Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hage 2023

#1

Galathea sa for siden:

Nytt år nye muligheter!

Ser fram til en nytt hageår med full drivhussesong i år, og er spent på om druerankene mine vil klare vinteren. Tenkte kanskje å vinterså litt spinat og salat etterhvert, men det er vel litt tidlig ennå, må vel vente til sola tar litt mer og det blir plussgrader i drivhuset.
Og så har jeg forsøkt på overvintre litt paprika og chili, noen lever i beste velgående, andre har mistet alle bladene, men stilken er grønn, er det håp? Hva gjør jeg med dem videre, bør de få lit ekstra vekstlys?


#2

Madicken sa for siden:

Hagetråd! :lykkelig:

Jeg har notert meg minst én ting bak øret, og det er å så mye tidligere. I fjor rakk jeg det ikke før lenge etter påske, og det var alt for sent for mye. Jeg fikk blant annet masse flotte physalis sådd fra frø, men frukten rakk aldri å bli moden.


#3

ingling sa for siden:

Hage! :lykkelig: Jeg fikk en elendig sesong i 2022 på grunn av sykdom, så jeg klør i fingrene etter å komme i gang. Vi fikk jo til en del, men jeg rakk liksom ikke å kose meg med det fordi jeg var så dårlig og hadde lite krefter, så i år blir det andre boller. Skal i hvert fall ha minst like mye potet som i fjor, det var så godt, og mye mer agurk og tomat og annet i drivhuset. Jeg kjøpte en del frø jeg aldri rakk å så i fjor, så i år skal jeg prøve å få tomatbabyer fra bunnen av (har kjøpt planter før). Jeg rakk å plante løk i tide, så det er bare å glede seg til tulipaner og krokus om noen måneder.


#4

celebelen sa for siden:

Jeg har mye større hage i år enn i fjor, siden vi kjøpte feriehus med 5 mål tomt. Med andre ord må jeg planlegge uten å ta meg helt vann over hodet... Det er stort sett bare plen, så det første vi må gjøre er å finne ut hva som skal hvor, og lage bed.

Jeg har antakelig nok frø til tomater o.l., men må få bestilt aspargesplanter og et par andre saker.


#5

Millen sa for siden:

Hagetråd. :hjerter:
Ikke begynt å tenke på det ennå, men noe blir det.


#6

Primrose sa for siden:

Yey! :lykkelig:
Jeg bestilte frø allerede i romjula, så jeg er klar. I år blir det litt mindre paprika og chili enn i fjor, men skal ha noen potter i minidrivhuset. Det blir også mindre tomater. Skal utvide potetåkeren en del sånn at vi er selvforsynt enda lenger utpå vinteren for poteter er så enkelt! I tillegg til poteter blir det agurk, salat og koriander. Dette spiser vi mye av gjennom sommeren.

Jeg har lyst på en type grønnkål som ikke sommerfugllarvene spiser opp. Finnes det? Noen tips til frø?


#7

Lavender sa for siden:

Jeg har sådd blodbeger. Vi gjorde mye i fjor også, tok med oss mye fra svigermors hage på slutten av sommeren og lurer på hvordan det blir, Overvintring av ynde går ikke så bra i år. Jeg anla nytt stort bed nederst i hagen med nær 100 løker, skal bli fint til konfirmasjon 20 Juni. Planen er som vanlig at vi ikke skal kjøpe noe nytt eller sette igang nye prosjekter, men jeg har veldig lyst på chili og tomat, uten drivhus.


#8

Primrose sa for siden:

Jeg har et minidrivhus, men har alltid hatt for mange tomatplanter til at de kan stå der. De står i solveggen ute og det har gått helt fint, har vel satt dem ut i månedsskiftet mai/juni tror jeg.


#9

Lavender sa for siden:

Lovende. :). Vi har sett på minidrivhus også og har plass, må tomatene vannes ofte, eller kan de klare seg alene noen dager i Juli? Og sår du eller kjøper stilkinger? Jeg var nær på å kjøre til De Haas på Hønefoss for stiklinger, men hade ikke plass i hagen akkurat da.


#10

Primrose sa for siden:

Jeg sår selv. Sår inne og har vinduskarmene fulle hele våren. :knegg:
Hvis det er sol og de står i minidrivhus så vanner jeg hver dag. Har heldigvis naboer som kan hjelpe hvis vi er bortreist. Alternativt ville jeg kanskje satt de i skyggen for tre-fire dager. :gruble: Kanskje andre har erfaringer her.


