Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Avsporing] Bør vi slutte å skru klokka frem og tilbake?

Bør vi slutte å skru klokka frem og tilbake?

  • Nei, jeg liker det sånn det er
    5 stemmer
  • Ja, jeg vil ha sommertid hele året
    45 stemmer
  • Ja, jeg vil ha normaltid (vintertid) hele året
    42 stemmer
  • Jeg bryr meg egentlig ikke (annet)
    21 stemmer
#1

Mex sa for siden:

Syns alle vi bør slutte å stille klokka frem og tilbake 2 ganger i året? Eller er det noen som liker denne endringen?
Og hva vil du helst ha om vi slutter med dette? Sommertid eller normaltid (vintertid?

(Poll kommer)


#2

frukt sa for siden:

Jeg synes godt vi kunne sluttet. Men det er ikke så viktig egentlig.


#3

My sa for siden:

Samme som frukt. Valgte siste, men savner alternativet "Ja, men det har ikke noen betydning om vi velger sommertid eller normaltid". Men det plager meg ikke nevneverdig at vi stiller den heller.


#4

Sissel sa for siden:

Jeg synes vi skal slutte. Liker best vintertid/normaltid.


#5

Madicken sa for siden:

Det er godt med den ekstra timen om morgenen hver gang det skjer, men ikke verdt bryet med å stille de klokkene i huset som ikke stiller seg selv. :nemlig:


#6

Blondie sa for siden:

Det plager ikke meg, men i sympati med alle småbarnsforeldre synes jeg det bør slutte. :nemlig: Jeg foretrekker sommertid, isåfall.


#7

Palmen sa for siden:

Spiller ingen rolle om det er sommertid eller vintertid som brukes, men kan jeg værsåværsåværså snill og slippe klokkesnuing? Jeg er gal og kokko to uker i året på grunn av det.


#8

Tjorven sa for siden:

Ja. Det må vi virkelig slutte med. Kroppen blir i ulage i skikkelig lang tid etter hver stilling. (Det er mye bedre om høsten enn om våren.) Jeg bryr meg ikke så mye om vi går for fast sommer eller vintertid, men vi må slutte å bytte hvert halvår. :nemlig:


#9

-ea- sa for siden:

Sommertid hele året! Det er kjipt å plutselig få det kollmørkt før man er ferdig på jobb, som der blir her nord.


#10

løve70 sa for siden:

Det plager ikke meg å stille klokka, så for min del kan det godt bare være som det er.


#11

Input sa for siden:

Jeg hater klokkestillinga. Den gjør at jeg går rundt og føler meg rusa i flere uker, og det er så slitsomt. Men det er samme for meg om vi går for vintertid eller sommertid, men siden jeg påvirkes mer av at det er mørkt om morgenen enn om ettermiddagen, velger jeg vintertid om jeg må.


#12

Myria sa for siden:

Jeg plages ikke av å stille klokka fram og tilbake (annet enn at jeg heller vil ha det lyst på ettermiddagene enn om morgenen), men vil likevel at vi skal slutte med det. Aller helst vil jeg ha sommertid hele året, men det viktigste er uansett å ha samme tid.


#13

liefje sa for siden:

Jeg plages heller ikke av det, men hadde foretrukket sommertid og lysere kvelder hele året.


#14

Malama sa for siden:

Jeg liker ikke klokkestillingen. Ungene er blitt såpass store at det går greit, men JEG sliter normalt sett og er trøtt i minst ei uke uansett hvilken vei vi snur den (denne gangen løste jeg det med å få korona den helga vi skulle stille klokka, så jeg sov mye den helga og har sovet på ettermiddagen de fleste dager siden, så dermed løste jeg på et vis den der "takle normaltid" greia.

Jeg klarer ikke bli enig med meg selv om jeg vil ha sommertid eller normaltid, jeg ser fordeler og ulemper med begge, og derved også med selve det å snu på den frem og tilbake.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror kanskje det finnes en sånn tråd/poll. Antakelig laget av meg. :knegg:

Jeg har vært opptatt av dette hele livet. Å stille klokka i seg selv er greit nok nå når ungene er voksne, men jeg HATER (ja, akkurat så mye) det kvelende mørket som kommer tidlig ettermiddag. Livet mitt er mye brdre med lyse ettermiddager og kvelder. Så hvorfor gjøre det uunngåelige mørket om høsten enda verre enn det hadde trengt å være? :undrer:

Dessuten bor jeg i GMT-sone. Så det, så. :nemlig:

(Ja, jeg vet at vintertid er normaltid. Normaltid my ass.)


