Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fotball-VM i Qatar :sukk:

#1

Tjorven sa for siden:

Jeg var i tvil om hvor denne tråden skulle puttes, men forsøker i kategorien «underholdning» selv om fotball for en del er «meninga med livet».

Jeg tror nok at jeg kommer til å se på fotball-VM fra neste uke - selv om det sendes fra Qatar. Men det gjør meg inderlig vondt. :sukk:

Mannen min sier at han «må» se på. Han har levd fotball fra han var 6 år og til han ga seg som trener i februar i år. Det er mer enn 40 år hvor fotball har vært en veldig viktig del av livet. Han har tilbudt seg å se kampene i loftstua hvis jeg vil boikotte.

Jeg er ikke helt der mannen min er, men nesten. Jeg fikk aldri spille selv (var ikke noe jentelag i byen min), men broren min hadde fotball som eneste samtaleemne i barndommen - etter VM i Mexico i 1986. Og så har det ballet på seg for meg også - katsjing - selv om det alltid har vært fra sidelinja. Nå jobber jeg som frivillig for et av lagene i Toppserien (øverste nivå for damelag).

Men hjelper det noe om jeg boikotter? TV-en står jo på her hjemme uansett.

Hvordan har du tenkt å forholde deg til at VM ble tildelt et så problematisk land?


#2

Blånn sa for siden:

Jeg kommer nok ikke til å se på. Til vanlig ser jeg en og annen kamp, men i år tror jeg ikke det blir noen. Og jeg er mest fotballinteressert i familien. :knegg:


#3

amylin sa for siden:

Det hjelper egentlig ikke om å boikotte det, men jeg irriterer meg grenseløst over hva som gjøres. Det er satt opp store telt på Youngstorget for å se VM med en halvliter sammen. Jeg synes det fint kunne vært unngått. Om ikke for annet enn å sende et tydelig signal om hva man mener. Jeg er skuffet over at lag ikke trekker seg, men stiller opp. Riktignok har en del land planlagt å ha lite synlige logoer, donere penger til arbeidere osv, men jeg er skuffet fordi det føles som så lite.


#4

Albertine sa for siden:

Generalsekretæren for Amnesty Norge sa på radio i dag at det er ting man kan gjøre i tillegg til/i stedet for boikott, nemlig å være aktiv i sosiale medier og stille kritiske spørsmål til disse 400 supergjestene som er invitert for å sportsvaske arrangementet. Fotball er fotball, og jeg forstår godt at du vil se. Selv bryr jeg meg ikke så hardt, så jeg kommer ikke til å se noe.


#5

Tussa sa for siden:

Eg kjem til å sjå på. Med en bismak og en følelse av at som GAGNS MENNESKE burde eg ikkje sett.

Og, gratulerer med dagen! :love:


#6

Milfrid sa for siden:

Jeg synes den der er vanskelig, jeg også. Vi kommer nok til å se. Jeg vet liksom ikke helt hva boikott av tv-kamper bidrar med. Eller, tv2 er jo reklamebasert, men de som sendes på nrk? Opplys meg svært gjerne!

Men det plager meg. Korrupsjonen som må ha vært i forkant av at de fikk de tildelt, menneskerettighetsbrudd og elendige arbeidsforhold underverker mens det ble klargjort for VM, og ikke minst menneskerettigheter og menneskesyn sånn generelt sett. Det er ikke ok. :sukk:

Kan vi også snakke om hva man kan gjøre ellers, sånn bortsett fra å støtte Amnesty International med penger og underskrifter.


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg er allerede medlem av Amnesty og har signert ALLE protestbrevene de har lagt ut.


#8

Zulu sa for siden:

Men er ikke det å boikotte tv-sendingene noe av det vi kan gjøre for å påvirke? Hvis seertallene ble katastrofalt dårlige, så kan vel det få konsekvenser for sponsorviljen etter hvert?


#9

Tallulah sa for siden:

Ved å ikke se på så får TV-kanalene lavere seertall. Det gir signaler om dette er ikke det seerne vil ha, og det er selvsagt viktig i det lange løp. Men for arbeiderne som allerede er døde, mishandlet og på slavekontrakt så hjelper det selvsagt ikke.


#10

star sa for siden:

Har ikke planer om å se. Muligens blir det noen få.


#11

sindrome sa for siden:

Som flere har nevnt, dårlige seertall = mindre betalingsvilje til vertsnasjonene dersom de er land som vurderes som problematiske mtp. menneskerettigheter etc. Kan derfor forhindre andre "problematiske" land å søke i fremtiden.


#12

Neket sa for siden:

Jeg kommer ikke til å se, men jeg ser bare når Norge spiller, så nesten aldri. :knegg: Mannen er heller ikke interessert. Jeg håper teltene på youngstorget blir stående tomme.


#13

Input sa for siden:

Jeg hadde hatt STORE problemer med å svelge at noen i husstanden så på. Man MÅ ikke det, man VELGER det. Det er en HOBBY. Mennesker lider under ekstreme menneskerettighetsbrudd fordi folk skal få underholdes av hobbyen sin. Jeg har ærlig talt ikke ord for hvor lite greit det er.


