Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du noengang ikke blitt klar til jul?

#1

Fintdethei! sa for siden:

Inspirert av juletrådene, så skal det i ulik grad vaskes, bakes, pyntes og kjøpe/lage gaver. Vanlig prosedyre er at man bør bli ferdig med alt man har satt seg fore, for å si at man er klar til jul.

Har du noengang vært helt hinsides på viddene når det gjaldt alle gjøremål før julaften kom på kjerringa? Og ble det jul likevel?


#2

meisje sa for siden:

ja, det året jeg skulle ha storfamilien på julemiddag på julfaften og jobbet til kl 17 på lillejulaften. Alt på lista ble ikke utført, men feiringen ble likevel bra og bortsett fra en utslitt meisje var det helt strålende. Det jeg droppet var vask og stryking. Hverdagsrent med pynt er like jul-ete som rundvasket med pynt.


#3

GeekyGirrrl sa for siden:

Det året jeg og ungene fikk omgangssyken 22. desember så ble jeg ikke ferdig og mange fikk julegavene sine i romjula.

Men jeg fikk handlet klokken ti på kvelden 23. desember og det eneste jeg ikke fikk tak i var frosne jordbær og kremfløte. :stolt:

Så det ble jul det året og. :knegg:

Og ja, mannen var selvfølgelig i havet den jula...


#4

Toffskij sa for siden:

Eldstearvingen og jeg måtte diskutere hva «ikke ferdig til jul» kunne bety, og kom fram til

  1. Ingen gaver
  2. Ikke noe juletre kjøpt og pyntet
  3. Ingen julemiddag klar innen rimelig tid julaften

Om minst én av de tingene skjedde, måtte vi vel si at vi ikke var ferdige til jul. Ellers får det være godkjent. Har greid det hvert år så langt. :nemlig:


#5

IzziCreo sa for siden:

Kjekk liste, Toffskij!

Ja, en gang, men da ble Minsten hasteinnlagt på sykehus rett før jul. Men heldigvis kom vi hjem på julaften. Da tror jeg vi spiste middag kl 20, støvsugeren stod fremme til det om ikke lengre og selv 8- og 10-åringen tok det hele superfint selv om ikke alle gavene hadde blitt kjøpt inn. Jul ble det, bare annerledes.

Og ja, jeg opplever titt og ofte at ikke alt blir gjort, men ingenting som fører til noen krise eller ødelegger stemning.


#6

Kaprifol sa for siden:

Jeg husker at jeg en gang har barrikadert meg på kjøkkenet og pakket inn gaver mellom middag og gaveutdeling, det var en jul jeg fremdeles bodde hjemme. Med åra har jeg blitt litt raskere til å få unna alt...


#7

Nenne sa for siden:

Du tenker for eksempel på det året i flyttet inn i huset vårt i desember og da jeg ble ferdig med å beise møblene i stua lille julaften og så måtte få alt på plass før vi skulle være 12 til bords julaften? :humre:

Det året kom ribba ferdig stekt av noen andre og alle gjestene bidro med noe hver. Det ble jul det året også. Det som var fint da var at vi hadde jo ingen tradisjoner å opprettholde, det var vår første jul i eget hus og som vertskap. Nå hadde det vært atskillig vanskeligere å ha store prosjekter helt inn i jula.


#8

frukt sa for siden:

Nei, men jeg legger lista veldig lavt. Jeg baker om jeg gidder, og gjør ikke grundigere rent enn vanlig.


#9

Luftslottet sa for siden:

Samme her. Jeg kommer aldri til bunns i lista over ting det hadde vært fint å få gjort før jul, det tror jeg aldri har skjedd. Men det går helt fint lell.


#10

Floksa sa for siden:

Jeg har aldri vært ferdig til jul. Ikke etter husmorinkvisisjonens standar.
Men jeg har vært helt ferdig (som på felgen) til jul ganske mange ganger. Så nå kjører vi jul med en mamma som ikke er gråteferdig på julaften, hvilket betyr at det som blir gjort blir gjort og det vi ikke rekker det gjør ikke noe.
Gaver til barna, juletre og mat har alltid vært i orden. Men vi har spist julemiddag i stillongs og med et barn i body og bleie. Jeg lager saus fra pose og et år var ikke potetene skrelt. Huset er aldri rundvaska og sjelden helt ryddig.
Men det blir jul lell. Til og med trivelig jul.