#11

Malama sa for siden:

Min erfaring er fra Sunnmøre, hvor det ofte er en fordel at tomatene står under tak,så de ikke drukner ...

Men vi er vekke det meste av juli, og det er en av grunnene til at jeg vurderer å ikke så tomst i år. Kanskje et par mikro tomater....

Jeg har alltid sådd tomat de siste 12-13 årene, inkl det året jeg hadde den med meg på flyttelasset i slutten av juni (bare noen helt få)

Men jeg klarer ikke følge dem opp, jeg ØNSKER å være borte hele sommeren. Og vi har konfirmant i år og jeg tenker det er greit å ikke ha stua full av forvokste tomatplanter som ikke kan flytte ut enda akkurat da....

Men jeg kan sette poteter, de er ute. Og jeg skal så LITT blodbeger.
Og en chili plante og en paprika eller to? Og ehh, ja, bittelitt tomat og noe basilikum og andre urter selvsagt og.... Ja.... Det blir vel litt i år også.


#12

ingling sa for siden:

Vi har tomatene i drivhus, men har automatisk vanning på tre ganger i døgnet når vi er på ferie. Da klarer de seg fint. Ute i solveggen på østlandet uten vann hadde jeg ikke turd mange dager, tror jeg. Men det finnes jo mange fiffige vanningsløsninger, da. :jupp:


#13

Magica sa for siden:

Jeg er ikke helt i hagemodus enda. Galathea: når det gjelder chili og paprika så er det vel bare å prøve holde liv i de, med litt vann og lys? Står det litt kjølig, kanskje? Tenker det er vinter fremdeles og at jeg ville ventet litt med mye lys, varme og vann.

Vi har flyttet til ny bolig, så jeg får ny hage :O som jeg ikke helt vet hva inneholder! Ellers har jeg jo alt av hageaktiviteter på hytta, også drivhuset.

Her i vårt nye hus må jeg finne et egnet sted å dyrke litt planter på nå fremover, men jeg tror ikke jeg orker styre med de tidligste sortene i år, vi har andre ting vi må ordne opp i her hjemme, som å få ryddet skikkelig i boder og pakke ut alt. Jeg har en plan om å lage et planterom i en utebod/garasjekjeller etterhvert/neste år (?), det tror jeg blir bra til dyrking!

Så jeg dropper nok chili og paprika, kan kjøpe meg et par planter på hagesenteret eller hagelaget. Samme med blodbeger, der har jeg en del hagevenner som sikkert ofrer et par planter til meg. :D

Men tomater må jeg ha, og agurk, og physalis var gøy. Og så må jeg fundere på hva slags grønnsaker jeg skal ha i år, jeg har alltid dyrket purre men det blir jo faktisk ikke spist opp, så kanskje jeg skal prøve noe annet neste år.


#14

Strå sa for siden:

Jeg drodla på hageplanen i går. Det gikk opp for meg at druene ikke ble pakket inn i høst. De er riktignok to vintre gamle, pluss denne, men dog, jeg håper de har klart seg. Plommetreet og ripsen hadde en stygg sykdom i fjor sommer, jeg håper vi klarte å sprøyte den vekk. Hvitløken bør gi resultater i juli, feddene ble satt i jorda i august. Det skal bli spennende å se hvordan fjorårets arbeid viser resultater i år. Hva må vi fixe på denne gangen?


#15

Floksa sa for siden:

Å ja!!
Jeg har annektert badekaret og montert plantelys over. Så nå vokser det tomater (avleggere fra fjorårets) og nyplanta agurk der. Kjøpte en sekk plantejord i dag som står til tining. Skal så chilli, paprika og mer tomater. Og pastinakk og persillerot. Har samle melkekartonger i hele høst. Skal ha MYE mer gulrot. Har bestilt settepoteter, i tillegg til det jeg har i selv. Og setteløk. Å som jeg gleder meg!!!!


#16

Galathea sa for siden:

Har sådd tre sorter paprika! Og bestilt frø til enda en paprikasort og 3 ulike sorter chili... Kremt, prøver ny framgangsmåte i år, sår bare noen får frø av hver sort, husker jungelen i vinduskarmen i mai i fjor:D


#17

Magica sa for siden:

Jeg kjøpte visst såjord i går likevel, og tenker prøve meg på blodbeger. Har tatt frø selv, så dette blir et spennende nybrotts-prosjekt.