#14

meisje sa for siden:

Vi er usikre. Vi har jo et landslag som deltar, og pleier alltid å støtte det laget i fotball mesterskap. Vi har diskutert om vi skal ha familie fantasy liga også på dette mesterskapet eller ikke.


#15

Pasta sa for siden:

Vår husstand ser aldri fotball, så vi bidrar i alle fall til å dra ned snittet på seere.


#16

Karamell sa for siden:

Jeg håper de fotballinteresserte her i huset ikke skal se. Mannen er ekstremt opptatt av at City, Newcastle og er det ett oljelag til i Premier league (?) er like ille som Qatar-VM, så han burde absolutt ikke se. Han nekter å lese om Haaland bl.a. Jeg tror det er fordi han er Liverpoolfan da, og at han ikke kommer til å slutte å se på Liverpool dersom de også nå blir kjøpt opp av en sportsvasker. Me lyt sjå ...

Selv ser jeg aldri på fotball.


#17

Blondie sa for siden:

Jeg ser ikke på.

Samtidig er det jo for seint, protestene burde kommet før tildeling og FIFA burde jo virkelig filleristes. Jeg boikotter for egen samvittighets skyld.


#18

My sa for siden:

Jeg kommer nok ikke til å nekte guttungen på 15 å se på nei, så det kommer nok til å stå på. Han er klar over at det er problematisk, men planlegger samtidig sosial sammenkomst med flere av sine venner som skal se kamper sammen i kjellerstua hos oss, også med overnatting de gangene det er aktuelt. Og akkurat den sosiale relasjonsbyggingen, blant gutter som samles fysisk i hverandres hjem, ikke bare over skjerm, er såpass viktig for oss akkurat nå, at det får trumfe den mikroskopiske påvirkningen det ville hatt om akkurat vår TV var av. Men vi har snakket mye om det ja.

Han later som om han ikke liker City av samme grunn som mannen til Karamell da. :humre: Selv om den egentlige grunnen selvsagt også er den samme som Karamellmannens. Og sier at han jo faktisk boikotter VM, fordi han har ikke kjøpt billett til noen av kampene, og dropper å dra dit. :knegg:

Håper alle protestene og alt fokuset som har vært i det minste påvirker FIFA til å tildele arrangementet til bedre land i fremtiden.


#19

Input sa for siden:

Det er ikke for seint for fremtiden.


#20

Polyanna sa for siden:

Jeg har sagt opp tv2 Play-abonnementet med begrunnelse quatar.

Men om mannen vil se, så kan jeg jo ikke hindre det. Da må han ordne seg tilgang selv.

Hvis mannen din ser på din tv, tjorven, så har det ingen praktisk betydning om du også gjør det.

Da ville jeg brukt kreftene på å ikke klikke på saker om vm (som handler om fotball og ikke er politiske).


#21

Millen sa for siden:

Samme her.


#22

Polyanna sa for siden:

En annen ting jeg gjør, er å bombe innleggene influencere som er kjøpt og betalt for å legge ut innlegg med #visitquatar, med informasjon om slavearbeid. Og/eller like andre som gjør det samme, sånn at de kommentarene kommer først i feeden.


#23

Tjorven sa for siden:

Strålende. Det kan jeg også bidra med.

Sånn rent bortsett fra at jeg tydeligvis ikke kjenner sånne folk, for dette er ikke innlegg jeg ser noe til. (Når det gjelder strikking derimot. :knegg: )


#24

Blondie sa for siden:

Smart! Jeg kvesser innleggspennen!


#25

IzziCreo sa for siden:

Nei, det er fullstendig uaktuelt for meg å se. Det skal sies at jeg ikke interesserer meg for fotball, så jeg har måttet byttet ut fotball med sporten jeg virkelig elsker (ishockey) for å se hvordan det hadde resonnert i meg hvis det hadde vært det som skulle spilles i Qatar. Og det hadde fortsatt vært boikott. Foten må settes ned. Diplomati har ikke funket.


#26

Appelsin sa for siden:

Jeg boikotter.

Det koster meg veldig lite, da - jeg er der at jeg noen ganger har blitt interessert i VM underveis, for det er jo litt gøy. Men at jeg i bunn og grunn ikke bryr meg om jeg ikke følger med.


#27

My sa for siden:

Men dere som boikotter, og har barn som ønsker å se, nekter dere barna å se også (og evt hvor gamle er barna)? Eller andre familiemedlemmer?


#28

Appelsin sa for siden:

Mine barn er ikke så veldig interessert :o


#29

My sa for siden:

Derfor presiserte jeg med "... og har barn som ønsker å se".

#30

Karamell sa for siden:

Kommer ikke til å nekte noen, verken voksen sønn eller voksen mann. Det ville vært rart om jeg laget drama i huset av dette, det er vi ikke tjent med hos oss.


#31

Input sa for siden:

Det nekter jeg dem ja. 12 åringen kommer kanskje til å se andre steder, kan jo ikke nekte ham å være sosial liksom. Men han er veldig politisk av seg, så han er enig i forbudet.


#32

kamp sa for siden:

Hvor kan jeg finne et forklarende artikkel om alt dette for meg som har levd utenfor samfunnet i ti år og dermed ikke fått hele greia med meg fra når det startet?
Bare plutselig underveis forstått at her er ting gale men ikke klare å få noe sammenhengende historie..


