Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan lære seg å jogge?

#1

Camomilla sa for siden:

Gubben og jeg begynte for noen mnd siden å trene.

Jeg har en skade i ryggen og slitt med den ett par år, i tillegg sier MR aldersrelatert slitasje :knegg: Så jeg driver da å trener opp kroppen.

Men så, i tillegg til styrke og gå fort på mølla, vil je løpe.
Men kondisen høres at er dårlig på en mils avstand.

Noen som kan fortelle meg hvordan jeg kan bli en jogger, babysteps, uten å gjøre det helt feil i starten?


#2

frukt sa for siden:

Er løping så lurt når du har skade i ryggen? Jeg vet ikke altså, synes bare det høres ut som en dårlig kombo. Jeg ville kontaktet en fysioterapeut og fått laget et program. Det har jeg gjort selv. Jeg går (løper egentlig) på elipsemaskin da jeg har problemer med hoftene som gir smerter ved gåing og løping. Men elipse er mindre belastende så det går fint. God trening er det også. :jupp:


#3

Camomilla sa for siden:

Tror ikke det har noe å si, men vet ikke.
En skjevhet øverst i ryggen.


#4

frukt sa for siden:

Googlet litt, og det er visst uproblematisk. :)
Det finnes jo sånne couch to 5k programmer på nettet, og det er en tråd om det her også. Men jeg vil fortsatt slå et slag for fysio og et program tilpasset deg. :ja:


#5

Stompa sa for siden:

Ville vurdert å få en PT til å lage et program, men generelt kan jeg si at jeg har bygd opp kondisen ved å løpe intervaller. Senteret mitt har løpetimer, og det har jeg brukt for å få variasjon i typen intervaller uten å måtte finne på det sjøl. Så har jeg pusha meg sjøl gradvis opp i tempo og stigning.

For et år siden var 4 minutters løping i 8 km/t på mølle krevende nok. Nå kan jeg løpe 5 km på ca 25 min (12 km/t snittfart) og 10 km på ca. 60 (10 km/t snittfart) uten at det koster meg spesielt mye. Jeg har så korte bein at noe særlig høyere tempo enn det får jeg ikke til; da blir stegfrekvensen så ekstremt høy. :knegg:


#6

Divine sa for siden:

Man kan ikke nødvendigvis forvente en slik imponerende fremgang. Jeg brukte tre år på å redusere tiden fra 33 min til 30 min for 5 km på mølle. Bare sånn for å understreke at alle er forskjellige.


#7

Unicorn sa for siden:

Begynn rolig. Mye roligere enn du tror. Og øk mye saktere enn du har lyst til! Så kanskje du unngår skader. Been there, done that. Begynne med å gå i 5 minutter, jogge 30 sekunder, i en halvtime kanskje? Bare et forslag, jeg har kun egen erfaring å gå etter.



#9

Pasta sa for siden:

Jeg lærte å jogge med løplabbet sin skole.
Og det viktigste er å følge programmet uten å rushe.


#10

tink sa for siden:

Jeg har også lært å jogge (i flere omganger). Selv om kondisen kanskje vil løpe lengre og fortere, så er det veldig smart å følge slike ferdige programmer som starter med å løpe ett minutt og gå fire, for å gradvis øke mengden løping og redusere på gåingen. Beina og knærne dine vil takke deg. Jeg stoler på NTNU, og ville gått for forslaget fra Luftslottet.



#12

banana sa for siden:

Vi brukte nybegynnerprogrammet i Løperens nye håndbok, som vi lånte på biblioteket for ca 15 år siden. Det er sånn type "gå 5 minutter, løp 1 minutt, gå 1 minutt, løp 2 minutter, gå 1 minutt" osv. I starten. Helt overkommelig for å lære å løpe.


#13

mkj sa for siden:

Jeg holder på nå, er ikke helt der ennå. Men har gått mye raske turer. Slenger inn en og annen spurt. Så har jeg økt på gradvis. Løper nå ca 2 min med 30 sek pause i ok joggetempo. Kunne nok ha greid lenger, men tar disse øktene litt piano slik at jeg slipper å grue meg så fælt til dem.

