Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor er mandelen?

Hvor er mandelen?

  • I riskremen på julaften, selvsagt!
    28 stemmer
  • I grøten på julaften
    19 stemmer
  • I grøten, men ikke nødvendigvis på julaften
    44 stemmer
  • Vi bedriver ikke mandelleting i mat
    10 stemmer
  • Mandel hvaffornoe?
    2 stemmer
  • Brokkoli
    4 stemmer
#1

Hyacinth sa for siden:

Ser at noen aldri hadde hørt om mandel i riskremen. Kanskje er dette noe stavangersk? Iallfall er det helt vanlig på mine trakter.

Det kan forekomme med mandel i grøten også, men da gjerne i andre sammenhenger enn på julaften.

Så derfor spør jeg dere om dette essensielle spørsmålet. :D


#2

Hyacinth sa for siden:

Glemte et alternativ!

«Vi har mandel i noe helt annet enn riskrem og grøt. For eksempel i kålrabistappen. :nemlig:


#3

Neket sa for siden:

I grøten, til lunsj på julaften. Men har hørt om å ha den i riskremen også.


#4

ingling sa for siden:

Jeg er oppvokst med mandel i grøt julaften formiddag, og da ungene var små hadde vi den lille julaften i stedet (for grøt og heavy middag er jo egentlig mye). Nå liker ingen av ungene grøt, så da bedriver vi ikke mandel. Men jeg var gift med en danske i hine hårde dager, og det var det mandel i riskrem (eller ris a la mande) som var greien. De hadde også hakkede mandler i den, men det var selvsagt om å gjøre å finne den hele.


#5

apan sa for siden:

Mandel i grøten som er middag lille julaften.


#6

Karamell sa for siden:

Vi driver ikke med mandeleting i grøt, mannen liker ikke grøt og jeg og eldste sønn tåler det dårlig. Men da jeg vokste opp var det i grøten til lunsj på julaften, og ikke i desserten.


#7

Millen sa for siden:

Ingen i min familie (mor, far, søsken) liker ikke grøt så vi har heller årlig taco med mandel.
Dette ennå blitt førjuls tradisjon en dag i desember det passer for alle.Svarte brokkoli.


#8

star sa for siden:

I grøten lille julaften.


#9

Dansma sa for siden:

I grøten, lillejulaften


#10

Blondie sa for siden:

Tradisjonelt har vi hatt mandel i riskremen på julaften, de siste årene har jeg dog flyttet den over til lille julaftensgrøten. Nå er det ikke lenger mandel, siden to av oss ikke tåler det. Leter fremdeles etter fullgodt alternativ.


#11

Turban Smukk sa for siden:

I grøten lille julaften.
Julaften er det enkel frokost, bugnende sen lunsj med alt av julepålegg, julekake med og uten rosin og sukat, kakao med krem OG en bitteliten akevitt og så full julemiddag på kvelden, med riskrem laget på grøten til dessert.

Null plass til grøt på julaften (heldigvis). Man kunne selvsagt hatt mandelen i riskremen da, men greit å spre moroa litt utover.


#12

Malama sa for siden:

I riskremen. Men en unge spiser ikke riskrem. Så vurderer å tenke kreativt. Få dager igjen. Hun kan jo gjør som jeg gjør hvert år. Spise litt riskrem i håpet. Selv om det ikke er godt.

Neida. Joda. Neida. Man tilrettelegger vel for folk som ikke spiser riskrem?


#13

Strå sa for siden:

Mandelen er i risengrynsgrøten en eller annen dag i perioden 19. og 23. desember. Da samles familien hos en av de som ikke skal ha julaftensfeiringen hos seg. Finneren får en marsipangris eller sjokoladegrislignende greie.


#14

Floksa sa for siden:

Jeg har fire gutter født forholdsvis tett. Jeg kan love deg at vi aldri innførte noe som kunne utløse MER krangel, spenning og kamp på julaften :rofl:


#15

Nextlife sa for siden:

Je har pleid å ha Riskremkake, og der har jeg nøye plantet mandel og llagd en liten hemmelig markering på kaken hvor den ligger slik at jeg kan manipulere hvem som vinner. :nemlig:


#16

Dixie Diner sa for siden:

Du skulle spurt hvor folk er fra og, synes det er litt interessant. Her er det også i riskremen og jeg er født og oppvokst i Stavanger. Sjelden jeg hører noen herfra ha det i grøten, det er riskrem som er det vanlige her.


