Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leie ut hytta - hva må man tenke på?

#1

Polyanna sa for siden:

Jeg har en hytte ved sjøen som jeg er veldig glad i, men som brukes litt lite. Jeg tenker å prøve å leie den ut, for å dekke strømregningen, i det minste. :knegg:

Jeg har fått kontakt med en person som kan ta sengereiing og utvask, så check på det. Har nøkkelboks. Har også en bod der jeg kan låse inn en kasse med personlige ting (har ikke så mye av sånt her, da).

Hva bør man tenke på ellers?

  • Hvor er det best å leie ut gjennom? Hvor mye sitter man igjen med, via de ulike plattformene?
  • Forsikring og den slags - innboforsikringen vår dekker ikke utleie?
  • Jeg tenker å lage en liten perm med informasjon, hvor mye tar man med der? Hytta ligger i et område der det som er av naboer er slekt av min far, alle sammen, så er litt opptatt av at mine gjester oppfører seg skikkelig - plukker opp etter hunden og lukker grinder og hvahardu. Skriver man om sånt?
  • Den ligger ved sjøen (ikke helt ned til), og vi har fiskestenger og sånt her, men ser for meg at det er tungvint å la leiere låne - sånt blir fort ødelagt?
  • Hva med ved? (Det er vedovn og bålpanne her). Dekker de sånt selv?
  • Rydder man ut alt av "basisvarer" av kjøkkenskapene?
  • Oppfører folk seg som folk, stort sett? Er det noen faresignaler jeg bør være obs på?
  • Er det ting man bør rydde bort, fordi det blir ødelagt? Typ teflonpanner eller hva vet jeg?

Og generelt alt dere har av råd og tips! :vilha:


#2

Lavender sa for siden:

Jeg er en som leier. Har erfart at leietager tar med sengetøy og håndduker. Det er best å ta betalt for utvask enn å risikere dårlig vurdering for skittent, folk vasker stort sett elendig. Vedsekk ca 100,- . Kun et minimum med basisvarer, egne varer bæres i boden. Det er endel som ikke skjønner gi og ta prinsippet. Gjerne husregler og bilder av sikringsskap, stoppekran, hvor nøkler skal og hva som skal låses og stenges.


#3

-ea- sa for siden:

Kjenner noen som leier ut og de legger på sengetøy og vasker nøye før utleie, lar basisvarer stå, som krydder, sukker, ketchup osv være i kjøkkenet. Toalettsåpe, og dopapir på badet. Håndklær inngår også.

Har du tenkt på hvilken type folk som kommer til å bo hos dere? Hos mine kjenninger er det voksne folk fra hele Europa som kommer for å "se et vakkert sted i Nord-Norge" og gå fjellturer. De har ikke med sengetøy og de spiser ofte på kafeer i området når de er ute på dagsturer.


#4

daffy sa for siden:

Vi har leid ut i mange år, både leilighet i utlandet og hytte i Norge. Mine tips er;

-finn.no er det best økonomi i for deg som utleier. Utrolig at folk leier på finn.no, men det gjør de, og du kan ta 30 % høyere pris enn på f.eks airbnb. Ingen grunn til å gi bort en stor andel av utleieinntekten til hytteformidlere hvis du er noenlunde strukturert i hodet, er i stand til å lage effektive og presise sjekklister og ha orden på et sett av standard mailer du sender i de ulike fasene av leieforholdet. Finn.no for det norske markedet, og airbnb for det europeiske.

-lag gode, effektive beskrivelser av hytten, adkomst etc.

-vi har en seng fra IKEA som man kan dytte opp madrassen til.

  • lag idiotsikre beskrivelser av alt mulig. Tenk over hva som kan gå galt, lag lister og beskrivelser du kan dytte av gårde fra mailen din hvis for eksempel sikringen går, varmtvannet ikke fungerer og lignende. Ta bilder av sikringsskapet, termostater etc, så kan du lettere guide folk om du trenger det på telefon.

  • be folk skrive litt om hvem de er, hvor mange de er og hvilken type ferie de skal på. Du skjønner fort hvilke folk du skal styre unna. Følg magefølelsen, og avvis folk som er frekke og krevende i tonen.

