Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når pynter du til jul?

#1

Magica sa for siden:

Ja, hva slags tradisjoner har du for julepynten? Altså nisser og juletre? Jeg lar meg forundre av at noen julepynter huset 1.desember men folk får gjøre som de vil. Jeg har bare bittelitt problemer med å forstå hvorfor (forklar gjerne).

At vi tenner stjerner i vinduene og lyslenker rundt hus og vinduer fra 1.søndag i advent er vel helt vanlig. Men det er lys, og ikke nisser.

Vi pynter til jul 22. eller 23.desember. Da kommer juleduker og nisser og juletreet frem. Blir spennende i år med jul i nytt hus, vi vet faktisk ikke helt hvor vi skal ha juletreet… men et eller annet sted på stua må det jo stå. Vi har ekte juletre! :hjerter: Vi har bare ikke kjøpt det enda. :eek:


#2

Blondie sa for siden:

Det går litt gradvis fra første søndag i advent. Juleserviset og litt pynt kommer frem tidlig, juletreet pyntes gjerne 20. elier 21. (dobbelbursdsg den 23.).

Jeg synes det er hyggelig med jul, lys og nisser og blir gjerne lei rett etter nyttår. Da er det fint å kunne ha det fremme mye av desember.


#3

Blondie sa for siden:

At det er vanskelig å forstå hvorfor, synes jeg er vanskelig å forstå. :knegg: Folk er rett og slett forskjellige?


#4

Magica sa for siden:

Joda, men det var jo ikke sånn før - og vi var jo forskjellige da og. Jeg tror det jeg syns er rarest er at folk får julestemning så tidlig før jul, og orker å «bo i nisser en måned», men jeg sier absolutt ikke at det er feil, jeg vil bare prøve å forstå. Det var ikke meningen å starte en diskusjon der de som pynter tidlig er sære altså.


#5

Blondie sa for siden:

Jeg får så mye pes for å pynte tidlig, at jeg er vant til å argumentere. Jeg synes for eksempel november er grusom, da er det hyggelig å fokusere på jul mår desember kommer. Vi har kunstig juletre også (pga allergi), det er det hvertfall mange meninger om. :knegg:

Hjemme hos oss (i barndommen) ble det også pyntet ganske tidlig.


#6

Myria sa for siden:

  1. desember/1. søndag i advent (det som kommer først): Krans på ytterdøra, julelys ute, stjerner i kjøkkenvinduene, pynteputene i sofaene i stua får juletrekk, juleløper på salongbordet, alle telysholdere og lysestaker byttes til julevarianter, jeg henger små julekuler på vrihasselen og så har jeg svibler i små røde krukker.

Alt annet (inkludert juletre, som må være ekte og helst vanlig gran siden det lukter jul) kommer fram lille julaften og blir værende til 13. dag jul.

Jeg har mye mer julestemning 1. desember enn 2. januar så jeg kan godt forstå de som begynner tidlig. Jeg synes kanskje det er litt rart med de som kvitter seg med julepynten allerede i romjulen, men folk må selvsagt få gjøre som de vil.


#7

Elise sa for siden:

Ofte første helgen i advent. I år ble det ikke før tredje helgen i advent. Koser meg nå med pynt og tre i stua. :hjerter:


#8

løve70 sa for siden:

Det varierer litt fra år til år. Vi er alltid ferdig med pyntingen til siste helgen før jul, da har vi alltid julefest. Jeg synes også det er koselig å ha julepynten fremme en stund, men etter nyttår vil jeg helst ha den bort asap.


#9

Hyacinth sa for siden:

Tidligere for hvert år. Jeg har ikke pyntet ennå, men har planer om å gjøre det snart, kanskje i morgen eller i helgen. (Jeg har på en måte pyntet litt, da. Krans på døra, stjerner i vinduene og andre steder, hengt julekortene på veggen ettersom de har kommet og jeg har adventslys på fat med pynt både på stuebord og kjøkkenbord.

Som en over her sa: Jeg har mer julestemning 1. desember enn 1. januar. Det er NÅ som er den koseligste tiden. Jeg kan ikke se Love Actually uten juletre i stua, det går bare ikke for meg. Samtidig orker jeg ikke å pynte lille julaften. Da vil jeg BARE slappe av. Derfor har vi pyntet rundt 20.-21., tror jeg, de fleste år. I år altså litt tidligere.

Adventtiden skal nytes, og da er pynt essensielt. (For meg.) Det er ikke et overpyntet julehus med røde nisser, det er mer snakk om lys, granbar, kongler, julemusikk, stjerner og diverse andre greier. Julekakene og -konfekten smaker også best før jul.


#10

Fersken sa for siden:

Vi pynter til advent 1. desember/1. søndag i advent. Da er det lys ute, pynt på døra, stjerner i vinduene og lilla duker på bordet. Juletreet, den røde pynten og all julepynten kommer fram rundt 21. desember. Den blir værende til 13. dag jul, da synes mannen det er nok og rydder. Så egentlig har vi jul opp i litt over to uker.