#16

Hyacinth sa for siden:

Bare for å kommentere dette også: Ja, jeg liker denne endringen. I mars. Dagen etter klokkestilling i mars er en av de beste dagene i året. Lys! :elsker:


#17

nolo sa for siden:

Enig! Og hvis jeg må velge, velger jeg normaltid, men uansett blir jeg oppriktig glad hvis det blir slutt på dette tullet med å stille klokken to ganger i året. :nemlig:


#18

Polyanna sa for siden:

Jeg HATER klokkesnuing! For meg er det hipp som happ om det blir sommertid eller vintertid. Men som B-menneske, kanskje helst vintertid? Kanskje for ungdommene også - er ikke ungdommer ofte B-mennesker? Men viktigst er at det blir slutt på tøyset!


#19

Divine sa for siden:

Jeg lar meg ikke affisere av klokkesnuing, så jeg er litt sånn "whatever".


#20

Pasta sa for siden:

Ja vi bør slutte med det. Det spiller ingen rolle for meg om vi har sommertid eller normaltid hele året.



#22

polarjenta sa for siden:

Samme her.:ja:


#23

veobra sa for siden:

Jeg er helt enig.

Selv da vi hadde små barn synes jeg ikke klokkesnuing var noe utfordrende, men skjønner at det ikke gjelder alle.


#24

Strå sa for siden:

Klokkestillingen påvirker meg ikke mye, men det er jo bare tull. Jeg har ikke klart å finne studier som kan påvise en positiv effekt på folk eller økonomi. Så hva er poenget da?


#25

Albertine sa for siden:

Det var et poeng da det ble innført, da lysere kvelder førte til innsparinger på strøm og varme. Det har lenge vært et irritasjonsmoment for meg, jeg liker ikke klokkestillinga, men nå er det kanskje ikke så dumt med sommertid likevel? Da bør det i tilfelle være hele året, for ikke å kødde med småbarnsforeldre og særlig melkebønder, som må tukle med dyras indre klokke. Forskning viser også at antall viltpåkjørsler øker kraftig rett etter klokkestilling: forskning.no/helse-ntb-politikk/sommertid-aret-rundt-kan-spare-liv-og-flere-milliarder/2104265

Så jeg ser fordelen med sommertid hele året, selv om jeg helst ville hatt vintertid.


#26

Magica sa for siden:

Akkurat samme her. Syns synd på dere som plages så mye av det. Hvordan går det for dere å reise i ulike tidssoner?

Ungene mine har heller ikke plagdes med dette, det har justert seg raskt det.


#27

Strå sa for siden:

Takk for forklaringen Albertine. Da står jeg ved at nå kan man slutte.


#28

Hyacinth sa for siden:

Jeg plages ikke av å stille klokka, så reising er ikke et problem. Men jeg plages over å leve 5 måneder i året med mørkere ettermiddager enn det hadde trengt å være.


#29

-ea- sa for siden:

Ja, akkurat dette!


#30

Musemus sa for siden:

Jeg vil slutte med det. Og liker best den klokkestillinga vi hadde nå, da er jeg ikke så sjukt trøtt om morgenen.


#31

Malama sa for siden:

Jeg har faktisk aldri prøvd.

Ikke så bereist.


#32

Unicorn sa for siden:

Jeg vil gjerne ha slutt på klokkestillingen, og det spiller egentlig ingen rolle om det er sommertid eller vintertid. (Stemte vintertid)


#33

Nenne sa for siden:

Ja, vi kan gjerne slutte. Det er kanskje lurest med normaltid som standard, men det spiller strengt tatt ikke så stor rolle kanskje, bare vi er på linje med Europa for øvrig.


#34

Malama sa for siden:

At vi er på linje med våre naboer er viktig, så et samarbeids-prosjekt kan være meget lurt når eu skal slutte med dette, og vi andre henge oss på. Det er vel reelt sett det det har strandet på, for det er bestemt at vi skal slutte, og eu skal slutte, men så skjedde det noe så jobben med å bestemme hvilken sone man skulle henge seg opp i, stoppet opp , og der står saken...


#35

tink sa for siden:

Jeg har aldri blitt nevneverdig plaget av snuingen av tid. Men vil gjerne slutte, og vil da helst ha normaltid. Sånn at sola skinner mest midt på dagen og midnattsola er ved midnatt. Forøvrig så bor jeg i Bergen og ser ikke for mye sol i løpet av året.


#36

Polyanna sa for siden:

Jeg plages i grunnen like mye eller mer av at det er mørkt på morgenen som om ettermiddagen. Å gå til jobb i stappmørke er så trist!