#18

Pelen sa for siden:

Jeg må konstatere at jeg er elendig på å så frø inne og få dem til å bli gode planter før jeg planter dem ut så det utgår i år. Enten vanner jeg for lite/mye eller så vokser de for raskt så at de blir for tynne eller ... Alltid noe som blir feil. :humre:

Det jeg klarer er å kjøpe knoller som jeg planter så at jeg kan sette dem ut i mai. Jeg er alltid ute etter flere bunndekkere og kjøper mye fra [url]www.godvar.no[/url] Liker å følge med på deres postkast også.


#19

Galathea sa for siden:

Da er 4 ulike paprikasorter godt i gang! Chilien har det vært litt dårligere spiring på, har sådd kajenne, jalapeno og habanero, jalapenoen ser dårlig ut, men håper på minst et par planter av hver sort. Må prikle over i flere potter i helga, og da blir det allerede trangt under plantelyset...

Og så må jeg sitte på hendene og vente med å så tomat til slutten av februar.


#20

Engasjert sa for siden:

Jeg sådde ulike paprika og chili, samt løvemunnsranke, for tre uker siden. Nesten alle frøene har spirt, og står nå i en relativt kjølig bod under plantelys. Det er en fordel at de står kjølig, men det er fryktelig kjedelig at de vokser så sakte!

Tomater sår jeg nok ikke før i mars, for her i H4/H5 skal det vel noe til å kunne flytte dem ut i uisolert drivhus (med god lufting!) før i månedsskiftet mai/juni.


#21

Pelen sa for siden:

Ja, problemet mitt er nok å finne en plass som er kjølig, men ikke for kald og der jeg kan ha plantelys. Hvilken temperatur har du Engasjert?


#22

Lavender sa for siden:

Blodbeger avling går skeis, ynden er vissen og alt er trist. De overlevde med litt varme i fjor, tar meg ikke råd til det i år. Og mot eget prinsipp har jeg handlet nytt fra Hageglede. Pampasgress, en rose, en ny ynde og en rød thunbergia. Får se om jeg finner plass til de. :).


#23

Nada sa for siden:

Jeg har kjøkkenbenken full av tomat- og chiliplanter under plantelys nå.
Har bestilt to typer settepotet, en tidlig og en sen sort.
Jeg skal hvertfall ha flere typer urter, løk, og rotgrønnsaker. Gleder meg så veldig til å sette i gang ute etter hvert.


#24

Anne C sa for siden:

Jeg har ikke kommet i gang med noe enda, men har planer om å plante gulrøtter i alle fall i vinterferien. Januar har vært utrolig tung i år, så jeg har ikke orket å drive med noe.


#25

Engasjert sa for siden:

Temperaturen varierer med utetemperaturen, men to frysere og et kjøleskap holder temperaturen på 12-16 grader. Når det blir litt for kaldt, setter jeg døra på gløtt, så det kommer varme fra gangen utenfor. I fjor hadde jeg en liten stråleovn der når det ble for kaldt, men strømprisene gjør at jeg nå bare lar utetemperaturen styre.


#26

Floksa sa for siden:

Jeg har kjøpt meg setterøtter av ingefær! Blir spennende. De skal bo fast på badet da. Akkurat nå er badekaret invadert av mye forskjellig, men fortsatt plass. Så i dag skal jeg så mer phyliassis (?) da jeg har blitt fortalt at frøene taper seg raskt. Da kan jeg heller då alt og selge overskuddsplantene og kjøpe nye frø neste år.
Skal også så paprika, chilli og mer tomat. Fire agurker gikk med i sanering mot småfluer så jeg har sådd nye. Opplegget på badet funker så godt så jeg tror det blir permanent. Tenk så kult å ha en urskog av grønnsaker hele året!!!


#27

gajamor sa for siden:

Rommet jeg skulle bruke til frø og planteoppal er fullt av egg og kyllinger, så jeg ligger etter på såinga. Og nå kommer det folk for å bytte alle vinduene, så da blir det ihvertfall sjansespill å så varmekjære planter. Men vi er fortsatt bare i februar, så satser på å komme i mål i år også!