#11

Hyacinth sa for siden:

Og ja, jeg synes også det virker trist å kaste pynten ut i romjulen. Folk må gjerne gjøre det for meg, for all del. Men nyttårsaften uten et lysende juletre synes jeg er stusselig.


#12

My sa for siden:

Diverse julepynt rundtom i stua fra ca siste helg før jul og fram mot julaften, mesteparten lille julaften. Juletreet pyntes på kvelden lille julaften, alltid, uten unntak. Tradisjonen har vært at ungene ikke skal se treet ferdig pyntet før de våkner på julaftens morgen (det jeg er oppvokst med), og det tviholder de på. Så når jeg så smått begynner å pynte det utpå kvelden en gang, fordi jeg ikke gidder å vente lenger, så går de på rommene sine og legger seg. :knegg: Så da pyntes treet ferdig, og alle pakkene legges under. Det andre av pynt er ferdig tidligere på dagen eller dagene i forveien, slik at det bare er treet som gjenstår når vi setter oss foran TV-en og "kvelden før kvelden", med julekaker og julebrus.

Vi har også ekte juletre, det hugges alltid siste søndag før jul, på en gård i utkanten av byen som tilbyr selvhogst. Hvis det får stå på rot så lenge som mulig drysser det nesten ikke. De eneste gangene jeg har opplevd dryssende juletre var det året vi fikk motorhavari på vei til juletrehogst, måtte ha bilberging og kjøpe ferdig hugget tre på torget i stedet, og i 2018, året med ekstremtørke på sommeren. Så vi har heller ikke kjøpt enda, det gjør vi på søndag, tradisjonen tro.

Rydder vekk pynt og tre vanligvis første eller andre helg etter nyttår, ettersom når det passer best, senest 20.dagen (13 jan) Siden vi pynter såpass sent har jeg det heller ikke så travelt med å få det vekk. Synes det er koselig at det står litt.


#13

Hyacinth sa for siden:

Jeg har heller aldri opplevd dryssende tre. Nå har vi enten edelgran eller nobel(?)gran eller noe sånt, men det drysser ikke, og det står gjerne opp mot tre uker.


#14

Magica sa for siden:

Dette høres egentlig litt ut som oss.

Jeg liker ikke julemusikk noe særlig jeg da, det må være i svært små doser. Og selvvalgte sanger. :knegg: (kresen).


#15

Mikkeline sa for siden:

Vi pynter litt gradvis fra tidlig desember. I år kommer juletreet forhåpentligvis opp i helgen. Vi reiser på hytten 1 juledag, så da er det kjekt å ha noen uker med julepyntet hus før vi drar. Julepynten ryddes bort når vi kommer hjem fra hytten like over nyttår.


#16

frukt sa for siden:

Vanligvis rundt 1. desember, og så rydder jeg det bort 1. januar.


#17

amo sa for siden:

Mamma og pappa pynter lillejulaften og pynter med lilla i adventstiden. Da jeg fikk eget hjem jobbet jeg på blomsterbutikk og senere Vinmonopolet. Ukene før jul jobbet jeg 10 timer dag og var helt utslitt. Jeg startet da å pynte ferdig til 1. helg i advent og pyntet treet siste helgen før jul. Julegavene blir vi stort sett ferdig med på black fridag eller tiden rundt den.Det har jeg fortsatt med og de 18 siste årene har jeg hatt juleferie fra ca 20. desember, og jeg storkoser meg hele adventstiden.ingen stress.


#18

Blå sa for siden:

Blomster, stjerne og lilla lys og løpere fra 1. søndag i advent.

Juletre og pynt og røde lys og løpere lille julaften.

Det er absolutt pyntet i desember. Men adventspyntet, ikke julepyntet


#19

Hyacinth sa for siden:

Det meste av min pynt er like mye adventspynt som julepynt. Egentlig mest vinterpynt. Det er kongler, nøtter, tørkede appelsinskiver, blanke eller hvite stjerner, hvite lys, øvrig pynt i hvite, grønne eller brune toner. Jeg eier ikke noe som er lilla, og svært lite som er rødt. Lilla er et bevisst valg (jeg har aldri likt den fargen) og mangelen på rødt er mer tilfeldig. Kan godt ha litt rødt, men har ikke så mye. Rødt er nok uansett det siste som kommer fram. Det er veldig julete.


#20

polarjenta sa for siden:

Det er jeg som inviterer til julegrøt, og det varierer hvilken dag det er. Men vi er ferdigpyntet til det. I år skal vi ha det på lillejulaften så da skal vi være ferdige 22.desember, Regner med vi tar noe pynting i helga og at selve treet pyntes 22.desember.