Jeg har hatt superdårlig kondis, vært 25 kg for tung. Men det går heldigvis ganske fort å få litt bedring.


#14

annemede sa for siden:

det finnes et program "return to running" elns. jogg 1 mim gå 1 min i 30 min, maks tre ganger i en uke. øk deretter til jogg 2 min gå ett min i 30 min.


#15

Camomilla sa for siden:

Takker.

Tester ut i går
Oppvarming gå fort ca 5 min, jogget ett minutt gikk 3 minutter og jogget ett minutt osv.
Men tar med meg tipsene deres og setter smått i gang til uka.
Kjenner jeg det i ryggen så får jeg heller bli rå på rask gange…



#17

sindrome sa for siden:

Litt off topic, men hvis du skal trene for å hidre mer aldersbasert slitasje og du skal kontakte en PT/fysio, så burde du også få et program for styrketrening. Styrketrening er veldig viktig for å ha en kropp som fungerer. (Det kan være at du opplever at du blir sterkere mentalt og mer fornøyd med livet generelt også, true story.)


#18

Muskat sa for siden:

Jeg bruker appen C25K som får deg fra å være sofapotet til å kunne løpe 5 km i strekk på 8 uker. Veldig greit å slippe å følge med tiden selv, den sier når jeg skal løpe og når jeg skal gå.


#19

Camomilla sa for siden:

Vil bare teste ut om det går.
Har hatt PT og fått 2 programmer for å trene styrke.
Kjenner jeg at det ikke fungerer så slutter jeg med en gang.



#21

him sa for siden:

Enig med Sindrome MEN det er viktig å kunne krype før man kan gå. Jeg startet å trene i begynnelsen av korona. Aldri trent før. For meg var det enklest å "starte en plass", og så bli bedre og bedre i utførelsen underveis. Folk er jo forskjellige og jeg har opplevd mye mestring på dette med å få bedre kondisjon og jogge. Men sånn fysologisk sett bør du trene: kondisjon, styrke, balanse/smidighet

Jeg tror det viktigste er å (prøve i alle fall!) ha det gøy når du trener - er det for livet du gjør det så er det virkelig lang tidshorisont, så bare gjøre det du "må" er tungt.

Så over til det konkrete du spurte om: Bedre kondisjonen. Hvis du bare ønsker å få bedre kondisjon er gange/lett jogg i motbakke det enkleste og beste. Grunnen til det er enkelt er at du ikke trenger utstyr eller god teknikk (veldig ok med pulsklokke da, men mange har god "følelse" på pulsen også, men det er gjerne folk som har trent en del). Grunnen til det er veldig bra er at det er nesten risikofritt for skader (for farten blir lav, nedoverbakkeløping /jogging, kan fort få et tempo som gjør det utsatt for skader)


#22

Divine sa for siden:

Jeg vil AVbefale pulsklokke i starten. Det er vanskelig å regne ut hvor man skal ligge, og det er lett å bli for opphengt i tallene i steden for sin egen kropp/puls.


#23

him sa for siden:

Enig at det er veldig individuelt :nikker:

Både følelsene man får (slik Divine beskriver), men også hvor god følelse man har på "innsiden" (altså rent fysologisk, hvor godt kjenner du pulsen din. Jeg for min del kjenner ikke at jeg har høy eller lav puls overhode. Det jeg kjenner er at musklene får for lite oksygen - at jeg får en sånn følelse i beina at nå "vil de ikke gå". NB! Er ikke andpusten. Og nå kjenner jeg at jeg skal slutte for jeg har nå lyst til å legge ut i det vide og brede om datteren min, hennes puls, hva som var problemet etc :lol: )


#24

Luftslottet sa for siden:

Jeg mener helt motsatt. :knegg:

Men jeg har også veldig dårlig følelse med kroppen min når det kommer til kondisjonstrening.


#25

annemede sa for siden:

Jeg fikk a-ha opplevelser når jeg fikk meg puls-klokke. Jeg så at jeg jogget alt for raskt, og klarte å justere ned farten på bakgrunn av feedback fra klokka. Uten den så gønnet jeg på til det var bom-stopp, så fortsatte jeg når jeg fikk igjen pusten - lite bærekraftig.