#17

IzziCreo sa for siden:

Jeg har faktisk ikke hørt om mandel i riskrem. Er fra Østlandet.

Vi har mandel i risgrøt enten lille julaften eller til lunch julaften.

Riskrem har vi ikke noe tradisjon for.


#18

Marla Singer sa for siden:

Oppvokst med mandel i grøten på julaften, har flyttet det til kvelden på lille julaften.


#19

millact sa for siden:

I riskremen på julaften.


#20

007 sa for siden:

I grøten til lunch på julaften.


#21

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er vokst opp med den i riskrem. Er vestlending, men giftet meg inn i Oslo-familie med samme tradisjon. I voksen alder har jeg hatt mandel i grøt, mandel i sjokolademousse og mandel i geleen. Sistnevnte var da det kun var ett barn i slekta. :knegg: Ettersom stadig færre spiser melk i slekta har vi vurdert mandel i havregrøten i år.


#22

Erica sa for siden:

Vi har en nøtte/mandelallergiker i familien, så hos oss er det kålrota i risgrøten lille julaften. Dvs at vi skjærer en mandelformet liten sak av kålrot som puttes i en av grøttallerkenen før de serveres.


#23

Røverdatter sa for siden:

Vi har melkerull av samne grunn. :)


#24

Tjorven sa for siden:

I grøten som serveres til lunsj på julaften. (Sånn omtrentlig når Disneys julekavalkade går på tv … vi ser helst den på svensk tv.)


#25

Appelsin sa for siden:

I grøten på lillejulaften.


#26

polarjenta sa for siden:

Vi har den i grøten som serveres en annen dag enn julaften. I år blir det lillejulaften. Men når kommer an på når niesa mi kommer hjem, om mine unger skal til faren. Tror egentlig det vanligste har vært 21-22 desember.


#27

liefje sa for siden:

Grøten på julaften såklart.


#28

Stompa sa for siden:

Aldri hørt om mandel i riskrem. Vi har i grøten på lille julaften.


#29

Hyacinth sa for siden:

Lag en spin off-poll! :)


#30

Benzo sa for siden:

I riskremen på julaften (Oslo).


#31

Sissel sa for siden:

I riskremen på julaften.


#32

Hyacinth sa for siden:

Og du bor på Sola. :nemlig:


#33

My sa for siden:

Jeg er vokst opp med mandel i grøten på lille julaften som tradisjon. Siden jeg i voksen alder ofte har jobbet lille julaften, det har vært mye å ordne og ungene måtte legges tidlig da de var små, gjorde vi det heller veldig lettvint lille julaften med å bestille pizza e.l. Begynte derfor med å ha grøt med mandel til lunsj julaften i stedet. Da ungene var små våknet de uansett så tidlig, og dagen ble veldig lang for dem, så da passa det bra med en slik aktivitet for å dele opp litt. Nå fortsetter vi med det til tross for at vi spiser frokost sent, bare fordi det er tradisjon og vi "alltid" har gjort det (i ungenes oppfatning). Men det er ikke store porsjonen vi spiser da. Nærmest bare en liten smak på hver.

Mandel i riskremen har jeg kun hørt om her inne. Vokst opp med foreldre fra hhv østlandet og nordvestlandet, bodd litt her og der, Trøndelag de siste 30 år. Mann fra Møre.


#34

Drømmedama sa for siden:

HÆ? Mandel i riskrem? Har jeg aldri hørt om.
Mandel i risgrøt på julaften formiddag er tradisjonen både mannen min og jeg har vokst opp med(Grenland) og som vi har ført videre til våre barn.


#35

IOA sa for siden:

Vi spiser alltid grøt på formiddagen lille julaften, og da har vi mandel i. Mandel i riskremen har jeg aldri hørt om, men vi har ikke riskrem før andre juledag.

I går hadde vi grøtfest med korpset, og der setter vi et kryss under engangstallerkenen istedenfor å ha mandel i. Med laktoseintoleranse og nøtteallergi blant medlemmene er det veldig greit. :)


#36

Toffskij sa for siden:

Mandel i grøten på julaften ca. klokka ett.