#33

Madicken sa for siden:

Jeg er såpass fotballglad at jeg kommer til å se på. Til tross for alt det som tilsier at jeg ikke burde. :sukk:#35

Retz sa for siden:

Jeg boikottet vm i sykling da det ble arrangert i Qatar. Det er den eneste sportsgrenen som interesserer meg, og jeg har reist på 6-7 vm og også Tour de France. Men det var aldri aktuelt å se fra Qatar, så skjermen forble svart.


#36

star sa for siden:

Hadde faktisk en kjapp diskusjon med eldste på tlf i stad.
Han kommer nok til å se på, samme med yngste.
Vi har ikke diskutert ferdig, men jeg kommer ikke til å nekte.


#37

Tallulah sa for siden:

I vår familie er dette helt utopisk, ingen av oss ser på fotball. Jeg driver ikke å nekter familien min ting, men vi snakker selvsagt om hva vi syns er greit og ikke. Jeg syns det var skikkelig problematisk med både Russland og Kina, og syns vel sånn egentlig så er ALLE sånne megaidrettsgreier problematisk på så mange plan, at hvor grensa går er litt ullen.


#38

My sa for siden:

Ja, det er nettopp dette. Det aller meste av toppidrett er shady på en eller annen måte. Engelske fotballklubber som eies av arabiske oljemoguler eller (tidligere) russiske oligarker. OL - og alt det fører med seg, i de ymse landene hvor det arrangeres. Arrangement som gir korrupte statsledere anledning til å sole seg i glansen på bekostning av lokalbefolkning og arbeidere. Korrupt pampevelde i de internasjonale forbundene. Doping, doping, doping. Rasisme, homohets og kjønnsdiskriminering. Lista er lang. Alt dette får man ikke slutt på ved å boikotte dette ene mesterskapet. Men alt fokuset, alle markeringene, alle diskusjonene, som kommer nå på grunn av akkurat dette mesterskapet, øker forhåpentligvis bevisstheten rundt disse tingene framover, og bidrar til små og gradvise endringer, og gjør noe med hvilke krav som stilles til framtidige arrangører. Vi kan jo i det minste håpe.

#39

IzziCreo sa for siden:

Korrekt at listen er lang, men vi må også passe på å ikke gå i fellen å tenke at hvis ikke vi kan fikse alt, så er det ikke vits å gjøre noe. Vi må fri oss fra "men hva med..." og handle etter beste evne ved hver korsvei.


#40

Blondie sa for siden:

Det er helt fjernt for meg å nekte samboer eller barn å se på, men vi diskuterer jo problemstillingen. De klarer å både ta og stå for egne valg.


#41

Input sa for siden:

Hvor går grensa for hva dere ville nektet ungene å se på da? For den finnes jo.


#42

Gaia sa for siden:

Du kan ikke sammenligne en voksen partner med et mindreårig barn, altså. Man kan gjerne mene noe om partnerens valg, men å nekte partneren å se på fotball-VM på prinsipielt grunnlag er en form for forsøk på kontroll av et voksent menneske som er ganske uakseptabel. Og det mener jeg helt uavhengig av hvor uetisk dette VMet er. Det er tross alt ikke ulovlig å se på VM, og det sendes på norske kanaler.

Når det er sagt, så er jeg totalt uinteressert i fotball-VM, det samme er resten av familien, og det eneste vi ser på er dokumentarer om hvor forferdelig og korrupt hele opplegget er. Så det koster oss virkelig ikke en kalori å "boikotte". Tidligere VM så ha vi kanskje sett semifinalen og finalen, fordi det kan være gøy å se fotballkamper som virkelig er på toppnivå. Det kommer ikke til å skje i år.


#43

My sa for siden:

Ved ting som jeg tenker de ikke har godt av eller tar direkte skade av å se på.

Jeg bestemmer ikke over hva mine barn skal boikotte på prinsipielt grunnlag, eller hva de skal mene. I alle fall ikke når de er så gamle som de er nå (15-17). Vi snakker om temaene og problemstillingene, og de vet hva jeg mener, også må de nesten ta egne valg basert på hva de selv mener er riktig og viktigst. Det går andre veien også. Om det er noe de ønsker å boikotte, som jeg selv ikke tenker å boikotte, så lar jeg dem få lov til det. Som f.eks da eldste ikke ville spise svinekjøtt en periode, etter dokumentarene som gikk om svinehold. Hun har også boikottet andre ting i perioder.#45

My sa for siden:

De betaler fortsatt for plassen da, de har tross alt en avtale. Men de vil ikke frontes i forbindelse med VM-et. Så Elkjøp betaler, men det er Amnesty som vises.


#46

meisje sa for siden:

Jeg skumleste denne artikkelen fra bbc for noen dager siden og måtte lese den på nytt idag

www.bbc.com/news/world-60867042

Det som satt igjen hos meg fra første gangs lesing var at tallene til qatar selv og vestlige media er veldig forskjellige, og hvordan kan jeg vite hvem man kan stole på. Denne tråden fikk meg til å sjekke hvor jeg hadde lest det og lese den grundigere. Ser at det som særlig kritiseres er den offisielle statikken ikke tar med dødsfall grunnet hjerte infarkter og slag som er en følge av å arbeide under høye temperaturer. Og jeg tenker at bbc er en god kilde, og artikkelen går langt dypesre til å foreklare hvorfor tallene er så forskjellig som de er. Den beskriver også forhold rundt boforhold, lønn og frivillighet som er ganske så alvorlige.


