originalspråket der det er mulig.


#8

Toffskij sa for siden:

Kate Atkinsons Life After Life.


#9

Storm sa for siden:

Hun sier tusen takk for alle forslagene!


#10

amylin sa for siden:

Shantaram av Gregory David Roberts, Balansekunst og Family Matters av Rohinton Misty.


#11

Toffskij sa for siden:

Vikram Seth: A Suitable Boy! Da snakker vi persongalleri!


#12

Storm sa for siden:

Hun fikk flere av bøkene dere foreslo til jul, og sitter nå oppslukt i Åndenes Hus som hun liker veldig godt! FP har nå status som pålitelig kilde til bokanbefalinger. :knegg: :hjerter:

Anna Karenina har hun lest. Hun har lest mest på engelsk frem til nå, så det er faktisk fint med noen på bokmål og nynorsk også.



#14

My sa for siden:

Ja, dagens unge er flinke i engelsk og har god forståelse. Samtidig så er det noe med å lese sitt eget morsmål, når det kommer til nyansene i språket og en del ting som du aldri får like godt med deg når du leser et fremmedspråk. Norske oversettelser av fremmedspråklige bøker (også engelske) er oversatt av personer som ofte har en helt annet innsikt i språket de oversetter fra, og i tillegg gjerne en litteratur-/forfatterkompetanse, som den jevne leser ikke har, når det gjelder å få med seg alle språklige nyanser, humor, kulturelle referanser etc. Og ikke minst å formulere dem riktig på norsk, slik at betydningen kommer fram på best mulig måte. Derfor kan man få vel så mye (mer, ofte) igjen for å lese en god oversettelse gjort av en profesjonell oversetter, som å lese på originalspråk og oversette selv. Selv om man mener man kan språket veldig godt.

Så gøy at hun liker bøkene! :jupp:


#15

frukt sa for siden:

Jeg slukte Eva Luna av Isabel Allende da jeg var på den alderen.


#16

Lavender sa for siden:

Gunnar Stålesen 1900 trilogien.

Edvard Hoems fire bøker om utvandringen, på en nynorsk jeg liker svært godt.

Malin Persson Giolito, Utover enhver rimelig tvil. En bok, filmatiser, men absolutt best på papir fordi hovedpersonen forteller svært godt.

Linn Ullman, god forteller med spennende persongalleri. Jente, 1983 er mulig litt dyster.


#17

Maverick sa for siden:

Nei, jeg leste ikke tråden nøye. :knegg:

De mangler det historiske elementet (og karakterlisten), men kanskje Jonathan Frantzen eller Donna Tartts bøker kunne vært noe.


#18

Pøblis sa for siden:

Middlesex av Jeffrey Eugenides
Mangler karakterliste, men passer ellers ypperlig.


#19

Røverdatter sa for siden:

John Irving, Jonathan Frantzen, Joyce Carol Oates.


#20

Pøblis sa for siden:

:elsker: Jeg husker enda hvilken åpenbaring Garps bok var første gang jeg leste den.

Signerer de andre to også. :ja:



#22

Pepper Lemon sa for siden:

John Irving, ja. Lurer på om de holder seg? En bønn for Owen Meany var min favoritt.

John Steinbecks Øst for Eden er et tips!


#23

Divine sa for siden:

Jeg gjenleste "Garp" for bare et par år siden, og den hadde holdt seg veldig bra. :jupp:


#24

Skilpadda sa for siden:

Jeg leste masse, masse på den alderen, og likte veldig godt Gabriel Garcia Marquez og Isabel Allende, og John Irving, dessuten en del eldre norske bøker, som Undsets Kristin Lavransdatter og Jenny, og Nattens Brød av Falkberget og ganske mye Hamsun. Jeg likte også de historiske romanene til Vera Henriksen. Vil ellers selvsagt anbefale Pride and Prejudice og Emma, og Jane Eyre, og Oliver Twist og David Copperfield.


#25

Storm sa for siden:

Her strømmer det på med forslag, tusen takk! :blomster: Hun fikk gavekort hos bokhandel også til jul, så supert med masse tips i denne tråden!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.