Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva serverer jeg til middag til 16 pers?

#1

Hønni sa for siden:

Ønsker å lage noe som sier fest, men som ikke er mye jobb. Gjerne en gryte eller noe som lager seg selv i ovnen. Det kan ikke være for sterkt, ikke gluten.


#2

Timar sa for siden:

Jeg har lagt Chili con carne til en del festlige anledninger.

Blir bare bedre av å lages dagen før og varmes opp.


#3

løve70 sa for siden:

Skulle også til å foreslå chili con carne. Eller en god biffgryte :)


#4

gnuri sa for siden:

Kalkun er jo både godt og enkelt. Men du må vel ha en kalkun på ca 8 kilo, det er kanskje ikke så enkelt å få tak i?


#5

My sa for siden:

Rekene er i sin beste sesong nå, ikke om sommeren. Bare å tømme over i en bolle og sette på bordet, arbeidet med skrelling er på de som skal spise, det gjør at det tar lang tid før folk blir mette, og man sitter lenge til bords. Fersk loff (+ glutenfritt alternativ), smør, majones, og litt salat på siden. Og noe godt å drikke. Folk bruker å sette pris på sånt etter en periode med tung julemat.


#6

Fersken sa for siden:

Bacalao er festmat i min familie.



#8

Strå sa for siden:

Lapskaus på passe utvannet pinnekjøtt og fullt opp med grønnsaker. Orker du er det godt med hjemmebakt brød til.



#10

Appelsin sa for siden:

Etter ei helg med 13 personer rundt bordet og pinnekjøtt, poteter, kålrabistappe og sjy hvor det ene etter det andre går tomt i ulik rekkefølge, støtter jeg definitivt chili con/sin carme.
Eller en god karri.
Jeg skal aldri følge mine foreldre når det gjelder matservering, de burde ansatt servitører når vi feirer store dager sammen..


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg skulle også foreslå chilli con carne. Der er det jo mye digg tilbehør også hvis man vil utvikle det litt.

Men det var mange gode forslag i denne tråden. Jeg synes reker høres fantastisk ut selv om det er litt jobb.


#12

IzziCreo sa for siden:

Helstekt indrefilet av svin eller storfe er ganske så enkelt hvis man bruker steketermometer. Saltbakte poteteter kan lages i forkant og trenger ikke være varme. Saus etter ønske, og kan enkelt kjøpes ferdig. Rema sin ferdig-bearnaise er ganske så god. Aspargesbønner, gulrøtter, rødløk - velg det som passer best.


#13

Dali sa for siden:

Er kalkun enkelt? Syns det var mye arbeid og prakk da vi lagde det for første gang nyttårsaften. Jeg stemmer for bacalao hvis gjestene liker det, eller chili con carne.


#14

Drømmedama sa for siden:

Kikert-spinat-curry fra Skilpadda? Det er blitt min favorittgryte når vi er veldig mange. Justerer styrken enkelt ved å ikke ha så mye paste i. Serverte den sist nå i romjula, vi var 23 personer, alder cirka 8 til 80. Serverer med yoghurt naturell og ris. Og ikke glem å lage god mangochutney til, blir alltid en suksess. Når vi er færre baker jeg nan også, men det gadd jeg ikke nå som vi var så mange. Loff funker fint.


#15

amo sa for siden:

Baconsurra kyllingfilet, soppstuing med løk og fløte, rødløk og god salat.


#16

Toffskij sa for siden:

Lammeskank eller osso buco.


#17

liefje sa for siden:

Baconsurret kylling var en god ide. Kjøpe lår, krydre med salt og pepper eller en god kyllingkrydderblanding, rulle bacon rundt, feste med tannpirker og brune i pannen. Deretter inn i ovnen i langpanne, gjerne oppå noen grønnsaker. Vi har brukt biter av sellerirot og sjalottløk også vin eller eplejuice eller en blanding over dette (dekke grønnsakene). Serveres med ris.



#19

Syrinx sa for siden:

Eg hadde gått for heilt ytrefilét og truleg brukt sous vide for å sleppe tenke på den.
Fløtegratinerte poteter i ovnen og grønnsaker eller salat til.
Raudvinssaus i tillegg.