#37

Rabbit sa for siden:

Jeg synes det med klokkestilling er noe ordentlig tull,så jeg er for å få tilbake normaltid(vintertid) på permanent basis.


#38

Marla Singer sa for siden:

JA.

Stabilitet.


#39

ingling sa for siden:

Påvirkes lite og bryr meg ikke så mye om det, i grunnen.


#40

Karamell sa for siden:

Dette.


#41

Hyacinth sa for siden:

Ja, men så går det et par uker, så er det like mørkt.


#42

Malama sa for siden:

Reelt tar det ca en mnd. Soloppgang forflytter seg med sånn ca 2 min for dagen. Men det føles som det bare tar en uke eller to, for det er så innmari MØRKT bestandig

Det hjelper jo ikke at været også ofte er såpass overskyet at det ikke er noe sol å spore, og dagslyset ofte sliter med å trenge gjennom uansett.


#43

Robyn sa for siden:

Jeg ønsker meg sommertid hele året. Syns lyset om morgenen er bortkastet da jeg uansett aldri får noe ut av det.
Men viktigst er det å slutte med å stille klokka. For oss som jobber turnus er det noe ordentlig herk når det havner på arbeidshelg.


#44

Chanett sa for siden:

Som eg skulle sagt det sjølv.


#45

Syrinx sa for siden:

Dette er en av de sakene som ikke på noe som helst vis får det til å rykke i engasjementet mitt. Jeg tar den tiden jeg får.


#46

Hyacinth sa for siden:

Hvis jeg skulle valgt tiden helt selv, ville jeg stilt klokka to timer fram, faktisk.



#48

Pelen sa for siden:

Sommertid hele året med lenger lyse kvelder.


#49

Engasjert sa for siden:

Jeg vil ha samme tid, men det er ikke så viktig om det er sommertid eller vintertid. Bare vi slutter å skru klokka fram og tilbake.


#50

Pelen sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor noen av dere vil ha vintertid hele året med mørkt på kvelden og lys på morgenen? Mye viktigere å ha lysblå kvelden når man kan utnytte lyset til noe mer hyggelig enn å bare ta seg til jobb.


#51

Storm sa for siden:

Jeg synes det er litt gøy og koselig å stille klokka, jeg. :knegg: Deilig med den ekstra timen på høsten, og på våren er det stas at det plutselig blir så mye lysere på kvelden.

Men hvis vi skal gå for en av de, så må det bli normaltid hele året. Argumentet for min del som tipper hele vektskåla er at det bør være lengst mulig lyst om morgenen for skolebarna.


#52

Malama sa for siden:

Jeg hater å kjøre i mørket når det regner har jeg fastslått i dag, og hadde vi ikke snudd på klokka så hadde det ikke vært så mørkt før i desember, og da skal jo sola snart snu, eller sånn i alle fall blir det lysere så det er mentalt enklere ?

Prinsippielt er normaltid rett, men jeg begynner å lene mot å være enige med de som vil ha sommertid


#53

nolo sa for siden:

Jeg liker mørke kvelder mye bedre enn mørke morgener. Det er tungt å stå opp i mørket, og om ettermiddag og kveld kan jeg heller bedrive lyssky aktiviteter. :nemlig:


#54

Magica sa for siden:

Jeg har klart å henge meg opp i hvor irriterende det er at folk sier at sola snur jeg. :lol: For breaking news: sola snur ikke!


#55

Strå sa for siden:

Den snurrer i det minste. Tror jeg.


#56

Magica sa for siden:

Joda, men den begynner ikke plutselig å snurre en annen vei. :D

Det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om vintersolverv og sommersolverv.


#57

Hyacinth sa for siden:

Sola snurrer jo ikke? Den verken snurrer eller snur. Men jeg sier også at den snur. Det er jo et begrep. Det blir litt tungvint å forklare de fysiske mekanismene med jordens ellipseformede bane rundt sola og jordas helningsvinkel, liksom.


#58

amo sa for siden:

Jeg blir deprimert bare av tanken på å ha normaltid om sommeren. Var det opp til meg hadde jeg stillt klokken to timer frem og latt den bli der til the bitter end.


#59

Hyacinth sa for siden:

Åh! Endelig en som meg! :elsker:


#60

Floksa sa for siden:

Dette. Bortsett fra at jeg liker den ene bonustimen da. Om høsten.


#61

Input sa for siden:

Jo, sola dreier rundt sin egen akse.


#62

Magica sa for siden:

Yes. Og den snur ikke. :knegg:
:ropert: så slutt å si det!
Det heter solverv. Og dagslyset eller sollyset varer lenger og lenger og det ser ut til at sola kommer høyere og høyere på himmelen, pga jordas rotasjonsakse ja.


