Jeg er fra Nord-Norge og bor på østlandet (jeg synes derfor det blir litt rart å svare på hvor jeg bor i stedet for hvor jeg kommer fra for det er jo Nord-Norge som har preget tradisjonene mine mest). Vi spiser riskrem til dessert på julaften, men uten mandel i (den befinner seg i risgrøten vi spiser dagen før).
Jeg vet hva riskrem er, vi spiser det med mandel på julaften, jeg er fra og bor på Østlandet, og det gjelder mannen min også (hvor går egentlig skillet mellom nord og sør på Østlandet? :gruble:)
Nei, det vet jeg ikke. Det er valgfritt. :værsågod: Jeg rotet meg først inn i noe med Innlandet og Midt-Norge, og deretter det sentrale Østlandet, men følte liksom sistnevnte var litt diskriminerende for de som ikke bor like sentralt på Østlandet. :sparke:
Jeg vet hva riskrem er, spiser det på julaften uten mandel (grøt med mandel tidligere på dagen), bor i Trøndelag, mannen (som er den som MÅ ha riskrem julaften) kommer fra Nordvestlandet, jeg (som også er vant med, og liker riskrem, men ikke har det som urokkelig fast tradisjon) kommer fra Nord-Norge og Østlandet (som i nordlige og mindre sentrale deler) og litt her og der.
Jeg synes det er rart å ikke ha hørt om riskrem. Jeg synes det er rart å ha mandel i den (men ett eller annet sted må man jo gjøre av mandelen, hvis man ikke spiser grøt, så da forstår jeg jo at riskremen er et naturlig valg :knegg: ).
Spiser riskrem med mandel i på julaften (dessert) og er født og oppvokst i Stavanger. Premien var alltid marsipangris, den aller største, men siden nesten ingen liker den så innførte vi andre premietradisjoner (twistpose og lignende).
Forresten, jeg tror de fleste/alle i den andre tråden vet hva riskrem er. :knegg: Men mandel i riskremen var det skremmende få som hadde hørt om. Er del sånn ca like mange som det er Rogalendinger som ikke har noe særlig kjennskap til den rare skikken med å servere suppe til pannekaker. Det hørte jeg om for første gang som 35-åring tror jeg.
Vi spiser riskrem noen ganger, men ingen har den som favoritt, og vi varierer dessert på julaften. Ofte blir det is eller mannens posjonsjuleostekaker.
VI har ikke mandel i. Vi har ingen fast grøttradisjon heller, men har noen ganger invitert til grøt lillejulaften til de vi ikke skal være sammen med julaften - da har det vært mandel i grøten.
Jeg er vokst opp i Oslo. I barndomshjemmet hadde vi ofte frukstsalat og småkaker til dessert julaften, og ingen faste riskremtradisjoner der heller.
Vi bor på Østlandet, men er fra Vestlandet og Nordvestlandet (mannen). Mine juletradisjoner er dog sunnmørspreget, så sånn sett ganske likt opphav på begge. Jeg er ikke oppvokst med riskrem på julaften, men vi hadde det jo av og til ellers. Mannen er oppvokst med riskrem på julaften. Vi har det noen julaftener, men ikke alle. Aldri med mandel. Sånn, det var oss oppsummert. :humre:
Vi har alltid spist riskrem med mandel i på julaften, jeg er oppvokst i Oslo. Det var helt vanlig blant mine venner da jeg vokste opp også, men akkurat det kan jo ha vært tilfeldig.
Jeg har vokst opp (Vestlandet) med riskrem (uten mandel) til dessert 1. juledag. Min forhenværende svigerfamilie spiste riskrem med mandel til dessert på julaften (Sørlandet).
Har selvsagt både hørt om og spist riskrem, men vi har mandelen i grøten til lunch på julaften. Premien er sjokoladenisse, ingen her liker marsipan. Riskrem er fast dessert etter pinnekjøttmiddagen på julaften, og jeg bor ca i Bergen.
Alt dette stemmer på en prikk for oss også (bortsett fra det med Bergen).