#21

Syrinx sa for siden:

Her er advent jul, så det meste kjem opp til 1. desember sånn ca. Juletreet er einaste vi ventar med til lille julaftan.


#22

Storm sa for siden:

Pynter til advent 1. desember eller 1. søndag i advent (det som kommer først). Så til jul et par dager før julaften. Rydder bort jula etter frokost 1. januar, og lar adventspynten bli et par uker. Liker å ha lyset lengst mulig.


#23

ingling sa for siden:

Ingen faste datoer her, men fra 1. søndag i advent blir det gradvis mer pynt. Ungene vil gjerne pynte tre 1. desember (vi har kunstig tre), i år ble det vel 11. Jeg er oppvokst med adventspynt og ikke julepynt eller juletre før 23., men har ikke sett noen grunn til å tviholde på det. Det blir koselig og lysere her i desember, og ungene elsker det, verre er det ikke. Juletreet ryker som regel et par dager over nyttår, resten litt sånn gradvis etter det.

Er ikke dette en årlig diskusjon, forresten? Føler jeg gjentar meg selv. :humre:


#24

Magica sa for siden:

Jeg prøvde faktisk å søke opp fra gamle dager før jeg lagde tråden, men fant ikke! Får skylde på feberen hvis det fins en fra hvert år. :P


#25

Hyacinth sa for siden:

Jeg leste 1. juledag og tenkte at det hørtes stress ut å pynte for bare et par dager. :knegg:


#26

Gri sa for siden:

Pynter lille julaften, eller kanskje dagen før. For min del liker eg å ha adventspynt fram til det, kjekt å glede seg til jul, og å sleppe å vere lei av pynten når jula er her.


#27

ingling sa for siden:

Mulig jeg husker feil også. Har også litt feber. :humre:


#28

millact sa for siden:

Hørte julemusikk på jobb i dag for første gang i år!

Pynter 22-23.12. Tar det meste ned etter nyttår. Det holder for min del.


#29

Shun sa for siden:

Jeg er nok litt minimalistisk av meg, så jeg begrenser meg til lysende stjerne i vinduet fra første advent og en lysestake i vinduet med syv lys.

Til jul dekker jeg bordet med fine spisebrikker, løpere eller duker i lite skrikende farger. Min julefarge er gjerne mørkeblå.

Nytt av i år er at jeg falt pladask for Disneyjuletrepynten til Plantasjen, så jeg kommer nok til å henge opp noen av de figurene.

Ikke så mye dill og stæsj hos meg utover det.


#30

Tallulah sa for siden:

Jeg pynter når vi har tid, så litt i rykk og napp fra slutten av november - starten av desember-ish. Jeg har ikke noe behov å gjøre noe bare fordi det «alltid har blitt gjort sånn», ei heller har jeg vanskeligheter med å forstå at ulike folk har ulik smak og toleransegrense for julepynt, enten vi snakker omfang i mengde, lengde eller type.

Vi henger gjerne opp stjerne rundt første advent og fikser en adventstake samtidig. I tillegg har vi julehus i porselen og litt pynt til peishylla. Juletreet setter vi opp når vi har kjøpt det, gjerne noen dager før jul også står det til dagen før renovasjonsetaten samler det inn, en gang i januar.


#31

Geitrams sa for siden:

Vi starter med utebelysning når mørketida starter, deretter stjerner, adventsstaker ++ 1.søndag i advent/1.desember, og full jul hos oss har vi ca en uke før julaften. Rydder det bort like over nyttår. Utebelysningen forblir til sola kommer tilbake.


#32

Lhi-My sa for siden:

Vi er nok nokså tradisjonelle av oss. Adventspynt til 1. søndag i advent, julepynt en av de aller siste dagene før juleaften. Vi rydder ut jula en ukes tid etter nyttår. Jeg ha forsøkt å innføre noen små endringer, blant annet en litt gradvis pynting fordi det av og til har blitt litt vel krevende å skulle ordne alt på en dag, men det nekter tenåringene i huset. De vil ha magien de synes følger med ved å gå fra null julepynt til masse julepynt i løpet av en dag. Det er så viktig for dem at de gladelig tar mesteparten av jobben selv og da er det jo i orden for min del.


#33

oslo78 sa for siden:

Pynter med alt annet enn juletre 1. desember. Juletre pyntes lillejulaften. Hele jula står til halvveis ute i januar. Stjerna henger til februar.

Vi har stor stue hvor pynten ikke er i veien, hadde kanskje vært annerledes ellers.


#34

venla sa for siden:

I dag tydeligvis! Vanligvis tar jeg frem tre og julepynt 22. eller 23 desember. Tar det ned rett etter nyttår. Men siden jentene skal til faren i morgen og ikke kommer tilbake før lille julaften, passa det bedre i dag. For de ville også være med på pyntinga.