#28

Anne C sa for siden:

Det er det jeg trøster meg med også.


#29

Pelen sa for siden:

Hvor kjøper du frø?


#30

Galathea sa for siden:

Æsj, har fått masse lus på de små paprika og chiliplantene:(, får prøve å spraye grønnsåpevann og håpe på det beste.


#31

Anne C sa for siden:

I dag fikk jeg endelig ut fingeren og fikk vintersådd gulrot. Bare en pakke enn så lenge, de er plantet i 9 melkekartonger og plassert i en plastkasse som står utenfor drivhuset.


#32

Lavender sa for siden:

Når kan tuja fjernes? Googler og finner at småfuglene hekker i slutten av April, men når er det innafor å ta buskene?


#33

Pelen sa for siden:

Hekker de i tujaer?


#34

Magica sa for siden:

Jeg har også gjort det i dag! Og så har jeg sådd noen potter med nepe, sennepskål og purre. Ute i plastkasse med lokk og snø over.

Ellers har blodbegerne mine det utmerket. Har alt for mange. Må få gitt bort noen.


#35

Lavender sa for siden:

Ja, vi har ikke hekk på under 180 cm, men 20 år gamle trær, som vi har skamklipt.


#36

Syrinx sa for siden:

Ingefær har eg også tenkt på å skaffe meg.

Physalis kan klippast ned og overvintre. Det har eg tenkt å prøve på om dei eg har sådd velger å spele på lag og bli store, fine plantar.


#37

Pelen sa for siden:

Jag har kjøpt setterøtter av jordskokk. Foreløpig ligger de i garasjen.


#38

Floksa sa for siden:

Det satte jeg i fjor. Fant aldri noen røtter under plantene, men håper en sesong til skal få fart på dem. Blir veldig fine blomster.


#39

Pelen sa for siden:

Ja, og de kan jo bli høye også.

Jeg er litt usikker på hvor jeg skal sette dem.


#40

Syrinx sa for siden:

Då har eg potta om dei tomatane eg sådde i januar, samt agurk. Sådde tomat i februar også, dei skal eg ikkje somle like lenge med før eg pottar om. Tenkte også å så nokre tomatfrø rundt påske. Har liksom frøa og det kan no vere interessant å sjå kva som vil trivast best her.

Physalisen er så treg og det er strekk i laget. Nokre har utvikla seg ganske godt, andre er litt seine. Omlag som ei gjennomsnittleg skuleklasse igrunn.


#41

Galathea sa for siden:

3 sorter tomater er sådd, og chili og paprika vokser og ser ut til å trives, til tross for bladlus som jeg prøver å fjerne å spray zalovann. Det holder dem i sjakk ser det ut til, men de blir ikke borte.

Skal på 5 dager lang jobbreise til uka og er spent på om familien klarer å hode liv i plantene mine. Flytta en del paprika og chili til vinduskarmen, da tomatene trenger plassen under vekstlyset, får de nok lys i vinduskarmen mon tro?

Ellers så er det vel eeegentlig vår nå som mars har kommet? I Trøndelag har det kommet massive mengder snø i helga, og til uka blir det 10 minus, så det blir nok ei stund å vente på snøklokker og krokus. Men gleder meg stort over julerosen hver gang den dukker opp fra snøen, den har 4 store og kraftige blomster og er helt nydelig, den har blomstret siden november. Holder liv i årets julerose og skal plante den ut når faren for frost er over.


#42

Galathea sa for siden:

Jadda, en halvmeter snø og i morges var det 18 minus. Våren lar vente på seg. Ikke sett noe til spinat, salat og reddik som ble vintersådd inne i drivhuset, ikke så rart kanskje med slike temperaturer... Hadde gleda meg til påskeferie med stell av hage og drivhus, men ser ut som det blir snømåking i stedet.

Inne vokser paprika og tomat. Syns det går tregt, burde jeg gjødsle dem med noe?


#43

Magica sa for siden:

Jeg har ikke engang kikket i min vintersådd. :knegg: masse snø og minus her og. Men reddiker kommer fort når de først kommer.

Jeg har sådd 9 sorter tomat, og masse blodbeger. Det ser lovende ut. Jeg har ikke gitt noe gjødsel enda, jeg prøver å holde tomatveksten nede egentlig, for å lage robuste planter.