Vi hadde ingen fast julaftensdessert da jeg vokste opp. Men da vi bodde i Nord-Norge var det ofte moltekrem, siden vi bodde midt i molteland, og alltid fikk molter av naboen som eide moltemyra (og gadd å plukke). Da vi flyttet sørover, da jeg var 11, var det ingen som forsynte oss med molter og ingen i familien som gadd å plukke (selv om moltene der, i motsetning til i nord, ikke var private), så da varierte det fra år til år. Noen ganger riskrem, noen ganger fruktsalat/himmelsk lapskaus, noen ganger iskake. Mannen er vokst opp med riskrem som fast desserttradisjon, og må ha det. En av ungene våre elsker det, en er litt "meh", en liker det ikke i det hele tatt. Derfor lager vi fruktsalat i tillegg. Og har pisket krem til. Og rød saus til riskremen. Og blander alt. :knegg: Kan ha grovhakkede mandler i fruktsalaten da, men ingen premie for å finne dem. :humre:
Oppvokst på nordvestlandet med riskrem i jula, 1.juledag nærmere bestemt, men ingen mandel - for den var i grøten lillejulaften. Bor på sørlandet med mann herfra og vi spiser fortsatt riskrem uten mandel og det var han også vokst opp med. Men de hadde lite faste tradisjoner i jula. De få jeg har snakka med om tema her har også mandel i grøten og ingenting i riskremen.
Jeg er oppvokst på Øslandet og vi har alltid hatt riskrem med rød saus til dessert på julaften. Vi hadde aldri noen tradisjon med mandel i grøten, så jeg har ikke startet den tradisjonen heller.
Oppvokst på Norvestlandet og det var riskrem til noen julemiddager, men uten mandel (og kanel). Flyttet til Sørvestlandet og ble introdusert til riskrem med mandel og sukker og kanel på (likt som risgrøt) av svigers.
Bor og kommer fra Nord Norge. Vi spiser stort sett riskrem en eller annen gang i jula, men uten mandel. Mandelen har vi i grøten en eller annen dag før julaften.
Jeg liker for så vidt riskrem, men har ikke vokst opp med noen riskremtradisjon og driver ikke med det nå heller. Født og oppvokst i Oslo, foreldre fra Vestfold.
Kanel på riskremen har jeg faktisk aldri hørt om. :skeptisk: Har adri fått den servert med annet enn rød saus. Sukkeret går i riskremen, ikke på den. Kanel brukes bare på varm grøt, ikke riskrem eller andre kalde grøter (bortsett fra den surnadalingene bruker på vafler).
Sunnmøring. Riskrem med mandel til dessert på julaften. Oppvokst med det som ufravikelig tradisjon. Jeg synes det er en UTING, ettersom man er METT den dagen, riskrem er en TUNG dessert. Min laktoseintoleranse datter liker det ikke heller. Selv om vi kan lage den laktosefri.
. Stort sett ender vi med å sette den på bordet første juledag i stedet, sammen med en alternativ dessert og uten mandel.
Julaften er vi nemlig ofte bare oss fem. Evt med svigermor. Og alle er mette og enige om at vi utsetter den. Første juledag er vi 11 til bords, eller 12 de årene svigermor er her. Og har kakebord. Siden vi har bursdag i hus.
Jeg er ikke veldig tradisjonsbunden, og om det er jeg som står for dessert blir det noe annet enn typiske juledesserter. Men jeg har vært borti mandel i både grøt og riskrem.
Rogalending med foreldre fra Stavanger og Oslo.
Det er variasjoner innad i byen også. Aner ikke om det kommer fra svigerfar eller svigermor som er fra hver sin bydel (V og H). Gjerne med rødsaus i tillegg
Jeg er ikke så veldig glad i riskrem. Eller, jeg liker den hvis den er fast og god og med vaniljestang, og ikke med så mye krem at den er skvipete. Pleier å ha det en gang i jula, med en saus laget av kirsebær og portvin. Og hakkede mandler på toppen, den desserten trenger litt krønsj.
Og aldri riskrem på julaften, etter ribbe. Det blir for mektig.
Oppvokst på og bor på det sentrale Østland. Spiser riskrem til dessert hver jul, vil jeg si. Med rød saus og hakkede mandler i, har aldri vært utsatt for hel mandel i riskremen. I dag skal jeg på grøt hos foreldrene mine så de ikke har så mye grøt å lage riskrem av til i morgen.