#21

Magica sa for siden:

Vi hadde viltgryte sist, med kokte poteter og tyttebær til. I gryta var det mye løk og rosenkål.

Vi har også med suksess hatt chili con carne, da kan man ha mye spennende tilbehør.


#22

Hønni sa for siden:

Jeg gikk fra å være blank til å ikke klare å velge! :knegg:

Kanskje chili con carne da?:gruble: Vil gjerne ha en sikker oppskrift!




#25

løve70 sa for siden:

Denne er god. Du kan gjerne skifte ut karbonadedeig med høyrygg eller annet oksekjøtt som trenger lang koketid.

Chili con carne

Ingredienser:
3 ss extra virgin olivenolje
2,5 ts chilipasta eller harissapasta
1 stor løk finhakket
2 hvitløksfedd finhakket
1 lang rød eller grønn chili – finhakket uten frø
1 rød paprika, grovhakket
500 g karbonadedeig
½ ts salt
2 ss rødvin
1 ts kajennepepper eller chiliflak
2 ts mildt, røkt paprikapulver
1 ts spisskuminfrø
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts malt koriander
1 kanelstang
800 g hermetiske, hakkede tomater med væske
800 g hermetiske røde bønner, avrent (gjerne en boks med røde bønner og en med sorte)
2 ts worcestershiresaus
1 ss balsamicoeddik
2 ss tomatpuré
2,5 dl vann
2 kvister frisk timian
Litt mørk sjokolade
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Finn frem en gryte som også er god til å steke i - jeg brukte Le Creuset gryta mi. Varm oljen på middels varme. Ha i 1,5 ts chilipasta og rør den inn i oljen i noen sekunder. Tilsett løken og stek den i 3-4 minutter til den mykner. Ha i hvitløk og chili og stek videre i 2-3 minutter.

Ha i karbonadedeig og stek til den er brunet. Tilsett salt og vin og la det surre i 2 minutter.

Tilsett kajennepepper, paprikapulver, spisskummen, oregano, basilikum, kanel og hakket paprika. Rør godt i blandingen i 1-2 minutter.

Ha i tomater, bønner, balsamicoeddik og tomatpuré. Rør sammen til en tykk, rød saus. Hell på 1,5 dl vann.

Skru opp varmen litt og kok opp chilien mens du rører hele tiden. Krydre med salt og pepper. Rør inn resten av chilipastaen og timian.

Dekk gryten delvis med lokk og la chilien surre over lav varme i 55-60 minutter (gjerne lengre). Rør jevnlig så det ikke setter seg fat i bunnen. Ha i mer vann ved behov.

Fjern kanelstang og timiankvister. Smak til med salt og pepper og gjerne litt mørk sjokolade.

Server med godt brød og gjerne små skåler med rømme, ost og guacamole.


#26

Hønni sa for siden:

Den så god ut, Løve70!
Synes det er så vanskelig å mengdeberegne. Står derfor mellom oppskriften du la ut Tjorven og og tenkte kanskje denne, som kan hjelpe meg med det.

gladkokken.no/oppskrifter/chili-con-carne-sunt-spicy-og-godt

Men, det er flere i selskapet som ikke vil at det blir for sterkt. Må smake chili, og jeg er også ganske pysete. Hvor mange chili tror dere?


#27

GinaK sa for siden:

2,5 chili på 4p.. :eek: OK, men det hadde ikke vært spisende for min del. Ville holdt veldig igjen på det altså.



#29

GinaK sa for siden:

Når jeg lager noe med rød chili så bruker jeg 4 skiver og hakker opp. Ikke frøene.
Lagde akkurat en linsegryte og hadde oppi 2ts red chili paste. Da var jeh tøff. Oppskriften sa 3ts. Det var grisesterkt og det svir fortsatt på leppa..

Ville brukt en stk chili og heller smakt til på slutten.


#30

Acino sa for siden:

Det kommer an på chilitype hvor sterk den du kjøper er. Fersk i vanlige butikker her har som regel navn og styrkegrad påtrykt pakken. Les på den, se an oppskriftene og velg feks halv mengde fersk chili så kan du alltids ha i litt ekstra i pulver/kvernform mot slutten før servering dersom den er fortsatt mild.


