Hvor lang tid tar det egentlig å tørke mandler etter skålding - i rompemperatur eller på lav varme i stekeovnen?
Og er det noen som har erfaring med å bruke "ferdigkjøpt" mandelmel i marsipanen? Vi prøvde et år, men jeg er redd det må ha vært fettredusert mel eller noe. Hadde en rar bismak. Tips til merker som funker? (Dyrt som pokker, ser jeg, men likevel.)
Jeg bruker å la det tørke til dagen etter. Men hvis det haster legger jeg dem på kjøkkenpapir ut over ovnsskuffa, og tørker med hårføner.
Har heller ikke god erfaring med å bruke mandelmel. Har lett etter ferdig malte mandler, men har ikke funnet det noe sted. Ikke skåldede, bare med skall.
:jupp:, og dette er grunnen til at jeg aldri gidder å lage ferdig marsipan selv, selv om det jo smaker mye bedre enn kjøpemarsipan. Henger i tråden for å høre om noen vet hvor man får kjøpt dette.
Ja, mandelmel har jeg sett flere steder, den jeg brukte kjøpte jeg i vanlig matbutikk tror jeg. Ble i alle fall ikke bra, og har ikke blitt brukt igjen. Smaken ble ikke akkurat ille, den bare ble ikke. Det smakte mest melis, ellers ingenting. Og konsistensen ble heller ikke riktig. Kanskje det er mindre fett i mandelmelet enn i malte mandler?
Jeg lar dem bare tørke til de er tørre etter å ha blitt skåldet. Vanligvis ligger de til dagen etter, men det er mest en logistikkting (at vi skålder om kvelden og så lager marsipanen dagen etter). Trodde ikke de trengte å tørkes, bare å ikke være fuktige?
Det er det fettreduserte mandelmelet som er ubrukelig. (Sikkert brukelig til noe, men jeg har ikke fantasi til å tenke ut hva. Kaker man vil gi til gjester som man ønsker bli kvitt kanskje?)
Coop sitt mandelmel er fint og smaker godt, jeg bruker det til makroner. Eldorado har også mandelmel. Tror det er litt grovere enn det fra Coop, uten at jeg er helt sikker. (Eldorado har både malte mandler og mandlemel.)
Nei, det er et supplement :knegg: (svarer både for meg selv og Bluen). Det er to ganske forskjellige ting, som begge er gode, og vi trenger begge deler. :nemlig:
Marsipan er en av de få obligatoriske sakene vi lager til jul. Kunne ikke falle meg inn å bruke mandelmel, det er jo nettopp det at marsipanen blir grov som gjør den så utrolig mye bedre enn kjøpemarsipan! Tørker alltid de skåldede mandlene på brett med tørkepapir i flere dager. Opplevde det første året vi bodde sammen at marsipanen gjæret før jul og mistenkte at det skyldtes at mandlene ikke var helt tørre da vi laget marsipanen.
Det må være stor forskjell i smak på mandler, de to gangene jeg har laget marsipan selv så har det smakt null og niks. Eller bruker dere essens i tillegg?
Nei, bruker ingenting ekstra. Jeg bryr meg ikke så mye om konsistensen - det er ikke viktig at den er grov, men den har vært god 19 av 20 år (bortsett fra året med melet :knegg: ). Har tenkt i retning av mel først og fremst fordi vi har pleid å tørke mandler i ei uke og sånt. Da blir det brått dårlig tid (når man er kronisk seint ute :flau: ).
Men altså, er det en eneste person i hele verden jeg ville sagt kunne være høyesterettsdommer, sensor, master, verdensmester eller hva som helst av ekspertitler på marsipan, så er det jo deg Bluen! Jeg kan ikke se en marsipangris uten å tenke på deg! Også spør DU om råd angående marsipan?
Må tilstå at marsipan er en av de tingene som jeg synes smaker best kjøpt. Fortrinnsvis Odense ekstra grov marsipan med 57 % mandler. Synes den hjemmelagde lett blir tørr.
Lager man da konfekt med Odense nougat i også, er det ikkeno feil med det.
Men litt farlig å ha i skapet. Man kan fort bli gående og mumse på en skive av den ene og den andre, har jeg hørt av en venn.
Tror kanskje jeg skal initiere skålding av mandler i kveld ... En glimrende aktivitet for mannen og guttungen til fotballkampen, tror jeg vi sier. :nemlig: Så kan de tørke til i morgen, så maler jeg dem og lager marsipanen ferdig i morgen kveld.
Jeg lurer på om vi (den ene gangen jeg har laget marsipan) skrelte mandlene med skallet? Det er da den ikke blir helt hvit? Eller er det kransekakedeig?
Jeg synes jeg merker stor forskjell på mandler som er skikkelig tørre og ikke når de males. Konsistensen er annerledes.
En av dere skrev at hjemmelagd marsipan fort blir tørr. Det er ikke min erfaring så sant man pakker den godt inn i plast med det samme og oppbevarer den kjølig. Lurer på om det, litt paradoksalt, er større fare for at den blir tørr hvis mandlene ikke er helt tørka når de males. Da vil de jo "tørke videre" i marsipanblandinga, på et vis.
Mandler i ovnen på 30 grader? Ville satt opp til 50, tror jeg - og hatt dem i minst et døgn, men jeg har ikke mye erfaring med akkurat det. (Pleier å tørke dem på bortgjemte steder i huset, ellers blir de spist opp.)