Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Den Store Riskremundersøkelsen 2022

Har du hørt om riskrem, og i tilfelle, har du hørt om/pleier du å ha mandel i den?

  • Jeg vet hva riskrem er
    5 stemmer
  • Jeg vet ikke hva riskrem er
    0 stemmer
  • Vi spiser riskrem i julen, men uten mandel
    6 stemmer
  • Vi har ikke tradisjon for riskrem i det hele tatt
    4 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor i Nord-Norge
    0 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor i Trøndelag
    3 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor på Vestlandet (nord)
    2 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor på Vestlandet (sør)
    2 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor på Sørlandet
    1 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor på Østlandet (sør)
    4 stemmer
  • Vi spiser riskrem, og jeg bor på Østlandet (nord)
    0 stemmer
  • Vi spiser riskremen med mandel i
    2 stemmer
  • Ingen av alternativene passer
    1 stemmer
  • God jul!
    2 stemmer
#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg er nødt å finne ut av dette. Hvis noen føler for å redigere svaralternativene til det bedre, så be my guest. :værsågod:

Noen vil kanskje reagere på det første spørsmålet, men det VAR noen som ikke hadde hørt om riskrem i den andre tråden. Merkelig nok.


#2

Hyacinth sa for siden:

Ja, det ble en rotete (flervalgs-)poll. Moderatorer, rediger mer enn gjerne!


#3

Hyacinth sa for siden:

Skulle også gjerne hatt med noe om når riskremen spises, altså på julaften eller ikke.


#4

Myria sa for siden:

Jeg er fra Nord-Norge og bor på østlandet (jeg synes derfor det blir litt rart å svare på hvor jeg bor i stedet for hvor jeg kommer fra for det er jo Nord-Norge som har preget tradisjonene mine mest). Vi spiser riskrem til dessert på julaften, men uten mandel i (den befinner seg i risgrøten vi spiser dagen før).


#5

Gaia sa for siden:

:knegg:

Jeg vet hva riskrem er, vi spiser det med mandel på julaften, jeg er fra og bor på Østlandet, og det gjelder mannen min også (hvor går egentlig skillet mellom nord og sør på Østlandet? :gruble:)

God jul!


#6

Hyacinth sa for siden:

Ja, søren. Men det vil nok bli en relativt omfattende undersøkelse. Jeg sliter allerede med å tolke statistikken. :knegg:


#7

Hyacinth sa for siden:

Mulig «bor» må endres til «kommer fra»?


#8

Hyacinth sa for siden:

Nei, det vet jeg ikke. Det er valgfritt. :værsågod: Jeg rotet meg først inn i noe med Innlandet og Midt-Norge, og deretter det sentrale Østlandet, men følte liksom sistnevnte var litt diskriminerende for de som ikke bor like sentralt på Østlandet. :sparke:


#9

My sa for siden:

Jeg vet hva riskrem er, spiser det på julaften uten mandel (grøt med mandel tidligere på dagen), bor i Trøndelag, mannen (som er den som MÅ ha riskrem julaften) kommer fra Nordvestlandet, jeg (som også er vant med, og liker riskrem, men ikke har det som urokkelig fast tradisjon) kommer fra Nord-Norge og Østlandet (som i nordlige og mindre sentrale deler) og litt her og der.

Jeg synes det er rart å ikke ha hørt om riskrem. Jeg synes det er rart å ha mandel i den (men ett eller annet sted må man jo gjøre av mandelen, hvis man ikke spiser grøt, så da forstår jeg jo at riskremen er et naturlig valg :knegg: ).

God jul! :xmaskiss:


#10

Gaia sa for siden:

:knegg:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Spiser riskrem med mandel i på julaften (dessert) og er født og oppvokst i Stavanger. Premien var alltid marsipangris, den aller største, men siden nesten ingen liker den så innførte vi andre premietradisjoner (twistpose og lignende).


#12

Dixie Diner sa for siden:

Forresten, jeg tror de fleste/alle i den andre tråden vet hva riskrem er. :knegg: Men mandel i riskremen var det skremmende få som hadde hørt om. Er del sånn ca like mange som det er Rogalendinger som ikke har noe særlig kjennskap til den rare skikken med å servere suppe til pannekaker. Det hørte jeg om for første gang som 35-åring tror jeg.


#13

Divine sa for siden:

Jeg er fra Trøndelag og er oppvokst med at vi har både riskrem og multekrem på julaften. Men riskrem uten mandel, vel å merke.