#35

Hyacinth sa for siden:

Det ble forøvrig et dyrt tre i år. Vi hadde glemt at juletrefoten sprakk i fjor, og på nyttårsaften tok også lysene kvelden.

Vi kjøpte verdens kjekkeste juletrefot, EasyFix(?) tror jeg den heter. En sånn som man må ha hull i treet til. Anbefales på det varmeste. Garantert rett tre på under ti sekunder. Og så kjøpte vi to pskker juletrelys, jeg liker mange lys. Og så liker jeg best de gammeldagse, hvite som ligner på stearinlys. Ikke smålys.



#37

My sa for siden:

Hvordan får man laget hull i treet?


#38

Niobe sa for siden:

Jeg pynter til 1 desember eller 1. søndag i advent. Eller deromkring, alt ettersom. For meg er desember julemåned, og jeg bryr meg fint lite om det er i tråd med tradisjoner eller ikke. I år kom juletreet inn på lørdag, fordi jeg hadde lyst og fordi vi reiser bort 1. juledag. Jeg elsker å ha juletre, og jeg vil ha det lenge.


#39

Hyacinth sa for siden:

Det brukes et spesialinstrument, så det blir vanskelig om man skal gjøre det selv. Men de fleste som selger juletrær har det.


#40

Niobe sa for siden:

Vi har hatt den i mange år, og den er så mye bedre enn de andre juletreføttene vi har hatt. Treet står alltid helt rett, og stødig. Og det er lett å vanne det. Vi henter juletre på den lokale juletregården og de borrer hull.


#41

Hyacinth sa for siden:

Det er det letteste jeg noensinne har vært borti. Jeg ville ikke kjøpe i fjor fordi jeg var redd det skulle bli vanskelig å få tak i tre med hull i. Men her i Stavanger har alle det.

Jeg var helt himmelfallen over hvor enkelt det var. Og jeg som trodde at Supergrip var lett! Der bannet jeg ofte fordi vi aldri fikk det helt beint.

Hvilken farge har dere?


#42

Nenne sa for siden:

Vi pynter til jul 23. desember. Eneste unntaket er julegardinene i kjøkkenet. Dem henger vi opp til 1. desember/1. søndag i advent samtidig som vi pynyer til advent med lys, sølv, hvitt og lilla.


#43

Retz sa for siden:

Jeg pynter rundt 22 desember med typisk julepynt som nisser osv. Og juletre. Fra første søndag i advent kommer imidlertid advents- og vinterpynten fram med adventstaken, brett med kongler, tørkede appelsinskiver, papirstjerner i hvitt og lilla, små trær i tre, glasskrukker med julekaker etc.

Hvis jeg ikke skal ha gjester i romjula, så rydder jeg som regel alt bort 2 juledag. Jeg synes det er førjulstida som er den koseligste, ikke selve julaften og juledagene.


#44

Malama sa for siden:

Jeg pynter med lys og stjerne og sånn til advent. Krans på døra og nissekone på trappa. Bytter gardiner.

Treet, kunstig, pyntes siste helgen før jul og selve huset har jeg alltid en plan om å pynte noen dager før jul, men ender med lillejulaften-magien, hvor huset starter som kaos og ender som jul. Håper stadig å ha mindre av den kaosen, men pr nå er stua /huset kaos. Får se hva vi får gjort med der i helga.

Jula pakkes bort helgen mellom 13. Og 20. Dag jul. (jeg og mannen veksler på å jobbe overtid når vi bikker nyttår, så akkurat 13. Dag er det gjerne jobb til 22 for minst en av oss, så det skjer ikke da)


#45

Lyppa sa for siden:

Jeg vasker og pynter ferdig til jul 22.desember. Fram til da er det bare advent i huset vårt.
Jula rydder jeg bort tidlig, nytt år- nye muligheter.


#46

Sissel sa for siden:

Har ikke noen helt faste datoer, men i år ble det julepyntet forrige helg, inkludert juletre. Stjerner, lys ute og adventslys/duker kom selvfølgelig opp til første søndag i advent.


#47

Stompa sa for siden:

Jeg pynter til jul 22. desember. Har vokst opp med 23., men vil at lille julaften skal være en rolig og koselig dag, ikke en stressdag som da jeg vokste opp.

I adventa pynter jeg til advent, med lilla duker og litt lilla pynt ellers, pluss adventsstake.

For meg er det helt uaktuelt å julepynte tidlig. Det er pynten som skaper JUL for meg, og den følelsen vil jeg ha når det er jul, ikke mange uker før. I tillegg blir jeg fort lei av julepynten - fort som i etter maks ei uke. Det ville vært kjipt å være lei lenge før julaften. :nemlig:


#48

007 sa for siden:

Jeg pynter tidligere og tidligere, viser det seg.