#31

liefje sa for siden:

Vår hund heter Chili, så jeg skal ikke uttale meg om hvor godt vi liker sterk mat. :fnis: Jeg ville brukt minst det som stod i oppskriften, i alle fall om det var en norsk oppskrift.


#32

Tjorven sa for siden:

Den oppskriften jeg har linket til blir ikke veldig sterk. Men jeg vet ikke om jeg er noen god målestokk. Det kommer selvfølgelig også veldig an på chillipulveret.

(Og så må jeg innrømme at jeg bruker oppskrifter ytterst veiledende, særlig når det kommer til krydder. Vi smaker til etterhvert.)


#33

liefje sa for siden:

Smake til etter hvert er lurt, men husk at chili intensiveres jo lenger det står.


#34

Tjorven sa for siden:

Og når man lager til 16 personer er det kanskje best å gjøre det i to gryter, og så kan de ha litt forskjellig styrkegrad?



#36

Magica sa for siden:

Jeg syns det er godt med dette tilbehøret: ris, nachochips, guacomole, salsa, rømme, grønn salat, og tortillalefser stekt med litt ost inni, kjapt på panna og delt i små trekanter.


#37

Tjorven sa for siden:

Jepp, jepp, jepp og jepp. Det må litt tilbehør til, men da blir det et festmåltid.


#38

Magica sa for siden:

Ja, og reven ost! :D


#39

Hønni sa for siden:

Ja, jeg har tenkt å ha skåler på bordet med tortillachips, rømme, guacamole, jalapeños og en chilisaus for de som synes jeg (forhåpentligvis) har vært for pysete med styrken.

Lurer på å droppe ris og heller ha et godt brød. Spørsmålet er om det trengs når man har tortillachips, men om jeg feilberegner mengde er det greit å fylle på med brød.
Må bare ha et glutenfritt alternativ og.

Ost var også en god ide!


#40

Hønni sa for siden:

Fikk forresten et tips om å bruke røkt, sterk paprika istedenfor chili, som gir smaken men ikke styrken på samme måte. Tenkte prøve meg litt frem.


#41

Magica sa for siden:

Jeg syns også det er veldig godt med potetmos til chili con carne, i stedet for ris.


#42

Madicken sa for siden:

Enig (men så foretrekker jeg nok egentlig potetmos foran ris uansett, elsker potetmos!).


#43

Lhi-My sa for siden:

Jeg vil slå et slag for tradisjonsrettene våre. Mange av de er perfekte til mange gjester. En skikkelig god lapskaus, ertesuppe der kjøttet tas ut og serveres med potetmos og gjerne på lefser, fersk kjøtt med suppe der kjøttet spises med poteter/potetmos og gjerne lefse, sodd osv osv. Mange av disse rettene er relativt enkle å lage så lenge man har anledning til å la de koke en stund. Råvarene er også relativt rimelige. Jeg skal lage fersk kjøtt og suppe til gjester i dag og hos oss lages den på en salt og en fersk svineknoke (til 8 voksne). De koster ikke stort sammenlignet med feks oksekjøtt til gryter og lignende eller kjøttdeig for den del.


#44

løve70 sa for siden:

Jeg pleier heller aldri å servere ris til, men gjerne baguetter.


#45

Hyacinth sa for siden:

Fortell meg mer om dette! Har aldri hørt om å servere kjøtt og potetmos ved siden av(?) suppe og med lefse. Hvordan spiser man dette i praksis?


#46

Lhi-My sa for siden:

Jeg kjøper svineknoke, gjerne både lettsaltet og usaltet, og koker disse i vann som dekker kjøttet. Når vannet koker opp, skummer jeg godt av skummet som dannes og skrur varmen ned slik at kjøttet trekker og ikke fosskoker. Jeg tilsetter det grønne på en stor purre, samt hel pepper. Lar dette trekke til kjøttet løsner fra beina, det tar 2-2,5 time. Når kjøttet er mørt, tilsetter jeg grønnsaker. Jeg bruker gulrot, kålrot, hodekål, purre og av og til sellerirot. Jeg lar alt trekke til grønnsakene er møre, dvs 10-15 min kanskje. Deretter tar jeg kjøttet ut v suppen og lar det avkjøles.