#63

Hyacinth sa for siden:

Jeg trodde ikke at den snurret som Jorda? At den beveger seg, ja, men sola består jo av gasser, først og fremst. Den er jo ingen fast masse.


#64

My sa for siden:

Jo, den snurrer i vei. Rundt ekvator bruker den ca 25 (jord-) døgn på en runde. Men hastigheten varierer og er ikke lik over hele, slik som på jorda, på grunn av at den ikke er fast, men består av gasser.


#65

Malama sa for siden:

Vel, vi sier jo soloppgang også. Sola står ikke opp, den er der, det er vår rotasjon og ellipse og helling og hele greia. Men jeg fortsetter å si at soloppgang blir 1-2 minutter tidligere pr dag etter at sola snur. Jeg vet at den ikke snur. Jeg vet at den ikke står opp også.


#66

Input sa for siden:

Det er sånn som My forklarer.

Jeg synes det er litt tullete å henge seg opp i sånne uttrykk, må jeg innrømme. Det er mye Vi sier i hverdagsspråket vårt som er direkte feil i naturvitenskapelig sammenheng, så det blir slitsomt om vi skal endre på det. Sola snur ikke, den står ikke opp eller går ned. Det er ikke strøm vi får levert av strømselskapet heller, bare for å ta noe annet.


#67

C3PO sa for siden:

Jeg synes det er helt greit som det er, og hverken jeg eller barna sliter med å tilpasse oss fysisk. Mentalt sliter jeg alltid første dag med vintertid, når det er blitt så mørkt, men det går bra. Hvis jeg skulle velge et alternativ, ville det være sommertid - lyse kvelder. Jeg er også enig i at det er best at flere land samordner seg.


#68

Elise sa for siden:

Jeg tror at hvis vi slutter å stille klokka vil vi komme til å tenke "å søren, det var jo egentlig veldig lurt, kanskje vi bør begynne igjen?" etter å ha testet det en liten stund.

Men jeg sier ja til sommertid hele året.


#69

My sa for siden:

Enig. Helt greit å si at sola snur (og jeg har studert både geografi, klima og fysikk). Alle vet at det ikke er sola som faktisk snur, det er bare unødvendig kverulering. "Det er bare seks uker til jordaksens helning i forhold til jordas bane rundt sola er slik at den nordlige halvkule gradvis begynner å få flere soltimer i døgnet" :nemlig:

Vintersolverv kan vi i tilfelle heller ikke si.

Så det betyr strengt tatt også at sola snur.

#70

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg sier jo det samme, så jeg regner med det kun var tilfeldig at det var jeg som ble sitert? :undrer:


#71

My sa for siden:

Tror den første setningen til Input handlet om ditt sitat, derfor en blank linje før neste setning, som jeg regner med var kommentar til Magicas innlegg over ditt?

#72

Magica sa for siden:

Alle vet nok ikke det, ikke barn og unge f.eks. Og jeg syns det er helt nydelig å kverulere på sånt. :knegg: Noen av oss er nok litt mer firkantede i hodet enn andre. Siden vi er inne på unyansert bruk av ord i dagligtale så har jeg ett til, og de er alle som bruker ordet "spå" om været. Man spår faktisk ikke været. Det er avansert vitenskap bak værvarsler. Så man varsler været. Hekser spår. :D

Skal gi meg med dette nå. Men jeg tenker jo kverulering må være lov på et diskusjonsforum jeg da. :knegg:


#73

Anne C sa for siden:

Jeg bryr meg ikke om vi gjør det ene eller det andre. Det påvirker meg veldig lite.


#74

My sa for siden:

Joda, kverulering er bra, jeg har svart belte. :knegg: Men akkurat her er jeg ikke enig i utsagnet "slutt å si det". Til det er det et for godt innarbeidet uttrykk i språket, som brukes også av dem som vet hvordan det egentlig henger sammen. På samme måte som en hel del andre begrep vi har, som at vi spiser "middag" langt unna det som er midt på dag, for eksempel. Det er ikke verre å si at sola snur enn at den "står opp" og "går ned". Det er relativt til oss som observerer den. Vi ser en togpassasjer fyke forbi i full fart, når vi står ved togskinnene. Passasjerene selv føler at de sitter helt i ro (nevnte jeg at jeg har svart belte?).


#75

Magica sa for siden:

:lol: Togpassasjerene fyker jo forbi den som står rolig og ser på! :D Nei, jeg kan vel ikke forvente at folk slutter å si slike upresise og feile ting som at man spår været, eller at sola snur. Men jeg liker ikke å gjøre det selv.