Før var jeg veldig opptatt av å holde på tradisjonen fra barndommen. Vi pyntet med stjerne, utelys og adventslys første søndag i advent, og huset + treet ble pyntet lille julaften. Noe jeg egentlig var misfornøyd med, for dagen før dagen ble bare stress og vi er alle mye mer glad i adventstiden enn i selve juledagene. Så derfor tok jeg en tenkerunde på hva i alle dager jeg holdt på med og hvorfor, og så begynte vi med pynting helga før jul eller rundt dagen ungene fikk juleferie.

I år ble huset julepyntet forrige søndag, for da hadde vi tid. Treet skal pyntes i dag, for i kveld kommer de voksne barna/svigerbarna hjem til jul. Vi drar på fjellet andre juledag, så da får vi mye jul hjemme før vi drar.

Jeg har ellers vært helt nazi på å finne den perfekte edelgranen hvert år. I år stod valget mellom det perfekte treet til 950 kr, eller en ganske fin edelgran fra Coop til 299,- Det ble Coop-tre, gitt.


#49

Millen sa for siden:

Det varierer litt fra hva vi orker/gidder/planer. Iår skal vi pynte nå i helgen for vi får besøk fra tirsdag, og da både vil og skal jeg/vi ha alt klart av pynting.


#50

My sa for siden:

Her er det ungene som er mest opptatt av å holde på tradisjonen. Det vil si slik vi har gjort det siden de var små, som er tradisjon for dem. Det begynte riktignok før de var store nok til å ha noen mening om saken, med at jeg gjorde det slik jeg var vant med fra da jeg var barn, med noen tilpasninger. Men dette ble jo etterhvert tradisjon også for dem, og nå er det veldig viktig for dem at vi fortsetter å gjør det på samme måte, selv om det ikke er fullt så viktig for meg. Det er det som gir dem den gode julestemningen. Og så lenge de bor hjemme har jeg lyst til å gi dem dette, så derfor fortsetter jeg med det. Jeg får jo mest julestemning selv også, når jeg ser at de gleder seg og har julestemning. Når ungene har flyttet ut gjør jeg litt mer som jeg vil. Men jeg sørger for at det ikke blir stress lille julaften likevel. Det er ikke voldsomme mengder pynt som skal fram, og tingene settes på de samme stedene fra år til år, så det går fort. Alt annet er ferdig noen dager i forveien (dvs rent og ryddig, lys i stakene, blomster, strøkne duker, kaker i boks, gaver pakket inn ...). Og siden jeg er B-menneske med utpreget lakenskrekk bare koser jeg meg med å pusle med pynting av juletreet sent utover kvelden/natta, mens jeg delvis ser på TV (treet står i stua og jeg ser TV-en fra der hvor jeg står og pynter det), og nipper til et glass vin. Bruker til og med å dekke på frokostbordet med duk, juleservise, lys og servietter etter at treet er ferdig, før jeg går og legger meg utpå natta engang.

Svigermor har skikkelig vondt av dette, og hver gang de er hos oss sier hun at jeg trenger da ikke gjøre alt dette så sent, "det tar vi i morgen tidlig", og har dårlig samvittighet for å gå og legge seg mens jeg fortsatt driver på. Hun skjønner ikke at jeg faktisk nikoser meg med dette. :hehehe: Så det må jeg gjenta hver gang. Jeg: "Jammen kan jeg ikke få lov da, jeg har så lyst!" Svigermor: :what: Mannen er vokst opp med at de går i hverdagsklær, jobber, handler, vakser og pynter tre på formiddagen julaften, og ikke er helt ferdige før de drar i kirka, så for svigermor er det uvant at julefeiringa starter fra morgenen av. Tror hun har lært det nå da, og synes det er hyggelig at vi koser oss med kaker og ferdigpyntet stue på kvelden lille julaften. Mens svigerfar blir fortsatt like overrasket hver gang, over hvor tidlig vi pynter oss på julaften. Han synes selv han er vill og gal når han skifter av seg olabukse og rutaskjorte, og trekker i dress til vi skal spise grøt med mandel til lunsj, "allerede" i 14-tida, i stedet for til jula ringer inn kl 17. :knegg: Ser på oss som om vi er litt gale, rister på hodet og tenker vel "when in Rome".


#51

Myria sa for siden:

Jeg skjønner ikke hva som er så stressende med å pynte lille julaften, men de som synes det har kanskje mange andre gjøremål den dagen i tillegg? Vi har alle fri lille julaften og har ingenting spesielt som skal gjøres. Ingenting skal vaskes, bakes eller handles så å pynte er bare ren kos og julestemning. Vi spiser julegrøt med mandel i først, sjokoladenisse til vinneren. Så pynter vi huset og juletreet sammen før vi slenger oss i sofaen med lefseruller og julekaker og ser Kvelden før kvelden og da er julestemningen på topp for meg. :hjerter:


#52

veobra sa for siden:

Vi pynter treet og finner frem de store julekassene noen dager før jul. Vi har ikke et fast tidspunkt, det tilpasses fra år til år. Tidligere pyntet vi det meste lille julaften. Nå vil ungene gjerne at vi pynter tidligere. Jeg liker også å ha alt på plass noen dager før lille julaften.

