Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor godt liker du julen?

Hvor godt liker du julen?

  • 1
    4 stemmer
  • 2
    5 stemmer
  • 3
    5 stemmer
  • 4
    9 stemmer
  • 5
    12 stemmer
  • 6
    6 stemmer
  • 7
    18 stemmer
  • 8
    18 stemmer
  • 9
    17 stemmer
  • 10
    29 stemmer
#1

Ine sa for siden:

På en skala fra 1-10, der 1 er lite og 10 er mye, hvor godt liker du julen?


#2

Blondie sa for siden:

Sett utenfra elsker jeg julen. Jeg starter med julespilleliste i november, pynter med mye fra 1. desember, deltar på julemarkeder og følger mange tradisjoner.

Sånn egentlig er det kun en mestringsstrategi fordi jul og traumer går hånd i hånd for meg. Jeg gleder meg til januar hvert år.

Ikke kjenner jeg meg igjen i ta-vare-på-familien-og-nyt-tiden-sammen heller. Vi har ikke noen julesamlinger i min familie.


#3

Floksa sa for siden:

Jeg elsker jul!!!
Jeg fyrer spillelista 1 oktober og elsker hver eneste julesang!!
Pynter huset 1 desember og er som et barn når det kommer til julemagi!
Jul ass :elsker:


#4

nolo sa for siden:

Jeg er veldig glad i julen. :hjerter:


#5

Røverdatter sa for siden:

Jeg elsker julen og har alltid gjort det! :hjerter:


#6

Karamell sa for siden:

Jeg liker det middels godt. Jeg er ikke glad i å kjøpe gaver eller arrangere selskap. Men gjør begge deler. Jeg liker julen fra 2. juledag og advent.


#7

Shun sa for siden:

Jeg liker fridagene og at jeg er konsekvent på at jeg har bestemt meg for at jul skal være hyggelig, stressfri og rolig.
Jeg følger ikke tradisjoner jeg ikke liker, og har innført nye som gir meg mer.

Jeg er ikke kristen, så vintersolverv betyr mer nå midt på mørke, svarte vinteren. Jeg liker vinterbelysning, så jeg har lysende stjerne og lysestake i vinduene.


#8

Elise sa for siden:

Jeg liker mye med julen, men synes alltid det er en eller annen bismak ved at noen er snurte, fornærmet eller noe sånn. :himle:


#9

millact sa for siden:

Jeg er usikker må jeg innrømme. Det er hyggelig at det er noe å se frem til, men noe av det gjøres for barnas del. Vi er en liten familie, så store juleselskap osv har vi aldri hatt (ikke siden jeg var barn).


#10

Bokormen sa for siden:

Helt midt på treet. Jeg er egentlig mer glad i påsken. Flere fridager, ikke noe stress i forkant, minimalt med forventninger fra slekta, og det er innafor å sitte med en bok og kaffekoppen i fred. :knegg:

Jeg er klar over at en velger selv hva en orker "å henge med på", det er ikke det at jeg baker og vasker og handler så voldsomt, men generelt synes jeg mye familiesamlinger er mer slitsomt enn hverdag. Hopper gladelig bukk over 17. mai også. :sparke:


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg synes egentlig det er ganske slitsomt med alt styret, og ikke minst at det forventes at alle er så himla hæppi.

Men det er mye ålreit med jula også. Og utrolig godt med litt ferie når det er så mørkt ute.


#12

Strå sa for siden:

Jeg digger julen. Fridager og bare kos hele veien. Noe besøk til oss og noe besøk fra oss. For min del er det lite stress, selv i år når selve julaftenstyret er hos oss. Jeg har oversikt over hva jeg ønsker gjort før og underveis, med klar rekkefølge for hva som er viktigst å ha klart. Vi har også klart for oss at det vi ikke rekker eller får til er det ikke så viktig med.


#13

Input sa for siden:

Jeg svarte 5, fordi jeg er veldig delt.

