Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage lefser? Trenger tips og råd

#1

Høns sa for siden:

Har litt list til å teste lefsebaking. Sånne tynne. Klarer jeg det tro? Er det umenneskelig arbeid?

Noen som har verdens beste oppskrift eller vil dele tips og triks?


#2

frukt sa for siden:

Det er ikke noe problem med riktig utstyr. :ja: Men du må regne med å få mel overalt. :humre:
Kjevle
Bakeblekke
Bakematte, eller du kan gjøre som min mor, og bruke en tynn papplate.

Jeg kan anbefale denne boka. Den har oppskrifter på ulike lefser og mye annet godt.


#3

Syrinx sa for siden:

Eg synast utkjevlinga er heilt grusom. Det er nok ein teknikk som eg ikkje har fått dreisen på, dei som kan det svusjar jo lefse etter lefse på takka i ei forrykande fart.


#4

C3PO sa for siden:

Ikke vanskelig, men tidskrevende hvis du gjør det alene. Jeg pleier å lage det med mannen min - han tar kjevlingen. Som bakematte bruker jeg gamle (ubrukte) tisselaken klippet i størrelsen til lefsene vi skal kjevle ut.


#5

Lhi-My sa for siden:

Jeg har bakt 40 lefser i helgen selv om jeg er en ganske fersk takkebaker og det er helt overkommelig så lenge du har det du trenger av utstyr. Du må ha takke, et godt og ganske tungt kjevle, en bakstfløyg og en takkekost. Kjøkkenmaskin er også kjekt, men ikke et must. Jeg har også en kvern til å male potetene med, men du kan sikkert klare det uten også. Min kjøttkvern er forøvrig en eldgammel sak med sveiv på jeg her arvet av bestemor. Slike finner du for en billig penge i mange bruktbutikker.

Det finnes jo haugevis av lefsetyper, men jeg kan jo legge unn oppskriften jeg bruker. Dette er potetlefser brukt i Gudbrandsdalen. Vi spiser de med sylte, fisk eller masse annet pålegg på. Gode med brunost også.

1 kg kokte poteter -jeg brukte mandelpotet nå, billig for tiden
100 gram hvetemel
Litt salt

Potetene kokes (kvelden før du skal bake) med skallet på. Skrell de mens de er lunkne, og kjør de 2 ganger gjennom kjøttkvernen, andre runde med litt salt. Sett stappen kaldt.

Kjør stappen litt i kjøkkenmaskin (eller kna for hånd) og bland inn 100 gram hvetemel. Kjør deigen sammen og la den stå et kvarters tid før du kjører den litt til. Ikke elt for mye.

Kna sammen deigen til en pølse og dekk den til så den ikke tørker mens du baker. Hvert emne til en lefse veier ca 200-220 gram. Form den til et rundt flatt emne, ha litt mel på bakebordet og oppå ennet og kjevle ut en stor, rund og forhåpentlig hel leiv som er kanskje 1-2 mm tykk og så stor som takken din tillater eller du får til. Kost av overflødig mel, flytt den til takken og stek på middels varme (på min takke steker jeg på 6). Brett sammen og avkjøl godt tildekket av kjøkkenhåndklær eller lignende.

Trikset for å ikke få tørre lefser er å bruke minst mulig mel og ikke steke de lenger enn nødvendig. Det er i høyeste grad en øvelsessak å få til fine lefser, så husk at de smaker like godt selv om de kanskje blir litt rufsete.

Det finnes forresten en veldig nyttig Facebook-gruppe som heter Lefser og Flatbrød der det også ligger mengder med oppskrifter på ulike typer lefser.


#6

Noba sa for siden:

Det finnes instruksjonsvideoer på youtube som jeg har sett litt på. Om du søker «mjukbrød» finner du video som viser baking av lefse som Lhi-My har oppskrift på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.