Til advent kommer det frem stjerner i vinduene og lys ute. Lysene ute henger vi gjerne opp tidigere enn dette også. Vi innførte begrepet vinterlys fordi vi synes det er mørkt ute i november og ville gjerne lyse opp.Jeg har en del ekstra fine ting i kassen med adventspynt. Det settes frem i begynnelsen av desember det også.


#53

My sa for siden:

Det kommer vel an på hvor mye pynt og stort hus folk har kanskje? Og selvsagt om man liker jobben med å pynte i seg selv, eller synes det er et ork, og helst bare vil at det skal være ferdig.

Jeg har ofte fri lille julaften, men ikke i år, dessverre. Men det går greit så lenge alt annet er ferdig. Svigerforeldrene mine kommer torsdag kveld, og ønsker gjerne å hjelpe til, så da tenker jeg svigermor får stryke duker og svigerfar får lage middagen klar til jeg og mannen er ferdig på jobb. Pyntinga vil jeg helst gjøre selv. :nemlig:


#54

Appelsin sa for siden:

Jeg pynter vanligvis huset 22. desember og tar treet inn i stua samme dag. Pynter treet alltid sammen med barna, helst 23.
Men siden det varierer når barna er hos meg, så pynter vi treet siste kvelden de er hos meg, i år blir det 21. Jeg pynter sikkert resten av huset den 22., selv om jeg liker best når pynte treet er det aller siste jeg gjør.


#55

ingling sa for siden:

Det er jo ikke alle som kan ta seg fri hverken lille julaften eller ellers i desember, og kanskje er litt bakpå av andre grunner, og derfor må jobbe/handle/bake etc. den dagen. Det er supert at det er bare ren kos for dere, men at det skal være så vanskelig å forstå at det kan være stressende for andre? Vel, det er vanskelig for meg å forstå, da. :nemlig:


#56

Myria sa for siden:

Ja, det var nok litt korttenkt av meg, jeg skjønner at ikke alle har god tid den dagen eller har fått gjort alle forberedelser innen da.


#57

Millen sa for siden:

Jeg er mest på at 23 skal alt være klart så det blir kosedag og lott småtterier som skal gjøres, men det er jeg vant med fra barndommen.


#58

Røverdatter sa for siden:

Treet pyntes 23. desember hvert fall. Det andre har vært litt tidligere de siste årene. Kanskje helgen før julaften.

Jeg syns det verste som kan skje er at julepynten blander seg med husrotet, så jeg liker ikke å ha den fremme så veldig lenge. Det skal være litt magisk å ha et julepyntet hus. I år blir det et par uker tenker jeg.


#59

veobra sa for siden:

Jeg har også det som et mål. Vi spiser julegrøt lille julaften. Resten av kvelden vil jeg bare surre sakte rundt med julefilm og portvin.


#60

Magica sa for siden:

For oss er det såpass mye som skal gjøres og ordnes, at jeg syns det er vanskelig å slappe av uansett jeg, selv om det hele tiden er et mål. :) Det er rydding og vasking som er kontinuerlig, klesvask osv. Så er det all handlingen, gaver skal leveres, snø skal måkes osv. I fjor merket vi godt at julaften ble VEL hektisk med mye matlaging, så i år skal vi foreberede enda mer dagen før, dvs lille julaften. :P Og ja, vi har jo jobber som gjør at vi er på jobb tett opp mot jul. I år skal jeg av alle ting opereres den 20.12 så vi får se hvordan dette går…


#61

Unicorn sa for siden:

All julepynt frem 1. desember eller 1. søndag i advent, og alt vekk igjen 1. januar. Det gir meg julestemning når jeg trenger den. 1. januar er jeg totalt ferdig med jul. Jeg har ikke juletre, men hadde jeg hatt det hadde det nok vært pyntet for lenge siden.


#62

Pasta sa for siden:

Adventspynter den helgen det er første søndag i advent. Da henger vi opp lys ute, lilla duker og putetrekk, adventstaken og litt julepynt som ungene har laga.
Ellers har jeg ingen regler. I går la jeg på juleduker og litt mer julepynt.
Tror at i helgen kommer juletreet opp og nissene frem.
I barndommen min og tidligere i voksenlivet var det viktig at julepynten og treet kom opp lille julaften.
De 10-12 siste årene har vi reist til mine foreldre fra 23.-26. desember, så da må jula komme opp tidligere.
Jeg rydder vanligvis bort jula 1. eller 2. januar. Da er jeg lei, uavhengig av om den kom opp 1. eller 23. desember.