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg vet hva riskrem er, men spiser det tilnærmet aldri.


#15

Pøblis sa for siden:

Vi spiser riskrem noen ganger, men ingen har den som favoritt, og vi varierer dessert på julaften. Ofte blir det is eller mannens posjonsjuleostekaker.

VI har ikke mandel i. Vi har ingen fast grøttradisjon heller, men har noen ganger invitert til grøt lillejulaften til de vi ikke skal være sammen med julaften - da har det vært mandel i grøten.

Jeg er vokst opp i Oslo. I barndomshjemmet hadde vi ofte frukstsalat og småkaker til dessert julaften, og ingen faste riskremtradisjoner der heller.


#16

ingling sa for siden:

Vi bor på Østlandet, men er fra Vestlandet og Nordvestlandet (mannen). Mine juletradisjoner er dog sunnmørspreget, så sånn sett ganske likt opphav på begge. Jeg er ikke oppvokst med riskrem på julaften, men vi hadde det jo av og til ellers. Mannen er oppvokst med riskrem på julaften. Vi har det noen julaftener, men ikke alle. Aldri med mandel. Sånn, det var oss oppsummert. :humre:


#17

Cabrel sa for siden:

Vi har alltid spist riskrem med mandel i på julaften, jeg er oppvokst i Oslo. Det var helt vanlig blant mine venner da jeg vokste opp også, men akkurat det kan jo ha vært tilfeldig.


#18

Appelsin sa for siden:

Jeg har vokst opp (Vestlandet) med riskrem (uten mandel) til dessert 1. juledag. Min forhenværende svigerfamilie spiste riskrem med mandel til dessert på julaften (Sørlandet).


#19

Palmen sa for siden:

Riskrem er godt, men mandel i riskremen har jeg aldri hørt om før nå i den andre tråden. Innlandet.


#20

007 sa for siden:

Har selvsagt både hørt om og spist riskrem, men vi har mandelen i grøten til lunch på julaften. Premien er sjokoladenisse, ingen her liker marsipan. Riskrem er fast dessert etter pinnekjøttmiddagen på julaften, og jeg bor ca i Bergen.


#21

My sa for siden:

Alt dette stemmer på en prikk for oss også (bortsett fra det med Bergen).

Vi hadde ingen fast julaftensdessert da jeg vokste opp. Men da vi bodde i Nord-Norge var det ofte moltekrem, siden vi bodde midt i molteland, og alltid fikk molter av naboen som eide moltemyra (og gadd å plukke). Da vi flyttet sørover, da jeg var 11, var det ingen som forsynte oss med molter og ingen i familien som gadd å plukke (selv om moltene der, i motsetning til i nord, ikke var private), så da varierte det fra år til år. Noen ganger riskrem, noen ganger fruktsalat/himmelsk lapskaus, noen ganger iskake. Mannen er vokst opp med riskrem som fast desserttradisjon, og må ha det. En av ungene våre elsker det, en er litt "meh", en liker det ikke i det hele tatt. Derfor lager vi fruktsalat i tillegg. Og har pisket krem til. Og rød saus til riskremen. Og blander alt. :knegg: Kan ha grovhakkede mandler i fruktsalaten da, men ingen premie for å finne dem. :humre:


#22

IzziCreo sa for siden:

Jeg vet hva riskrem er, og har spist det et par ganger kanskje? Hadde ikke hørt om mandel i riskrem før den forrige tråden. (Telemark og Oslo).


#23

Acino sa for siden:

Oppvokst på nordvestlandet med riskrem i jula, 1.juledag nærmere bestemt, men ingen mandel - for den var i grøten lillejulaften. Bor på sørlandet med mann herfra og vi spiser fortsatt riskrem uten mandel og det var han også vokst opp med. Men de hadde lite faste tradisjoner i jula. De få jeg har snakka med om tema her har også mandel i grøten og ingenting i riskremen.



#25

Hyacinth sa for siden:

Med mandel?


#26

nolo sa for siden:

Jeg bor i Bergen, og har ingen riskremtradisjon. :niks:


#27

Rabbit sa for siden:

Jeg er oppvokst på Øslandet og vi har alltid hatt riskrem med rød saus til dessert på julaften. Vi hadde aldri noen tradisjon med mandel i grøten, så jeg har ikke startet den tradisjonen heller.


