Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
Jeg er oppvokst på vestlandet, og ble introdusert for fajitas/wraps lenge før resten av landet. Men da i form av hjemmebakt lefse med enten potet og pinnekjøtt, eller potet, smør og lutefisk. Eller, om det var mer lefse igjen etter jul: kokt torsk, smør og potet. Det syns jeg er så godt at alle burde smake det. Jeg er selv ingen stor lefsebaker, selv om både farmor og mor har prøvd å lære meg. Jeg har fått takke i 40-årsdag, og pappa har laget stekespade til meg. Kjevle har jeg og. Men alt er meget pent brukt. Imidlertid har jeg en venninne som er mer lefsegal enn både mor og bestemor til sammen. Så hun har sørget for at vi de siste årene har tatt oss en søndag sammen og bakt. Hun kjevler og jeg steker. Vi orker ikke holde på med de store leivene som skal kjevles så tynt at man kan se igjennom, men holder oss til litt store lomper.
Den oppskriften deler jeg med dere her. De kan enten brukes til julemiddagen, eller til dessert med smør, sukker og kanel:
1 kg potet kvern
2 ss sukker
1/2 dl fløte
1/2 dl kulturmelk
1 ts bakepulver
250 gr hvetemel
Kna sammen til det ikke sprekker når du bretter deigen. Del opp i stykker på ca 70 -80 gram. Kjevle passe tynt med rutete kjevle, og stek et par minutt på hver side med god varme på takka. Legg på klede og dekk over med plast. Frys det du ikke spiser med en gang.
Her er et par bilder fra bakedagen for et par år siden:
Mens dere baker kan dere også sende en tanke til tidligere generasjoner og det strevsomme livet de levde. Her er bilde fra bygda min lefse-elskende bestemor vokste opp i. Idyllisk nå, men nok ganske ensomt og strevsomt med tosifret antall søsken og enkle kår:
Takke har jeg, lyst til å bake har jeg også. Det er min innlands-mann som er oppvokst med den tradisjonen da (men i svigermor sin stil. Hun kjøper lefsene på butikken, ja)
Jeg har ikke faktisk bakt. Jeg prøvde en mini-porsjon i fjor og svidde noen, men et par ble spiselig.
I går kjøpte mannen noe på butiken og den "like ikke brød" sønnen vår falt for konseptet. Men som faren da, 8 kr lefsa for noe som var ei litt stor lompe, ikke rett billig mat. Spørs om jeg bør prøve en gang til, på å lage noe potetlefser til mat. For nå er det to gutter jeg er glad i som foretrekker å spise julens gode pålegg på den måten.
Mamma pleide jo gjøre noe enda enklere når vi var små, rester av potetene etter julemiddag ble knødd sammen og stekt som "potet kaker", tror ikke det var særlig med mel i, litt kanskje, og noe melk eller smør tror jeg. Stekt på stekepanna og spist med kalde rester av pinnekjøtt, sent på kvelden julaften.
Så koselig luke, Dali. Jeg tenker hvert år at jeg skal prøve meg på lefsebaking (den varianten med bare poteter, salt og mel), men feiger alltid ut og kjøper på Bondens marked (og blir like skuffa hvert år - de smaker aldri som bestemors gjorde).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.