#37

Frk_Fryd sa for siden:

Vi har mandel i både grøt og riskrem på julaften. :nikker: Fra Rogaland.


#38

Señora sa for siden:

Svarte i Risgrøten på julaften, selvsagt, men det riktige er i desserten som blir servert julaften.
Nord-Rogaland.

Vi har ikke tradisjon for grøtspising i det hele tatt. Gutta mine liker ikke grøt. Av den grunn har riskrem blitt byttet til Dronning Maud.


#39

Magica sa for siden:

Yes.


#40

safran sa for siden:

Nei, du stiller dette essensielle spørsmålet. :o Siden vi er inne på detaljer og slikt.

Men mandelen er selvsagt i riskremen julaften. Og etter at vi feirer i eget hus har vi begynt å legge den i en av porsjonsskålene i stedet for oppi selve bollen. Kan love deg at man ikke har lyst til å ta runde to av riskrem etter ribbemiddag, bare fordi ingen har funnet mandelen. :hehehe:

Jeg er ikke fra vestlandet, by the way.


#41

Matilda sa for siden:

Jeg er vokst opp med mandel i grøt som serveres julaftens formiddag, samme for mannens del. Etter at vi fikk barn flytta vi julegrøten til lille julaften i stedet. Ungene er ikke sånn superivrige, poenget med grøten er mest å lage nok til å lage riskrem til julemiddagen. Mandelen er dog i grøten og ikke i riskremen, så de pirker da i seg litt. De blei litt mer ivrige da premien skifta fra marsipangris til stor sjokoladenisse.


#42

My sa for siden:

Ja, vi putter også mandelen i en av grøtskålene, mannen øser opp grøten, blander om på skålene, og alle velger hver sin skål (mannen får den siste). Ellers hadde den sannsynligvis blitt liggende igjen i kasserollen. Her er det forresten en av ungene som ikke liker grøt. Hun insisterer likevel på at vi skal ha grøt med mandel, fordi det hører med, og spiser det lille hun får ned fram til noen finner mandelen. Broren er veldig glad i grøt, så han spiser gjerne hennes porsjon også, med avtale om at hvis han finner mandelen i hennes skål så er premien fortsatt hennes. :knegg: Det skjedde faktisk i fjor. Hun delte sjokoladenissen med han da.

#43

Hyacinth sa for siden:

Akkurat dette vurderte jeg faktisk å endre med én gang jeg laget tråden, men gadd ikke. Tenkte at ingen kom til å tenke over det. :haha:


#44

Myria sa for siden:

Mandelen er i risgrøten vi spiser på lille julaften. Jeg har faktisk aldri hørt om noen som har mandelen i riskrem. Mandelen legges i serveringsskålen (da unngår vi at den havner i grøten som skal brukes til riskrem dagen etter), ikke i bollene. Premien er en sjokoladenisse.


#45

Hyacinth sa for siden:

Vi sluttet forresten med marsipangris i nitten-pil-pg-bue. Ingen liker kjøpemarsipan uansett. Nå er premien en eller annen sjokoladegreie. Lindts Lindor i år.


#46

Nenne sa for siden:

Vi har alltid mandel i riskremen på julaften.


#47

Noba sa for siden:

I grøten på lillejulaften. Bare litt vanskelig at to av fire i husstanden tåler dårlig risgrøt. :knegg: Premien er forøvrig aldri en marsipangris. Det var fast tradisjon i åresvis da jeg var lita, men hverken jeg eller søsteren min liker marsipan og mamma og pappa orket ikke en hel marsipangris, så uansett hvem som fant mandelen så fikk broren min premien.


#48

celebelen sa for siden:

Mandelen (eller mandlene) er i grøten på familietreffet noen dager før jul. I min familie legger jeg mandelen i en av skålene etter et litt innviklet system, som skyldes at det er en vegangrøt i tillegg til risgrøten. Alle skal ha sjans til å vinne. :nemlig:

I mannens familie er det en mandel i hver grøtkjele (der er vi gjerne over 20 til grøt). Siden jeg er vant til at man ikke sier at man har fått mandelen med det samme, blir det gjerne spist litt mer grøt der hvis jeg (eller Ville) får mandelen.


#49

Nada sa for siden:

Mandel i risgrøten som serveres til middag lille julaften.