#11

Pøblis sa for siden:

Hvis maten er ferdig, det er gaver og litt pynt, så er jeg ferdig. Jeg meldte meg av å gjøre en masse ting jeg ikke synes er gøy, for mange år siden. Baker ikke, vasker ikke (mer enn vanlig) og har ikke masse sosiale greier lenger når ungene er så store.


#12

Syrinx sa for siden:

Tre, gåver og maten vi ynskjer er alltid på plass. All bakst, reine golv og alt slikt? Aldri.


#13

Malama sa for siden:

Ja, når lista ligger såpass høyt at jeg vasker gulvet på julaften.

Og ja. Jeg har følt at jeg ikke kommer i mål til jul når jeg tar mot gjester i et rotete og ikke vasket hus.

Men altså, middagen sto på bordet, takket være svigermor og min mann, ca kl 17 også det året jeg startet julaften med kontroll på sykehuset kl 9 og ny avtale kl 21 dersom ikke riene var kommet. (det ville være ca 24 timer etter vannavgang som var "like før hovmesteren og grevinna"

Jul ble det jo. En spesiell jul. De fire siste timene av julaften tilbrakte jeg på badet sammen med min mann og ettrhvert jordmor. Og så ble vi fem i familien da yngste ble født to min inn i første juledag.


#14

Musemus sa for siden:

Malama, du ble til og med ferdig med fødsel til jul, lizzm. :knegg:


#15

Røverdatter sa for siden:

Nei, jeg er jo en administrator og planleggingsjunkie, så det har aldri skjedd at jeg ikke var klar til jul.

Vi legger lista ca på midten. Det må være hverdagsrent og ryddig, julepyntet i huset, stor julegran, 5-7 slag småkaker, julegaver, strømpegaver og flaut mye godis og mat i hus. Da blir det jul.

Det er jo merkbart enklere når man:

  1. har gjort det 20-30 ganger før
  2. har store barn som hjelper til
  3. har vaskehjelp

#16

Blå sa for siden:

Min vanlige julepanikk er gaver som skal strikkes ferdig. Og det hender stadig vekk at jeg ikke blir ferdig med.

Men, ryddig og pyntet hus, god mat og i hvert fall noen hjemmebakte kaker har vi alltid. Så sånn sett er jeg alltid klar til jul.


#17

Magica sa for siden:

Vi kommer som regel i mål, men det har jo vært noen bumper på veien, som det er året når guttene var små og skulle feire jul hos meg og min da samboer (nå mann), og jeg fikk spysyken fra H*** og det endte med at han tok med barna mine til sin bestemor og tok julemiddagen der.


#18

veobra sa for siden:

Jeg har pakket inn gaver etter at nisssen har vært på besøk. Har hatt julaftener der jeg har vært så sliten at jeg har grått. Jeg har lært, til en viss grad, og legger lista lavere og lavere.


#19

My sa for siden:

Nei, kan ikke si det, jeg har alltid sørget for å i alle fall være ferdig med det som er viktig, det som må på plass som "definerer" jula for oss. Prioriterer derfor det viktigste (gaver, juletre, julemat, overfladisk vasking av de mest brukte arealene, og noen ytterst få kakeslag), først, slik at det er på plass, og deretter fyller jeg på med det som gjør jula litt ekstra hyggelig, men ikke er helt nødvendig. Som rengjøring på steder hvor vi ikke oppholder oss så mye, tømme alt skittentøyet, baking/laging av noen kakesorter eller konfekter som er gode, men ikke obligatoriske, etc. Som regel har jeg begynt i god nok tid (ofte takket være juletrådene her, som dukker opp og setter meg i gang før jeg har begynt å tenke på det selv) til at jeg har unngått stress på slutten, og det har vært rom for at noe uforutsett skal kunne dukke opp. Det hjelper også at mesteparten av gavene jeg har ansvar for må være ferdig innkjøpt og innpakket i løpet av de første to ukene i desember, siden jeg da bytter gave med alle i min familie. Det blir gjerne litt stress for å komme i mål til det, men samtidig så frigjør det tid på slutten.

