Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De beste bøkene du har lest i 2022?

#1

LilleT sa for siden:

Om du har lest noen, da?

Jeg må tenke litt mer før jeg svarer selv.


#2

amylin sa for siden:

  1. Maps of Our Spectacular Bodies - Maddie Mortimer
  2. Matrix - Lauren Groff
  3. Open Water - Caleb Azumah Nelson
  4. The Candy House - Jennifer Egan
  5. Things We Lost In the Fire - Mariana Enriquez
  6. Before the Coffee Gets Cold - Toshikazy Kawaguchi
  7. A Woman Is No Man - Elaf Rum
  8. Elena Knows - Claudia Pineiro
  9. The Housekeeper and the Professor - Yoko Ozawa
  10. The Seven Moons of Maali Almeida - Shehan Karunatilaka

Maps of Our Spectacular Bodies er en så utrolig godt skrevet bok om kreft med dødelig utfall. Det høres jo ut som en tragisk bok, men den er bare så fantastisk. Anbefales virkelig! Matrix tok meg skikkelig på senga. Jeg hadde ikke ventet at jeg skulle like en bok om nonner i et kloster så mye, men det gjorde jeg. Virkelig god! Open Water er en debutroman, og den er kort. Også er den skikkelig god.


#3

Hondacrv sa for siden:

Det mø være Lucias siste reise. Utrolig bra bok.


#4

Divine sa for siden:

Nivaq Korneliussen: Blomsterdalen. Utrolig sterkt om grønlandsk kultur, fremmedfølelsen, den høye selvmordsraten og samfunnets forhold til den.


#5

frukt sa for siden:

Sinnapsykologen
Høy på deg sjæl
The light fantastic + et par andre av Terry Pratchett

Og så holder jeg på med Before the coffee gets cold. Blir ikke ferdig med den i år da. Liker den veldig godt. Japansk litteratur er noe eget.


#6

Toffskij sa for siden:

Jeg virkelig elsket Elif Batumans The Idiot og oppfølgeren Either/Or. Og akkurat nå er jeg totalt hektet på Tamsyn Muirs The Locked Tomb-serie (Gideon the Ninth, Harrow the Ninth, Nona the Ninth). (Takk, Skilpadda!)


#7

nolo sa for siden:

Jeg leste omsider Max, Mischa og tetoffensiven av Johan Harstad, og den likte jeg veldig godt! Og Killing Commendatore av Murakami var også en storartet leseopplevelse.


#8

polarjenta sa for siden:

Skal vi gå i værret av Beate Heide.


#9

Strå sa for siden:

2022 viet jeg til gjenlesning av Discworldserien. Noen helt nye andre ble det innimellom, men ingen som sa pang. Så da blir det Nightwatch og Wyrd Sisters som ender på 1. og 2. plass i kampen om å bli årets beste leste bøker.


#10

Magica sa for siden:

Jeg leste akkurat Helga Flatland sin Etterklang, den var velskrevet syns jeg, jeg liker henne godt! Boka var ganske ubehagelig men veldig fengslende.


#11

amylin sa for siden:

Å, to veldig, veldig gode bøker!


#12

Skilpadda sa for siden:

Jeg satt akkurat med lister over årets bøker, filmer, konserter og albumer, så dette passet bra. :D Jeg er også veldig begeistret over The Locked Tomb-serien, altså Tamsyn Muirs Gideon the Ninth, Harrow the Ninth og Nona the Ninth (og veldig glad for å ha dratt med meg Toffen også, såklart :D ); i tillegg til denne var nok de beste bøkene jeg leste Martha Wells' All Systems Red og Sally Rooneys Normal People. Ja, og så likte jeg veldig godt den korte brevromanen This Is How You Lose the Time War av Amal El-Mohtar og Max Gladstone.


#13

amylin sa for siden:

Deler du listene dine, Skilpadda? Setter opp sånne lister hvert år med noen kompiser.


#14

Skilpadda sa for siden:

Jeg så det på FB, det var det som inspirerte meg, amylin! Jeg lagde akkurat en filmliste i filmforumet.


#15

Pøblis sa for siden:

Åh, der minnet du meg på at den ligger i bunken med bøker jeg skal lese snart. Jeg har jo vært på Grønland i høst også, så nå skal jeg finne den frem.