Potetmos lages på vanlig måte med godt med smør og eller fløte. Når kjøttet er såpass kaldt at det er håndterbart, plukkes kjøttet av beina og legges på fat. Vi spiser dette på lefse samtidig med at man spiser suppen. En passe stor bit lefse fylles med potetmos og kjøtt og e eventuelt pepper, rulles og nytes! Viktig med god lefse, eller gode lomper. Man kan også legge noe av kjøttet tilbake i suppa, men vi spiser suppa uten. Det blir en del suppe, så eventuelle rester fryses og spises til pannekaker, foccacia eller den slags senere.

Mange spiser fersk kjøtt og suppe med kokte poteter og løksaus også, og ofte bruker man da kokt oksekjøtt. Det er også godt, men en annen rett.

Dette med å putte middagsmat i lefse (altså potetlefse) er vanlig her. Vi spiser lutefisk på den måten, salt kjøtt og potetmos og egentlig omtrent alt annet man kan få inn i en lefsebit. Godt! Lefse er billig mat om man lager de selv, men koster jo en del om man kjøper de ferdig. De kan fint byttes med potetlompe.


#47

My sa for siden:

Dette tror jeg er en ganske lokal rett fra der du bor? Jeg har aldri fått fersk kjøtt og suppe noe annet sted (vi hadde det av og til på turisthytta hvor jeg jobbet, med da var det med potet, ikke lefse). Hadde helt glemt retten! Det er jo egentlig veldig godt.


#48

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk! :blomst:

Er veldig glad i lefser selv. Men det brukes svært lite her.


#49

Lhi-My sa for siden:

Ja, dette er lokalmat på sitt beste, men lignende finnes jo andre steder i diverse varianter. Dette med å legge mat på lefser i ulike varianter er jo et kjent fenomen fra mange steder, vi kaller det vel gjerne wraps, men konseptet er jo det samme.

Det er genial mat, rimelig, lettlaget og egentlig en sosial rett der man lager seg «læfsbæta» og bruker tid på å spise. Og så er jo svineknoke en del av grisen som vi også bør benytte med tanke på matsvinn.

Vi lager og spiser ertesuppe på samme måte. Salt kjøtt, erter og diverse grønnsaker. Potetstappe og kjøtt legges på lefse. Veldig godt det også. Kan fint bruke knoke til det også.


#50

My sa for siden:

Da jeg flytta dit var jeg veldig fasinert av at så mange i klassa hadde lefser med pålegg i matpakka i stedet for brødskiver. :knegg: For meg var det bare en julegreie.


#51

Lhi-My sa for siden:

Jeg spiser lefse eller lompe med pålegg på mange ganger i uka. Brød derimot spiser jeg stort sett bare på besøk hos andre. Det går l knekkebrød eller lefse/lompe. Favoritten for tiden er lefse med leverpostei og syltet rødløk. Silianasalami og snøfrisk er også godt på lefse.

Jeg tror den utstrakte bruken av potetlefser her handler om at de fleste dyrket poteter selv og da er lefse en billig matvare som også holder seg lenge. Du trenger mye mindre mel til lefse enn til brød, på 10-15 store lefser går det 100 gram mel og kanskje 1 kg poteter og det blir da rimelig mat.


#52

Hyacinth sa for siden:

Jeg spiser også lomper med pålegg. For meg er det ikke det å spise lefse med noe inni som er uvant, men det å spise kjøtt (og andre ting) ved siden av en suppe. Har man da to tallerkener ved siden av hverandre? Og spiser for eksempel en skje suppe, deretter kjøttet med kniv og gaffel? (Hvis det ikke ligger i lefsa da..)

Spør KUN fordi jeg er interessert i å lære. Håper ingen tolker dette som kritikk.


