Hva serverer du når du har lyst til å invitere, men av ulike grunner ikke har mulighet for å lage tidkrevende mat og desserter? Har du noen go-to retter som passer å servere, men tar minimalt med tid? Lager du det på forhånd? Kjøper du inn alt ferdig? I så fall hva kjøper du inn?
Jeg er skikkelig dårlig på å gjøre det ultraenkelt, men ligger gjerne i midtskiktet et sted. Jeg ønsker egentlig å invitere oftere, men tanken på arbeidet i forkant gjør at planer skrinlegges fort. Derfor trenger jeg noen tips. Selskapet er viktigere enn det som står på bordet synes jeg, men da må jeg finne en løsning som duger. Pr nå har jeg ost og kjeks på blokken, og is, men vil gjerne ha en liste å velge i, folkens!
Jeg lager gjerne suppe hvis jeg inviterer venner spontant. Brokkolisuppe, løksuppe, betasuppe, tortellinisuppe etc. Lager eller kjøper ferdig focaccia eller annet brød. Ofte eplekake til dessert, eller bare iskrem. Thaimat tar heller ikke så lang tid, kylling cashew i spicy saus er godt.
Det kommer litt an på formålet. Hvis du vil servere skikkelig god mat, så blir det ikke enkelt. Hvis du ønsker å samle folk og gi dem et måltid, så har jeg forslag.
Jeg tenker at en skikkelig chili con carne (gjerne på høyrygg fremfor kjøttdeig) med guacamole, nachos chips, ris og en salat er et ypperlig måltid for sosialt samvær. Den kan med fordel lages dagen i forveien slik at smakene får satt seg skikkelig, og så varmet opp før man skal spise.
Det tar ikke minimalt med tid, for helst bør den småkoke i noen timer. Men når det kan gjøres dagen før, så er det overkommelig.
Dessert/kaffemat: Slår et slag for makroner og mini-vannbakkels fra frysedisken! :jupp: Blir veldig lekkert hvis de legges på et etasjefat, og vannbakkelsene drysses med melis. Har fatet tre etasjer kan man legge oppskåret frukt og drueklaser nederst.
Lunsj eller kveldsmat: Rundstykker (hjemmebakte eller kjøpte hentes fra fryseren), eggerøre og røykelaks. Litt ost i tillegg.
Varmmat:
-Bor i Trøndelag, løsningen er ofte sodd. Spann i frysedisken. Flatbrød, poteter og gulrot.
-De ferdige suppene til Rema1000 er gode, og kan pimpes opp med diverse tilsetninger og tilbehør. Godt brød eller gode rundstykker, kan bakes og fryses på forhånd, og tines rett før, eller kjøpes.
-Ferdig pizzabunn (enten halvstekt vakumpakket eller deig på rull fra kjøledisken) med ferdigkjøpt tomatsaus på glass, og ønsket fyll. Fersk mozarella, frisk basilikum og ringle over en god olivenolje for å løfte smaken.
-Ferdig paibunn (på rull i kjøledisken sammen med pizzadeigene), fyll av f.eks skinke og brokkoli, eller feta, bacon og spinat (evt uten bacon for vegetar), eller hva man måtte ønske eller ha for hånden. Fløte, egg, løk, hvitløk, purre, og ost.
Ferdig pizzabunn med ferdig pizzasaus, div skinke, pølse etc og ost. Ferdig!
Popcorn
Jeg har stort sett alltid kake skåret i serveringsbiter i frysen. Tiner på 10 minutter.
Supper og gryter er enkelt. Ferdig salat.
Brød og pålegg, folk smører det de vil ha. Funker fjell.
Spagetti med ferdig saus og kjøttboller.
Ferdig fiskegrateng. Kok potet og smelt smør. Ferdig. Rasp gulrot om du skal gjøre det raffinert.
Grillmat er enklest i verden. Kjøp ferdig potetsalat. Kjøp litt pølser, ferdige grillskiver osv. la folk grille sjøl.
