Min datter på 15 har falt veldig langt fra morsstammen når det gjelder lesing ( :blånn: ) og hun ønsker seg boktips. Jeg har sagt det er mange her inne som helst sikkert kan gi henne gode tips. :blafre:
Hun ønsker seg: «Lange bøker som går i dybden på ting, er litt som Krig og Fred, og Mi briljante venninne-serien. Fordel med karakterliste.» Etter disse bøkene har standarden hennes blitt hevet, sier hun, og hun finner ikke noe som er like bra.
Den første jeg kommer på er "Det åttende livet (til Brilka)" av Nino Haratischwili - Familiekrønike over flere generasjoner med utgangspunkt i Georgia, med masse historie, kultur, politikk og samfunn. Ikke bare Georgia, men også Sovjetunionen, og Europa for øvrig. Nydelig persongalleri. Tror papirutgaven også har karakterliste.
Ellers:
"Vindens skygge" med oppfølgere, av Carlos Ruiz Safón - Komplisert persongalleri, elegant språk, fantastisk skildring av samfunn og omgivelser i Barcelona på midten av 1900-tallet, blandet med mystikk og spenning, krydret med litt underfundig humor. Mulig bivirkning: intenst behov for å reise til Barcelona. :knegg:
"Åndenes hus" - og en hel masse annet av Isabel Allende. Men særlig den. Historie, kultur og samfunn gjennom flere epoker i Sør-Amerika (Chile), sammenviklede livshistorier, kjærlighet, overtro, dramatikk - ja, alt egentlig.
"En passende ung mann"/"A suitable boy" av Vikram Seth. Historie, tradisjon, kultur og religion i India. Kjærleik og dramatikk. Sterk jente-/kvinneskikkelse.
"Beatles" og "Bly" av Saabye Christensen.
"Seierherrene" av Roy Jacobsen - kanskje?
Har hun ikke lest Anna Karenina?
Noen av disse er kanskje litt "voksne" og heftige å gå løs på, men likevel noe jeg tror en leseglad 15-åring vil kunne like, hvis hun har lest Ferrante og Krig og Fred, og likte dem. Alle disse er relativt lange, har dyptgående historier, uten å ha tungt og vanskelig språk av den grunn. Med karakterer til å bli glad i, som det er lett å leve seg inn i.
Hun fikk flere av bøkene dere foreslo til jul, og sitter nå oppslukt i Åndenes Hus som hun liker veldig godt! FP har nå status som pålitelig kilde til bokanbefalinger. :knegg: :hjerter:
Anna Karenina har hun lest. Hun har lest mest på engelsk frem til nå, så det er faktisk fint med noen på bokmål og nynorsk også.
Ja, dagens unge er flinke i engelsk og har god forståelse. Samtidig så er det noe med å lese sitt eget morsmål, når det kommer til nyansene i språket og en del ting som du aldri får like godt med deg når du leser et fremmedspråk. Norske oversettelser av fremmedspråklige bøker (også engelske) er oversatt av personer som ofte har en helt annet innsikt i språket de oversetter fra, og i tillegg gjerne en litteratur-/forfatterkompetanse, som den jevne leser ikke har, når det gjelder å få med seg alle språklige nyanser, humor, kulturelle referanser etc. Og ikke minst å formulere dem riktig på norsk, slik at betydningen kommer fram på best mulig måte. Derfor kan man få vel så mye (mer, ofte) igjen for å lese en god oversettelse gjort av en profesjonell oversetter, som å lese på originalspråk og oversette selv. Selv om man mener man kan språket veldig godt.
Jeg leste masse, masse på den alderen, og likte veldig godt Gabriel Garcia Marquez og Isabel Allende, og John Irving, dessuten en del eldre norske bøker, som Undsets Kristin Lavransdatter og Jenny, og Nattens Brød av Falkberget og ganske mye Hamsun. Jeg likte også de historiske romanene til Vera Henriksen. Vil ellers selvsagt anbefale Pride and Prejudice og Emma, og Jane Eyre, og Oliver Twist og David Copperfield.