Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jente 13; bøker om krigen?

#1

Pelle sa for siden:

Jeg har et barn som ikke liker å lese, men som pga leselekse på skolen nylig har lest sin første bok uten bilder. Ingen leseproblemer.

Hun liker imidlertid ting relatert til andre verdenskrig. Kan noen tipse om slike bøker? Det er mulig Anne Frank rett og slett blir for kjedelig for henne.


#2

Gri sa for siden:

“Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen” av Ingunn Røyset har eg lese med elevar, rett nok litt yngre (slutten av barneskulen). Dei likte den. Den er nynorsk, om det har noko å seie.#4

apan sa for siden:

Jeg vet det er litt "utrangert", men er noen av Evi Bøgenæs aktuelle? Type "På den gale siden", som var en av mine favoritter da jeg var yngre. Det viktigste er jo at hun finner noe hun liker, ikke at det er ny og moderne litteratur.


#5

Pelle sa for siden:

Ja, det kan være noe. Nå likte hun halvveis en Bobseybarna-bok jeg hadde liggende, men det har jo bibliotekene bestemt at ikke er god nok litteratur, så de kan man ikke låne flere av. Noe så dust.


#6

Syrinx sa for siden:

Tja, jeg prøvde å lese Bobseybarna med en klasse for en del år siden. På et tidspunkt så vi bare på hverandre og var stilletiende enige om at dette ikke hadde noe særlig for seg.

Når det gjelder det opprinnelige spørsmålet ditt har jeg ingen konkrete anbefalinger, men hva med å få 13-åringen til å se på oversikten på Ark for eksempel?


#7

My sa for siden:

Kanskje biblioteket deres har denne (som sikkert er utgått fra forlagene)?

Den var en stor favoritt hos meg da jeg var på den alderen. Handler om tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark, skrevet etter egne minner fra ei som da var ung jente i 12-13-årsalderen, og gjemte seg med familien for å slippe å evakuere. Den inneholder til og med noen fotografi (kan bla litt i Nasjonalbibliotekets scannede utgave, for å se om den er av interesse)


#8

apan sa for siden:

Enig. Men loppis? Finnes masse sånt der.#10

Pelle sa for siden:

Passer selvsagt ikke for alle, jeg ville absolutt ikke valgt det dom høytlesning gruppe. Men det bibliotekene hadde ble jo kastet. Trenger ikke kjøpe nytt. Det synes jeg er sløsete og lite miljøvennlig.


#11

Pelle sa for siden:

Orker ikke fulle bokhyller hos en som ikke vil lese.


#12

Nera sa for siden:

Hva med bøkene om Sofie og Kathrine?


#13

Input sa for siden:

Denne er veldig fin. Det er en tegneserie.

Min 12-åring likte denne.

Jeg ville heller ikke valgt Anne Franks dagbok. Den er viktig, men den er jo også langtekkelig og tidvis kjedelig.


#14

Linella sa for siden:

Jeg vil også anbefale "Finnmark brenner", og dessuten Tove-serien til Evy Bøgenes (Toves hemmelighet, Tove går i dekning og Tove arbeider videre).


#15

venla sa for siden:

Jeg ville og anbefale Over grensen.
Gutten i den stripete pysjamasen er og en bok en lett husker.

Finn heller ny god litteratur som kan få henne til å like lesing fremfor å prakke på gamle bøker som Bobseybarna og Bøgenes


#16

Pelle sa for siden:

«Prakke på»??

Hun hadde leselekse, sa nei til omtrent alle bøker vi har stående og jeg foreslo en bok fra jeg var liten og hun likte den. I vår familie er det hverken mangel på biblioteksturer, bokgaver eller mor som følger moderne barnebokanmeldelser. Hjelper gint lite når hun ikke vil. Jeg har lært at leseglede kan skapes av hva som helst, så når hun da har lest sin første bok uten bilder og spør om vi kan låne en til, så er det virkelig ikke vi voksne som prakket på noe som helst. Ærlig talt.

(For øvrig er vel denne tråden i seg selv dokumentasjon på rådet om å finne god litteratur hun vil like å lese…)#18

venla sa for siden:

Mente bare at det finnes så mye bedre utvalg av ny litteratur, som er skrevet i nåtid og for målgruppen. Det er en grunn til at de gamle bøkene ikke lenger er på bibliotekene, men sendt til Nasjonalbibliotekets arkiv.

Men om hun liker bøkene er det jo veldig bra om de får henne til å lese mer.


#19

apan sa for siden:

Du leverer det igjen på neste loppis.


#20

oslo78 sa for siden:

Bøgenæs har vært gull for noen av mine elever som har streve med å finne lesemotivasjon. Ellers vil jeg anbefale Over grensen, Gutten i den stripene pyjamasen og Kodenavn Overlord.


#21

Kaija sa for siden:

Ikke gråt, Rachel, fra en eller annen bokklubb fra jeg var unge, var veldig spennende og rørende, husker jeg. Leste den for elever på 7. trinn for noen år siden, og de likte boka godt. Legger ved tilfeldig finn-annonse som dukket opp da jeg søkte nå. Ikke min og ikke noe jeg tjener på, så det er sagt. www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=235328893

Sofie og Kathrine-bøkene er gamle, men ganske ok.