#47

meisje sa for siden:

Jeg mener at jeg ikke kan tvinge andre familie medlemmer å boikotte, særlig ikke siden dette er en stor interesse for opptil flere av oss. Med mindre barn kan man jo ta valget på vegne av de, men ikke for ungdommer eller livspartner.


#48

meisje sa for siden:

Ungdommer imotsetning til barn må ta sine egne valg, det vil jo være induviduelt ved hvilken alder det inntreffer. Min egen grense ville nok stoppet å ved se på ulovlige ting, som feks grov pornografi eller grov vold, uannsett hvem husstandsmedlemmet er. Fotball VM faller ikke inn i den kategorien.


#49

Milfrid sa for siden:

Åh, det var jo fint da! Sånn «vi gjorde en feil med å sponse og tetter opp etter beste evne».

Mht hva jeg nekter ungene og ikke så er det vel at myndige barn kan man regulere at følger aldersgrenser og sånn. Det var temmelig stor greie hos oss at poden ikke fikk spille GTA feks. Ut over det kan man prate og mene og anbefale og håpe de tar fornuftige valg. Feks mht sykkelhjelm, det er ikke påbudt så der kan jeg mase og klage og være sur. Mopedhjelm hadde vi ikke diskutert, der hadde mopeden blitt låst inne (han har verken moped eller lappen så det har aldri vært en greie da)


#50

Input sa for siden:

Og det gjør jeg da virkelig ikke heller, så jeg skjønner ikke hvorfor du sier det. Jeg spurte da vitterlig om "ungene", ikke "partnerne".


#51

Polyanna sa for siden:

Jeg vil ikke tvinge barna til boikott. For meg er det en ytring eller aksjonsform og å tvinge andre til det er like uaktuelt som å tvinge dem til å stemme på et bestemt parti.

Men ingen er i tvil om hva jeg mener, da. :knegg:

Hjelm er annerledes. Der mener jeg at jeg har styringsrett som forelder, på et viktig sikkerhetsspørsmål.

Og så tenker jeg det er helt fair å velge å ikke boikotte «usynlig», altså sånn at det ikke gir utslag på noen målte seertall. (Som nrk-sendinger). En sånn boikott blir jo bare prinsipiell og uten noen effekt. Samme med tjorven - om TV-en uansett står på, så har det jo ingen praktisk betydning om flere ser (legger til grunn at de ikke er gallup-familie. :p).

Jeg har ikke så mye aksjonist-kapasitet at jeg orker å bruke den på ting totalt uten effekt, altså.


#52

Chablis sa for siden:

Det er veldig lett å si man boikotter, om man ikke intreserer seg for fotball, her i heimen er alle fotballinteressert , usikker på om vi boikotter eller ei.


#53

IOA sa for siden:

Her er vi også. Men jeg skal jammen ta meg en prat med husets tenåringer og høre hva de har fått med seg av info og nyheter om dette. For det er jo vel så viktig, uavhengig av fotballinteresse, at man er oppmerksom på situasjonen og det som er problematisk.


#54

Input sa for siden:

Det er altså snakk om mange, mange tusen mennesker som har mistet livet for at folk som oss skal få underholdes av hobbyen vår. Det er helt uforståelig for meg at det går an å mene at å protestere mot det er mindre viktig enn den underholdningen. Og jeg har også ting jeg er lidenskapelig opptatt av. Fotballinteresse vs. menneskeliv burde være en enkel avgjørelse.


#55

My sa for siden:

Det er folk som har fotball som MYE mer enn en hobby, som likevel protesterer mot det som foregår i Quatar. Ikke nødvendigvis ved å droppe å se på, men gjennom markeringer og protester av alle mulige slag, mange som er mye mer virkningsfulle (og som risikerer langt mer) enn en husstand til eller fra som ser på. Så det er ingen motsetning i det. Det er mange måter å protestere på.

Og å dra det så langt som du gjør der, at folk som ser fotball-VM på TV mener at fotball er viktigere enn menneskeliv (enten du mener generelt, eller Chablis spesielt), er ganske drøyt.


#56

Input sa for siden:

Det må du gjerne mene, men det er i så fall noe jeg står 100% for. Å se på og la seg underholde av noe som er direkte ansvarlig for menneskeliv, det er det det er snakk om her. Og det du sier om at folk tar alvorlig risiko for å protestere burde I HVERT FALL være et argument for at vi som sitter trygt her boikotter. Å se på og faktisk bidra til at dette kan skje, er å legitimere.


#57

Karamell sa for siden:

Jeg har voksne barn og voksen mann. Selvsagt nekter jeg ikke andre voksne å se på noe. (yngste er 17,5, men nekter jo ikke dette, det er en fjern tanke for meg).