-fordel med airbnb er at det er mulighet for å lagre ferdige meldingsutkast. De kan du navne og dytte ut som takk for bookingen, en like i forveien med info om inn og utsjekkingstidspunkt, adresse og hvor de finner nøkler, en som kan sendes utpå dagen med at du håper de er vel installert og at de gjerne må ta kontakt med deg om de har spørsmål, en for deg som reiser med barn med tips om lekeplasser og annet som passer etc.

  • jeg syns på ekte det er skikkelig fint å dele våre steder med andre og vil veldig gjerne at folk skal trives. Så prøver å tenke gjennom hva vi ville satt pris på selv, og har for eksempel en foldbar barneseng og høystol fra IKEA tilgjengelig selv om vi for lengst er ferdige med småbarn.

Folk er stort sett veldig greie og hyggelige, og det er koselig med tilbakemeldinger fra folk som elsker å være på stedet ditt. Jeg syns det er en fin ting å leie ut, det gir flere folk muligheter til fine ferieopplevelser i tillegg til at det er både økonomisk og klimamessig mer bærekraftig at vi deler på steder som ellers ville stått tomme store deler av året.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg kan skrive litt om hva jeg setter pris på som gjest? Vi har leid hytter både i Norge og utlandet, enkle overnattinger og lengre perioder.

Jeg setter pris på at håndklær og sengetøy er inkludert. Det tar mye plass i bagasjen. Jeg kan sette på selv, men syns det er ekstra hyggelig å komme til hus der det er redd opp.

Syns det er fint å ha tilgang på basisvarer som kaffe, te, sukker og krydder. Samt dusjsåpe og håndsåpe.

Syns det hadde vært rart å betale ekstra for ved, men har ikke leid hytter over lengre tid på vinteren så vet ikke hva som er vanlig.

Det er veldig vanlig med skriv om hva som forventes av leietaker, best å sende det ut ved avtaleinngåelsen også, ikke bare ha det liggende.

Jeg syns ofte det ikke er vasket rent nok når leietaker er ansvarlig selv.

De stedene vi har likt best er de med klare «regler» så vi vet hva vi går til, og litt ekstra; som info om stedet, turer, tips til hvor de har den gode kaffen, en fin lekeplass etc. På noen Airbnb har vi fått en liten velkomstpakke med f.eks frukt, jus, kjeks, vin. En norsk utleier hadde plukket markblomster og satt noen kakebiter i kjøleskapet. Ekstraservice som jeg ikke savner når det ikke er der, men er utrolig hyggelig når det er det.


#6

meisje sa for siden:

Jeg leier kun hos utleiere som har obligatorisk utvask, der man får vaske selv, pleier det å være for skittent til at jeg trives.

Veldig fint om håndklær og sengetøy kan inngå. Og kjekt om krydder og litt andre basis varer inngår. Vær obs på at leietakere da har en tendens til å legge til basisvarer i kjøkkenskapene. I leiligheten vi leier ut, rydder og kaster jeg 1 gang i årer


#7

Elise sa for siden:

Jeg svarer som en som leier hytter. :jupp:

Det jeg liker ved å leie hytter som også blir brukt privat er:
-kjøkkenkluter, såper, håndkle, mm
-basisvarer og krydder som en kan bruke litt av
-valgfritt om en leier med eller uten sengetøy
-toalettpapir, håndsåpe, toalettsåpe
-spill/kortstokker
-telys, pledd, elementer som gjør det litt hjemmekoselig og mindre sterilt

Når vi leier typiske rene utleiehytter er det alltid noe vi mangler som er upraktisk å måtte kjøpe.

Jeg kjenner flere som leier ut, en klarte det ikke så lenge, hun var for redd for hva som skjedde med tingene hennes. De andre har stort sett IKEA-kjøkkenutstyr som er greit å supplere hvis det går i stykker eller blir borte. Et sted vi leide hadde de sånne glass med knusegaranti, så de fikk nytt da vi knuste et. :jupp:


#8

annemede sa for siden:

Vi har leid ut. Delt opplevelse. Knust sofa, oppklippet plussegardin, snusbleier overalt. Det var også brutt opp der til der vi hadde låst inn perdonlige ting *2.
.