Vet jeg kjøpte inn noe nyere til skolebiblioteket i fjor, men husker ikke titlene. Skal se om jeg finner ut av det.

Lite Ark-søk: www.ark.no/andre-verdenskrig-barneboker


#22

nokon sa for siden:

Det kjem alltid masse Bobseybarna-bøker til loppemarked, ja. Og dei er ofte igjen til slutt. Du må ikkje ha dei i hylla, men kan kjøpe 2-3 stykker og legge i ein pose i boden om du vil.

«Nå har bibliotekene bestemt at det ikke er god litteratur» … Eg snakka litt med skulebibliotekaren om det, då vi sorterte ut rest-bøker etter loppemarked for nokre år sidan. Det er same problemstillinga som du skisserer der: Hylleplass og bøker som ikkje blir lånt. Eg var sånn: « :what: Er det ingen som les Bobseybarna lenger!?» Men etter å ha bladd i eit eksemplar, ser eg jo at den er ganske utdatert. Barn i dag veks opp i ein annan teknologisk kvardag, og relaterer rett og slett ikkje nok til Bobseybarna-kvardagen til at dei les dei. Cappelen-Damm forsøkte å friske opp og modernisere språket på ei bok i 2014, men det slo ikkje an og det blei med den eine boka. Frøken Dektektiv har slått an, i modernisert språk.


#23

Frøken Fjong sa for siden:

Enig i Over grensen og Gutten i den stripete pyjamasen.
Tipser også om Øverst på nazistenes liste. Den har bilder, men også mye tekst.


#24

Stompa sa for siden:

Jeg har lest masse Bobseybarna som barn og husker hvor irritert jeg var over at de to tvillingparene ble framstilt som identiske i utseende sjøl om begge var gutt/jente-tvillinger. Og dette var leeeeenge før jeg fikk toegga tvillinger sjøl. For meg var det det som gjorde at jeg aldri introduserte den serien til egne unger. :knegg:


#25

Input sa for siden:

At bibliotekene kvitter seg med bøker handler virkelig ikke om å bestemme at noe er god eller dårlig litteratur. Men de har jo også begrenset plass, og det er minst like viktig å gi plass til ny litteratur. Jeg kan synes det er så trist jeg bare vil, men mine barn er ikke interessert i det jeg elsket som barn. Det må jeg bare akseptere, og la dem lese det de liker. Det er tross alt viktigere at de leser enn at de leser det jeg synes var bra.


#26

Millen sa for siden:

Jeg har kvittet meg med flere bøker jeg leste som barn/ungdom- mye pga språket for det endrer seg jo. Mye av det er ikke gangbar idag feks " dette er lillebroren til Per, han er mongoloid" var det en bok som begynte med...#28

Pelle sa for siden:

Hehe, det er jo nettopp det at det er viktig at hun leser som gjorde at jeg sukket over mangelen på disse bøkene, ikke at JEG synes de var så veldig bra per idag. Selv leste jeg Hulebjørnens klan på den alderen.:D (vet ikke om det er så mye mer oppbyggende, høhø).

(For øvrig husker jeg godt debatten da både de, Hardy og gamle frøken detektiv forsvant, og da var argumentasjonen nettopp at dette var generisk litteratur - og at det finnes mye som har bedre kvalitet for barn. Så jo - det er bestemt at det ikke er god nok litteratur til å bli værende i hyllene rundtom)

Jeg synes ikke det er trist at de er borte, var mer forundret siden jeg selv leste mye bøker fra 60-tallet da jeg vokste opp - og siden jeg husker bøkene som morsomme og lettleste.

Helt tydelig at mange her leste mitt hjertesukk som provoserende og antar at jeg er en konservativ dame stuck på 80-tallet som forsøker å presse eget barn til å lese det samme som meg selv. Hvor folk har det fra, aner jeg ikke.


#29

Input sa for siden:

Jeg leste det ikke som provoserende, virker det sånn på svaret mitt?


#30

frukt sa for siden:

Jeg lest noen sider av en bok som barn, men ble lei av hvor flinke og perfekte de var. :knegg:


#31

Pelle sa for siden:

Jeg likte Polyannabøkene også, hehe. HUN var perfekt hun!
(Men så leste jeg også 4-5 bøker i uken i mange år, så jeg leste et svært bredt utvalg bøker).


#32

Maverick sa for siden:

Det er ganske vagt krigsrelatert egentlig, men da jeg var jentunge slukte jeg Alistair MacLean-bøkene. På ingen måte høyverdig litteratur, men absolutt spennende! Den som heter HMS Ulysses er kanskje den minst "yay, gøy med spioner" og tyngste (alt er relativt) men jeg husker den som god, og så er det disse om Ørneredet og Kanonene ved Navarone etc.#34

Røverdatter sa for siden:

Mine to jenter (20 og 13), har elsket bøkene om Tove og Kitt. Og litt gøy da yngste leste dem i sommer at hun kommenterte og reflekterte over de åpenbare utdaterte partiene. Hun fant også ut at hun ønsket seg en illegal avis til bursdagen. :D

Eldste var Bib-ass på barneskolen og startet en redningsaksjon fof Bøgenæs-bøkene de hadde igjen der. :humre:Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.