Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye ved for en sesong - tilleggsvarme i en enebolig

#1

Malama sa for siden:

Vinteren er kommet, og vi har ikke kjøpt ved i år. Vi har rester, men ikke nok til en hel vinter dersom vi skal gjøre mer enn å kosefyre, innser jeg. (Ja, altfor sent, jeg vet det)

De siste vintrene har det vært en del hjemmekontor og da fyrer vi mer, for da er vi hjemme hele dagen. Når vi er tilbake på kontoret blir det jo evt bare fyrt opp på ettermiddagen, og ofte da heller fyrt med strøm, men nå er jo den blitt så dyr her i no3 også at man tenker seg om før man setter på så mye varme. Dog, dersom prisene holder seg sånn hele mnd så blir det jo mye strømstøtte, så fyring er neppe lønnsomt for oss som reelt har vedbilen eller plantasjen som alternativ. Men det er koselig. Og effektivt.

Men hvor mange sekker/liter/kilo brenner man egentlig på en vinter? Ingen av oss husker egentlig tilbake til forbruker pre korona. Tenkte på å bestille 1000 liter (min 320 kg) fra vedbilen som de kunne dumpe utenfor garasjen, men innen jeg kom så langt så var det utsolgt, så da er det stykkpris på sekkene da, og sånnsett ikke såååå fristende på kjøpe mye, for det blir jo reelt langt dyrere enn strømmen. (men for kosen er det kjekt å ha noe ved i alle fall, jeg blir jo varm bare av å se på bålet jeg har fyrt opp i ovnen i kveld)


#2

Magica sa for siden:

Vi har hatt to hydropaller, og det er 1500 liter per pall, og det er mer enn vi har brukt opp altså, men vi pleier å fyre ganske masse. Typ hver ettermiddag og alltid i helgene.


#3

Malama sa for siden:

3000 liter, det er en del ja

googlet rundt og så en påstand om at en 40 liter sekk (15 kg) varer til to fyringskvelder, så kan en jo regne ut hvor ofte en fyrer. Vel, jeg fyrte i kveld, men jeg viderefyller ikke, så det blir med de 4 kubbene jeg la inn, siden det er såpass sent og fortsatt brenner, så ved så sen oppfyring trenger en ikke en halv sekk heller, men da var vel klokka 20 før jeg fyrte opp.

Jeg ser vel for meg at vi fyrer nok ikke hver dag, men kanskje ca 3 ganger i uka i snitt, og noe i helg/juleferie som bruker mer ved

Vel, siden vedbilen er utsolgt for storsekk så er det ikke noe stort poeng å kjøpe alt på en gang heller for den del, det blir jo småsekker da.


#4

Syrinx sa for siden:

Bare et innspill om vedbilen: de har veidig god ved.


#5

Malama sa for siden:

Det vet jeg, det er ved derfra jeg fyrte med i kveld også, men den er ikke fra i år da. Jeg må bare være hakket tidligere ute neste år. (De hadde storsekk da jeg så på det tidligere i uka, eller var det før helga, men da jeg endelig kom så langt som å snakke med mannen om hvor mye ved, det har vært ei heftig uke dette her, så var det altså kommet SNØ i mellomtiden, og folk har fått ut fingeren, før meg ;) )


#6

Malama sa for siden:

Vi hadde 4 sekker i garasjen viste opptelling, og mannen har bestilt 10 nye, og noe småkubber og noe opptenningsved fra vedbilen som kommer dumpet utenfor garasjen på mandag, så får vi se hvor lenge det varer og ha det i bakhodet :)


#7

-ea- sa for siden:

Her i borettslaget bruker vi å bestille ved ilag = billigere utkjøring for hver enkelt. Før jeg ble med på den ordninga så var det et herk å kjøre rundt og kjøpe sekker her og der, pluss at det var dyrt. En palle holder til halvannen vinter for meg.


#8

meisje sa for siden:

Vi kjøpte 1000 l med ved i vår, pluss at vi har laget ved selv, minst like mye. Vi har mere ved i år pga strømprisene, og fyrer mye mer enn tidligere år. Før har 1000 l varti 2 sesonger, minst.


#9

Malama sa for siden:

Vurderer timesprisen på alternativ-kost av det mannen driver med, på å sende ham i vedskogen med pappa... Min far tar ned ved til eget forbruk i annen manss skog, med tillatelse selvsagt, og vi har tilbud om å være med, men før i tiden var det da alle helgene dom gikk (og vi har rimelig travle helger med tre unger) og nå har min far blitt pensjonist så nå jobber han etter værmeldinga og jeg kan ikke tro at det vil svare seg i kilopris om mannen (eller jeg for den del) skulle ta fri. Men, joda, om vi kunne fått tatt ned noe ved, om ikke hele forbruket så NOE, så hadde det jo vært med lønnsom fyring, det hadde det jo.

Vi år heller faktisk få bestilt større kvanta noe tidligere på sesongen enn etter at snøen er kommet :) En tid på året hvor det faktisk er mulig å komme opp til min kollega med henger (utgå etter snøen er kommet) så kan vi kjøpe ved der billigere enn på butikken, eller rett og slett bestille 1000 l fra vedbilen like over sommeren, og stable det i garasjen til kulden kommer. Minn meg på det, sånn i passe tid da :)


#10

vixen sa for siden:

Vi brenner mye. Hver dag og det er hovedvarmekilde på stua og generelt andre etasje. Det går noen europall i året. Vi er heldig for pappa er frisk nok til skogsarbeid og bror er med og klyver. Så vi får traktorlass dumpet på gårdsplassen. Så vi må kun legge den opp selv.


#11

C3PO sa for siden:

Vi fyrer mye vi også - eller rettere sagt jeg gjør det. Det går 1 pall i måneden, så jeg bestilte 4 pall i år.


#12

Malama sa for siden:

Sånn helt bare fordi jeg blir nysgjerrig, men hva betaler du for en pall (hvor bestiller du det fra?) (en palle, er det sånn 1000 liter forresten?)


#13

C3PO sa for siden:

Det var ganske dyrt i år. Jeg tror det var 2500 kr pr. pall. Men nå må det sis at jeg fyrer ikke med bjørk, men med hardved som gir mye bedre varme. Vi bestiller hos Jeløy Ved om sommeren, og de kommer og leverer om høsten. Tidligere år har vi bare kjøpt et par pall og bestilt mer etter behov, men det blir mye dyrere på den måten.


#14

Malama sa for siden:

Vi får tenke litt rundt det med ved i store kvanta til neste år.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.