Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan åpner dere gaver?

#1

Floksa sa for siden:

Siden vi kartlegger alle julevaner :knegg:

Alle river opp sine gaver?
En og en slik at alle får se hva alle får?
En til hver også åpner man samtidig?
Andre måter?
Flasketuten peker på?


#2

nolo sa for siden:

Vi har tradisjon for at en og en gave pakkes opp, men vi er aldri mange på julaften, så det er koselig å se hva alle får. :jupp:


#3

Tjorven sa for siden:

Yngste, leseføre tilstedeværende finner en pakke under treet, leser pakkelappen og overrekker til rett person som åpner mens alle andre ser på. Gjentas til det er tomt under treet.


#4

Fintdethei! sa for siden:

Akkurat slik er det her også. Heldigvis elsker yngste den jobben, hun har hatt den siden hun lærte å lese.


#5

Skilpadda sa for siden:

Yngste person deler ut alle gavene. Så åpner én og én person opp alle sine gaver mens alle ser på. Sånn har det alltid vært i min familie (vi er ikke en stor familie, som man kan gjette).


#6

IzziCreo sa for siden:

Dette!


#7

Karamell sa for siden:

En om gangen, og på rundgang så langt det rekker. Barna får jo alltid mest, så litt lenger mellom hver voksen.
Det har tradisjonelt vært yngste leseføre med ikke-lesføre som medhjelpere, men nå er det helst meg når 17-åringen har gått lei. I år er det bare oss, så det vil gå relativt kjapt.


#8

frukt sa for siden:

En og en eller flere samtidig de gangene det har vært ekstremt mange gaver. Barna pleier å dele ut, og de tar helst gaver til seg selv, så de voksne må vente. :humre:


#9

Hyacinth sa for siden:

Her også. Bortsett fra at man bytter litt på å finne og lese hvis de blir lei.


#10

star sa for siden:

Sånn er det her også, men gutta tar annen hver gang.


#11

Pasta sa for siden:

Storjentene deler ut alle gavene. Deretter åpner en og en, fra yngst til eldst. Gavene må sees og kjennes på rundt bordet.
I år skal to åringen åpne på ettermiddagen, så åpner vi andre når hun sover.


#12

Syrinx sa for siden:

Då vi feira med storfamilien og var opptil 15 stk så fekk borna opne på omgang fyrst, så tok vi vaksne våre presangar i fred og ro medan dei leika og holdt på med det dei hadde fått. Det var oppskrifta på god stemning den gongen. Alle gåvene vart delt ut fyrst, det har alltid vore barnearbeid.

No feirar vi i fred og ro, vi fire i familien. Deler gåvene ut fyrst, framleis barnearbeid, og så opner vi på omgang.


#13

Blå sa for siden:

Vi åpner bare gaver fra de som er der på julaften. Deler ut to-tre gaver av gangen. Vi klarer fint å se på og takke for alt. Men gavene er ikke hoveddelen av kvelden.

Resten av gavene åpner vi førstedagsmorgen. På samme måte


#14

ingling sa for siden:

Vi åpner en og en gave, det er vi vant med hjemmefra begge to og ungene trives også med det. Vi er jo ikke mange, så det er fullt gjennomførbart. Veksler hvem som leser på og deler ut, og prøver å organisere det litt så de minste får de siste (som er ganske lett, siden de får mange flere gaver enn oss). Barna har som regel åpnet noen tidligere på dagen, nå er de så store at vi får se hvordan vi gjør det. Da de var veldig små og hadde flere de fikk gaver fra, hendte det at vi la noen til side til neste dag, fordi det ble litt overveldende.


#15

polarjenta sa for siden:

Deler ut en og en, åpner sånn at alle får se hva man får.


#16

Timar sa for siden:

Deler ut en og en, og alle ser på at gaven pakkes ut.

Eks-Svigerfamilien deler ut alle gavene sånn at alle sitter med hver sin haug, og så pakker alle opp sine samtidig. Syns det var litt stusselig, selv om det er effektivt med mange barn.


#17

007 sa for siden:

Jepp, akkurat sånn.


#18

Tilde sa for siden:

Her deles alle gavene ut av yngstemann🎄
Etterpå åpner vi i tur og orden, yngste begynner.
Kjekt å se hva alle får, det blir lest opp hvem det er fra🎁
Slik var det lett å holde styr på hva ungene fikk av hvem da de var små.