Ferdiggrillede kyllinglår fra kjøledisken (evt varmmatdisken om du virkelig skal gjøre det enkelt). Varm i ovnen og server med det tilbehøret du ønsker eller har tid til å lage. Om det virkelig skal være ultraenkelt gå for et par poser ferdigsalat som du gjør litt mer spennende med f.eks. cherrytomater, oliven, fetaost o.l. og server hvitløksbrød til.
Utvid ost og kjeks til også å inkludere gode skinker/pølser/spekemat, ulike typer oliven, tapenade/chutney/syltetøy/marmelade/pesto/aioli (trenger ikke alt!), baguette/brød/knekkebrød/focaccia, jordbær/bringebær/melon/druer, kanskje noen nøtter/mandler - og vips et måltid basert utelukkende på ferdigkjøpt. Har du tilgang på grønnsaksbutikk kan du ta med sånne fylte vinblader, marinert fetaost etc som de har i "ferskvaren" sin også.
Ørret eller laks på grill eller ovn er også enkel mat til mange.
Eller tapas, eller salater og småretter fra Stiansen til hverdags boken. Og godt brød til. Savner Brødboksen, men har både Godt Brød og Åpent Bakeri i nærheten.
Dessert, ass is, eller pavlova, brownies, ostekake eller sitronterte om jeg har tid. Alle lages dagen før, kun pavlova bunn da. ROOM gulerotkaken også, men den liker ikke hele familien.
Smuldrepai med f.eks blåbær er lettvint. Jeg smelter smøret istedenfor å smuldre det inn også. Serveres med ferdig vaniljesaus eller is. Waleskringle er også lettvint, jeg dropper krem inni og ringler litt melisglasur over.
Jeg lager også en superlettvint kringle basert på prinsippet for eltefri rundstykker, basert på kun hvetemel og med melk istedenfor vann, litt smeltet smør samt tørrgjær og litt sukker rørt sammen til en klissete deig. Røres sammen kvelden før. Så klisser jeg deigen utover et bakepapir til en slags hvetestang, og har ferdiglaget vaniljekrem på før steking. Litt melisglasur på toppen, så har jeg skolebrødkringle. Denne kan stekes rett før gjestene kommer, alltid en suksess.
+1 på smuldrepai til dessert – da kan du servere varm hjemmebakst som smaker nydelig med absolutt minimal innsats. Med vaniljeis. Brownies er omtrent tilsvarende – veldig lett å hive sammen og genuint nydelig om du bruker masse god sjokolade og ikke steker dem for mye. Dekadent løsning: kjøp ferdig sitronsorbet, ha kuler av den i champagneglass og hell over cava/cremant/champagne.
Superenkle forretter: Caprese (alle orker å skjære noen tomater og noen mozzarella i skiver og slenge over litt olivenolje og noen basilikumblader) eller sashimi (igjen, rimelig low maintenance å skjære opp litt salmalaks).
Til hovedrett sverger jeg til lammeskank eller osso bucco – du bare hiver skanker, tomat hvitløk, krydder og vin i ovnen og lar dem stå der noen timer. Et voilà. De trenger ikke annet tilbehør enn godt brød til å tørke opp sausen med.
Lefserull ja, gjerne speltlomper smurt med Philadelphia eller Snøfrisk, tynnet ut med litt rømme, og fylt med ruccola og røykelaks. :nam:
Synes også lasagne er greit å lage til flere middagsgjester, særlig når gjestene er i ulike aldre. Ikke kjapt eller lettvint (jeg lager som regel fra bunnen av), men kan lages god tid i forveien, evt dagen før, og bare varmes når den skal spises.
Det som skal til for at jeg orker invitere oftere er enklere, mindre formelt type gryta rett på bordet osv. Men hva servere? Jeg liker tapas/koldtbord-type, alle finner noe de liker. Og det kan gjøres så enkelt eller så avansert en vil/har tid til.
Har en venninne som av og til kommer på lunsj. Da har standard blitt at jeg varmer karbonader, koker egg og har ett pålegg eller to til pluss smør og litt grønt. Hun tar med rundstykker og kanskje en bolle til dessert. Det er også en mulighet, dele på oppgavene så blir det slik mindre styr.