#28

Fersken sa for siden:

Oppvokst på Norvestlandet og det var riskrem til noen julemiddager, men uten mandel (og kanel). Flyttet til Sørvestlandet og ble introdusert til riskrem med mandel og sukker og kanel på (likt som risgrøt) av svigers.


#29

venla sa for siden:

Samme her!


#30

polarjenta sa for siden:

Bor og kommer fra Nord Norge. Vi spiser stort sett riskrem en eller annen gang i jula, men uten mandel. Mandelen har vi i grøten en eller annen dag før julaften.


#31

Toffskij sa for siden:

Jeg liker for så vidt riskrem, men har ikke vokst opp med noen riskremtradisjon og driver ikke med det nå heller. Født og oppvokst i Oslo, foreldre fra Vestfold.


#32

Fintdethei! sa for siden:

Just precis.


#33

My sa for siden:

Kanel på riskremen har jeg faktisk aldri hørt om. :skeptisk: Har adri fått den servert med annet enn rød saus. Sukkeret går i riskremen, ikke på den. Kanel brukes bare på varm grøt, ikke riskrem eller andre kalde grøter (bortsett fra den surnadalingene bruker på vafler).

#34

Hyacinth sa for siden:

Nei, sukker og kanel på riskrem? :tullerdumednisselue:


#35

Malama sa for siden:

Sunnmøring. Riskrem med mandel til dessert på julaften. Oppvokst med det som ufravikelig tradisjon. Jeg synes det er en UTING, ettersom man er METT den dagen, riskrem er en TUNG dessert. Min laktoseintoleranse datter liker det ikke heller. Selv om vi kan lage den laktosefri.
. Stort sett ender vi med å sette den på bordet første juledag i stedet, sammen med en alternativ dessert og uten mandel.

Julaften er vi nemlig ofte bare oss fem. Evt med svigermor. Og alle er mette og enige om at vi utsetter den. Første juledag er vi 11 til bords, eller 12 de årene svigermor er her. Og har kakebord. Siden vi har bursdag i hus.


#36

frukt sa for siden:

Jeg er ikke veldig tradisjonsbunden, og om det er jeg som står for dessert blir det noe annet enn typiske juledesserter. Men jeg har vært borti mandel i både grøt og riskrem.
Rogalending med foreldre fra Stavanger og Oslo.


#37

Fersken sa for siden:

Det er variasjoner innad i byen også. Aner ikke om det kommer fra svigerfar eller svigermor som er fra hver sin bydel (V og H). Gjerne med rødsaus i tillegg


#38

Syrinx sa for siden:

Det skjedde veit eit uhell her i huset ein gong og det var kjempegodt!


#39

Maverick sa for siden:

I min barndoms stall fikk hestene riskrem på julaften. :jupp:


#40

Maverick sa for siden:

Uten mandel.


#41

Blånn sa for siden:

Vi har ikke riskrem her hjemme, men spiser hos foreldrene mine om vi feirer der.


#42

Hyacinth sa for siden:

Riskrem med salt karamellsaus var en Greie på sosiale medier for noen år siden. Det var ikke godt. Liker begge deler, men det passer ikke sammen.


#43

Erica sa for siden:

Enig. Det ble rett og slett kvalmende.

Ellers så spiser vi riskrem julaften, men uten mandel. Mandelen er i grøten som lages og spises lillejulaften.


#44

Filifjonka sa for siden:

Ja, det var virkelig ikke godt.

Jeg er ikke så veldig glad i riskrem. Eller, jeg liker den hvis den er fast og god og med vaniljestang, og ikke med så mye krem at den er skvipete. Pleier å ha det en gang i jula, med en saus laget av kirsebær og portvin. Og hakkede mandler på toppen, den desserten trenger litt krønsj.

Og aldri riskrem på julaften, etter ribbe. Det blir for mektig.


#45

Bloppy sa for siden:

Jeg aner ikke hvilken del av Østlandet jeg bor i jeg. :knegg:

Men ja, vi spiser riskrem et par timer etter middagen på julaften. Uten mandel i.


#46

sindrome sa for siden:

Oppvokst på og bor på det sentrale Østland. Spiser riskrem til dessert hver jul, vil jeg si. Med rød saus og hakkede mandler i, har aldri vært utsatt for hel mandel i riskremen. I dag skal jeg på grøt hos foreldrene mine så de ikke har så mye grøt å lage riskrem av til i morgen.