Jeg ELSKER å oppleve jula sammen med ungene mine. At jeg har muligheten til å gi dem spenningen, forventningene, magien, gleden og alt sammen. At jula er, for dem, alt jeg savnet selv som barn. Både adventstiden og selve jula. Og de setter sånn pris på det. :hjerter:

Sånn for min egen del er jula mer stress enn kos. Jeg hadde sluttet å feire jul om jeg var barnløs, og hadde satt utrolig pris på å få jobbe uforstyrret i mange dager. Nå føler jeg at det er kaos fordi jeg er litt druknet i jobb samtidig som det foregår veldig mye familieforpliktelser.


#14

liefje sa for siden:

Elsker alt med julen og førjulstiden. :elsker:


#15

Benzo sa for siden:

Liker jula, men hater stresset.


#16

Charlie sa for siden:

Ga en 5’er.

Liker pinnekjøtt og å gå i juleselskaper. Liker å spille Drivin home for Christmas i bilen på jobbreiser. Liker julemorgener med pysj og frokost og tv.

Liker ikke vaske-/ bake-/ gavestress, forventninger om alt man «må». Snurting fra folk som ikke er fornøyd. Treet kommer opp lille julaften og ryker ut 3. dag (mest fordi vi er borte 2. dag). Liker ikke masse kakebokser, blir til at det er meg som spiser brorparten, så foretrekker at de ikke er der. Evt. tar jeg dem med på jobb og fôrer kolleger.

Liker å gå i selskaper. Og å gå hjem igjen.


#17

millact sa for siden:

Her har du meg også.

Desember er den mest hektiske tiden på jobb for meg.

Den dagen barna ikke bor hjemme lenger blir det nok noen endringer.


#18

Anne C sa for siden:

Jeg liker jula når det er bare meg, mannen og gutta. (Og doggen) Vi har heldigvis hatt endel juler med bare oss. Jeg vet at gutta våre liker å feire med fettere og kusine, og de gleder seg veldig til lørdag når vi skal være hos pappa sammen med den ene broren min. Vi blir 9-10 stykker.

Sånn i bunn og grunn har jeg slitt litt med jula i mange år, spesielt etter at besteforeldrene mine døde. Jeg har heldigvis gode barndomsminner med jul.


#19

007 sa for siden:

Jeg er veldig glad i julen og har alltid vært det. :hjerter:

Som godt voksen har jeg kuttet det meste som er stress. Jeg vasker ikke mer enn vanlig helgevask, baker minimalt, og kjøper det meste av gaver veldig lokalt eller på nett. Lykken er å være ferdig med førjulskjøret som små barn bringer med seg. Ingen Lucia, julefrokost, juleavslutninger, pakkekalender x 3 osv.


#20

My sa for siden:

  1. Elsker jula og alt som følger med den. :elsker:

#21

Drømmedama sa for siden:

Elsker jul. Helt klart en tier.


#22

Bluen sa for siden:

Jeg stemte 4. Det er så mye stress i forkant, og så er jeg stadig mer introvert og synes det er slitsomt med mye tett samvær. :flau: Bælkaldt og glatt ute er det som regel også, i tillegg til stappmørkt. Jeg har også en del dårlig samvittighet fordi vi ofte er lite sammen med mine foreldre og bror (som alle har sine store utfordringer). Det ender ofte i en følelsesmessig vanskelig og mørk situasjon.

Det er ekstremt mange bursdager i familien i jula også, og jeg kjenner på at jeg ikke strekker til - føler meg skyldig i brutte forventninger.


#23

GeekyGirrrl sa for siden:

Jeg og la meg på fire med omtrent samtlige grunner som Bluen her. :hjerter:
Introvert-delen har jeg faktisk ikke tenkt på, men det er jo derfor jeg syns jul med hele big hæppi svigerfamilien er slitsomt og samtidig så har jeg sykt dårlig samvittighet for mine foreldre som jeg da føler jeg svikter.
Dersom vi feirer med mine foreldre så føler jeg at jeg svikter mannen og barna, som går glipp av all halloien hos svigers. :sukk:

Nå når vi har komt til 22. desember syns jeg jula er helt grei å forholde seg til, men det er mest fordi den snart er over. :knegg:


#24

Myria sa for siden:

Helt klart 10. Jeg elsker julen. Jeg koser meg med forberedelsene og nyter god mat, julefilmer, julepynt, familietid, julegaver og alt som hører med.