#58

Karamell sa for siden:

Boikottet dere OL i Kina, Friidretts-VM i Qatar og Formel 1 i Abu Dhabi. Eller kampene
i Premier League? :nysgjerrig:


#59

Chablis sa for siden:

Ja, den uttalelsen der synes jeg virkelig var drøy.


#60

Input sa for siden:

Jeg mener det er VELDIG drøyt å la seg underholde av noe som er direkte ansvarlig for at folk dør. Hvis 15.000 mennesker hadde dødd under produksjonen av en film, hadde dere sett den da? Helt ærlig, jeg skjønner ikke at man klarer. Uansett hvor mye fotball, eller film om det var det, har vært ens lidenskap hele livet.


#61

Input sa for siden:

Ja, selvfølgelig.

Men jeg også si at jeg ikke helt synes Premier League kan sammenliknes med VM. Dør det tusenvis for at PL skal kunne gjennomføres, som en direkte konsekvens AV kampene? Her tar jeg gjerne i mot informasjon/voksenopplæring.


#62

Karamell sa for siden:

Jeg ser på null sport, så det taller liksom ikke at jeg ikke ser på, føler jeg. Men dette er jo noe vi snakker om hjemme, så jeg er jo informert om sportwashing likevel.


#63

Milfrid sa for siden:

Eller FN. Qatar sitter for pokker i FNs menneskerettighetsråd. :gal:

Jeg må innrømme at jeg må gå noen runder med meg selv om Liverpool nå blir kjøpt opp av en saudiarabisk sjeik eller noe. Og jeg kunne aldri reist på ferie til Dubai eller andre land med relativt kjipt syn på menneskerettigheter generelt og kvinner og skjeive spesielt. Jeg har til og med issues mht Singapore, etter å ha satt meg inn i hvordan de behandler fremmedarbeidere fra feks Filippinene (hadde au pair derfra, som fortalte de mest horrible historiene).

Anbefaler forresten dokumentarene som gikk på nrk om tildelingen av VM til Qatar. Frankrike har alt annet enn rent mel i posen der (og 16 av de 22 som stemte for Qatar er enten suspendert, tiltalt eller fengslet).


#64

Input sa for siden:

FN er ikke underholdning. Sammenlikningen blir helt søkt.


#65

Milfrid sa for siden:

Nei det er ikke underholding. Det er en komite med formål å utbre og forbedre menneskerettigheter. Og der har vi altså gitt Qatar et sete. Jeg synes faktisk det er hakket spesielt. Og problematisk.

Jeg synes også det er hakket spesielt at vi koker dette ned til å gjelde VM i Qatar og se kamper eller ikke, ikke snakker om Gutteklubben grei og de prosessene og avtalene som skjedde i kulissene, og som sørget for at Qatar fikk VM i første omgang. Det var liksom ikke sånn at de stjal det, noen synes det var en god ide å gi det til dem. :gal: Frankrike byttet vel stemmen sin mot en avtalte om kjøp av fly. Hvor ansvarlig er de som sørget for at Qatar fikk VM for dødsfallene?


#66

Strå sa for siden:

Jeg har ingen planer om å se på fotball-VM, like lite som jeg så på OL i Kina og de andre arrangementene Karamell nevner her. Jeg sluttet å se fotball for noen år siden. Jeg har sluttet å se på OL også. Mye er det pga dårlig/kvalmende følelse mtp hvor penga kommer fra, men også dalende interresse. Hverken mann eller barn/svigerbarn kommer til å se på, men det er pga nada interesse fra deres side. Jeg prøver å finne ut om snooker er like infisert av slavestatene, men det virker ikke helt slik. Ennå.


#67

Blånn sa for siden:

Absolutt. Og jeg er usikker på hva jeg hadde gjort om det var håndball det var snakk om. Og der er det jo faktisk vinnersjanser både på dame- og herresiden.


#68

Input sa for siden:

Men gjør vi det da? Jeg synes det har vært en del debatt om det du tar opp. Tildelingen er jo i seg selv helt horribel, og nok et argument FOR å boikotte.

For ordens skyld sluttet jeg med det som var min store lidenskap i tenårene (travsport) da jeg forsto hvor mye grusom behandling mange av de hestene blir utsatt for. Det var en sorg. Og er det ennå, for så vidt. Så det der «lett å boikotte når man ikke er interessert» biter ikke på meg.


#69

Floksa sa for siden:

Ingen her har den ringeste interesse for fotball så vi ville aldri sett noe slikt uansett. Men jeg synes det er vanskelig. Mye toppidrett har mistet sin sjarm etter at man har forstått hvordan systemet fungerer. Om det er FIFA eller ioc , eller det Internationale svømmeforbundet for den del så er det så mye trist politikk og mangel på politikk og gamle gubber som klapper hverandres rygger.
Jeg har selv valgt bort ryttersport selv om jeg egentlig kunne tenkt meg å vært med fordi jeg ikke liker utviklingen sporten har hatt. Det er trist som faen.


#70

Milfrid sa for siden:

Nja. Gjør vi? Boikotter vi FIFA over hele linjen? VM er en FIFA-turnering. FIFA har et ansvar her også. Gir vi ungene våre FIFA-spill? Jeg antar at FIFA får sin fair share av pengene som spilleselskapet drar inn på dette?