#63

Malama sa for siden:

I tillegg til om man faktisk har huset ryddig og rent før man begynner.

Dersom å pynte spisestua er "sette de rette figurene på plass midt på bordet" er det en helt annen jobbe enn "rydde av bordet, finne en plass å gjøre av de tingene så folk finner dem igjen, støvsuge sofaen, finne en ren duk, stryke den, finne lys til stakene OG de rette tre figurene som tradisjonsbunde unger mener skal stå på det bordet....

Min drøm er å komme til den første varianten. Da skal lille julaften være mindre stress. Vi får se hvor mye av det med å rydde bord, støvsuge sofa (JA, det trengs faktisk) og stryke duker jeg rekker nå i helgen, så kan det jo være lov å håpe.

Men mamma hadde ryddig hus, og likevel ble det litt vel mye jobb å pynte hele huset og treet 23.12 a vi var små, trolig fordi det meste måtte skje når pappa var kommet hjem fra jobb, så hun delte det over flere dager.


#64

Malama sa for siden:

Ja, også baker jeg sjokladekake lille julaften. Til bursdagsselsakpet første juledag for hun som blir 7. Hun fikk sjokoladekake på ettårsdagen sin (eldste fikk en egen kake uten sukker, tror jeg... nr 3 fikk sjokoladekake og gele, og elsket det ;) ) og det har blitt hennes faste tradisjon. En sjokladekake som kan bakes to dager før og bare bli god til dagen.


#65

Niobe sa for siden:

Vi vant vår i et lotteri, og den var grønn. De hadde bare grønne og grå i starten, så vi fikk bytte til grå. Den er uendelig mye bedre enn Supergrip, ja. Og penere!


#66

Malama sa for siden:

Jeg har en travel mnd på jobb i desember, (og er bakpå med huset året rundt) og svært mange jobber jo i butikker etc hvor de jobber både langåpent og søndagåpnet og hva det måtte være. Så ja, folk hr forskjellige liv. Mitt hovedproblem er at ejg alltid er på etterskudd med huset, klesbretting, rydding og sånt.


#67

iben sa for siden:

Når jeg får tid.... Over helga kanskje


#68

liefje sa for siden:

Vi pynter med adventskrans, lys og utelys rett før 1. søndag i advent også pleier jeg å kjøpe hyasinter og en stuegran sånn rundt samme tid. Og kongerøkelse!!! Den ultimative julelukten. Resten pyntes sånn litt etter litt og hvis vi har gjester, er det definitivt julepyntede borddekkinger, dog heller kongler, gull og granbar enn rødt og nisser. Elsker å pynte julebord!! Treet og resten av pynten kommer opp sånn ca 20. desember litt avhengig av hvilken ukedag det er. Vi må i alle fall ha det pyntet til studentsønnen kommer hjem. <3


#69

Lykken sa for siden:

Pynter når det passer meg og familiens tidsskjema. Prøver sånn ca rundt 1 desember.


#70

frukt sa for siden:

Skal jeg først bruke mye tid og penger på å pynte til jul skal jeg jaggu ha valuta for pengene. Desember er mørk og kald, og da er det kjekt med noe som lyser opp litt, og gir litt stemning.

I år er julestemningen fraværende, så her er det hverken pynt eller tre. Håper jeg kommer sterkere tilbake neste år.


#71

Input sa for siden:

Vi henger opp stjerne i vinduet 1. søndag i advent og setter lys i adventsstaken. I dag har ungene pyntet juletreet og satt frem noen figurer på de svært få stedene det er plass. Det er så mye som vi pynter til jul.

Vi har en liten edelgran i potte som juletre, ca 150 cm høy. Det er vi utrolig fornøyde med og får alltid et tett, rett og pent tre som ikke bruker opp hele stua.


#72

Drømmedama sa for siden:

Jeg pynter litt etter hvert, i år begynte jeg i slutten av november med lys og lykter og litt pyntetrær, og så kommer det på plass underveis frem mot jul. Jeg tar det når jeg har lyst, har ikke tradisjonelle adventsstjerner eller -staker uansett. Juletreet var oppe og pyntet første adventshelgen.
Ser at i år har begrepet "novent" blitt lansert, det synes jeg var fint og neste år skal jeg pynte tidligere i stedet for å vente fordi jeg har tenkt at det er ikke lov å begynne tidlig, jeg vil ha stor glede av lys og grønt i mørke november.


#73

Magica sa for siden:

Jeg tenker også at lys og grønt og slikt er koselig, men personlig vil jeg vente lengst mulig med nissene.


#74

Niobe sa for siden:

Vårt hus er julepyntet, uten en eneste nisse. Om «julepynt» er å fylle huset med nisser på alle ledige flater, så hadde ikke jeg heller orket det i en måned. :knegg:


#75

Hyacinth sa for siden:

Helt enig.