#26

C3PO sa for siden:

Jeg bor i Oslo, så jeg brukte en ganske enkel strategi da jeg var ny i gamet. Jeg gikk/løp i en gate med fin utsikt og løp til nærmeste trikkeholdeplass så jobber meg mot neste osv. jeg hørte ikke på musikk fordi jeg opplevde det nedslående at jeg ikke holdt ut en hel sang, men hørte på podcast. Da lærte jeg noe nytt og spennende underveis og gledet meg til turene. Etterhvert ble strategien endret tilrå fullføre valgte distanse raskere, altså med mer løping.

Lykke til!


#27

him sa for siden:

Klarte ikke å dy meg ... :sparke: Det er klart at "hovedgrunnen" til dårlig kondisjon ofte ligger i VO2 opptaket (hvor mye oksygen får du inn i lungene) og i hjertet (hvor effektivt greier man å fordele oksygenet rundt i kroppen). Men også ting som sentralnervesystemet og balansen (hvilken stilling har kroppen), at oksygenmetningen er ok, "mikroårer" og at cellene tar opp oksygen har en betydning for hvordan kondisjonen oppleves. (Det fine er at trening hjelper på mye av dette - balansen, mikroårer og sentralnervesystemet styrkes også med trening. Mens andre ting som oksygenmetning kan man få problemer med ved feks jernmangel). At cellene har problemer med å ta opp oksygen er det de nå mistenker er hovedutfordringen med ME.

(bittelittegranne mer info enn man trenger for å starte å jogge - men kanskje litt inspirerende med at det er flere ting enn hjertet som blir bedre av trening? :humre: )


#28

Storm sa for siden:

Det var FP som i sin tid «lærte» meg hvordan jogge/løpe så jeg fikk glede av det. Jeg spilte håndball i hele oppveksten, men da gikk det mest i å løpe med for høy puls til jeg fikk blodsmak og så måtte gå. Aldri noe løpeglede. Det som gjorde forskjellen for min del, var Polyannas «du må jogge så sakte at du skjems». Så rolig, rolig jogg, det skal være ganske behagelig og du skal finne en flyt. Så kan man spe på med intervaller og sånt etter hvert. Evig takknemlig! :hjerter:


#29

Tjorven sa for siden:

Dette er det jeg driver med. Eller drev med før korona. Nå har jeg akkurat kommet i gang igjen. Det går ikke fort fremover, men jeg klarer å løpe litt lenger tid og litt raskere med tiden.

Og så veksler jeg mellom kondisjonstrening og styrke, for det har jeg skjønt er lurt med den alderen vi er i nå. Hvis jeg er en halvtime på mølle og styrketrening i 25 minutter så er jeg GODT fornøyd med økta.

Jeg er veldig god på å ikke pushe meg selv for hardt. :knegg: Og like god på å være fornøyd med den lille treninga jeg får til. :knegg:


#30

Camomilla sa for siden:

Alderen ja…
Det er DER vi er nå :knegg:

Jeg trener akkurat som deg, men så hender det at det blir muskelstyrke og au innimellom og da lar jeg de musklene få pause til de er fit for fight igjen, men trener andre muskelgrupper.
Er fornøyd med all trening altså, testet forsiktig løping i går og det gikk fint.


#31

Elise sa for siden:

Den gang jeg løp var det helt essensielt med pulsklokke for å unngå å løpe for fort. :jupp:


#32

Unicorn sa for siden:

Jeg likte å høre på musikk der rytmen hadde den farten jeg ønsket å løpe i. Veldig effektivt for å ikke løpe for fort.


#33

Divine sa for siden:

Det er ikke slik at alle løper for fort hvis de ikke bevisst roer seg ned, altså.


#34

C3PO sa for siden:

Helt enig med Divine. For meg er det vanskeligere å sette opp farten.


#35

frukt sa for siden:

Pulsklokker er ikke nødvendigvis så pålitelige heller. Min er stadig vekk på bærtur og påstår at jeg har 119 i puls når jeg virkelig tar meg ut, eller 132 når jeg gjør rolige styrkeøvelser. :knegg: Men det å ha brukt pulsklokke en stund har gjort at jeg kjenner selv sånn ca hvilket område jeg ligger på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.