#25

My sa for siden:

Jeg tror grunnen til at jeg liker julen så godt er at jeg har klart å legge den opp veldig på mine premisser, også litt tilfeldig. Er vokst opp med veldig rolig, men fortsatt veldig koselig feiring, kun sammen med kjernefamilien, mine foreldre og søstre. Dette fordi vi bodde så langt unna all familie. Vi har ikke mye familie her vi bor nå heller, så det er litt det samme. Noen år har vi noen av foreldrene våre her, noen år er det bare oss, og det er ingen store familieselskap. Jeg har aldri savnet mer samvær med familie eller store selskap, siden jeg også er mer på den introverte siden og blir fort sliten når det blir for mye folk. Og fordi jeg aldri har vært vant med det.

I tillegg har vi foreldre som aldri gir oss dårlig samvittighet for ikke å feire med dem. De vet at de er velkomne til å komme hit og være her, det sa jeg fra om tidlig, da vi bestemte oss for å slutte å reise, og starte med å lage egen jul hjemme hos oss, da ungene var små. Min mor og stefar velger selv å ikke komme, fordi de ikke liker å kjøre over fjellet på denne tida. De koser seg sammen bare de to, og klager aldri på det, og jeg og søstrene mine har dessuten alltid en veldig fin førjulshelg hjemme hos mamma rundt hennes bursdag 13.desember, hvor vi pynter oss, spiser julemat og bytter gaver. Det er høydepunktet for henne. Faren min velger som regel å være hos en av søstrene mine, siden de bor nærmest. Svigerforeldrene mine kommer hit noen år, og noen år er de hjemme og feirer med datteren og familien. I år kommer de hit. Så det er veldig godt å slippe masse forventninger og krav fra mange kanter, og dårlig samvittighet for dem man sier nei til. Jeg har anledning til å lage jul slik jeg ønsker det, og det er veldig deilig. :hjerter:


#26

Noba sa for siden:

Bokormen sier det jeg tenker. Jeg elsker påske! Jeg pleier å si jeg hater jula, men jeg gjør ikke det da, jeg bare hater alt presset og forventningene og stresset og at jeg aldri klarer å hoppe av karusellen. Jeg har i åresvis f.eks sagt at ungene skal få en gave hver, resten skal vi gi til en veldedig organisasjon. Skjer aldri. Så da endret jeg det til at flere gaver skal være noe smått, men hjemmelaget. Og det koser jeg meg veldig med, men det tar jo tid…. For meg blir det jul 1. juledag. Alt styret er over, det er fri, ingen flere forventninger og jeg kan bare flate helt ut og gjøre som jeg vil. Elsket korona-julene, de passet meg helt perfekt! :klemme: Tenker fremdeles på deg hvert år i jula.

#27

Madicken sa for siden:

10 fra meg! :danse:


#28

Fintdethei! sa for siden:

Dette beskriver meg også!


#29

Bluen sa for siden:

Det er ingen som gir meg dårlig samvittighet heller - det klarer jeg fint sjøl. Og det spiller naturligvis også inn at familien står i en nokså ekstrem situasjon og har gjort det i mange år. De koser seg ikke hjemme når de feirer uten oss - da hadde jeg ikke strevd. Jeg greier ikke ta det ansvaret - for å «redde» dem, og det gnager konstant.