Ellers er tips å hakke klart ting dagen før, om mulig, fordele oppgavene over lengre tid.
Jeg ville laget lasagne, salat og foccaciabrød. Ferdig posesalat fås kjøpt, kan evt fylle på med fetaost fra glass, pinjekjerner, mais osv. Foccaciabrød på Rema er god.
Eller en type gryte med ris, salat og brød. Gjerne en gryte hvor alt lages i samme kjele.
Det er jeg veldig enig i, men jeg tenker at det er fint allikevel for når jeg (eller andre) f.eks. har anledning til å legge mer tid og krefter i det så kan jeg plukke litt her og der av forslagene.
Jeg har vært superstreng med med selv i denne omgangen, og bestemt at jeg ikke skal kokkelere noe. Det skal bare legges på fat. Fikk noen supre tips her til hva jeg kunne plusse på.
Og så var det nevnt lunch og kveldsmat som lettere alternativer enn middag av noen over her, og det er jeg hjertens enig i! Jeg inviterer egentlig heller til det, også fordi jeg ikke er en middagsperson, men heller brødmat/lunch/kvelds. Men noen ganger så er det mer naturlig med middag allikevel, og når vi har den utvidede familien på besøk, så lager vi ofte taco. Det gjør vi nærmest i blinde, og mye kan gjøres på forhånd og alle er fornøyde når de kan plukke akkurat det de ønsker. Så det er mitt tips, selv om jeg vet at andre kan synes taco er mye jobb med alt som skal kuttes opp. Der finnes der også ferdige alternativer i butikken, som f.eks. posesalat. Feld funker utmerket til taco synes jeg.
Jeg kjøper halvstekt brød hos Meny. De største, grove baguettene er perfekte til god ost, godt pålegg, tomat og andre grønnsaker. Og så kjøper jeg pesto og aioli i plastbeger og putter over i i glass med lokk. Steiker brødet slik at det er ferdig ca 30 min før gjestene kommer og legger maten på trefjøl. Og vipps så ser det ut som om jeg har jobba halve dagen.
Enig, så min enkelste er kjøpe foccaccia, aioli, oliven, god skinke, koke egg og en brie + paprika/druer/fikensyltetøy. Muligens også noen Ritzkjeks, liksom.
Vi lager gjerne gryte, det er enkelt å lage på forhånd og kan varmes til mange. Denne helga er det chili con carne som skal til pers, oppskrift fra Matprat.
Jeg baker ikke så mye, mest fordi jeg må ha glutenfritt og ikke alle i huset elsker det. Da blir det gjerne fruktsalat eller is til dessert. Pleier å funke.
Rakfisk er ganske enkelt. Pleier skjære fisken i tynne skiver, og legge dem på et fat med masse løk (vårløk og rødløk) Koker mandelpoteter inntil. I tillegg til potetlefse, godt smør, rødbeter og rømme.
Vi kjøper ymse pizza-varianter fra den lokale Pizzabakeren, og følger opp med forskjellige typer iskrem og masse forskjellig strøssel og is-saus. En suksess hver gang, ikke minst fordi vi da faktisk orker å invitere til bursdagsfeiring. Ellers orker vi det ikke.
I type familiebursdager har vi ofte hatt gode pølser (pluss vanlig grill) serveres med kjøpt og/eller hjemmelaget tilbehør. (Rå, syltet og/eller sprøstekt løk, potetsalat, noe salsa-aktig) og lomper og brød.
Ellers inviterer vi gjerne på vafler midt på dagen. Tar litt tid, men er allikevel ganske enkelt synes jeg.
Jo, og sodd. Må koke gulrot og potet, men god mat som de fleste liker
Mitt beste tips er å kjøpe spekemat når det er på tilbud. Det kan ligge kjempelenge. Så er det kjapt og enkelt å kjøpe et surdeigsbrød og noe ost i tillegg. Man kan bake focaccia om man vil.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.