Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Før julen ringens inn - 8

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON

    1. årgang -

8

[1 Primrose] [2 Oslo78] [3 Teofelia] [4 Blånn] [5 ingling] [6 celebelen]
[7 Heilo] [8 Tallulah] [9 Luftslottet] [10 Maverick] [11 tink] [12 Stompa]
[13 Blå] [14 Tjorven] [15 star] [16 Albertine] [17 Dali] [18 Toffskij] [19 Mex]
[20 Syrinx] [21 Pøblis] [22 Nenne] [23 Timar] [24 Skilpadda][/CENTER]

Jul og desemberfeiringer er jo gjerne en mashup av tradisjoner, vaner, religioner og trosretninger. Noen ser på denne kulturutvekslingen som en trussel, jeg syns egentlig det er ganske fint. Fint fordi det viser at vi alltid har vært opptatt av å feire ting, og for at vi tross alt er ett folk, vi deler med hverandre. Så hva annet enn den vestlige jula foregår i desember?

I Japan feirer de Bodhidagen i dag. Dette symboliserer den dagen Gautama Siddharta (aka Buddha) oppnådde «opplysthet», etter en eeeeeevighet med faste og meditasjon sittende under et fikentre. I Japan kaller de dagen Róhatsu som betyr den 8. dagen i den 12. måneden. Etter påvirkning fra vesten og vår kalender så har det endt opp på nettopp 8. desember.

Hvordan feires denne dagen? Jo, mange steder pynter man med fargede lyslenker, man pynter et fikentre, man spiser et måltid som består av ris og melk og man mediterer kanskje litt. Sounds familiar?

Jødene har sin Hannukah i november/desember, en feiring som opprinnelig ikke hadde veldig stor religiøs signifikans, men siden Christmas (uttal dette med bred amerikansk aksent) sto så sterkt i USA så har den fått stor kulturell betydning, spesielt der. Hannukah blir ofte kalt festival of lights, og den tradisjonelle lysestaken de bruker er veldig lik våre 7-armede adventstaker pluss to lys. Det man feirer er at jødene gjorde opprør mot gresk-syrerne som undertrykket dem, og denne historien er utrolig spennende, så anbefaler å google litt.

Tradisjonelle hannukahretter er ofte fritert i olje, og mange kan minne om vår julebakst. Ikke så rart, siden mye av vår julemat har røtter fra Tyskland og Øst-Europa, områder med en stor jødisk befolkning helt siden middelalderen, og mattradisjoner har blitt gjensidig påvirket.

Vintersolverv er viktig i mange religioner og kulturer, og feires også av hinduer. Det er Ganesh som står i fokus her, elefantguden. I tillegg har de laget en ekstra feiring, etterspurt av hinduer som bodde i vesten og gjerne ville ha noe å feire samtidig som jul. Ting som kjennetegner feiringen er familietid, og siden Ganesh kommer fra skogen/jungelen, så pynter man med blader, greiner og av og til trær. Røkelse er viktig, og man spiser en søt risrett med kokosmelk og krydder. Og julens krydder ER jo de indiske! Mange check-check-check på kulturutveksling her, altså.

I USA har man også Kwaanza, en feiring som ble laget av etterkommerne etter slavene. Feiringen er inspirert av Festival of First Fruit fra Sørafrika, som er en slags høsttakkefest som markerer starten på fruktsesongen. Og hvilke frukter er i sesong, tror dere? Jo sitrusfruktene! Appelsinene vi stapper de indiske krydderne i og henger opp i vinduet, for eksempel.

Så god desember, og tenk på at du er en del av verden, og verden er en del av deg.


#2

Eia sa for siden:

For en fin og lærerik luke - tusen takk! :hjerter:


#3

annemede sa for siden:

Takk for en fin luke. :rørt:


#4

celebelen sa for siden:

Fantastisk luke, godt å tenke på hvor like vi tross alt er.


#5

Selma sa for siden:

Takk for en lærerik og flott luke! :hjerter:


#6

Luftslottet sa for siden:

Takk for fin luke! :hjerter:


#7

Syrinx sa for siden:

Det var ei lærerik luke, Tallulah. Den fekk meg til å hente opp eit av favorittorda mine. Verdsborgar.


#8

Skilpadda sa for siden:

Å, så fint, Tally! Tusen takk for kunnskap og perspektiv. :hjerter:


#9

Blå sa for siden:

Fin luke Tallulah. Takk.

Og ja, det er rart det med krydder. Vi spiser en del indisk mat og mens det blir laget så får jeg alltid litt julefølelse fordi krydderluktene er våre julelukter.


#10

Albertine sa for siden:

Herlig luke! Ble plutselig påminnet masse fra religionstudiet, og fikk skikkelig flashback til Friends og The Christmas Armadillo. :knegg:


#11

Nenne sa for siden:

Takk! Dette var både interessant og morsomt. :) Fin luke.


#12

Tallulah sa for siden:

Om ikke det lifesize bildet av indisk julegrøt frister, så vet ikke jeg! :knegg: Så hyggelig at dere likte luken.


#13

Tangerine sa for siden:

For en fargerik og lærerik luke. Takker! :hjerter:


#14

nolo sa for siden:

Super luke! :xmaskiss:


#15

Toffskij sa for siden:

Det lukter krydder helt hit!


#16

Heilo sa for siden:

:hjerter: Veldig fin og lærerik luke!


#17

Divine sa for siden:

Så utrolig interessant! :hyper:


#18

Dali sa for siden:

Takk for lærerik luke.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.