#47

celebelen sa for siden:

Jeg er oppvokst på det sentrale Østland, og har ikke tradisjon for riskrem. Vi har hatt det en gang eller to, men jeg er ikke særlig glad i det. Har fått det servert både med og uten mandel.


#48

Fluke sa for siden:

Når vi feirer jul med svigers har vi riskrem med mandel. His mine foreldre har vi annen dessert og ingen mandel.

Bor på vestlandet sør. Svigers er fra nordnorge og mine fra Trøndelag.


#49

Matilda sa for siden:

:dulte:

Jeg landa på at det må være Østland sør, kanskje, men det stritter litt imot - jeg tenker at jeg bor i øst.

Vi spiser også riskrem et par timer etter middag på julaften, men vår serveres med kirsebærsaus og mandelflak oppå, med bringebærsaus til barn og de som ellers er unge til sinns. Mandelen™ ligger ellers i grøt som serveres kvelden før.


#50

Dixie Diner sa for siden:

Vi bruker også kirsebær, men kompott. Sykt godt. Mandelflak eller hakkede mandler er også veldig godt ja. Fatter ikke tradisjonen med rød saus ala type "husholdningssaft tyknet med maisenna" på riskrem, det er jo ikke noe godt.


#51

My sa for siden:

Det beste er bare rørte jordbær moset med stavmikser til saus. Noen ganger blandet med tyknet husholdnigssaft-typen. Men jeg er ikke noe glad i kirsebær da (altså steinfrukten, fp-brukeren Kirsebær har jeg ikke noe imot :knegg: ).

#52

IzziCreo sa for siden:

Jeg forstår virkelig ikke saft/rød saus til risgrøt og riskrem. Det reagerer jo med melk, skiller seg og man får en helt emmen smak i munnen. Vi har alltid hatt melk til grøt, melk med melk liksom :vetikke:


#53

Dixie Diner sa for siden:

Melk liker jeg ikke, aldri drukket det men så liker jeg ikke saft heller og har vann til risgrøten. :knegg:
Men riskrem må man jo ha en slags saus på, ellers blir det jo tamt. Grøt har man jo sukker, kanel og smør på. Riskrem med melk på går jo ikke og uten noe blir det jo gørrkjedelig. Riskrem med kirsebærkompott eller jordbærsaus er nydelig.


#54

star sa for siden:

Mamma lager alltid riskrem i jula. Da uten mandel, Nordland/Troms/Trøndelag.
Jeg liker ikke riskrem.


#55

Syrinx sa for siden:

Den store Riksmålsundersøkelsen 2022.

Auga les det auga vil.


#56

Hyacinth sa for siden:

Sjølvklart! :knegg:

Tidligere i dag leste jeg at mannen og svigerforeldrene til My skulle ordne ekkel middag i dag. (Ikke enkel, som det egentlig stod.)


#57

Millen sa for siden:

Her spises det riskrem as we speak, eller dvs ikke jeg da. Rester etter grøt igår.


#58

My sa for siden:

:rofl: Den ble ikke så ekkel altså, det ble noen helt greie pizzaer laget på ferdigkjøpt, halvstekt bunn.



#61

kamp sa for siden:

Alltid spist mandel i riskrem ;)

Stavanger..


#62

GinaK sa for siden:

Jeg kommer fra Akershus og er vant med marsipankake til dessert på julaften. Helt sprøtt men vi hadde det i hele min oppvekst. Det var litt luksus. Vi spiste litt hver dag og gledet oss til det.

Fra jeg traff mannen, i 1999 har vi hatt flere desserter og vi har vært mange. Riskrem med varm kirsebærkompott, karamellpudding og fruktsalat med is eller krem.

Ingen Mandel i riskremen. Vi pleier å ha grøt på 1.søndag i advent og har Mandel i grøten den dagen.
Har også risgrøt på lille julaften og bruker restene til riskremen på julaften.

Karamellpudding står i ovnen og er akkurat ferdig med riskremen.


#63

Niobe sa for siden:

Rogalending, ikke vokst opp med riskrem-tradisjon. Vi har riskrem av og til i julen, om set passer seg sånn. Men aldri på julaften.


#64

Polyanna sa for siden:

Jeg er vestlending bosatt på Østlandet. Vokst opp med riskrem som sporadisk dessert, ikke bare jul. Men når bestefar var hos oss i jula, da hadde vi det.

Aldri mandel i den, den var i grøten.