#30

Kirsebær sa for siden:

Jeg ligger på en solid 9'er. :jupp:
Jeg elsker juleforberedelser, jeg stresser aldri, forsøker å være ferdig med gaver i god tid før jul, helst før 1. desember, og jeg spiller julemusikk, kler meg i julegenser og nyter adventskalender og alt som hører med. :hjerter:

Hvis de andre i familien hadde vært like julete som meg hadde jeg gitt en 10'er på skalaen. Det trekker bittelitt ned at de to jeg bor med ikke gleder seg like mye som meg. :kravstor:


#31

Skilpadda sa for siden:

Skjønner godt at det er slitsomt når man har familie som sliter, da er det liksom ikke «bare» å velge dem bort (som man jo i prinsippet kan, hvis man har familie eller svigerfamilie man foretrekker å ikke være så mye sammen med).

Jeg liker jul veldig godt og har alltid gjort det, det er en ganske fredelig tid for oss; jeg har liten, fredelig familie og ingen slektninger i nærheten som man må eller kan treffe i løpet av romjulen. I år som de siste par årene er det bare oss tre og moren min, og det er veldig koselig. Mamma steller mye mer til jul enn jeg gjør, men på en rolig måte, og bare fordi hun har lyst, så det genererer ikke stress hos meg. Når vi har vært hos oss, blir det jo litt mer styr med rydding og vasking og mat, men i alle fall maten synes jeg egentlig bare er hyggelig. Og så er det fint å ha en feiring med mye lys og kos på den mørkeste tiden av året.


#32

Tilde sa for siden:

Elsker alt med julen, ikke minst førjulstiden🎄🎅🏻☃️
Her spilles julesanger fra november, julefilmer, og ikke minst pynting til jul🎄
Det å være sammen med familien juledagene, og dager på hytta i romjulen.
Jul altså🥰


#33

Syrinx sa for siden:

Full pott her, eg elskar jul, men måtte vi ALDRI få ei førjul med fotball-VM igjen.


#34

My sa for siden:

Nei, da skal det være håndball. :trasser:

#35

jolie sa for siden:

Jeg elsker ideen om julen. Helt fram til ca på denne tiden. Da er det bare krise fordi jeg tenker at jeg likevel skulle ha gjort alt jeg fortalte meg selv at det er greit å droppe. Som fx å storrengjøre. Eller kjøpe juletre. Eller bake.


#36

Teflona sa for siden:

Jeg ga 4 i år, kanskje oftest 5-6. En jeg kjenner har tatt seg ei uke alene på hotell i jula, akkurat nå er det litt fristende. Moren min døde rett før jul for 3 år siden og jeg synes fortsatt det er tungt, spesielt i desember, inkludert jula.


#37

Marla Singer sa for siden:

Jeg går for 9. Trekker litt for det faktum at det nå er jeg som må stå for magien og ikke bare kan ligge i sofaen og se på Askepott.


#38

Millen sa for siden:

Egentlig liker jeg jul, men iår har alt bare blitt blæh sv ymse årsaker. Så velger å ikke gi terningkast.


#39

Fjols sa for siden:

10! Elsker jula:hjerter:


#40

pippo sa for siden:

6 - såvidt over middels.
Elsker advent, lysene, forventningsfølelsen.
Misliker alt styret og stresset som bare er der, synes julaften er ganske slitsom.
Elsker første juledag og ro, samt de rolige dagene i romjula. Samtidig stresser det meg når vi ikke finner på noe.
Hater nyttårsaften.


#41

Lavender sa for siden:

  1. Blir mer og mer glad i julen, det er så kos med jentene våre og alle minnene med de og deres juleforberedelser.

#42

Lyppa sa for siden:

Jeg krysset av på en femmer.
Jeg liker å få det julekoselig i huset og ha tid med familien. Jeg er glad i juleferie og tid til å gå tur med hundene på dagtid.
Jeg liker også å strikke gaver gjennom året, og særlig å gi gave til de som fortjener en oppmerksomhet.
Jeg liker derimot ikke kjøpepresset, og tenker mye på de som ikke har noen ekstra kroner å legge i jula. De som gruer seg til utgiftene, eller ikke kan kjøpe noe mer enn til vanlig. De som ikke har noen å være sammen med...
Jeg synes jul er for dyrt og har for mange forventninger ute i samfunnet. Egentlig synes jeg det burde bli slutt på julegaver, og heller gi litt tid til hverandre.