#44

Anne C sa for siden:

Det går litt tregere i år enn i fjor, men jeg har sådd agurk, tomat, timian, oregano og basilikum som står inne. Agurkene og tomatene sådde jeg for en uke siden, og det kommer opp noe i alle fem pottene. Jeg har tenkt å holde ting litt nede i år. Det tok av helt for å si det mildt i fjor. Plantet alt mulig rart både ute i plastbokser og inne i drivhuset. Det endte opp med at ikke så mye fungerte. Jeg har en annen plan i år.

Men først og fremst må jeg bli kvitt litt mer snø i hagen min.


#45

veobra sa for siden:

Jeg har plantet stemorsblomst og påskeliljer i krukker. Det er sent til meg å være. Jeg pleier plante ut tidlig og tar sjansen på at det holder. Satt ut noe før påske, noe døde i minus åtte. Til uka er drt meldt nær sommervarme.

Jeg sår til uka. Tror det er luke greit å gjøre det sent, jeg får ikke til uansett. :knegg:


#46

Anne C sa for siden:

Jeg tenker at jeg sår litt inne i drivhuset neste helg.


#47

GinaK sa for siden:

Jeg har poteter på benken og venter til de har mer groer før jeg putter de ned i pallekarmen.
Skal så spinat, Grønnkål og noe salat som ikke vokser oppover. Mulig ruccula.


#48

Blondie sa for siden:

Vi skal plante hekk og har landet på svartsurbær, men venter på godkjenning fra naboen. Det er en jungel der ute når det kommer til innkjøp og høyde på busker. Satser på å ta en gartnerirunde i begynnelsen av mai.


#49

Floksa sa for siden:

Her er det fortsatt en meter snø. Men på badet er tomater, chilli, phyliassis, paprika, agurk og ingefær i god fart. På de tritt kaldere kontoret er poteter og gulrøtter i farten. Brekkbønner og sukkererter er også i startgropa. Snart må blomkål, brokkoli og grønnkål i jorda. Og i år skal jeg prøve å så bulbiller av hvitløk. Det har jeg ikke prøvd før.


#50

Madicken sa for siden:

Jeg tenker å så i drivhuset i løpet av uka. Det frister veldig å plante diverse ut i krukker, men der har jeg dummet meg ut ved tidligere "nå blir det sommer!"-meldinger.


#51

Magica sa for siden:

Jeg sådde i drivhuset forrige helg og allerede denne helgen spirte det mye: cosmos, sinnia og reddik og rukkola.
Jeg driver og steller med tomatplantene mine som er ganske fine. Bør vel så agurk snart. Det spirer i vinterså-kassene også: nepe, sennepssalat og purre. Har planer om å sette sjalottløk så bør komme i gang. Poteter og, tenkte legge de på benken snart.


#52

veobra sa for siden:

Det blir en nydelig hekk. Jeg syntes svartsurbær er spesielt vakker om høsten med de dypt røde bladene.


#53

C3PO sa for siden:

Jeg er frustrert. Lillebror kom for et par dager siden og påpekte at vi må dekke til tulipanbladene som kommer opp. Før jeg rakk å gjøre noe hadde rådyrene vært i bedet og spist mesteparten. Annet enn å dra og kjøpe netting til alle bedene mine, har dere noen andre forslag til hva jeg kan gjøre? Jeg synes ellers at det er fint med rådyr i hagen, så jeg vil ikke skremme dem helt vekk.


#54

Blondie sa for siden:

Ja, det er derfor den blir valgt. Jeg elsker den fargen og høsten blir så mye bedre! Jeg skal klare å overbevise naboene.

Jeg har gitt opp tulipaner i hagen pga rådyrene, så få innspill fra meg dessverre. De liker ikke gule blomster, men spiser løkene likevel (jeg har testet).


#55

Galathea sa for siden:

For ei herlig tid! Krokus, snøklokker og scilla blomstrer, og i drivhuset spirer reddik, spinat og ruccula endelig, det ble sådd i begynnelsen av mars, men det har vært sprengkulde så det tok sin tid. Inne begynner det å fylles opp, tomatplantene vokser som et uvær, og agurken er også på vei. Har sådd urter, grønnkål og en del blomster i helga, det står inne foreløpig, men lurer på om jeg bør sette det ut i drivhuset i stedet, vinduskarmene er fulle...