#9

m^2 sa for siden:

Jeg leier, kommentarer fra meg utover det som er nevnt:

  • som leietager ville jeg ikke stusset over å måtte betale litt ekstra for ved, men det er fordi jeg vant til å gjøre det i enkelte DNT- og inatur-hytter og sånt
  • Kommer man til kald og «ubrukt» hytte? Det er verdt å tenke litt over hvem som kommer og hvordan de forholder seg til dette. Strøm, vedfyring, …? Er det mye styr å skru på ting som gass og vann og sånt eller kommer alt det til å være i orden når det kommer? Det er sånt hvertfall jeg er litt opptatt av å vite om på forhånd fordi det er litt forskjell på ferdig oppredd og varm hytte og kald hytte man må varme opp og legge på sengene liksom. Så skikkelige oppskrifter på det.
  • jeg er veldig opptatt av skikkelig forklaring av brannrutiner, hvor jeg finner brannslokker og sånt
  • jeg liker godt når det henger et laminert kart i hytta og veldig gjerne noen turforslag og aktivitetsforslag, og en oversikt over koordinater (rett nok får man det i 113-appen men allikevel, spesielt hvis dette er litt uttafor allfarvei)
  • fiskeutstyr: vil man først fiske har men vel kanskje utstyret fra før? ..?
  • nær vann: tydeliggjør at det er uten båt. Det kan være lett å ha en forventing om at det er båt tilgjengelig (eller kano eller kajakk)
  • nær vann: tydeliggjør bademuligheter (eller ikke)
  • liker godt når det er «proff» utvask og betaler heller mer for det. Spesielt når det innebærer at alt er oppredd og klappet og klart når vi kommer
  • Liker godt når det er håndklær og såper og sånt tilgjengelig, det føles som luksus og jeg betaler gjerne litt ekstra for det :)
  • tydelige rutiner for søppel, det er ofte noe herk å bli kvitt og finne ut av
  • også er jeg som Tallulah, det er hyggeligst å komme et sted hvor noen har «gone the extra mile». En liten velkomsthilsen på bordet, noen markblomster, en liten kurv med «kos dere med dette» selv om det er småtteri.
  • og ja til tørrvarer, stearinlys osv.
  • og til slutt: at det er tydelig beskrevet hvordan parkeringsmulighetene er

#10

annemede sa for siden:

Som leier liker jeg at det er sengklær etc tilgjengelig, kan gjerne re opp selv.
Betaler gjerne for utvask
God beskrivelse av rutiner.
Kan gjerne betale ekstra for bålfyring ute, men ved inne til oppvarming bør kanskje være inkludert? Om ikke vil det kanskje gå mer strøm til oppvarming.
Minst to oppvaskmaskintbl tilgjengelig. Evt opplyse om at man må ta med selv.


#11

Polyanna sa for siden:

Herregud, tusen takk! Dette er så utrolig nyttig! Både dere som leier og leier ut!

Noen ting er litt tricky, fordi jeg ikke er her selv, så det som skal gjøres med klargjøring, må gjøres av noen andre enn meg, men utrolig mange gode tips! For eksempel ved, jeg kan liksom ikke be vaskehjelpen om å hente inn ved fra vedskjulet og låse det igjen og hvahardu? Men det kan jeg sikkert fundere ut.

Noterer andre tips for harde livet! Og skal fotografere sikringsskap og hvahardu i morgen.

Noen flere spørsmål:

  • daffy: Hvordan er det med forsikring når man leier ut på Finn? Må jeg tegne det utenom?
    -På finn, er det også reviews og sånt der? :blond:
  • Jeg har litt bøker her. Noen om området og øya og sånn. Tenker er hyggelige å ha fremme, men de kan kanskje bli borte? Merke veldig tydelig med navn, kanskje?

Tror ellers at målgruppen her er voksne tyskere. :knegg: Det ligger virkelig utenfor allfarvei, dette. Men i et nydelig område, og man trenger ikke mye å gjøre med en utsikten. :nemlig: Vi har ikke båt eller båtplass (enda?), så det må de ordne seg på egen hånd. Også litt fordi jeg ikke orker ansvaret med motor og sikkerhet og alt mulig greier.

Kommer sikkert flere oppfølgingsspørsmål etter hvert her!