Amnesty har forresten en god side om sportsvaskig, FIFA og Qatar (og oppfordrer selv ikke til boikott).

amnesty.no/sportsvasking-vm-i-qatar


#71

Milfrid sa for siden:

Og som jeg sa innledningsvis, jeg synes dette er problematisk. Og ikke beine veien mht hva som er riktig å gjøre.

Men jeg har veldig lyst til å se Amnesty sine reklamer, og håper de når fram til mange. Og gleder meg over dekoren på flyene som skal fly det tyske landslaget til Qatar.


#72

Input sa for siden:

Å gi ungene FIFA-spill er vel ikke helt det samme som å diskutere gutteklubben grei og de andre tingene du nevner. Jeg har aldri hørt om dødsfall som et resultat av produksjonen av FIFA-spill, så det blir jo et spørsmål om hvor langt man skal strekke det. Jeg kjøper ikke FIFA-spill til mine barn, men de har heller aldri spurt. Alt henger jo sammen med alt, og å kjøpe de spillene er selvfølgelig også en støtte til FIFA. Så om jeg fikk spørsmålet, måtte jeg vurdert det.

Om jeg ikke husker helt feil var det mange her inne som boikottet Nestle. Det blir jo noe av samme greia.


#73

Milfrid sa for siden:

Jeg er uenig. Jeg mener som sagt at det som er ille her er at man ga VM til Qatar i utgangspunktet, det er derfor vi er der vi er, og at vi bør diskutere gutteklubben grei og FIFA også. At det er lett å bare si boikott VM i Qatar og glemme at VM i Qatar bare er et symbol på alt som er galt, og at skylden for alt som har fulgt i kjølevannet av at VM ble lagt til Qatar like mye er på dem som sørget for at det havnet der. Puh, for en tung setning.

Men ja. Mer symboleffekten å boikotte VM enn å boikotte FIFA og de som stemte på Qatar. :knegg:

Nå leser jeg meg opp på Amnesty sin side, lærerikt. Viktig diskusjon, og som sagt, jeg mener ikke at dette er uproblematisk på noe som helst vis.


#74

Milfrid sa for siden:

www.faktisk.no/artikler/z3q6g/dette-vet-vi-om-dodstallene-fra-vm-forberedelsene-i-qatar

Denne var interessant mht hvor mange som har mistet livet. Jeg ser også at Amnesty er mest opptatt av brudd på menneskerettigheter knyttet til arbeidsforhold og lønn og slavekontrakter, ikke unaturlig høye dødsrater.

Ikke det at det er ok fordi de «bare» har hatt slavekontrkter og ikke latt dem arbeide seg til døde.


#75

millact sa for siden:

Kommer nok ikke til å se noe særlig, men det er fordi jeg ikke er interessert i fotball.

Konsernet jeg jobber for gjør business i Qatar og landene rundt. Det må jeg forholde meg til.


#76

Input sa for siden:

Takk for lenke, jeg skal lese den nærmere når jeg er mindre dopa på smertestillende, for nå blir det bare grøt. :sparke: Men jeg må jo si at jeg er enig i at slavekontrakter ikke hjelper stort, nei...


#77

Milfrid sa for siden:

Huffda, god bedring!

Både faktisk-linken og siden til Amnesty var lærerik lesning. Alt man lærer ved å delta i diskusjoner på FP! :hjerter:


#78

nolo sa for siden:

Både kjæresten og jeg boikotter. Vi pleier å se nesten hver eneste VM- og EM- kamp, så vi går jo glipp av noe, men det får så være. Håper vi er mange nok til at det merkes på seertallene.


#79

Polyanna sa for siden:

Angående å kommentere i SoMe, så må jeg ta forbehold om at jeg ikke er sikker på hvordan algoritmene belønner engasjement - det kan hende all oppmerksomhet er god oppmerksomhet.


#80

Olifant sa for siden:

Jeg og et av barna (13 år) er veldig fotballinteresserte. Jeg ser vanligvis alt jeg kan i store mesterskap og har de siste 10 årene sett mye på Kontraskjæret og utesteder. I morgen skal jeg sannsynligvis på Ball. De boikotter VM og sender opptak av gamle kamper i stedet, det ønsker jeg å støtte.

Hvor stor effekten av boikott er kommer jo an på hvor mange av oss som faktisk gjør det, men jeg mener det er min moralske plikt å bruke den lille forbrukermakta jeg faktisk har. Og jeg TROR det koster meg ganske lite enn så mye jeg elsker fotball. Foreløpig får jeg i hvert fall vond smak i munnen bare av å tenke på å se på når jeg vet hva det har kostet de som har jobbet på «gølvet» for at dette skal kunne avvikles. Og det hjelper selvfølgelig ikke de som allerede har måttet betale en ufattelig pris for at vi skal kunne sitte hjemme i våre stuer å la oss underholde av sporten vi elsker. MEN hvis mange nok gjør det så vil det potensielt kunne føre til endring mtp fremtidige arrangementer. Dersom TV-selskapene ikke får seer-tallene de forventer vil det påvirke hvor mye de er villige til å betale for rettighetene i fremtiden og er det et språk FIFA snakker er det vel £$€. Og så skjønner jeg ikke helt argumentet med at det er greit så lenge kampene går på NRK? De betaler jo og for rettighetene og bryr seg om seer-tallene selv om de har en annen finansieringsmodell?