#76

Magica sa for siden:

Jeg aner en spinoff: hvor mange nisser har du. :knegg:


#77

veobra sa for siden:

Vi kjører novent fra november. Jeg trenger lys, hygge og kos når det blir kaldt og mørkt. Vi har det ikke julete, fokus er på hyggen. Utelys, te, stearinlys og gjerne noe som glitere og skinner litt.


#78

My sa for siden:

Eller "Hvor mye pynt har du som ikke egentlig er pent, men som har affeksjonsverdi for deg eller noen andre i familien". Slik er det nemlig her. Både nisser og annen pynt som må fram år etter år, til tross for en noe tvilsom estetisk kvalitet. :knegg: Noe arvet, noe fått i gave, noe selvlaget av oss, egne unger, tante-/onkelunger, eller andre kjente og kjære. Vårt julehjem kommer neppe inn i noe interiørblad. Men blir ikke fort lei av det likevel. Elsker vårt julepyntede hjem, med nisser og det hele, og det gjør meg ingenting å la det stå til litt utpå nyåret. :hjerter: Synes alltid det er litt vemodig å pakke det bort, og vite at det er et helt år til neste gang. :sukk:

Men det blit uansett aldri overfylt av pynt hos oss, vi har veldig begrenset med møbler og steder hvor vi kan sette ting. Vinduene i stua er store, så karmene er ganske lave, og bakom hhv sofaen og spisebordet, så der er det ingen vits i å sette noe særlig. Og to "vinduer" er terrassedører. Så de få plassene vi har (bord + en lang, lav benk under TV-en) blir stort sett prioritert for lysestaker/-fat og blomster.


#79

Svanen sa for siden:

Pynter 23.12 (noe ganger har det blitt 22.12 om jeg feks jobber kveld lillejulaften). Alt står til 20. dag jul, altså 13.1. eller til den helga som er nærmest om dagen den uka er helt koko travel.
Min eldste datter har eget hus for første gang i år, og hun har pyntet til 1. desember i år. Hun sier at det er fordi hun har så lite pynt. Hun kan få litt av overskuddet vårt. :knegg:


#80

Malama sa for siden:

Treet er nå pyntet og litt andre kasser har funnet veien ut fra boden, så trolig kommer englekoret mitt opp i kveld. Og stallen, noe etter planen. Den er liksom tradisjon å få frem rundt Lucia.

Må bare rydde ut av vinduet der englene skal og tømme sjenken der stallene skal. For ja, vi har to. Min, knudelige og den fra playmobil som de eldste ungene fikk for å ikke leke med min. Den må de fortsatt ha opp hvert år.


#81

Malama sa for siden:

Og ja. Vi har en god del nisser. De har rimelig fast plass.


#82

Nenne sa for siden:

Jeg tenker på akkurat samme måten. Detfor pynter jeg til advent først og jul etterpå og beholder julepynten til 20. dag jul. Så har jeg lys og pynt i nesten to måneder.


#83

Input sa for siden:

Vi har en nisse og den er laget av en storebror i sløyden i 3. klasse. Den er stygg, men den får være med. :knegg:


#84

Primrose sa for siden:

Her henger vi opp utelys og lys i vinduet i slutten av november og lar det henge utover januar. Vi pynter ikke til advent, men pynter til jul med tre og noen nisser cirka siste helga før julaften, men tidspunktet er fleksibelt og tilpasses alt annet som skal skje. Vi har også for mye julepynt, jeg gidder ikke overpynte huset med stæsj overalt. Juletre forsvinner 1. eller 2. januar.


#85

millact sa for siden:

Pynter i dag.


#86

Noba sa for siden:

Her er det der med julepynting kjempestrengt og noe jeg har sterke følelser og meninger rundt. :knegg: Første søndag i advent skal lysene i vinduene opp og adventsstake (med lilla lys!) fram på bordet. Først på lillejulaften er det lov å finne frem julepynten.


#87

Marla Singer sa for siden:

Jeg er vokst opp med pynting lille julaften, og var særdeles fastlåst på det. Men, alle naboene har julepyntede hus 1. desember, vi er ofte borte i romjula, og jeg har klart å skaffe meg en mann som vil ha huset rydda for jul før nyttår. Så neste år skal jeg også pynte med tre og ABSOLUTT ALT 1. desember, banna bein.


#88

My sa for siden:

Jeg pyntet en del i går, mot normalt, fordi jeg jobber både i morgen og på fredag, og svigerforeldrene mine kommer i morgen kveld. Skal ordne litt mer, med noe lysfat og greier, men det meste er på plass. Så i år er det bare juletreet som pyntes lille julaften.


#89

polarjenta sa for siden:

Fasiten i år ble i går og i dag. Nå er vi ferdigpynta.


#90

Appelsin sa for siden:

Her blir visst fasiten i morgen, forhåpentlig før midnatt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.