Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Som en avveksling til de norske syv sortene vil jeg i dagens luke slå et slag for en engelsk julesøtsak. Mince pie, eller små paier med krydret fruktfyll, er noe av det beste jeg kan få hvis jeg er i Storbritannia på denne tiden av året. Mince pie opptrer også ofte i litteraturen, for eksempel pleier Harry Potter å få tilsendt mince pies som julegave fra Fru Weasley sammen med en hjemmestrikket genser. Jeg husker at jeg irriterte meg over den norske oversetteren som hadde kaldt mince pies for kjøttpaier. Men når jeg gjorde researchen min til dette lukeinnlegget viste det seg (selvfølgelig) at oversetteren hadde rett. Mince pies var tradisjonelt laget med både kvernet eller oppstrimlet kjøtt, frukt, krydder og alkohol. De som har lyst til å fordype seg i mince pie-historie kan lese mer her: The History of Mince Pies | Walker's (walkersshortbread.com)
Men nå til dags er det i alle fall ikke noe kjøtt i mince pies, sa jeg til meg selv. Helt til jeg forsøkte å oversette mincemeat-oppskriften jeg fant i min engelske kokebok. Der skulle det være suet. Jeg trodde det var en form for vin, men etter noen runder med diverse ordbøker viser det seg at suet på norsk er nyretalg eller ister, eller nærmere bestemt fett som befinner seg rundt innvollene på storfe og gris. Det høres jo ikke så veldig appetittelig ut. I denne norske oppskriften kan nyretalg erstattes med smør, og da blir det ganske riktig små paier med fruktfyll. Små paier med fruktfyll – NRK Mat – Oppskrifter og inspirasjon
Jeg har forsøkt å bake mince pie hjemme også. Jeg juksa litt, siden jeg brukte ferdiglaget mince-fyll på glass. Oppskrifta jeg brukte lignet ellers på den jeg har lenket til. Veldig godt, veldig julete, og samtidig litt annerledes enn pepperkaker og kakemann.
Helt til slutt, en litt annerledes julesang, laget av Ellen Sofie Hovland. Denne versjonen er innspilt av Moddi, som del av juleforestillingen Ujul som han har laget i samarbeid med Nordland Teater i år. Jeg skal se Ujul sammen med tenåringen i neste uke, og gleder meg veldig.
Den songen var ny for meg, men går inn på spelelista. Sterk tekst! Synast Moddi er særskild flink til å formidle. Han gjer det så enkelt på ein fiffig måte. Kos dokker på forestilling, vil tru det blir fint.
Hva slags glass har du kjøpt Nenne? Jeg har årgangsglass med mincemeat fra Tiptree, importert før Brexit og endring av norske tollregler. Prøvde å finne en forhandler i Norge på nettet i går, men uten hell.
Mannen min (britisk) elsker mince pies - jeg not so much. De kan kjøpes ferdige på Iceland, bare et lite tips til de som vil prøve men ikke gidder å bake. :knegg: Vi kjøper de, mannen påstår de er gode.
Takk for ei fin luke, og en ny julesang til ettertanke. Jeg ble litt nysgjerrig på å smake minced pie, men ikke nok til at jeg orker å sette i gang med å lage selv.