#19

Hyacinth sa for siden:

Sakser fra Stavanger Aftenblad i denne tråden også. (Om reglementet på julaften.)

Gu, så møje pakkar», skal farmor si. «Me har aldri hatt så møje pakker før». Til dette skal farfar si «du meine darr e merr pakker enn i fjor»?. «Eg tror meste det», skal farmor si. «Eg tror dette e rekord». Farfar skal svare «ja, nei, ikkje godt å sei», og der står saken og vipper.
Det skal leses høyt på lappene på presangene. Den yngste ungen, som henter presangene, skal få en jevn strøm med kritikk for at det går for fort. «Ikkje så fort», skal far si.
Den ungen som er nærmest 1. klasse skal lese på til- og fra-lappene. Det skal gå ufattelig seint. «Tiiiil ...un... nei, tiiiil... onkle ... nei, nei, tiiiil onkel Feknik? Nei, nei, nei, tiiill... onkel Frrrrredrik. Frrrr... frrr ... frrraaa ... mammm...»
Etter nokså få pakker skal far miste tålmodigheten med leseren og overta denne jobben sjøl. «Sånn ska det lesast!», kan han utbryte i triumf. Dette er faktisk valgfritt, men helt vanlig.
«Ein om gangen. Ein om gangen!», skal mor rope. «Me må jo se ka folk får».
Alle skal - absolutt hele tiden - brøle «ka va det du fekk?» og «kem va det du fekk’an av?» til den som pakker opp, gjerne før vedkommende har pakket opp. Dette er et fellesansvar.
Mor, eventuelt farmor, skal si «åååå, så fint papir, meste så me sko spart det te neste år». Til dette skal far, eventuelt farfar, si «julapapiret ska ikkje i papirdunken!», noe absolutt alle vet, uten at det hindrer farfar i å følge opp med bevis i form av en artikkel på VG.no. Så skal det være en kort diskusjon om i hvilken grad det er rart at julapapir ikke skal i papirdunken. Konklusjonen skal være «jo, det e løye, men sånn e det blitt».
Ungen som henter pakkene skal finne flest pakker til seg selv i starten. Til dette skal alle de vokse si «du må spre det litt, du må spre det». Hentepakkeungen skal surne, og det skal oppstå diskusjon om dette med å spre pakkene, eventuelt om noen andre skal hente. «Viktig å ha ein goe spredning», skal farfar konkludere.
De voksne skal, gjentatte ganger, si «nei, nei, nei, vent litt med den, ta ein aen». Årsaken til at det skal ventes med akkurat den pakken skal forbli et mysterium.


#20

Hyacinth sa for siden:

Og litt til. :knegg:

På et tidspunkt, cirka 80 prosent ut i oppakkingen, skal det oppstå forvirring om én pakke uten lapp. «Kem va’an fra? Kor e lappen?». Her følger et par minutters kaos der alle har sin egen metode for å finne løsningen på hvem som er avsender og mottaker. Far roter i den svarte sekken med julapapir («husk at det ikkje ska i papirdunken»), mor freser rundt under treet for å finne til- og fra-lappen. Farmor prøver å regne seg ut til hvilken tante som ikke ennå har gitt til hvilken unge, mens farfar skal lene seg tilbake i stolen, eventuelt ta en ny tur på do. «Pinnakjøde va tross alt nokså salt i år, muligens saltare enn i fjor, og te og med då va det nokså salt.»
Litt utpå kvelden kapitulerer farfar for presset fra mor og stuer i seg et godt stykke delfiakake, med kommentaren «mektigt - men det e nokså godt med delfia», og påfølgende brekningstendenser.
Oppakking av sengtøy skal følges av kommentaren «ja, nei, det va voldsomt fint, får alltid bruk for sengtøy, ja, tusen takk».
Den som gir klær har et særlig ansvar for å si «an kan byttas, altså, eg tror nok du vil byttan, an ska ver lette å bytta, det e byttelapp på’an», gjerne før mottakeren har fått pakket opp det som nok må byttas.
Når noen får noe skikkelig stygt, er det et fellesansvar å si «ja, nei, den va jo stilige», «oi, det va kreativt» eller «se der, ja, hadde du ønskt deg sånn’ein?». Mor kan eventuelt bryte inn med nye tilbud om delfiakake hvis det er helt krise.
De siste pakkene, de som har kilt seg helt inne ved juletrefoten, skal være fra faddere. Disse skal inneholde enten en ganske kjedelig bok om hest, fotball eller dinosaurer, som var det ungene var interesserte seg for sist de møtte fadderen, for 10–12 år siden. «Koseligt at fadder Jakob huske på deg», skal mor si. «An e så goe te å huska på, an Jakob, det har’an itte morå».