#56

ingling sa for siden:

Jeg har observert én spire i hagen, ser ut som krokus, så håper det snart skjer noe mer der. Drivhuset må ryddes før jeg får gjort noe der, så det får bli et prosjekt for seinere i uken eller helgen. Må så ting. :nemlig:


#57

Strå sa for siden:

Jeg tror jeg må gi opp hagen for i år. Det er viktigere å løse noen mer praktiske problemer med den, så den kan bli ordentlig til neste år.


#58

frukt sa for siden:

Hvordan går det med FP-hagene? Her er krokus og snøklokker avblomstret, men tulipanene, ruteliljer, og liljekonvall er på vei. Sommerfuglbusken ser nokså død ut, men jeg har klippet den ned, så får vi se om det kommer noen nye skudd. Det nesten sommervær for tiden, og jeg har begynt å luke, så, og plante. :D I dag jeg var jeg på hagesenter og kjøpte stemorsblomster, akeleie, blodstorkenebb, og astilbe. Trengte noen planter som kan trives i det skyggefulle hjørnet av hagen. Og så har jeg sådd dagfiol, pionvalmue, blomsterert, buskbønne, mais, og villblomster. Håper jeg har mer hell enn i fjor da alt enten visnet, ble spist av snegler, eller gadd ikke å spire. :leppe:

Jeg kan tipse om at popcornmais gir fint prydgress. :jupp:


#59

Syrinx sa for siden:

Det med popcornmais dukka opp i feeden min i dag. Så det funkar på ekte altså?

Ute er dei små morelletrea mine fulle av knoppar, diverse urter er på full gang. Inne har eg tomat, agurk og physalis i eit hjørne av stova.

Det er full sommar her no (så lenge sola er framme), men neste veke skal skydekket tette seg og temperaturen synke betraktelig, så eg ventar med å engasjere meg vidare ute.


#60

frukt sa for siden:

Det fungerer, ja. :jupp: Jeg sådde inne i fjor, og satt etterhvert potten ut på terrassen. Nå har jeg sådd rett i jorden, så får vi se hvordan det går. Det pleier å gå fint å så ute her i april. Synes plantene blir kraftigere av det også.

Kanskje jeg skulle sådd physalis i år. Hadde jo stor suksess med det for noen år siden, og nå har jeg plass til å ha den inne til høsten Da sådde jeg i potte ute i april. Solsikker vil jeg også ha. Godt jeg har msnge potter. :knegg:


#61

Syrinx sa for siden:

Tenkte kanskje å teste det. Eg har brukt grasløk som prydgras til no, det veks ho heilt tulent fort.


#62

Magica sa for siden:

Har spottet en del kusymre i nye Hagen min og har tulipaner med knopper! Har også avblomstret masse krokus. Fant og hvitveis i Hagen. Jeg har astilbe som ble giga i stor så jeg delte den forrige helg, den spirer.


#63

frukt sa for siden:

Hvilke krydderurter kan overleve utendørs? Jeg har sitrontimian, oregano, og mynte.


#64

Syrinx sa for siden:

Dei eg har er sitrontimian, mynte, persille, løpstikke og grasløk.


#65

veobra sa for siden:

Rådyra har spist opp tulipanen min. :mumle: heldigvis liker de ikke krokus og påskeliljer. De får stå i fred.

Jeg venter litt med å sette ut urtene jeg har inne. Det er meldt veldig kaldt her fremover. Ute spirer gressløken.


#66

celebelen sa for siden:

Ikke si det for høyt, jeg får som regel bare beholde krokusene et par dager.


#67

Anne C sa for siden:

I pallekarmene mine ute sitter tæla (eller hva man kaller det) helt opp bortsett fra de øverste centimeterne. Men det er vel strengt talt bare å fylle på jord på toppen så ordner det seg i løpet av kort tid.


#68

frukt sa for siden:

Jeg har fått masse jordskokknoller og jordbærplanter. Det kan lønne seg å sjekke facebookgrupper. Nå må jeg bare få tak i pallekarmer og masse jord. Dyrt med hage gitt. :knegg:


#69

Anne C sa for siden:

Jeg fikk meg tre pallekarmer i fjor, hvor den ene var dobbel de andre enkle. Jeg hadde hørt at enkle holdt. Jeg synes ikke det holder, så i år blir alle tre to i høyden. Har kjøpt pallekarmene, må ha mer jord. Eller helst noe kompostgreier for å bedre jorda fra i fjor.