#43

Simone sa for siden:

Eg kryssa 5.
Jula har alltid vore litt vanskelig for meg. Då eg vokste opp syns eg det var sårt fordi vi hadde så lite familie nær oss. Særlig etter at broren min døde. Då var det berre meg og mamma på julafta. Og vi hadde ikkje spesielt godt forhold….Dårlig råd hadde vi også, så det var lite presanger, Eg la meg som oftast ganske tidlig og las i ei bok eg hadde fått til jul. Alle vennane mine hadde stor familie og gjekk frå juleselskap til juleselskap gjennom heile romjula. Så dei haddde lite tid til å vere med meg. Med unntak av ein som hadde alkoholiker-far heime. Han rømte til oss når det blei for ille heime.
I tillegg til at sjølve jula var litt kjip syns eg også det var kjipt i etterkant når alle snakka om kva dei hadde gjort i jula og kva dei hadde fått. Då kjente eg litt på skam og håpte at ingen skulle spørre meg.
Så barndommens jul var eigentlig ein 3’er. Men det har tatt seg litt opp i voksen alder etter at eg fekk barn. Vi køyrer veldig light jul. Vanlig helgevask, ganske lite pynt, baker kun pepperkaker og kakemenn og har kun to dagar med typisk julemiddag. Men masse kos og late dagar med pysj, julefilmar og lesing. Vi har fortsatt lite familie og er ganske introverte av oss, så vi er berre i eit familiebesøk i løpet av jula. Og kun ein ekstra person på julafta (svigermor). Det viktigste for meg i jula er å slappe av, få eit avbrekk frå jobb og vere med mann og barn. Alt anna er eigentlig berre plikt og mas, så eg unngår det som kan unngås!


#44

Pesten sa for siden:

Liker jul etter julaften…


#45

Millen sa for siden:

Vanligvis ja,noe har skjedd i år ( ikke alvorlig eller dramatisk) blitt mer grinch. Vet ikke hvorfor egentlig. Stemte 5.


#46

IzziCreo sa for siden:

  1. Som kronisk syk så er julen et helvete. Det ligger ingen dramatikk i det, bare statement of facts. Man kan legge listen veldig lavt, men med barn så går det bare til et visst nivå.

#47

Anikka sa for siden:

9 fra meg. Jeg er veldig glad i jula, særlig etter jeg fikk egen familie og ikke minst etter at vi innførte lavterskelfeiring på hytta, der vi kan være sosiale eller kose oss bare vi i kjernefamilien etter hva som passer oss. Stresser minst mulig i forkant og prøver gjøre bare ting som gir meg noe. I år droppet jeg f.eks all julepynting hjemme, da jeg var mye syk i desember. Tok fram noen få ting jeg og ungene er glade i.


#48

Che sa for siden:

Svarte 8, men er litt usikker. Kanskje fordi jeg har spist fet mat og julegodis i tre dager i strekk. Energinivået er lavt og jeg lufta har liksom gått ut av meg. Men førjula er en 10-er. Ideen om jul er bedre enn selve jula, med andre ord.


#49

Millen sa for siden:

Egentlig synes jeg påsken er best av høytider, rett og slett fordi den ikke krever noen ting.


#50

ingling sa for siden:

Har ligget ganske lavt de siste årene, særlig siden moren min døde. Men i år synes jeg vi får til en ganske rolig jul som passer både oss og barna, så synes det kommer seg litt igjen, altså. Sjuer, tenker jeg. :nemlig:


#51

Fintdethei! sa for siden:

Yes! Påskeegg til ungene er eneste som skal ordnes. Tidenes høytid, og flere fridager enn i julen (uten å måtte ta feriedager). Knall oppfinnelse!