#53

Charlie sa for siden:

En utrolig enkel selskapsrett til mange som har gått i retro glemmeboka er roastbeef og fløtegratinerte poteter. Man kan bestille ferdig stekt roastbeef på Meny o.l. og få den skåret opp der for det aller enkleste alternativet, eller steke den selv. Kjøttet kan godt være kaldt om poteter, saus (og evt grønnsaker, om man ikke velger salat) er varme.

Fløtegratinerte poteter blir aller best på den enkleste måten: Skjær dem i skiver og kok dem akkurat møre i fløtemelken dagen før. Får trekke i fløtemelken natten over. På selve dagen skal de i langpanne, varmes, og til slutt gratineres med ost.

Til er peppersaus godt, noen liker rødvinssaus, bearnaise.

Så tenker jeg at for en uformell anledning hadde det vært deilig med en ordentlig pølsefest med «alt». Forskjellige pølseslag, brød, lompe, hjemmelaget mos, chips, hvahardu. Sånne typer selskaper passer ikke alltid, men blir veldig morsomme når de gjør. Det blir løs snipp. Kombiner gjerne med iskrembar.


#54

Lhi-My sa for siden:

To tallerkner ja, en vanlig flat der man legger potetmos og kjøtt og også bruker for å fylle lefsa og en suppetallerken. Man spiser litt fra hver i den rekkefølgen eller mengden man selv liker, men det er ikke slik at suppen er en forrett feks. Det spises fra begge tallerkner gjennom hele måltidet.
Vi spiser tomatsuppe og pannekaker på samme måte, altså litt fra hver tallerken gjennom hele måltidet. Er det spesielt, altså?

Bare hyggelig at du spør, forresten.


#55

Hyacinth sa for siden:

Takk! :)

Jeg vet ikke om det er spesielt. Jeg har aldri spist mat på den måten noe sted, men det kan like gjerne være jeg som er spesiell. :knegg:

Jeg synes ikke det høres galt ut, eller noe. Har faktisk lyst å prøve dette. Men da må det være på ordentlig måte. Så når kan jeg komme? :D


#56

Hyacinth sa for siden:

Jeg ble veldig interessert i dette, kjenner jeg. Jeg spurte mannen min (med litt annen stedsbakgrunn enn meg), men han hadde heller aldri hørt om dette. Vi snakket litt om dette og hva bakgrunnen for at det gjøres noen steder, men ikke andre, kan være. Kan det med å ha kjøtt ved siden av suppa vs oppi suppa ha noe med å drøye maten fra gammelt av? :undrer:

(Hvis jeg serverer suppe, kan jeg godt ha tallerkener og skåler med tilbehør ved siden av, men da er det fordi vi bruker dette til topping på suppa.)


#57

Magica sa for siden:

Seinest i dag spiste jeg lompe med spekeskinke, rukkola og litt appelsin/aprikos-marmelade. Nam. Lomper er så anvendelig! Men jeg har mye av slekta mi fra potetlandet Odalen. :hjerter:


#58

Hyacinth sa for siden:

Jeg spiser nesten tilsvarende daglig. Omtrent samme kombo også, faktisk. :knegg: Men jeg tåler ikke gjær, så det går mye i lomper og knekkebrød. Og grøt.


#59

Magica sa for siden:

Det er kjempegodt! :)


#60

Hyacinth sa for siden:

Jepp. Og jeg kan anbefale sesamfrø med kimchismak fra Bare Rot, det er helt sinnsvakt godt på skinken!


#61

Nextlife sa for siden:

Jeg ble veldig inspirert av lefsepraten her og har mye potet igjen etter jul, så jeg vurderer å sette i gang å bake. Tro om det funker å bruke tortillapresse på lefsene?


#62

Charlie sa for siden:

Absolutt. Vet noen som bruker krumkakejern også.


#63

Nextlife sa for siden:

Jeg har prøvd.:knegg:
Jeg syntes de ble for tykke med bare tortillapresse, så jeg kjevlet de ytterlige etterpå.


#64

daffy sa for siden:

Jeg ble også inspirert av denne tråden. Baker lefser til jul, og spiser lutefisk inni denne med risengrynssuppe til :nam:, blir ikke ordentlig høytid uten.

Er der mulig å få lefse- og lompeoppskriften du bruker Lih-My?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.