Men jeg har vært heldig også, slik at det aldri har skjedd noe dramatisk i tiden før jul som har hindret meg i å få alt ferdig, som sykdom, dødsfall i familien, husbrann, barnefødsel, ulykker, samlivsbrudd eller annet. Så jeg vet ikke hvor grensa faktisk går, for hvor det ikke lenger er gjort nok til at det føles som jul.


#20

Bluen sa for siden:

Gaver har det alltid blitt, men vi har noen ganger reist fra uvaska og upynta hus og måttet ta det i romjula. I år er jeg mer apatisk enn noensinne. Bake har jeg ikke tenkt å gjøre, og julekort/limerickbrev utgår.


#21

Pepper Lemon sa for siden:

Det var en veldig god definisjon av hva det vil si å bli ferdig. Sånn ca der ligger lista. Jeg senker kravene til jul for hvert år. Jeg vokste opp med en mor som var helt utslitt da julaften endelig kom, og det prøver jeg å unngå. Det bakes ikke, det serveres kald julemiddag (hummer), det inviteres ikke til juleselskap, kun uformelle spontanbesøk osv. Så da er det lettere å bli ferdig til jul.


#22

Karamell sa for siden:

Nei, den lista er ikke så veldig høy.


#23

Floksa sa for siden:

I år får Shaun gjøre julevasken. Han driver på as we speak faktisk. Mens jeg sitter med bena høyt og har pause.
Nevnte jeg at Shaun er min store kjærlighet (muligens etter mannen) er av type Roborock og på den snart året han har bodd her har han vasket mer enn jeg har gjort på 20 år!


#24

Tjorven sa for siden:

Klar er et relativt begrep. Hvis lista til Toffskji gjelder, så har jeg alltid blitt klar. Men lista som var i hodet til bestemoren min har vi aldri klart å fullføre.


#25

Skilpadda sa for siden:

Samme her. I år har det ikke blitt vasket og ryddet noe særlig, for eksempel (men vi har juletreet oppe, da). Det går helt fint.


#26

Myria sa for siden:

Nei, det har aldri skjedd. Vi har alltid fått gjort alt vi har ønsket i god tid. Forberedelsene er også lystbetonte, vi gjør ikke noe bare fordi vi føler vi burde og ingen sliter seg ut for å få ting klart.


#27

liefje sa for siden:

Jeg er en detaljfokusert planleggingsfreak før jul og synes omtrent til og med at julevask er gøy - fordi det er jul. Jeg prøvedekker til og med bordene. :nerd: Men så er jeg hjemmeværende og desember er vel eneste måneden jeg kan si at jeg har det "travelt".

Bortsett fra at pinnekjøttet ikke er vannet ut, hadde jeg vært klar for julegjester i dag.


#28

Strå sa for siden:

Jeg/vi har alltid blitt klar nok til jul. Når det gjelder vasking så er badet prioritert. Resten blir vasket om vi rekker det. Jeg kan bli litt stressa på lillejulaften, men har teknikken for å la det passere i fred.


#29

Pasta sa for siden:

Aldri.


#30

GeekyGirrrl sa for siden:

Jeg er aldri mentalt klar for jul da, jeg har vonde opplevelser og vanskelige relasjoner, så jeg syns jula er tung mentalt. Derfor så er energien og gleden over jula egentlig ikke-eksisterende så jeg gjør bare det som må gjøres for å glede familien. Har ingen glede av det selv.


#31

Neket sa for siden:

Nei. Det er ikke alltid jeg rekker alt jeg lager optimistiske planer om, men middag, gaver og juletre fikser jeg. Også har vi vaskehjelp.:hjerter:


#32

Malama sa for siden:

Vaskehjelp hadde trolig utgjort en stor forskjell. For da hadde det ikke vært så inni granskauen stort etterslep på rydding og vasking.