Jeg er oppvokst på det sentrale Østland, og har ikke tradisjon for riskrem. Vi har hatt det en gang eller to, men jeg er ikke særlig glad i det. Har fått det servert både med og uten mandel.
Jeg landa på at det må være Østland sør, kanskje, men det stritter litt imot - jeg tenker at jeg bor i øst.
Vi spiser også riskrem et par timer etter middag på julaften, men vår serveres med kirsebærsaus og mandelflak oppå, med bringebærsaus til barn og de som ellers er unge til sinns. Mandelen™ ligger ellers i grøt som serveres kvelden før.
Vi bruker også kirsebær, men kompott. Sykt godt. Mandelflak eller hakkede mandler er også veldig godt ja. Fatter ikke tradisjonen med rød saus ala type "husholdningssaft tyknet med maisenna" på riskrem, det er jo ikke noe godt.
Det beste er bare rørte jordbær moset med stavmikser til saus. Noen ganger blandet med tyknet husholdnigssaft-typen. Men jeg er ikke noe glad i kirsebær da (altså steinfrukten, fp-brukeren Kirsebær har jeg ikke noe imot :knegg: ).
Jeg forstår virkelig ikke saft/rød saus til risgrøt og riskrem. Det reagerer jo med melk, skiller seg og man får en helt emmen smak i munnen. Vi har alltid hatt melk til grøt, melk med melk liksom :vetikke:
Melk liker jeg ikke, aldri drukket det men så liker jeg ikke saft heller og har vann til risgrøten. :knegg:
Men riskrem må man jo ha en slags saus på, ellers blir det jo tamt. Grøt har man jo sukker, kanel og smør på. Riskrem med melk på går jo ikke og uten noe blir det jo gørrkjedelig. Riskrem med kirsebærkompott eller jordbærsaus er nydelig.
Jeg kommer fra Akershus og er vant med marsipankake til dessert på julaften. Helt sprøtt men vi hadde det i hele min oppvekst. Det var litt luksus. Vi spiste litt hver dag og gledet oss til det.
Fra jeg traff mannen, i 1999 har vi hatt flere desserter og vi har vært mange. Riskrem med varm kirsebærkompott, karamellpudding og fruktsalat med is eller krem.
Ingen Mandel i riskremen. Vi pleier å ha grøt på 1.søndag i advent og har Mandel i grøten den dagen.
Har også risgrøt på lille julaften og bruker restene til riskremen på julaften.
Karamellpudding står i ovnen og er akkurat ferdig med riskremen.
Jeg er vestlending bosatt på Østlandet. Vokst opp med riskrem som sporadisk dessert, ikke bare jul. Men når bestefar var hos oss i jula, da hadde vi det.
Aldri mandel i den, den var i grøten.
Minstemann elsker riskrem, så her har det etter hvert blitt en av flere desserter til jul. Barna er ikke så glad i karamellpuddingen.
Men vi var på National og så Juleselskap i går, og den er satt til Stavanger. Og der har de riskrem med mandel.
Født og oppvokst i Oslo øst ( mor og besteforeldre også fra Oslo) har alltid spist riskrem med mandel, det samme gjorde «alle» andre vi kjente også. Jeg fikk mandelen i år og fikk selvsagt marsipangris. :glis:
Jeg synes desserter trenger variasjon i tekstur, så det er godt med litt krønsj. Har ikke prøvd ennå, men kan tenke meg at disse mandlene (hakket) smaker fantastisk til riskrem:
Svigermor og svigerfar her er også i slekt. Tror det er 8menninger.
Min farfar og bakover kommer også fra Hadeland, som svigers, så kanskje jeg og mannen er i slekt...:eek: er ikke så interessert i å finne det ut egentlig. 🤪
Mine foreldre en fem-menninger. Mamma fant det ut etter de var gift, på besøk hos slektninger der hun kjente igjen noen tipp-oldeforelderbilder på veggen. :knegg:
Tror mine er femmeninger på pappas fassside og formeninger på morssiden hans. Eller er det fem og seks. Godt sammensausa sunnmøringen. Men min mors mor kommer med et helt eget sett gener og vaner, fra Finnmark.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.