Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julesanger som egner seg for en ung sopran?

#1

Bluen sa for siden:

Det er husets 16-åring som spør. Hun tar sangtimer og skal sikkert opptre for bo- og behandlingssenteret eller noe sånt. De pleier å kunne ha pianokomp. Er det noen som har tips? De jeg selv har kommet med, har åpenbart blitt avvist ettersom spørsmålet kommer på nytt.


#2

liefje sa for siden:

Jeg synes "Det lyser i stille grender" er nydelig for en sopran.


#3

Toffskij sa for siden:

Hva er det hun har sagt nei til, da, bare for å ha en idé om hvor landet ligger?


#4

Bluen sa for siden:

Hun har egentlig ikke respondert på min forrige mail. :sparke: Salmen "Mitt hjerte alltid vanker" og "Jul i svingen" (som hun synger helt nydelig, men som kanskje ikke egner seg på gamlehjemmet siden beboerne neppe kjenner den). På en tidligere julekonsert har hun sunget "Sonjas sang til julestjernen".


#5

Galathea sa for siden:

om den egner seg for sopran eller ikke vet jeg ikke, men nordnorsk julesalme er nydelig:)


#6

Divine sa for siden:

Hva med "Gi mig ej glans" av Sibelius? Den er så nydelig.


#7

Pamina sa for siden:

Vi tenner våre lykter er fin, Det kimer nå til julefest, When you wish upon a star, Jul, jul strålande jul, nu tändast tusen juleljus (finest på svensk).

Nordnorsk julesalme er mer alt-repertuar


#8

Che sa for siden:

Hva med "jul jul, strålande jul"

Haha. Jeg leser ikke andre forslag. Hva med å høre litt gjennom album som Sissels jul eller Carolas jul for inspirasjon?


#9

celebelen sa for siden:

Julbön er også nydelig. Jeg kjenner den best i duettversjon, men tror ikke det skulle være noe problem å legge alle versene i sopran.


#10

My sa for siden:

Det hev ei rose sprunge.


#11

Appelsin sa for siden:

Selmas sang?

Som sunnfjording alt opp på Jakob Sande anbefaler jeg også Det lyser i stille grender :hjerter:


#12

Appelsin sa for siden:

Jeg tror min grandtante på 83 hadde likt mange ikke-tradisjonelle julesanger. Å få besøk av en skjønn 16-åring som synger er nok i seg selv en veldig kjærkommen hendelse.


#13

Nextlife sa for siden:

Bare for å ha det sagt, det er alt for stor tro på at man på eldrehjem, sykehjem o.l. på død å liv må ha gamle svisker fra før penicillinen sin tid.
Beboere på slike steder er like ulike i smak og behag som i samfunnet ellers, og mange av de som bor på instisjoner har hørt og likt både julesanger og andre sanger som er adskillig nyere og mer moderne enn man tror.

Når jeg er på besøk hos min på sykehjem spiller jeg ofte en sånn Retrokanal med musikk fra 70-tallet, og medbeboerne kommer tøflende, rullende og trillende inn hos oss og vil være «i lamme».


#14

apan sa for siden:

O helga natt


#15

Vianne Rocher sa for siden:

«Et lite barn så lystelig» (også kjent som Juleverset fra Stangvik).



#17

Taien sa for siden:

Den er bedre for en mezzo eller alt. Jeg synger denne selv og er en dyp alt.

O Helga natt er typisk sopran-mat. Ellers siterer jeg Netlife...ikke undervurder eldre menneskers sans for musikk.
Jeg har sunget på eldresenter selv, og der jeg trodde høreapparatene skulle slås av, satt de og koste seg glugg og nynnet med. De blir også lei av det samme repertoaret hele tiden.


#18

Pøblis sa for siden:

Jepp, de som bor på eldresentrene/sykehjemmene er jo født rundt krigen. De var tenåringer og unge voksne på -50, -60 og 70-tallet.

Jeg tenker at hun bør syne noe hun liker selv. Og at det er mye julemusikk etterhvert som mange er glade i.