Må bare rydde nok til å kunne slippe inn en.... Og holde vårt soverom utenfor for der er det desverre for mye kasser og poser og whatnot. Som følge av for lite plass til alt vi har. Som jo er hovedproblemet vårt rett og slett


#33

Ine sa for siden:

Her er jeg også i år. Første gang jeg ikke feirer jul. Men tror det skal gå greit. Skal prøve å ta det som en vanlig lørdag. Samlivsbrudd for 1-2 mnd siden, og vi bor dessverre fortsatt sammen. Fikk heldigvis avklart at han skal være et annet sted julaften og til 3. juledag. De andre dagene jobber han. Heldigvis blir det sol, skal fokusere på fysisk aktivitet, det hjelper meg mye.

#34

gajamor sa for siden:

I fjor feiret vi jul i et hus under oppussing, der vann og avløp frøs flere ganger, uten godkjent peis, og der all mat måtte lages på en liten hybelkomfyr der man enten kunne bruke ovn eller de to platene. Og hvis begge platene sto på for fullt, så gikk sikringa.

Alle fikk mat og gaver, og 24. desember både kom og gikk. Så jeg syns vi fikk kryssa av for jul det året også.


#35

Appelsin sa for siden:

Gaver, juletre og en anstendig mengde mat/snop er det viktigste.
Sånn ellers har jeg hatt ganske mange andre kriterier som gjerne har blitt justert etter hvert som julaften har nærmet seg.
Jula 2011 skulle vi reise bort 23., men mannen kom syk hjem fra jobb og vi måtte bli hjemme og få omgangssyke etter tur. Heldigvis hadde vi juletre og gaver (som ble åpnet nærmere nyttår), men jeg må vel innrømme at å stå på REMA på lillejulaften og kjøpe grønnsakssuppe fra toro, Farris og dopapir er noe av det mest begredelige jeg har gjort. Var 35 uker gravid og ble innlagt 2. juledag :lol: Kan le av det nå.
Klar ble jeg jo også, for så vidt.


#36

frukt sa for siden:

Det var oppussing på gang her også for et år siden. Kjøkkenbenken var forsinket og jeg hadde hverken komfyr, vask eller oppvaskmaskin. Bare noen gamle skapdører oppå underskapene. Oppvasken tok jeg i vasken på vaskerommet, og pinnekjøttet som min mor hadde dampet på forhånd ble varmet i mikroen. :knegg: Men vi hadde verdens flotteste juletre i det minste. :D


#37

ingling sa for siden:

Nei, vi har vel alltid blitt klare nok, men listen for hva det vil si blir lavere og lavere. Når vi har mat og drikke og godteri, gaver og sånn tålelig reint og pyntet hus er det klart. :nemlig: Nå har jeg vært syk i halvannen uke og er fortsatt ikke bra, men takket være utmerket samarbeid mellom meg og mannen tror jeg jaggu vi klarer det i år også. Klesvask og denslags kan vi ta i romjulen, bare lukker døren til vaskerommet. :jupp:


#38

Taien sa for siden:

Jeg har alltid blitt klar, men i år sliter jeg. Jeg har vært syk halve høsten og hele desember. Jeg elsker vanligvis jula, men i år er det ikke kjekt. Men julaften kommer like fullt, så det er bare å stålsette seg.


#39

Maverick sa for siden:

Den definisjonen deler vi! Og vi har enn så lenge full måloppnåelse på de tre punktene.


#40

Gaia sa for siden:

Så lenge gavene er innkjøpt, treet er pyntet og maten er klar, så er vi klare til jul. Det har vi klart hvert år hittil.