#50

Hyacinth sa for siden:

Nei, man må jo ikke si at man har fått mandelen! :sjokk: Den skal skjules, de andre skal late som, munner skal bule litt, folk skal gjette seg blå i trynet og i det hele tatt. En stappteit lek, men den hører med på julaften. :nemlig:


#51

celebelen sa for siden:

Den har sin fordel, den øker nemlig sannsynligheten for at folk spiser opp maten sin og det blir mindre rester å kaste. (Og det er morsommere når folk ikke vant til det, slik at de leter mer eller mindre desperat i kjeler og skåler. Nå er de mer "ingen som har fått mandelen? Da er det sikkert Celebelen som har den").


#52

My sa for siden:

Her blir man forsynt med såpass små mengder grøt at alle spiser opp uansett. Bortsett fra yngstejenta som ikke liker grøt, men tvillingbroren spiser opp hennes også. Og det som er igjen i kasserollen går til riskrem. Men vi fjaser med mandelen likevel da.

#53

veobra sa for siden:

Vi har mandelen i risgrøten. Jeg har vært med på at den serveres i riskremen også.

Det er halve gleden med mandelen. leken rundt og at bestefar lurer alle. Kjempegøy!

Vi jukser ikke med hvem som får mandelen heller. Det skulle tatt seg ut. :nono:


#54

Hyacinth sa for siden:

Juksing eller mandelplanting er ikke lov. :niks: Jeg har en sjelden gang vært med på at mandelen plantes, men det er ikke gøy.


#55

My sa for siden:

Nei nei, aldri drevet med rigging av mandel her heller. :nono: Heller ikke da ungene var små. De har alltid måttet tåle å se andre få den. Men nå skal det sies at de heller aldri har laget mye drama av det, så det har aldri vært noe problem. Også har vi trøstepremier til de andre da, i form av en liten sjokoladenisse (vinneren får en stor). Hvis det hadde resultert i full krise hos de små hadde vi sikkert gjort tiltak for å slippe meltdown på julaften, for er det en gang jeg ikke orker hyl og skrik så er det akkurat da. Enten sørget for at minstemann fikk mandel i det kritiske året, eventuelt hadde vi droppet hele konseptet.


#56

Skilpadda sa for siden:

Samme her. :nikker: Og den legges i serveringsskålen, ikke i gryta, så vi ikke risikerer at den blir igjen til riskremen og blir knust av håndmikseren andre juledag. :knegg:


#57

liefje sa for siden:

Vi tuller og fjaser med mandelen i grøten på julaften og har det barnslig morsomt. Ingen bryr seg om premien, det er en marsipangris av gammel tradisjon, men den blir alltid delt eller ikke spist i det hele tatt. Kjøper bare en bitteliten en.


#58

safran sa for siden:

:humre: Beklager.


#59

Sola sa for siden:

Vi har mandel i både riskrem og grøt, alt etter som det passer. I går hadde vi bonusungene her, da hadde vi riskrem med mandel. I morgen kommer mormor til oss, da skal vi ha grøt med mandel.


#60

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Du er tilgitt.


#61

Myria sa for siden:

Her er det heller ingen mandeljuks (ingen av barna har noen gang blitt sure eller synlig skuffet når andre får mandelen) og ingen trøstepremier heller.


#62

My sa for siden:

På FP?! :what: :rofl:


#63

Che sa for siden:

I riskremen på julaften.


#64

Tallulah sa for siden:

Som barn hadde vi det i grøt. Usikker på om det var på julaften, tror egentlig ikke det. Som regel på ett eller annet førjuls-noe, tror jeg.

Hiawata har fått mandel i grøten hos mine foreldre en gang, men siden den var skoldet så bare tygde han den i seg. :knegg: Så vi måtte stappe tre mandler til (med skall) grøten hans før han skjønte poenget.

Vi har det aldri. Høvdingen liker ikke grøt, Hiawata blir lett kvalm av det og jeg er laktoseintolerant. Ikke liker noen av oss marsipan heller.

Jeg tror jeg har vært borti det i riskrem også, men har liksom tolket det som at det kan bli voldsomt med to ris/melk-baserte måltider i løpet a jula, så man bare velger det man liker best. Verken Hiawata eller jeg liker krem heller, haha.


