Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

26. november - Last: Jøder

#1

Maverick sa for siden:

Jeg skrev det i hva strømmer du nå-tråden, men det fortjener egentlig en egen tråd.

I morgen er det 80 år siden skipet Donau gikk fra Oslohavna til Auschwitz, et av flere jødedeportasjonsskip, men det med flest ofre etter massearrestasjonene av kvinner, barn og eldre 25te og 26te november, i tillegg til de mennene som ennå ikke hadde blitt arrestert. Det var ca 2100 jøder i Norge før WW2 - 773 ble deportert, og bare 35 av disse overlevde.

Serien "Last: Jøder" som ligger på NRK er en god beretning om dette, både tiden i forkant, deportasjonen, og også den svært skammelige behandlingen de overlevende fikk av norske myndigheter etter krigen.

Mange kan mye om dette, men ingen kan egentlig nok, og jeg synes både serien er verdt å se, og datoen i morgen er verdt å tenke over.


#2

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg har sett den, med en stor klump i halsen store deler av episodene. Rett etter leste jeg boka "Det angår også deg" av Herman Sachnowits, som det refereres fra i serien. Både bok og serie er verdt å ha med seg.




#5

Polyanna sa for siden:

Ja, men den hadde jeg ikke oppe i et vindu allerede. :p


#6

amylin sa for siden:

Takk for tips! Jeg tenkte å polere noen snublesteiner i morgen.


#7

amo sa for siden:

Mannen og meg var i konsentrasjonsleiren Stutthof i slutten av september.
Jeg griner enda, ondskapen satt i system. Jeg klarer ikke se nå.


#8

Strå sa for siden:

Takk for tips om serien. Jeg har lest om den, men ikke sett den.


#9

Røverdatter sa for siden:

Jeg har lest veldig mye litteratur om Holocaust og generelt nordmenn i tysk fangenskap, så det var ikke noe nytt for meg i serien. Men jeg ble veldig berørt av tidsvitnene og syns serien var skikkelig god. Noen partier kunne vært mer nyansert, men sånn er det alltid når det store, komplekse sammenhenger komprimeres.


#10

polarjenta sa for siden:

Takk for tips. Har begynt å se den, den er sterk.


#11

Maverick sa for siden:

Ja, jeg synes intervjuene var uvanlig gode i denne.


#12

Røverdatter sa for siden:

Og Jacobs Oftebros fortellerstemme var helt nydelig.


#13

Miromurr sa for siden:

For de som er i Tromsø så har Hålogaland teater laget en lydvandring i sporene til Tromsøs jødiske befolkning, "Den glemte forbrytelsen". Den er gratis nå til og med 2. desember.


#14

Elise sa for siden:

Jeg måtte avlyse dagens planer pga sykdom, og har brukt dagen til å se mange av episodene i denne serien. Takk for tips. Jeg fulgte aldri særlig godt med i historieundervisning på skolen, så det er stadig noen hull som kan fylles. Dette er jo virkelig bare tragisk på alle mulige måter. :sukk:


#15

Teflona sa for siden:

Fra en samfunnsfagslærers synspunkt er serien noe av det beste som er laget om jødene og tro meg, jeg har sett det meste som er tilgjengelig. Fortellerstemmen, tempoet, intervjuene, ja, alt er bare så gjennomført gjort. Viste episoden «Alle skal med» for 8.klassingene mine i forrige uke, selv om vi ikke jobber i dybden med dette før neste år. Alle skal vite, tenker jeg, særlig i år føles det viktigere enn før.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.