#70

frukt sa for siden:

Har du noe under, eller står de rett på bakken?
Jeg skulle gjerne ha kjøpt jord på gjenvinningsanlegget for den er kjempebillig og helt torvfri. Men de selger bare 1 eller 1/2 kubikk, så da må jeg ha henger.


#71

Anne C sa for siden:

Mine står rett på bakken.


#72

celebelen sa for siden:

Jeg har lyst på svarthyll, og hadde tenkt å bestille noen busker. Men så leste jeg at de er enkle å formere med stiklinger, så nå har jeg avtalt med en tidligere nabo at jeg kan komme bort og klippe fra hennes hyll.


#73

frukt sa for siden:

Svarthyll luker fantastisk godt når den blomstrer. Skulle gjerne hatt det selv, men jeg har jo ikke plass til all verdens. :knegg:
Jeg må få meg et biehotell til for nå svermer de rundt det gamle.


#74

Floksa sa for siden:

Jeg har ikke pallekarmer, men traktordekk. De står rett på bakken og jeg fyller bare på med ny «jord» hver vår.


#75

frukt sa for siden:

Hageland har tilbud på torvfri plantejord, 3 for 350. :)


#76

veobra sa for siden:

Ikke si sånn. :knegg: Jeg som har trodd kronus var lurt. De står fortsatt. Det er ikke ofte rådyra kommer helt til oss sekv om naboer alltid har besøk.


#77

Madicken sa for siden:

I løpet av noen fine og solrike ettermiddager og kvelder, er hele hagen nå ferdig klippet, trimmet, raket, luket og i det hele tatt shinet skikkelig opp. :stolt:


#78

veobra sa for siden:

Jeg har lært meg å kjøpe jord uten torv. Det er enkelt å finne. Oppdaget nå at jeg har kjøpt kompost med torv. Kujødselkomposten inneholder torv viser det seg. Jeg må bruke den når jeg først har den. Noen som vet hvor dumt det er? Jeg synes noe av jorda blir fort tørr. Spesielt i den ene pallekarmen. Det kan være andre grunner enn litt torv, kanskje? Jeg pleier blande inn litt av denne komposten i jorda hvert år.


#79

frukt sa for siden:

Jeg har ikke peiling på jord og gjødsel og sånt. Må lese meg litt opp på det. Jeg har bokashibøtte, men det har ikke vært noen suksess foreløpig, så jeg må finne ut hva jeg har gjort galt. Men jeg minnes å ha lest om en som bare gravde matavfallet ned i jorden.
Nå er jeg trøtt fordi jeg måtte stå opp altfor tidlig for å hente noen pallekarmer. :knegg: Usikker på om jeg skal ha en eller to i høyden. :gruble:


#80

Magica sa for siden:

Hva er problemet med bokashien din da, frukt? Nå har blomsterfrøene mine spirt fint: sinnia, cosmos og solsikker. Ute i kaldt drivhus. Spinat og sukkererter spirer og.


#81

Pelen sa for siden:

Du kan ev bare legge aviser under jorden. Det klarer ikke ugress å vokse igjennom. Torvfri jord er bra. Her selger de ferdig jord med sand og kompost i sekker også på gjenvinningsstasjonene.


#82

veobra sa for siden:

Jeg leste at hvis du har ok jord under pallekarmen holder det med en i høyden. Da kan plantene også få det de trenger mer enn det jorda i pallekarmen gir fra bakken. Har du leirete eller på annen måte dårlig jord kan det være lurt med to paller.


#83

Kanina sa for siden:

Jeg har balkonghage, og i år har jeg klart å overvintre både aprikostre, peon, magnolia og de sedvanlige traverne hosta, rhododendron og alunrot. I den store krukka med viftelønn, kommer villtulipaner og rosa hvitveis opp av jorda. Førstnevnte blomstrer allerede!


#84

Madicken sa for siden:

Høres ut som den nydeligste balkongen! :elsker:


#85

GinaK sa for siden:

Hadde tenkt å plante poteter men så er det jo meldt nordavind og snø i morgen. Usj. Så venter en uke til ihvertfall. Men det blir vel ikke frost uansett så kanskje jeg kunne ha dyttet de ned i pallekarmen allikevel?


#86

Malama sa for siden:

Jorda fryser vel neppe, det er meldt sludd og evt snø her også men plussgrader og jorda fryser neppe langt ned i alle fall.