#16

Tallulah sa for siden:

Vi er fem av Mattias Kaldbakken var min absolutte favorittbok jeg leste i fjor. Så utrolig sprø, velskrevet og kul. Jerv av Ida Fjeldbraaten var også en favoritt og ikke minst Linn Ullmans Jente 1983.

Godt språk er viktig for meg, og jeg faller ofte for bøker der jeg merker at forfatteren er flink til å bruke språket som et virkemiddel. Og da blir oversettelsesjobben også viktig. Det gjorde dessverre at Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro ikke nådde opp. Veldig tung og gammeldags oversettelse, jeg brukte mye tid på å tenke på om originalens språk var likedan. Må lese den på nytt på engelsk, tror jeg. For selve historien rent tematisk elsket jeg.


#17

Røverdatter sa for siden:

Jeg tok et skikkelig raus på 2. verdenskrig i 2022, og mye var ganske oppramsende og ikke akkurat litterære opplevelser, men når jeg ser gjennom boklisten nå så syns jeg Abid Raja- Min skyld, Mathilda Gustavson - Klubben og Marte Michelet - Den største forbrytelsen er de som gjorde mest inntrykk på meg.


#18

Heilo sa for siden:

Jeg hadde mine største opplevelser i år på grunnlag av shortlisten til Women's prize for fiction. womensprizeforfiction.co.uk/features/features/news/2022-shortlist-readings Særlig vinneren The book of form and emptiness av Ruth Ozeki gjorde inntrykk på meg.

Jeg syntes også at årets Bookerpris-vinner, The Seven Moons of Maali Almeida av Shehan Karunatilaka, var veldig god. Jeg bodde på Sri Lanka rett etter den perioden som er beskrevet i boka, og har lest mange bøker skrevet om den tida som var preget av mye vold og maktmisbruk. Jeg var usikker på om jeg orket en til, men den var så veldig verdt det.


#19

Luftslottet sa for siden:

Jeg leste mange gode bøker i fjor, men ganske usystematisk, så jeg husker ikke alle.

De bøkene jeg husker at jeg likte kommer her i en litt tilfeldig liste:

  • Jeg lever et liv som ligner deres av Jan Grue var gripende, klok og med fint språk

  • Normal people av Sally Rooney var gripende og fin og gjenkjennelig

  • Du og jeg og Vito av Bjarte Arnesen var morsom og velformulert

  • The teleportation accident av Ned Beauman er en gjenlesing, den er absurd, morsom og rar

  • Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? av Johan Harstad er det veldig rart at jeg aldri har lest før, men denne var medrivende, søt og full av velformulerte vendinger

  • When we were orphans av Kazuo Ishiguro var også god og spennende

  • The thing around your neck og Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie var godt skrevet, med et helt fantastisk blikk for detaljer og menneskeskjebner og med et perspektiv som er helt annet enn mitt.


#20

Tallulah sa for siden:

Har du lest A tale for the time being? Det er min yndlingsbok, tror jeg. Jeg holder på med The book of form and emptiness nå.


#21

Maverick sa for siden:

Hannah Arendt - Eichmann in Jerusalem, the banality of evil


#22

Heilo sa for siden:

Den har jeg ikke lest, tror jeg må sette den på lista for i år. :ja:

Jeg har lest My year of meats, den likte jeg godt.


#23

Divine sa for siden:

Jeg leste den på originalspråket, altså dansk. Det ga det en ekstra dimensjon. Så jeg anbefaler det, om du har muligheten. Jeg har ikke boka selv, hvis ikke kunne du lånt den av meg.


#24

Tallulah sa for siden:

Ja, den er også kul! Litt ujevn, syns jeg, men mye fint og gøy. Book of form & emptiness syns jeg er (litt for) lang, så Time being leder fortsatt. Er veldig begeistret for Ozeki så har ventet i årevis på at hun skulle gi ut ny bok. Så når den endelig kom fikk jeg nesten prestasjonsangst på hennes vegne, det skulle så mye til for å følge opp Time being. :humre:


#25

Heilo sa for siden:

Hun har jo også en veldig spennende personlig historie synes jeg. Komboen filmskaper, forfatter og zen-buddhistprest er ikke den vanligste.


#26

Pasta sa for siden:

Jeg har lest mye middels i 2022.
Den eneste boken som har lagt seg på minnet er Sovjetistan av Erika Fatland. Den var engasjerende, lærerik og sjokkerende.


#27

Tallulah sa for siden:

Ikke glem litteraturprofessor og art director for horrorfilmm. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.