Jeg er vokst opp med ekstremt lav terskel på hva som er å være klar til jul (begge foreldrene mine har heftige grinch-gener), og vi feiret dessuten nesten aldri julaften hjemme. I mitt hode er "pynte til jul" å sette opp et juletre på lille julaften, og kanskje ha juleduk. Det ene barnet mitt har arvet farssidens julegener, så her har det vært fullt julepyntekjør siden 1. desember, men da i regi av yngste, ikke meg. :knegg:

Begge barna syns det er stas å pynte og fikse til jul, og mannen min er også typen drar sin del av lasset på alt som skal ordnes, både av handling og ryddevaskefikse, så da blir det heller ikke så mye stress. Jeg får lov til å kose meg med å fikse julematen, så ordner de andre tre resten, samtidig som de er kjøkkenslasker, om nødvendig.


#41

Tangerine sa for siden:

Her vaskes og ryddes det ikke så mye til jul Men jeg har flekkvasket der juletreet står. :stolt:


#42

sindrome sa for siden:

Det er jo kjekt å ha en liste over ting du skal ha klart til jul, og så får man jo prioritere det som er viktigst og la det andre være dersom det ikke blir tid. i år har jeg satt rekord i å ikke gjøre særlig mye, men så skal jeg feire hos andre. 2. dag skal jeg ligge i mental fosterstilling og slappe helt av, da har jeg ingen planer og jeg gleder meg!!!


#43

Input sa for siden:

Ja, i fjor. Da hadde jeg mer enn nok med å ikke dø. Da var det ingen andre enn ungene våre som fikk julegaver fra oss, svigermor, svoger og svigerinne vasket leiligheten vår 22. desember og julaften ble feiret i pysj for min del. Vi hadde null julepynt (kanskje mannen hang opp stjerna i vinduet) og absolutt ikke noe juletre.

Men det ble faktisk den fineste jula jeg har opplevd. 100% bonus-jul.


#44

nolo sa for siden:

Det vi MÅ ha er det som er på Toffskij-listen. Og jeg har aldri kommet til julaften uten at huset (ikke nødvendigvis rent) er pyntet, maten er kjøpt inn og gavene er i hus.


#45

Strå sa for siden:

Jeg må muligens revidere svaret fra "nei" til "å filler'n, vi har glemt julegaver til avkommet og deres partnere". Helt sant. Djizez hvor fjern man kan være.


#46

Kaija sa for siden:

Ja, den gangen oppgavene var fordelt. Jeg fulgte yngstesønn i kirken der han deltok som speider og korgutt. Min daværende mann skulle få middagen i ovnen i mellomtiden, og så hente oss etter gudstjenesten. Men ingen henting skjedde før etter laaang ventetid, og da vi kom hjem, var ingenting gjort. Vi skulle ha julegjester, og alt ramlet sammen. Årsak; Mannen brukte kirketiden på gaming.


#47

Anne C sa for siden:

Vi har alltid kommet i mål med det viktigste. Rydde og vaske huset har aldri vært noe som har vært veldig viktig for oss.


#48

Che sa for siden:

Aldri - men lista ligger ikke særlig høyt. Sånn lagmoral ryddig og reint, gaver, tre og mat og jeg er fornøyd.


#49

GydaG sa for siden:

Tja, joda. Men da pga omgangssyke barn der julen plutselig ble hjemme istedenfor borte-jul. Etter to sånne på rad sluttet vi å reise bort og nå har gjestene fått lov til å bestemme selv hvem som vil utsette seg for smitte. Bank i bordet- håper på en jul uten den forbaska dritten der altså!
Har lært å ha alternativ mat beredt i tilfelle vi blir sittende stuck hjemme nå da.


#50

Einhyrningur sa for siden:

Her ser det veldig fint ut på stua og kjøkken, men hvis du prøver å komme deg på do sliter du, for det er det altså så mye rot! Og i gangen, ikke snakk.. Så vi har bare sluttet å gå på do. Det handler bare om å være løsningsorientert. Jul blir det likevel. :knegg:


#51

Malama sa for siden:

Her bør man bruke gjestetoalettet. Og unngå kjøkkenet. Og kjelleren. Som altså er inngangen til huset. Ja. Og spisebordet. Ikke blitt jul i salongen enda heller.

Dette blir trolig den jula jeg er minst klar.

Vi har mat, tre og gaver. Skal få opp pynt. Men. Nei. Ikke klar.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.