#87

Magica sa for siden:

Har ikke satt poteter enda jeg heller, får se om jeg setter i gang neste helg…


#88

celebelen sa for siden:

Hvitløken jeg satte i høst har begynt å spire, og bærbuskene ser ut til å ha overlevd sin første vinter. Nå håper jeg bare på stabilt og varmt vær så jeg snart kan sette ut mer...


#89

Magica sa for siden:

Planlegger å få satt sjalottløk i dag, tenk så deilig det blir å høste egen løk til høsten! Og det er som hvitløk en sånn type løk som er sånn at hvis man setter en, så kommer 10. :)


#90

Malama sa for siden:

Det hadde vært gøy å satt sånn ca 2-3 sånne sjalottløk men jeg finner ikke mindre i salg enn sikkert minst 10 ganger så mange. Og så mye løk spises neppe. (det meste av sjalottløk her i huset spises i grill-sesongen)


#91

GinaK sa for siden:

Blir sjarlokkløken klar til høsten om den settes nå? Ja, ser nå at du skriver det.


#92

Magica sa for siden:

Ja, den skal settes nå, og blir klar til høsten. Er litt spent på om det er frostfritt nok denne uka her da, det er egentlig litt guffent vær. Jeg leser nå at det bør være rundt 8 grader i jorda… det er det neppe, en jeg må uansett bearbeide pallekarmene mine og rake litt løv og bære ned jord. Kjøpte 15 sekker i dag.


#93

Galathea sa for siden:

Sjalottløk er bestilt her også, jeg greier meg med sjalottløk og hvitløk i år, hadde gul og rød løk også i fjor, men det ble ikke så vellykket. Driver på med komposten fra i fjor, spar ut i pallekarmer og drivhus. Det er meldt minusgrader de to neste nettene, og så ser det ut til å bli mildere, så da prøver jeg på å få satt ut urter og blomster i drivhuset. Og plante sjalottløk i pallekarmene. Kanskje teste med noen tomatplanter også..? Har 30 stk, så tåler om et par går dukken.

Vintersådde salat og reddiker i drivhuset tidlig i mars, de er i gang, men det har gått utrolig sakte! Drueranken som jeg plantet i drivhuset har overlevd vinteren - hurra! Den iskalde våren ser ut til å snu nå, så gleder meg til innholdsrike hagedager framover!


#94

Malama sa for siden:

Smålyst å teste å sette sjarlottløk i pallekarmen vi har hatt poteter i et par år.

Må sjekke hvor små pakker de selger, vi får evt spise resten, det er vel dyre løk å legge på grillen, men det er jo ikek lov/lurt/mulig (?) å sette nednoen få av de vi kjøer til middag, så da får vi heler gå motsatt vei da, spiselig er vel setteløken også?


#95

Galathea sa for siden:

Det sies at man skal kjøpe sertifisert setteløk/potet/frø, pga fare for å spre sykdom, men personlig hadde jeg ikke hatt verdens verste samvittighet for å sette en håndfull sjalottløk fra butikken i en pallekarm i hagen. Ville holdt meg til norskprodusert da.
Jeg har pleid å kjøpe 250 gram setteløk , koster 69 eller 79, så ikke all verden.


#96

Magica sa for siden:

Jeg kjøpte også en liten potte med 9 sellerirot-babyer i går på plantasjen, etter at jeg nesten døde av å betale 70 kr for EN sellerirot på butikken.

De selger sjalottløk setteløk i fine porsjoner på hagesenterne.


#97

Floksa sa for siden:

Setteløk er behandlet så den ikke skal gå i stokk. Jeg ville ikke spist den. Selv om jeg ser at det står at de bare er varmebehandlet på pakka. Hm. Nå ble jeg i tvil.


#98

Malama sa for siden:

Aner ikke hvor mange 250 gr er, men synes det fort kan bli litt mange for meg som egebelig neppe trenger sette mer enn 3 eller kanskje 6. Men vi får se. Kan jo høre om mamma vil dette resten.


#99

Galathea sa for siden:

var 13 stk i min pose med 250 gram.


#100

frukt sa for siden:

Jeg har laget en passe rustikk benk av paller. :fnise: Den er god å sitte på da. :jupp:
Obs har forresten tilbud på baden stoler, to for 499.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.