#76

Inagh sa for siden:

Jeg vil ha sommertid hele året. :hyper:


#77

Syrinx sa for siden:

Høyner med at jeg vil ha sommer hele året! :vilha:


#78

Inagh sa for siden:

Blir med på den! :vilha:


#79

Magica sa for siden:

Jeg kan også anbefale å bo litt lenger nord enn sinsenkrysset på sommerhalvåret, for her er det mye lysere. :D


#80

Myria sa for siden:

Problemet er bare at så lenge man ikke flytter to ganger i året må man betale for de lyse somrene med mørketid og vintre som varer mye lengre. Hilsen nordlending som ikke savner Nord-Norge.


#81

Malama sa for siden:

Man kan jo bo litt sånn midt på, sunnmøring som ikke har nordnorges midtnattsol, men lenger sommernetter enn sørlendinger, og kortere vinternetter enn finnmarkinger.

(Og generelt sett ikke et vær/klima jeg ville flyttet TIL, for å si det sånn, det er slett ikke været som gjør at jeg bor her jeg bor, og heller ikke soltimene, for dagslystimer og soltimer er slett ikke det samme....) Og strengt tatt bor vi muligens så lagt vest at vi bor i sommertid-tidssonen sånn som Stavanger?


#82

Myria sa for siden:

Det er jo heldigvis noe fint med alle steder. Jeg elsker midnattssol og nordlys og Nord-Norge kommer alltid til å ha en stor plass i hjertet mitt, men vintrene er ikke en del av det. Jeg føler jeg en av få som setter pris på det milde og våte været vi har på østlandet nå og synes godt det kan være slik hele vinteren, mens min siddismann og sannsynligvis de fleste i/fra hans hjemby gjerne helst skulle byttet den våte vinteren med skikkelig snø (jeg kan ikke fordra snø, jeg vet ikke hvorfor jeg ble født i Nord-Norge :lol:).


#83

Malama sa for siden:

Jeg liker derimot snø, med visse forbehold. Jeg like snø som kommer, brøytes, og blir der. Ikke 70 cm nysnø, kjøring før brøytebilen har vært der etter de siste 30, og så regn neste dag, frost på natta og 50 cm nysnø oppå før det går over i regn, og frost til natta...

Så ja, hvorfor jeg er født her på sunnmørskysten kan man jo lure... for sånn sn jeg liker er ikke det så ofte her....


#84

Input sa for siden:

Ja, det var kun latskap fra min side. Jeg synes multisitering på mobil er stress, så derfor lot jeg være å gjøre det. Det første jeg skrev handlet om at du sa at sola ikke snurrer eller hva det var.


#85

liefje sa for siden:

Beste forslaget jeg har hørt på lenge!!!


#86

Input sa for siden:

Barn har jo ingen instinktiv forståelse av enkeltord og -uttrykk, så når du forklarer hva vintersolverv betyr kan du like gjerne forklare hva det betyr når vi sier at sola snur. Jeg er veldig opptatt av å snakke vanlig og korrekt med barn, i stedet for å si f.eks. at hunden heter voff-voff, men dette er jo ikke noe som må avlæres senere, for det er innarbeidet begrep. Spør du folk på gata vil jeg tippe det er flere som vet hva det betyr at sola snur enn som vet hva vintersolverv er.


#87

Maverick sa for siden:

Om det skulle vært sommertid hele året hadde jeg lagt meg under sengen og blitt der for evig og alltid.

A-mennesker har nok av verden tilrettelagt for seg allerede, det ene halve året med noenlunde levelig tidssone nekter jeg å slippe. :mumle:


#88

Hyacinth sa for siden:

Jeg er definitivt ikke noe A-menneske. Det er derfor jeg vil ha sommertid. Mørkere om morgenen og lyse kvelder.


#89

Maverick sa for siden:

... men det er en time for tidlig. Egentlig to timer for tidlig! Kveldene er jo ikke LYSE selv om det hadde blitt mørkt kl 18 i stedet for 17. Det er fortsatt ettermiddag. I Norge er det mørkt om vinteren uansett lissom. Prisen for olja.


#90

Hyacinth sa for siden:

Joda. Men mørke klokka 16 vs 17, eller 17 vs 18 betyr enormt mye for meg. Natten starter liksom enda tidligere. Jeg orker ikke å gå ut kl 19 eller 20 fordi jeg blir så påvirket av at det har vært mørkt i evigheter allerede. Om morgenen sover jeg til det blir lyst uansett. :knegg: Satt litt på spissen.


#91

Myria sa for siden:

Jeg er også B-menneske som ønsker sommertid hele året.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.