#81

Olifant sa for siden:

Glemte helt å si noe mtp 13-åringen. Jeg nekter ham ikke å se kamper, men det blir ikke pottis og brus i stua sammen med mor denne gangen. Han kommer sikkert til å se en del kamper på rommet og noen hos kompiser. Og kanskje i stua når mor ikke er hjemme? Vi har snakket mye om det og han vet hvor jeg står.


#82

Anne C sa for siden:

Hos oss er det bare mannen som ser på en og annen fotballkamp på TV, og han har ingen planer om å se på VM.


#83

annemede sa for siden:

Jeg ser på linkedin at multiconsult oppfordrer til 1 min stillhet i morgen.


#84

Einhyrningur sa for siden:

Jeg har ikke lest tråden, men irriterer meg over at hele verden finner på masse unnskyldninger for å se på. Hadde jeg fått viljen min hadde de sittet der uten verken lag eller publikum.#86

Millen sa for siden:

Obos stiller seg bak Multiconsult og gjør det samme. Så det på LinkedIn nå.


#87

Røverdatter sa for siden:

Hvis det er et så vanskelig valg å stå over disse VM-kampene så er jeg i grunnen glad at jeg ikke forstår hvorfor det er et ekte dilemma.

For meg er ikke fotball viktig, og jeg vet ikke om noen annen underholdning som betyr så mye for meg at jeg ville fått kvaler i tilsvarende situasjon.


#88

Strå sa for siden:

Jeg har ofte fulgt med på fotball-VM, såpass at da vi kjørte til Spania i 2010 ble ruta bestemt av hvor Mellomste og jeg kunne få sett de viktigste kampene. Men ikke i år. Det er uaktuelt. Vi har alt hatt diskusjonen om snooker og turneringer i slavestater, siden det i 2019 ble varslet et sånt opplegg for en av turneringene i 2020. Det ble ikke noe av, protestene var så massive at jeg tviler på at de prøver seg igjen.


#89

frukt sa for siden:

Enig med deg.
Jeg finnes ikke interessert i sport da.


#90

Strå sa for siden:

Akkurat det du skriver her er innmari viktig å huske på.


#91

Anne C sa for siden:

Jeg var hos pappa i dag, og han hadde på VM. Jeg sa at det skulle vi ikke se på, så han slo over omsider. Tror egentlig ikke han så på, bare hadde det på. Men han skjønte ikke vitsen med å boikotte.


#92

liefje sa for siden:

Jeg synes ikke at dem som ikke er noe særlig interessert «ofrer noe» hvis de ikke ser på. Men såklart sees det på seertall så feel free. Her i huset har jeg en fra Nederland og såklart så han på i dag. Er man en så stor fan, er boikott utelukket. Jeg vil i alle fall ikke engang tenke på å nekte han. Hadde Norge vært med, regner jeg med at veeeldig mange hadde sett på


#93

meisje sa for siden:

Ditto


#94

Retz sa for siden:

På generelt grunnlag vil jeg si at det går fint an å være heftig og engasjert fan av en idrettsgren og/eller nasjon, og likevel boikotte. Det kan til og med føles lett, et enkelt valg.


#95

Madicken sa for siden:

:jupp: De aller fleste, i hvert fall om man er en smule interessert i fotball, er ikke "edlere" enn dette. (Jeg snakker nå om "mannen i gata", ikke om folk flest her inne på FP. :knegg:)


#96

Input sa for siden:

Hva slags folk kjenner dere? Jeg kjenner massevis av folk, fra mange ulike land, som boikotter og som sier det er fullstendig selvfølgelig. Til og med to som lever av å kommentere fotball boikotter. Man trenger ikke være spesielt edel for å ikke synes at grove brudd på menneskerettigheter ikke egner seg som underholdning.


#97

Madicken sa for siden:

Opptil flere av de folkene jeg kjenner som er fotballinteressert, hadde altså sikkert kommet til å sett på VM dersom Norge hadde vært et av deltakerlandene. Jeg menger meg tydeligvis med bermen. :knegg:


#98

My sa for siden:

Det som er så frustrerende her i tillegg, er tanke på hva fotball-VM egentlig kan være, så kontrasten blir så stor. For let's face it, uansett hvor mye eller lite interessert man er, fotball står i en særstilling når det gjelder å ha en samlende effekt på folk, og skape felles entusiasme og engasjement på verdensbasis. Det kan virkelig ikke sammenlignes med snooker eller travsport. Det er mer enn bare et idrettsarrangement eller en hobby, det er vel kanskje bare OL som kan sammenlignes. Det gjelder også den mikroskopiske effekten av en personlig boikott, og jeg tror det medvirker til at mange ikke ser vitsen. Det er snakk om flere milliarder mennesker som likevel følger med, og det blir da vanskelig for en enkelt person å motivere seg for å boikotte. Ja, "tenk om" alle disse milliardene hadde boikottet, for en effekt det hadde hatt, men de gjør jo ikke det. Alle er ikke engang enige om at det er det riktige å gjøre, selv om de er motstandere av det som skjer. Så jeg tror de fleste som boikotter gjør det vel først og fremst for å føle seg bedre med seg selv, fordi de får et personlig ubehag ved å se på og føle at de bidrar. Ikke fordi de egentlig tror at det faktisk har noe å si, fra eller til, for det ville være utrolig naivt. For meg personlig er det ikke noe tap, og jeg ser heller ikke på, nettopp fordi det hele gir meg avsmak, ikke fordi jeg tror mitt bidrag hjelper. Og jeg ser ikke på meg selv som en bedre person enn dem som ser på en og annen kamp. Det vil vel kanskje merkes at det er et noe lavere seertall i år enn ved andre VM, men jeg tror fortsatt at det er alle protestene, all diskusjonen og den negative publisiteten som vil være det som til slutt påvirker FIFA mest. Og det er faktisk ikke vanlige folk som er glade i fotball som er skurkene her. Det er regimet i Quatar, som driver med sportsvasking, diskriminering og undertrykking, og ikke minst FIFA, som tillater det, og som velger å tildele mesterskapet til et sånt land. Så noe som gjør det ekstra trist er at i stedet for å være samlende blir det heller splittende, og får ellers oppegående fornuftige folk til å begynne å slenge dritt til dem de har rundt seg i stedet for å plassere ansvaret der det ligger, anklage folk som ser på for å sette hobbyen sin høyere enn menneskeliv og lignende bedritne beskyldninger. Fy flate.

Jeg merker dette er nesten som en slags sorg hos guttungen. Han har gledet seg helt siden sist VM, planlagt hvordan han og venner skal samles og se kamper og lage sosiale sammenkomster, snakket om hvilke lag de skal følge med på etc. Og særlig etter et par år hvor alt har vært avlyst eller bare halvveis. Men disse pampene og pengegriske og maktsjuke despotene ødelegger alt, og tar fullstendig gleden fra det hele, og det tror jeg gjelder utrolig mange. Han har sett et par av kampene, men det er liksom ikke det samme som det kunne, og burde ha vært, alt det negative rundt som tar fokuset vekk fra fotballen. Vi har mange diskusjoner hjemme om det som skjer, og han er tydelig opprørt over hvordan FIFA får holde på. Helle arrangementet er en stor farse, rett og slett.


#99

Tussa sa for siden:

Eg kjenner ikkje eit einaste menneske RL som boikottar, det lese eg berre om på SoMe og andre medier. Og er aktiv i fotballklubb i toppfotballen så det er MANGE fotballinteresserte i min bekjentskapskrets.


#100

My sa for siden:

Jeg kjenner mange som ikke ser på. Det er gjerne folk som (i likhet med meg) er bare middels interessert til vanlig, og som vanligvis mobiliserer interesse når det skjer noe ekstra, som når det er VM, som bare blir dratt med av engasjementet og "er med på festen" (slik som jeg også følger med litt mot slutten av mesterskapene i håndball, uten å følge med ellers, eller ser ski når det er store mesterskap men ikke gidder å se et vanlig WC-renn). Mange av disse lar være å se nå, fordi de bare har mistet helt lysten og interessen på grunn av alt det negative og kritikkverdige rundt. Det er rett og slett ikke gøy lenger, og da er det ingen vits. På samme måte som jeg ikke lenger greier å engasjere meg i Tour de France etter alle dopingsakene. Ikke fordi jeg aktivt boikotter, men fordi jeg har mistet interessen og ikke synes det er gøy lenger. Dette tror jeg gjelder de aller fleste jeg kjenner.

Jeg kjenner også en del som er liksomboikottere, som uansett ikke ville sett på, men som nå roper veldig høyt om at de boikotter, og at alle andre burde gjøre det og de som ikke gjør det er hensynsløse drittsekker, og generelt snakker veldig ned alle som ser fotball og idrett generelt (og som vanligvis ikke liker idrett). De er nesten mer opptatt av å rakke ned på andre enn av saken. Også kjenner jeg en del genuint fotballinteresserte, som ser utvalgte kamper, og som ellers er veldig engasjert i alle problemstillingene rundt, leser alt om VM, om konfliktene, diskusjonene, organiseringen, bakgrunnen som kan mye og har mange meninger om det som skjer, og diskuterer masse. Også kjenner jeg også noen veldig få som faktisk har tatt et valg om å boikotte, som også er genuint fotballinteresserte, og ellers helt klart ville ha sett. Som min kollega som er aktivt medlem i supporterklubben til RBK, der supporterklubben har aksjonert med banner og protester på kamper, og tatt et felles standpunkt om å boikotte, og hen forholder seg fullt og fast til det (til og med uten å rakke ned på dem som velger annerledes). Så er det vel noen ytterst få jeg kjenner som bare er bevisstløse og ukritiske, som ser på uten å reflektere noe særlig over det, men det blir færre og færre for det har blitt nærmest umulig å være likegyldig.

De fleste jeg kjenner som er interessert i fotball er også veldig opptatt av alt det som skjer utenom, og både vet, snakker om og tenker mye på det, er svært kritiske til FIFAS håndtering av situasjonen, og heier på Klaveness og andre som sier fra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.