#52

Millen sa for siden:

Og evt. litt påskepynt, ingen forpliktelser til besøk hverken her eller der.


#53

veobra sa for siden:

Jeg stemte 9, kanskje 8. Jeg er veldig glad i jula. Vi har prøvd, og feilet, oss frem til en form som passer oss. Fokus på samvær, gaver til alle med mest fokus på barna.

Vi har valgt bort en del klassiske jule-greier, vasker lite, drar knapt på besøk, sover hjemme og baker fordi det er koselig. Vi kjøper ferdig det meste av mat og godis. Steker ribbe, men kjøper feks. medisterkaker ferdig.

Det er stress hvert år. Jeg har skjønt at jeg er sånn, sent ute.


#54

Blondie sa for siden:

Jeg kjenner ikke på en eneste forpliktelse i jula, jeg, sånn for å avspore litt. Jeg har fundert på dette mange ganger, når det snakkes om at det er stress med alt man . Jeg innser at det går an å ha mer oppegående familier enn min, men noe press? Næh.

Drømmen hadde vært å ha en hytte å stikke av til. Jeg synes sånne romjulsdager hvor alle har fri og henger rundt hverandre ustanselig uten noe særlig driv, er utfordrende hjemme. Et annet sted er det liksom litt færre krav til ting man må gjøre.


#55

veobra sa for siden:

Jeg ønsker hytte i ferier og helger. Føler alltid at vi burde gjort en hel masse når vi er hjemme. Kjenner igjen uroen. I jula slapper jeg av, da er det liksom ikke "lov" til å pusse opp eller rydde i boden.


#56

Divine sa for siden:

Jeg liker julen veldig godt, og ga den en nier. :) Julen er min høytid, mens jeg bryr meg katta om påske, 17. mai og andre høytider. Det kunne ikke falle meg inn å reise til varmere strøk verken i julen eller adventstiden, da vil jeg ha mest mulig jul rundt meg.

Da mannen min ble akutt og alvorlig psykisk jul julen for fire år siden og fikk en relapse julen året etter, trodde jeg at løpet var kjørt når det gjaldt mitt forhold til jul. I år er første året siden da at jeg har klart å slappe av og ikke bekymre meg for om han vil bli syk igjen, og jeg har vært så glad for å kjenne på at julegleden fortsatt er der, til tross for de to aldeles grusomme julene vi hadde da han var syk.


#57

Malama sa for siden:

Jeg liker jul, og førjulstid veldig godt, og koser meg med den, det ble 8, selv om jeg vurderte 10, fordi selv om jeg liker julen veldig godt, så misliker jeg min egen manglende evne til å bli klar til den, og tilhørende skam når vi får gjester. Det er ikke julen sin feil sånnsett, og jeg håper å komme i bedre stand i løpet av 2023.

Også vil jeg at julen skal vare til 13. dag jul, eller 20. dag jul eller noe sånn, men kjenner meg likevel FERDIG med den nå.

Mem jeg hr storkost meg med på ha fri i hele julen, det elsker jeg. Jeg har somregel fri fom 23.12 (evt fra lunsj 23) og til 2.1 og det er jo deilig. Men nå er jeg altså på jobb for andre dag, og igang med årets første overtidsdag, så da, da er jeg ikke i julemodus lenge. Juletre og julepynt fr stå til helga, men jeg føler ikke mer JUL lenger, og er ikke like ivirg på å tenne juletreet etc


#58

liefje sa for siden:

Jeg elsker julen men tiden etter jul (etter nyttårsaften for meg) er virkelig en av de verste i året. Grusom vinter ute, ingenting å glede seg til, alt for lenge til våren, særlig her i Norge etc. Jeg kjenner tungsinnet kommer over meg når jeg rydder bort julen selv om det er deilig å få det gjort, og jeg må virkelig ta meg selv i nakken for å bli kvitt følelsene. Da må jeg begynne å planlegge en ferie eller noe sånt, så det gjorde jeg i går.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.