Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Før julen ringes inn - 22

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON

    1. årgang -

22

[1 Primrose] [2 Oslo78] [3 Teofelia] [4 Blånn] [5 ingling] [6 celebelen]
[7 Heilo] [8 Tallulah] [9 Luftslottet] [10 Maverick] [11 Stompa] [12 tink]
[13 Blå] [14 Tjorven] [15 star] [16 Albertine] [17 Dali] [18 Toffskij] [19 Mex]
[20 Syrinx] [21 Pøblis] [22 Nenne] [23 Timar] [24 Skilpadda][/CENTER]

Solsnu og vinterlys

Solsnu, eller vintersolverv om du vil, var jo allerede i går, og det er det vanligste at solverv faller på den 21. men litt varierer det, så den 22. er også av og til datoen for dette fenomenet.

Fra Wikipedia: «Solverv er betegnelsen for de to tidspunktene på året når sola har størst deklinasjon, nordlig i juni (for tida 21. eller 20. juni norsk tid) og sørlig i desember (for tida 21. eller 22. desember norsk tid). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på hvert av disse tidspunktene. Det er feil, det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om vintersolverv og sommersolverv.»

Jeg er en av dem som reagerer på lite dagslys vinterstid og jeg bruker dagslyslampe for å regulere døgnrytmen i den mørkeste tida. Jeg teller ned til solsnu og nynner litt på Rundsnu-sangen fra Blåfjell mens jeg venter. Så nå som det har snudd kjenner jeg på at jammen greide vi det i år igjen. Nå går det mot lysere tider. Nå skal vi kose oss med julefeiring og nyttårsfeiring. Streve oss gjennom januar med sine ca. 74 dager, men så kommer februar og man begynner å merke at lyset kommer tilbake for alvor.

Jeg er optimisten, som alltid har tenkt på vintersolvervet som viktigst, for å si det sånn. Det positive i at herfra blir det bare bedre. Morfar var mer av det pessimistiske slaget, han synes sommersolvervet var trist og sukket omkring St.Hans om at det gikk mot mørkere tider. Jeg så aldri det poenget, vi hadde jo hele sommeren foran oss, men i disse solsnutider tenker jeg alltid litt ekstra på ham.

Nå er det jo ikke bare elende med denne mørketida da. Vinterlyset er noe eget det også. Jeg bor ved en fjord og utsikten der er flott året rundt, men aller flottest på vinteren. Enten det er frostrøyken som står opp og farges rød av sola som står opp eller det er klar himmel som har fargespill fra gult i horisonten via oransje til mørkeblått eller det er fargesprakende skyer i rosatoner ved solnedgang eller som jeg så for noen dager siden lysrefleksjon i skyene fra den lave vintersola. Vakkert er det uansett og jeg fryder meg over utsikten og lyset. Jeg legger ved noen bilder jeg har tatt hjemmefra så får dere et inntrykk.

En riktig god jul med vakkert lys, både ute og inne, ønskes alle gode venner på FP.


#2

Eia sa for siden:

Takk for fin luke og fine bilder!

(Jeg er også av de som synes solsnu er en meget viktig periode. Her på jobben har vi telt ned som en del av adventsritualet. I januar og februar leses det daglig høyt fra sol og måne-siden i lunsjen. :jupp: )


#3

nolo sa for siden:

Fantastiske bilder. :love:


#4

celebelen sa for siden:

Så herlig utsikt du har! Jeg klarer meg som regel fint med mørke (det er jo ikke så ille sørpå), men synes det er deilig å tenke på at vi går mot lysere kvelder og morgener.


#5

Toffskij sa for siden:

Desembersol er så fint!


#6

Tjorven sa for siden:

Så fantastiske bilder. Jeg gleder meg veldig over at sola snur nå. Denne høsten har vært både bratt og mørk.


#7

Skilpadda sa for siden:

Så fine bilder! :hjerter: Desembersol er fint, ja, og mørketidslys også - jeg er i Tromsø nå, og akkurat nå er det en stripe med veldig lys himmel bak fjellene i sør, det er nydelig.


#8

Addison sa for siden:

Så nydelige bilder og gode refleksjoner! :hjerter: Ligner litt på området der jeg er vokst opp, ser stadig nydelige bilder derfra nå om dagen med det vakre lyset.


#9

Blå sa for siden:

Nydelige bilder. Takk


#10

Ine sa for siden:

Flotte bilder!


#11

amo sa for siden:

Hos meg var det 6 venninner på kveldsmat og prosecco i går kveld. Vi har tradisjon for solsnufest hos meg den 21. desember. Vi bytter oss fri, tar hjemmekontor dagen derpå og feirer til langt på natt vi som har anledning. Siste gjest gikk hjem 01.15 i natt, og daten er fastsatt i kalenderene våre for 2023. Fb- gruppen vår åpner (vi skifter overskrift Solsnufest 2023) 1. oktober.


#12

Nenne sa for siden:

Flott tradisjon, amo! :)


#13

Pøblis sa for siden:

For en utsikt, Nenne! :elsker:

Takk for nydelig luke med fine refleksjoner.


#14

Timar sa for siden:

Solsnu! :elsker:
Desember kan være nydelig med sol og snø, men før og etter jobb er det fort bare mørke og is som venter. Jeg kjenner en fysisk lettelse i kroppen når vi kommer til vintersolverv. Endelig så begynner det å bli lettere og lysere! Og så blir det kickstart på lysere tider med juleferie og mer fritid. Plutselig er det januar og lysere dager kan merkes.


#15

Mex sa for siden:

Vintersolverv! :hjerter:
Jeg syns vi kunne flyttet julefeiringen 3 dager og feiret solsnudag istedenfor kristen jul.

Nydelige bilder! :elsker:


#16

Maverick sa for siden:

Vakre bilder! Jeg elsker vinterlys. :hjerter:


#17

Dali sa for siden:

Takk for fine solbilder. :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.