#21

Elise sa for siden:

:lol:

Vi henter og åpner en og en, stille og rolig.

De første gangene jeg feiret med svigerfamilien delte de ut alle gavene, for så at en og en åpnet alle sine gaver. Det synes jeg var litt ukoselig, så det tok ikke så mange år før jeg hadde fått omvendt de.


#22

nokon sa for siden:

Hahaha, dei gongene vi har vore mange, har det vore akkurat slik, Hyacinth. Når vi bare er 3-5 og eit barn går det ganske fredelig for seg.


#23

Toffskij sa for siden:

En og en. :nemlig:


#24

nolo sa for siden:

Hyacinth: :rofl:



#26

Niobe sa for siden:

En og en gave deles ut og åpnes. Yngstemann har tatt over gaveutdelingsjobben etter sin bror. Han har ingen til å ta over for seg. :knegg:


#27

Syrinx sa for siden:

Eg mistenker at neste på lista er mor. Eg måtte vere stand in eit år der ungane svikta.


#28

Taien sa for siden:

Her er det også en og en. Men vi har en rar tradisjon som gutta elsker: vi spiller bingo om de første pakkene. Altså dem som får bingo får pakke. Gutta maser på dette mange dager før jul. "Vi skal spille bingo, mamma! Sant vi skal spille bingo?!"


#29

Maverick sa for siden:

En og en, og yngste henter pakker. Siden mor vet hva det er i alle sammen, kommer mor (that would be me) med innspill på rekkefølgen. :jupp:


#30

Chablis sa for siden:

Kommer an på hvor vi er, her eller med min familie så er det en og en. Om vi er hos svoger kastes gavene omtrent rundt, men vi har stort sett vært 24 personer der og det blir det mye gaver av.


#31

Strå sa for siden:

Nå lo jeg nesten på meg Hyacinth. :rofl:
Jeg husker egentlig ikke hvordan vi deler ut og åpner pakker. Jeg skal følge godt med i mårra og rapportere etterpå.


#32

Input sa for siden:

Det høres magisk ut!

Skulle helst hatt jul uten gaver. :sparke: Men her er det en og en og alle må se og kommentere, og det tar uendelig med tid og alltid er det noen få som sitter igjen og pakker opp kjempelenge etter at resten er ferdige. Jeg blir alltid ferdig først, og må innrømme at jeg synes dette er en maksimalt klein affære. Jeg var ganske voksen før jeg ikke lenger ble lei meg og flau, men det slutter tydeligvis aldri å være kleint.



#34

mkj sa for siden:

AkkurAt slik gjør vi det også


#35

Synnemor sa for siden:

Dette. Yngste i år blir 18-åringen, hun får trolig fritak for pakkeutdelinga denne gangen siden hun fikk fjernet mandlene for to dager siden.


#36

My sa for siden:

En og en her også. Ungene bytter på å hente pakker (de to yngste er tvillinger så det er ingen "yngst").


#37

Malama sa for siden:

Her er det ungene som deler ut, etter at nissen har gjort sitt. Nå kommer ikke nissen lenger han bare setter en sekk i kjelleren som en får hente og dele ut. Deretter deler de på å lese og dele ut en og en pakke som åpnes.


#38

vixen sa for siden:

Alltid en og en. Men vi har ikke så veldig mange gaver og vi voksne kanskje bare to hver eller noe. Ikke noe gaveberg på ungene heller egentlig.


#39

Gaia sa for siden:

I teorien dette. I praksis går det over til bonanza etter hvert som selskapets yngste mister interessen for å dele ut gaver, fordi de bare må se litt ekstra på en eller annen gave de har fått. Godt hjulpet av at selskapets eldste begynner å bli klar for dessert og kaker. :knegg: Vi åpner pakker mellom middag og dessert.


