Jeg har fått flere forespørsler om oppskriften på karamellene jeg har laget til jul, så jeg legger dem ut her. De er ytterst enkle å lage, men veldig gode. :nam:
Oppskriften er funnet i en reklame for eldorado, så i det står egentlig "eldorado" foran nesten alle ingrediensene. Det tror jeg nok at man ikke skal tenke så mye på.
Sjokoladekarameller
50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1,5 dl melk
3 ss vann eller væske med smak (jeg brukte kaffe)
100 g mørk kokesjokolade
evt. hakkede nøtter (det brukte ikke jeg)
Ha alle ingrediensene unntatt kokesjokoladen i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. Rør av og til. La masseb koke på middels varme til den kan formes til en kule i kaldt vann. (Dette tar en god stund, men ikke bruk altfor lav temperatur for da tar det en evighet.) Trekk kasserollenm av platen og ha i sjokolade. Tilsett eventuelt også nøtter. Rør godt. Hell massen i en ikke for stor ildfast form som er dekket med bakepair. Sett karamellene kjølig. Del konfekten i passe biter med en skarp kniv.
Hjelpes, disse må lages. Men hvor lenge er "en god stund"? Jeg har nemlig en fantastisk (visstnok, har ikke prøvd) oppskrift på sjokoladekarameller som skal koke i over TO timer mens man rører hele tiden, og det orker jeg ikke tanken på. Men nå står det jo bare at man skal røre av og til på din oppskrift, så da ser det straks bedre ut. :D
Jeg brukte litt over en time med koking, men begynte på for lav temperatur. Det skal skal koke litt skikkelig, nemlig. I tillegg; denne oppskriften slipper men å røre hele tiden. Siden det er melk i, så vil den lett kunne koke over, så du må vel være på kjøkkenet det meste av tiden, men det er full anledning til å gjøre mye annet enn å lage karameller (snakker av erfaring).
Flott, da setter jeg meg ned og leser en bok eller noe mens det koker. Må bare få kjøpt meg en god teflongryte først, alt brenner seg fader i bunnen på dem vi har.
Det ble veldig bra med kaffe i for min del. Ikke noen sterk kaffesmak, men et lite hint. Ikke mer enn at snuppa også syntes det var fullt spiselig (og litt til).
Åja herlighet, jeg så ikke at det stod kaffe i oppskriften, da har du jo prøvd det. Jeg elsker kaffe og sjokolade sammen, og siden jeg skal lage MANGE og gi bort i julegaver på pene krukker, så funker det iallfall godt med kaffe til min kaffeelskende mamma og svigermor. :D
:knegg: Her går det også i Norgesglass (5- kr på Fretex), og jeg skal la vesla dekorere et par av dem som gave til besteforeldrene, så de blir vel heller ikke akkurat premie-lekre, men det er jo koselig da. :)
Nå er jeg vel litt sent ute, men den går fint å doble. Må bare bruke en litt større kjele enn det jeg gjorde ......... men på den annen side så vet jo ikke du hvor stor kjelen min er. :)
Dette er fudge oppskriften til Eldorado.
Lagde den forrige uke, og ja jeg brukte en evighet.
Men det blir nå mer sjokolade enn karameller da synes jeg.
Brukte vann, men skal jeg lage den en gagn til tror jeg at jeg skal forsøke med kaffe.
Jeg laget disse i dag, men det ble aaldri av en slik konsistens at det nyttet med kuleprøven, jeg kokte vel i 2 timer (det boblet skikkelig hele tiden altså) og gadd ikke mer til slutt. Da hadde den en tykk karamellaktig konsistens, men allikevel kanskje litt for flytende. Jeg tilsatte sjokoladen og helte i en form og satte i kjøleskapet.
Mannen likte dem, men jeg syntes de smakte som sjokoladekake-glasur? Altså melisglasur med kakao i, sånn som er på sjokoladekaker. Litt sånn halv-hard konsistens. Vet ikke helt ...