Har ikke spist pizza på 14(?) år minst så heller ikke laget noensærlig pizzasaus. Men nå har jeg endelig begynt tåle noe mel og jeg har laget en egen type «ost» som jeg kan ha oppå. Som faktisk har ostesmak selv om den er uten melk.
Finhakk løk, selleristang og 2 gulerøtter. Fres til de blir gylne. Tilsett hvitløk og chili 1 min før du tilsetter tomatpuré. Når du har brunet tomatpureen 1-2 minutter tilsett litt vann og et par Ss ajvar, litt rødvin og litt honning. Og en dæsj med balsamico.
Jeg har sluttet å lage pizzasaus som kokes. Jeg bruker bare en boks Mutti cherrytomater, litt salt, litt pepper, oregano, basilikum og hakket hvitløk. Mos med stavmikser og vipps ferdig.
FREMGANGSMÅTE
Start med å sette gryta på medium varme, ha oppi olivenolje og eventuelt smør (du merker det nok ikke på smaken, men det kan bidra til å gjøre det lettere å surre løken, ettersom olivenolje ikke tåler så høy varme på egenhånd). Det skal ikke ryke av olja, så her må du passe på varmen. Ha oppi finhakket gul løk og en klype salt, og la det surre sakte, men sikkert, i 10-12 minutter til løken er mør, gylden og salig god.
Finhakk hvitløk, og rør inn den og chilliflakene i løkblandingen. Om det blir tørt i gryta, ha oppi en spiseskje til med olivenolje. La det surre i et par minutter, før du har oppi tomatene.
Jeg brukte en skarp kniv til å dele opp tomatene litt på kryss og tvers oppi boksene, før jeg fant frem en tresleiv med rett kant og gikk til verks for å dele opp tomatene. Du kan også eventuelt ha dem i en separat bolle først og mose dem med henda. Ha oppi brunt sukker og basilikum, og la tomatene koke opp.
I mellomtiden varmer du opp ovnen til 200 grader, og setter en rist nesten nederst. Jeg satt et bakebrett med bakepapir under det igjen, i tilfelle det ble søl. Sett gryta inn i ovnen når den har kokt opp, og la lokket stå litt åpent slik at luft slipper ut.
Og så er det bare å vente. En gang i timen kan du godt ta ut gryta og røre rundt før du setter den inn igjen, slik at den karamelliserte toppen blander seg og øker. Sjekk den hver time og la den stå så lenge du har tid til, jeg tror denne bare blir bedre jo lenger den får stå. Min fikk fem timer, da orka jeg ikke vente lenger.
Samme her, men med en litt frisk rosmarin i sausen, en skvett balsamico i, og basilikumen frisk på toppen. Jeg liker litt løk mellom saus og ost, skjærer sjalottløk syltynn.
Basismengde:
1 løk
2 små eller 1 stor selleristang
2 gulerøtter
2 hvitløksfedd
1 chilipepper
1 SS oregano
1 boks med tomatpure
Fyll opp tomatpureen med vann som du tilsetter
2 ss ajvar
Kan vurdere å sette til 1 boks med mutti cherrytomater også.
0,5 dl rødvin
1 ss honning
1 ts balsamico
Finhakk løk, selleristang og 2 gulerøtter. Fres til de blir gylne. Tilsett hvitløk og chili 1 min før du tilsetter tomatpuré. Når du har brunet tomatpureen 1-2 minutter tilsett litt vann og et par ss ajvar, litt rødvin og litt honning. Og en dæsj med balsamico.
Småkok lenge for å få rette konsistens. Lager gjerne sausen først før jeg setter deig på heving, og lar den modne på lav varme mens deigen hever. Muligens må man tilsette mer vann underveis. Hvis jeg ikke har rødvin bruker jeg bare mere balsamico istedenfor.
Gang opp etter antall pizzaer du skal lage. Dette holder til 4 porsjonspizzaer.
1 løk
1-2 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater
1/2 buljongterning
1 ss Balsamicodressing
1 liten ss sukker el honning
1 ss provencekrydder eller lignende
Cayennepepper
Surr løk til blank og myk, ha i finhakket hvitløk mot slutten, ha i alle andre ingredienser og la stå og putre ei stund. Jeg pleier å stavmikse sausen før jeg har den på pizzaen. Rekker til fire pizzaer på pizzasteinen vår (fire porsjoner).
Passata. Trenger nesten ikke noe mer hvis man bare koker inn en boks med passata. Kan selvsagt tilsette litt hvitløk og annen smak hvis man ønsker det, men det er faktisk ikke nødvendig.
De har to men antok det var den grønne.
Er faktisk den jeg har kjøpt når jeg baket pizzahorn i bakeriet mitt i sin tid så fint jeg valgte en god tomatsaus uten å vite den vist var veldig god :rolleyes: :D
Pizzanerdene vil bare bruke ren hermetisk tomat av tomattypen San Marzano. Mose den lett, og sile av litt av væsken til den blir passe tykk. tilsett salt og litt pepper.