#19

Bluen sa for siden:

Takk for både livsvisdom og tips! Det er sikkert ikke alle eldre som er like gammelmodige som meg, nei, som helst hører gamle sanger om igjen. Jeg har også blitt minnet på at det er en del julemusikk jeg overhodet ikke liker selv :sparke:, men det er jo ikke jeg som skal synge. :knegg: Nordnorsk julesalme sang hun i fjor, husker jeg nå. O helga natt har vi også vært inne på. Det hadde vært spennende å se om den er innen rekkevidde. (Det siste hun opptrådte med, var for øvrig «On My Own» fra Les Miserables - den går vel både litt høyt og litt lavt og var en utfordring, men ikke så juleaktig, gitt.)


#20

Lille meg sa for siden:

Det kommer vel an på registeret til den som skal synge, og ikke minst hvilken toneart man starter i? Selv syns jeg det viktigste med å synge "Himlen i min favn", er å synge den med innlevelse. Men det er kanskje enklere å ha innlevelse for noen som har vært i den situasjonen som beskrives i sangen. :jupp:


#21

Karamell sa for siden:

Selv sang jeg Det lyser i stille grender og Vi tenner våre lykter i glansdagan.
Jeg tror de kan sette pris på moderne advents-barne-TV sanger også, jeg. :jupp:


#22

Bluen sa for siden:

Det viser seg nå at hun allerede kan «Himlen i min famn», etter forslag fra sin far. :knegg: Selv har jeg aldri hørt den før, naturligvis. Hun kommer både opp og ned, høres det ut til. («Hva er julemotivet i denne, da, spurte noldus-mor. :humre: «Skjønner du ikke det - det er Jesusbarnet! :flau: ) Innlevelsen pleier det ellers ikke å skorte på i disse fremføringene,


#23

Vianne Rocher sa for siden:

Digresjon:
Det som først og fremst er krevende med «On My Own» (og en gjenganger i musikalsjangeren) er jo at sangerne belter det ut i brystklang og har stor (noen helt vill) rekkevidde der. Det ligger ikke så høyt i register for en klassisk sanger men det starter i altregister og øker på i det som for de fleste kvinner er hodeklang. Klassisk skolerte (som jeg en gang for lenge lenge siden var/øvde på å bli) trener på å øke register i hodeklang og på holde jevne overganger mellom bryst- og hodeklang. Jeg har naturlig kraftig brystklang og fikk ikke gjøre sånne musikalstykker som «On My Own» fordi det visstnok ødela for utviklingen i hodeklang og ga meg «knekk» i overgangen. Jeg brukte godparten av et år på å øve oktavglissandoer mellom bryst og -hodeklang for å få jevne overganger :knegg:. Man kan selvsagt gjøre sånne stykker i hodeklang, men det er liksom «greia» i musikalsjangeren at de gir jernet uten å gå over i hodeklang. Sånn som i gospel.

Utover det: hva med River av Joni Mitchell? Ser for meg at den passer en ung jentestemme godt og den er jo nydelig.


#24

Bluen sa for siden:

Interessant, Vianne Rocher! Her var det mye nytt for meg. Jeg hørte på noen versjoner av denne sangen før dattera skulle fremføre den, blant annet den norske utgaven med Marion Ravn. Det slo meg at denne må være vanskelig å synge, nettopp på grunn av de store overgangene i toneleie og "stemning". Jeg ble liksom ikke så imponert over å høre stjernene som jeg pleier å bli. Den innledende delen før de starter med "On my own" hadde jeg ikke hørt før, faktisk - den var ikke med i korpsarrangementet i 1990. :knegg:


#25

scilla sa for siden:

Utover det: hva med River av Joni Mitchell? Ser for meg at den passer en ung jentestemme godt og den er jo nydelig.

+1 på River fra meg - veldig fin!


#26

Pamina sa for siden:

O Helga Natt er fin, men egner seg ikke for en ung sopran - den trenger langt mer tyngde om den skal bli fin på den klassiske måten, eller den må gjøres på Nils Beck måten som i SKAM.



#28

Taien sa for siden:

Det har du helt rett i. Den må synges med hjertet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.