#40

liefje sa for siden:

Hysterisk morsomt. Takk for latteren :grinele:


#41

liefje sa for siden:

Vi åpner en og en. Sønnen i huset (19) henter en til hver (så må han ikke gå så mange ganger frem og tilbake) også åpnes disse etter tur. Mot slutten får ikke pappa flere gaver, faktisk har mor i huset (jeg) fått flest gaver de siste to årene.


#42

Tallulah sa for siden:

Som regel har ungene delt ut alt til alle, så alle har hver sin «haug» som an åpner litt samtidig, mens vi snakker sammen, viser fram og takker. Noen barn i familien får enorme mengder gaver, så dette er måten som gjør at det ikke tar tre døgn. Vi pleier å være 12-15 stykker på julaften, så ting tar tid. Jeg kommer fra familie der én og én pakke ble åpnet, så ble litt overrumplet av denne metoden første året, men har vent meg til det.


#43

Neket sa for siden:

En og en gave, men det hender det sklir litt ut på slutten. :knegg: Og så dukket nissen opp på et eller annet tidspunkt midt oppi utdelingen, han har med gave til alle.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Haha love it, det er jo sånn det er! Men må legge til: "nei, ikje åpna den ennå, me må finna de andre 5 lige pakkane siden der e heilt likt inni de og åpna de på likt".

Vi bytter litt på opplesingen siden det blir litt urettferdig at EN må lese opp alle (ingen gidder, ikke yngste heller men hun er som regel ivrigst med å starte) og så pakkes én og én opp mens alle følger med. :)


#45

Myria sa for siden:

Barna bytter på å dele ut gaver. En av dem tar én gave, leser lappen og gir til mottakeren som så åpner mens alle ser på. Så fortsetter neste barn med neste gave. De passer på at det varieres hvem som får gave så ikke en må vente lenge mens en annen får gave flere ganger på rad. Jeg synes det er klart hyggeligst på denne måten i stedet for at alle åpner samtidig og det er fint å se gavehaugen minke gradvis i stedet for at alt deles ut på en gang. Vi er aldri mer enn 10 på julaften så det tar ikke en evighet uansett.


#46

My sa for siden:

Vi har aldri hatt nisse på besøk heller. Her har han alltid kommet om natta (han må gjøre det slik hvis han skal rekke over alle :nemlig: ) så pakkene ligger under treet når vi står opp om morgenen, og ligger der hele dagen.


#47

Milfrid sa for siden:

En og en så alle får se. Rolig og koselig. Passer på at det går på omgang hvem som får gave. Ungene bytter på å levere ut.


#48

Input sa for siden:

Jeg har aldri innført noen nisse for mine barn, men i år ville storebror veldig gjerne være nisse for lillesøster, så i kveld kommer nissen. :hjerter:


#49

My sa for siden:

Så gøy Input, så fin storebror! :hjerter:


#50

Input sa for siden:

Ja, han er fantastisk! :kry:


#51

Røverdatter sa for siden:

Vi åpner en og en. Ungene leser opp og deler ut.


#52

Fintdethei! sa for siden:

Yngste på 15 har også lyst å være nisse. Så hun og jeg har en hemmelighet. Jeg var på loftet og fant et nissekostyme, og hun har selv vært på butikken og kjøpt noen tullegaver til de to storesøsknene sine.


#53

Strå sa for siden:

Pøh, jeg fulgte ikke så godt med, men sånn omtrent en pakke åpnes om gangen. De yngste åpner gjerne et par før det er nestemann sin tur, de får flere gaver enn oss voksne.


#54

oslo78 sa for siden:

Akkurat slik!


#55

Millen sa for siden:

Iår var det to hypre unger I alder 9 og 12 som fant frem og dette ut, regel en pakke hver til alle som et tilstede


#56

Gri sa for siden:

Sånn liker vi det, og slik gjer vi det oftast. Nokre gongar når vi har vore saman med mange har det gått litt meir “rotete” for seg, med fleire gåver på ein gong. Synes det er kjedeleg å ikkje få med seg kva andre får.


#57

Camomilla sa for siden:

Sånn gjør vi det også med min familie.

Med mannens: kaos syns jeg.


#58

veobra sa for siden:

Her derler barna ut, kanskje med hjeøp fra voksne. Ellers er det på samme måte. Litt tilpasset de yngste som nærmer seg leggetid.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.