Minstemann elsker riskrem, så her har det etter hvert blitt en av flere desserter til jul. Barna er ikke så glad i karamellpuddingen.

Men vi var på National og så Juleselskap i går, og den er satt til Stavanger. Og der har de riskrem med mandel.


#65

millact sa for siden:

Spiser riskrem med mandel, bor på Sørlandet.


#66

Nenne sa for siden:

Har svart, men ikke på geografien. Vi bor sør på østlandet.


#67

Apple sa for siden:

Kommer fra Stavanger, flyttet til Østlandet. Spiser riskrem til dessert etter julemiddagen. Har mandel i. Dette er det jeg er vokst opp med.


#68

veobra sa for siden:

Riskrem uten mandel.

Jeg forbinder riskrem med mandel med Danmark. De drivet med slikt der også.


#69

Hyacinth sa for siden:

Hakkede mandler, ja, men en hel mandel i også?


#70

ingling sa for siden:

Mine eks-dansker hadde hel mandel i også, i hvert fall. :jupp:


#71

polarjenta sa for siden:

Flere av de som spiste grøt med mandel i her i går hadde hørt om mandel i riskrem, alle fra Nordland.


#72

Nenne sa for siden:

Jeg fikk mandelen i riskremen i år! :kry:


#73

My sa for siden:

Her var det svigermor som fikk den. Altså i grøten, ikke i riskremen.


#74

Taien sa for siden:

Her var det ene poden som fikk mandelen i riskremen.


#75

Benzo sa for siden:

Født og oppvokst i Oslo øst ( mor og besteforeldre også fra Oslo) har alltid spist riskrem med mandel, det samme gjorde «alle» andre vi kjente også. Jeg fikk mandelen i år og fikk selvsagt marsipangris. :glis:


#76

Blå sa for siden:

Kommer fra Bergen og har ingen riskremtradisjon.

Jeg synes riskrem er en helt grei dessert, men ikke blant de jeg velger selv.


#77

~TM~ sa for siden:

Jeg vet hva riskrem er, og jeg spiser det ikke. Jeg synes ikke det er spesielt godt…


#78

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes desserter trenger variasjon i tekstur, så det er godt med litt krønsj. Har ikke prøvd ennå, men kan tenke meg at disse mandlene (hakket) smaker fantastisk til riskrem:

oda.com/no/recipes/653-spoon-brente-kryddermandler/

(Jeg har laget dem, altså, og de er utrolig enkle og sykt gode, kan ikke få anbefalt dem nok! Men jeg har ikke prøvd dem til riskrem.)


#79

Dixie Diner sa for siden:

Årh, laget brente mandler i forregårs og skulle ønske jeg så denne tidligere, men de vanlige ble gode de og. Skal teste disse neste gang. :D


#80

Hyacinth sa for siden:

Ja, de var virkelig utrolig enkle, men også helt usedvanlig gode! Brukte nok hakket mer krydder enn oppgitt. Jeg er elendig på å gidde å måle opp.


#81

Bluen sa for siden:

Er østlendinger i både min og mannens familie, så langt tilbake at vi faktisk er i slekt. :knegg: Riskrem hos oss og multekrem hos svigerfamilien.


#82

Dixie Diner sa for siden:

Haha, jeg og eksmannen fant ut via hans slekts-granskende mor, at vi var (er) åtte-menninger!



#84

GinaK sa for siden:

Svigermor og svigerfar her er også i slekt. Tror det er 8menninger.
Min farfar og bakover kommer også fra Hadeland, som svigers, så kanskje jeg og mannen er i slekt...:eek: er ikke så interessert i å finne det ut egentlig. 🤪


#85

Polyanna sa for siden:

Mine foreldre en fem-menninger. Mamma fant det ut etter de var gift, på besøk hos slektninger der hun kjente igjen noen tipp-oldeforelderbilder på veggen. :knegg:


#86

Malama sa for siden:

Mamma kommer trolig til å servere den med en hjemmekokt, tynn rød saus, meget mulig fra saft, som hun liker.

Hjemme serverer jeg det med den fra toro som er som syltetøy. DA er riskrem godt. Det smaker jordbærsyltetøy.


#87

Malama sa for siden:

Tror mine er femmeninger på pappas fassside og formeninger på morssiden hans. Eller er det fem og seks. Godt sammensausa sunnmøringen. Men min mors mor kommer med et helt eget sett gener og vaner, fra Finnmark.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.