#65

Acino sa for siden:

I grøten som spises på lillejulaften. Vi har aldri lunsj på julaften fordi vi da har sein, lang og stor julefrokost pluss strømpefyll utover dagen. Jaja, for å være helt korrekt har vi ikke mandel i lengre pga allergi, men en rå pastabit fungerer utmerket. Og den legges i en av skålene slik at vi er sikre på en av oss får den. Gleder meg ekstra i år for i år har husets 3 andre medlemmer fått beskjed om å kjøpe liten presang hver. Den som vinner kan velge pakke i år, da er det skikkelig overraskelse for meg også. Skjønt jeg kan ikke huske å ha vunnet før. Vi har fast gjest som er med også, egentlig to nå men den ene gjesten er kjip og liker ikke grøt, går nesten ikke an det slik en dag! :knegg:


#66

Pelle sa for siden:

Vokst opp på det sentrale Østlandet med mandel i riskremen på julaften. Nå er jeg gift med en mann som er vokst opp med mandel i grøten lille julaften, så nå har vi begge deler, når vi er med min side av familien.


#67

Gaia sa for siden:

Mandelen deles ut opptil flere ganger i løpet av julen. Første gang i risgrøt på lille julaften. Deretter i riskremen på julaften. Målet er at mannen IKKE skal få den (siden han har fått den uforholdsmessig mange ganger, de gangene det ikke har vært rigget.)


#68

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Jeg har faktisk blitt mye sløvere med årene. Også pga iPhonen.


#69

polarjenta sa for siden:

Jeg har ikke vokst opp med grøt og mandel, det ble innført når niesa mi ble født. Jeg tipper på at svigerinna mi er vokst opp med det, og at det derfor har blitt en tradisjon. For min del en unødvendig tradisjon.


#70

safran sa for siden:

Det høres virkelig ikke ut som dette med mandel i grøten er noe for dere. :haha:

... enter Safran! :D


#71

Taien sa for siden:

I riskremen på julaften selvsagt.


#72

Hyacinth sa for siden:

Ja, men det visste jeg jo. :) Du er jo siddis. :)

Jeg er nødt å lage en geografisk riskrem-poll.


#73

Tallulah sa for siden:

Nei, virkelig ikke! :latter:


#74

My sa for siden:

Nå fikk jeg nettopp snap med oppdatering fra min mor (74), med bilde av min stefar (89) som tydeligvis har fått mandelen i grøten. Det er bare de to. :lol:

Jeg bare DIGGER at de faktisk spiser grøt med mandel i, selv om de bare er dem. :hehehe:


#75

Hyacinth sa for siden:

I dag heiv jeg faktisk en mandel i Fjordlandgrøten. Vi var bare tre. :knegg:

Jeg skolder alltid to mandler til julaften, i tilfelle en blir ødelagt. Men det ble ingen av dem, så den ene gikk i grøten. Uten premie. :haha:


#76

Hyacinth sa for siden:

Sakset fra Stavanger Aftenblad i dag:

Når desserten serveres, skal mor si «ja, nei, an ble ikkje heilt vellykka i år». Til dette skal alle svare «å jo, an va knallgoe», mens de subtilt spytter gelantinklumper og/eller brent grøt fra riskremen i servietten.
Den som finner mandelen skal vente ekstremt lenge før dette avsløres. Det skal haaaales ut, i det vide og det brede. «Kem eeee det så har fått’an? Eg har’an jaffal ikkje. Det e jo alltid onkel Marton så får an». Gevinsten skal være en stor marsipangris, og den skal ikke ha noe sjokolade på seg. Ingen liker marsipangris uten sjokolade, men sånn er reglementet.


#77

Tallulah sa for siden:

Gelatin? I riskrem? Er DET en Stavanger-greie?


#78

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er "ekta Siddis" og dette er sååå på kornet!!! :haha:


#79

Dixie Diner sa for siden:

Nope, så jeg tenkte først det måtte være snakk om flere desserter, men så er det jo ikke andre desserter man stapper mandelen i heller, som jeg kommer på. :hmm:


#80

Hyacinth sa for siden:

Overhodet ikke, og jeg stusset også på den.



#82

Tallulah sa for siden:

Kanskje forfatteren ikke lager riskrem selv og tror riskornene er gelatinen?



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.