Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sjokoladekarameller

#1

Tjorven sa for siden:

Jeg har fått flere forespørsler om oppskriften på karamellene jeg har laget til jul, så jeg legger dem ut her. De er ytterst enkle å lage, men veldig gode. :nam:

Oppskriften er funnet i en reklame for eldorado, så i det står egentlig "eldorado" foran nesten alle ingrediensene. Det tror jeg nok at man ikke skal tenke så mye på.

Sjokoladekarameller

50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1,5 dl melk
3 ss vann eller væske med smak (jeg brukte kaffe)
100 g mørk kokesjokolade
evt. hakkede nøtter (det brukte ikke jeg)

Ha alle ingrediensene unntatt kokesjokoladen i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. Rør av og til. La masseb koke på middels varme til den kan formes til en kule i kaldt vann. (Dette tar en god stund, men ikke bruk altfor lav temperatur for da tar det en evighet.) Trekk kasserollenm av platen og ha i sjokolade. Tilsett eventuelt også nøtter. Rør godt. Hell massen i en ikke for stor ildfast form som er dekket med bakepair. Sett karamellene kjølig. Del konfekten i passe biter med en skarp kniv.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Hjelpes, disse må lages. Men hvor lenge er "en god stund"? Jeg har nemlig en fantastisk (visstnok, har ikke prøvd) oppskrift på sjokoladekarameller som skal koke i over TO timer mens man rører hele tiden, og det orker jeg ikke tanken på. Men nå står det jo bare at man skal røre av og til på din oppskrift, så da ser det straks bedre ut. :D


#3

Tjorven sa for siden:

Jeg brukte litt over en time med koking, men begynte på for lav temperatur. Det skal skal koke litt skikkelig, nemlig. I tillegg; denne oppskriften slipper men å røre hele tiden. Siden det er melk i, så vil den lett kunne koke over, så du må vel være på kjøkkenet det meste av tiden, men det er full anledning til å gjøre mye annet enn å lage karameller (snakker av erfaring).


#4

Dixie Diner sa for siden:

Flott, da setter jeg meg ned og leser en bok eller noe mens det koker. Må bare få kjøpt meg en god teflongryte først, alt brenner seg fader i bunnen på dem vi har.


#5

Stompa sa for siden:

Takk og bukk, jeg ELSKER sjokoladekarameller! :lykkelig:


#6

Dixie Diner sa for siden:

Lurer på om jeg skal ha litt sterk kaffe i. :hmm:


#7

Tjorven sa for siden:

Det ble veldig bra med kaffe i for min del. Ikke noen sterk kaffesmak, men et lite hint. Ikke mer enn at snuppa også syntes det var fullt spiselig (og litt til).


#8

Dixie Diner sa for siden:

Åja herlighet, jeg så ikke at det stod kaffe i oppskriften, da har du jo prøvd det. Jeg elsker kaffe og sjokolade sammen, og siden jeg skal lage MANGE og gi bort i julegaver på pene krukker, så funker det iallfall godt med kaffe til min kaffeelskende mamma og svigermor. :D


#9

Tjorven sa for siden:

Mine har også hovedsakelig havnet under diverse juletrær ........ i ikke fullt så dekorative norgesglass. Noen estetiker har jeg aldri vært.


#10

Dixie Diner sa for siden:

:knegg: Her går det også i Norgesglass (5- kr på Fretex), og jeg skal la vesla dekorere et par av dem som gave til besteforeldrene, så de blir vel heller ikke akkurat premie-lekre, men det er jo koselig da. :)


#11

annemede sa for siden:

Om man varmer opp melka i vannbad så skal det visst gjøre den mindre utsatt for fastbrenning, et triks gamlenaboen vår lærte oss.


#12

Karamell sa for siden:

Dette er jo fudgeoppskriften min! :D
Den blir ikke som fløtekarameller, men som kornete - ja, fudge.

(og boksen er nå offisielt tom :rødme: )


#13

Dixie Diner sa for siden:

Hvor stor porsjon er dette, forresten? Kan den dobles? Jeg går ut fra det, men må liksom spørre. Har jo aldri laget noe slikt før.


#14

Karamell sa for siden:

Vi triplet den. Vi var 4 jenter som delte.


#15

Tjorven sa for siden:

Nå er jeg vel litt sent ute, men den går fint å doble. Må bare bruke en litt større kjele enn det jeg gjorde ......... men på den annen side så vet jo ikke du hvor stor kjelen min er. :)


#16

Acsa sa for siden:

Konsistensen avhenger jo av hvor lenge man lar den koke. Smånerdete kjøkkenskriver (som meg) har sukkertermometer. :sparke:


#17

Karamell sa for siden:

Det brukte vi også. Hadde etter dropskokingen tidligere.


#18

Obelix sa for siden:

Dette er fudge oppskriften til Eldorado.
Lagde den forrige uke, og ja jeg brukte en evighet.
Men det blir nå mer sjokolade enn karameller da synes jeg.
Brukte vann, men skal jeg lage den en gagn til tror jeg at jeg skal forsøke med kaffe.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Jeg laget disse i dag, men det ble aaldri av en slik konsistens at det nyttet med kuleprøven, jeg kokte vel i 2 timer (det boblet skikkelig hele tiden altså) og gadd ikke mer til slutt. Da hadde den en tykk karamellaktig konsistens, men allikevel kanskje litt for flytende. Jeg tilsatte sjokoladen og helte i en form og satte i kjøleskapet.
Mannen likte dem, men jeg syntes de smakte som sjokoladekake-glasur? Altså melisglasur med kakao i, sånn som er på sjokoladekaker. Litt sånn halv-hard konsistens. Vet ikke helt ...


#20

Tjorven sa for siden:

Oi. Det var ikke sånn de ble når jeg lagde dem.


#21

Dixie Diner sa for siden:

Ble de seige da? Jeg har nok kokt dem for lite, jeg ble bare så lei etter 2 timer. :sur:


#22

safran sa for siden:

1 dl fløte
1 dl sirup
1 dl sukker
1 ss smør

Kokes i ca 45 minutter, rør om av og til. Dette er en helt fantastisk og enkel oppskrift som gir seige karameller som pakkes inn i cellofan.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Åh tusen takk, disse klarer nok til og med JEG å lage. Skal handle inn ingrediensene i morgen, mangler fløte. :mumle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.