#12

Charlie sa for siden:

Produktet du leverer og hvor du annonserer det vil ha betydning for hvem du når. Annonserer man på Finn f.eks. vil du antakelig nå ganske voksne nordmenn. Unge mennesker søker i mye mindre grad på Finn. Airbnb når mange, og det er typisk et bo hjemme hos-marked. Her kan du evt. være litt kresen på hvem du leier ut til, f.eks. at de skal ha fått gode referanser før. Man kan også leie ut privat på booking.com osv, men da har du jo et mye mer bredt marked. Ikke uten videre sikker på at jeg ville gjort det med min egen hytte.

Bildene du velger ut og framhever tror jeg vil bety noe for hvem du treffer. Lager du snasne bord med full oppdekking og mange kuverter er det det du vil tiltrekke deg, mens profilerte bilder av natur vil kunne tiltrekke seg andre.

Det du forventer av gjestene dine bør være kommunisert skriftlig før endelig bestilling, og det bør stå at de forventningene er en del av avtalen. Ikke kun ligge på bordet når de kommer (men gjerne det også, for all del).

I en informasjonsmappe bør man ha med alt som man kan lure på, også om noe oppstår. Sikringsskap, stoppekran, hvordan virker tv og wifi. Noen som lånte mitt hus ringte fordi oppvaskmaskinen ikke virket. De hadde kommet borti vannvrideren, så den ikke fikk vann.

I tillegg lurt å ha med nyttige tlfnr. Nødnummer, legevakt, taxi o.l. Gjerne nr til pizzalevering o.l. om det finnes, eller nærmeste butikk/ restaurant/annen service.


#13

Høns sa for siden:

Bare et lite innspill - dersom kundegruppen er godt voksne tyskere ville jeg laget all info på tysk i tillegg til norsk og engelsk. Jeg ville også vært detaljert rundt beskrivelsen av fiskemuligheten, presisert at eget fiskeutstyr må medbringes samt vurdere muligheten for å anskaffe båt med tilhørende redningsvester.



#15

Polyanna sa for siden:

På en øy på Vestlandet. Helt uti havet, omtrent.


#16

Polyanna sa for siden:

Hvor finner tyskere leirsteder, forresten? Det er kanskje Airbnb?


#17

mkj sa for siden:

Å herregud, den fikk jeg lyst til å leie. Men har jo omtrent ikke tid til å være på vår egen hytte


#18

mkj sa for siden:

I leier ut hytta vår, men den er på et hyttetun. Så det er de som driver der som står for alt og tar 40% av summen. Men vi trenger ikke å gjøre noe aner enn å rydde vekk tingene våre.

Sjelden noe blir ødelagt. Så med mindre du har noe veldig dyrt eller viktig for deg så hadde jeg latt det stå. Vi rydder ut av kjøleskap også slikt som ketchup og sennep. Fikk forklart at det er sånt som folk ikke liker å finne i kjøleskapet. (Kanskje størknet og slikt)


#19

liefje sa for siden:

Ikke på Finn i alle fall. Vil tro at Airbnb er det beste hvis man vil nå tyskere, evt. booking.com.


#20

Cuyahoga sa for siden:

Leier ikke ut selv, men en slektning som leier ut et gammelt lite hus i huttiheia på Airbnb sier at det er lurt å tenke over om man vil sette begrensninger på hvor kort/lenge man vil leie ut. Om man åpner for å leie ut over bare en natt så får man gjerne andre typer gjester (og som kanskje ikke bryr seg så tungt om å rydde/vaske/ta vare på ting) enn om man setter en minimumsbegrensning på 2-3 netter. Han når forøvrig «voksne tyskere»-segmentet veldig godt gjennom Airbnb, og har grei inntekt på det, men bruker også en god del tid på følge opp både hus og gjester. De leier inn vaskehjelp ved utsjekk, og har det bakt inn i prisen. Om du ikke har båt og båtplass, men om plassen likevel er attraktiv for folk som liker fiske og kan leie sånt andre steder, så er de visst veldig opptatt av å ha tilgang til fryser. (Han og kona snakker flytende tysk og det tror jeg er nyttig for både de og gjestene.)

En av hyttenaboene våre leier også ut gjennom Airbnb, og der vasker gjestene selv, og det er tilsynelatende fri tilgang for gjestene til alt av utstyr på hytta (inkludert mye dyrt vinter- og vannsportutstyr). Han sier at det alltid er godt vasket og at ingenting blir borte/ødelagt, men når jeg ser på hvordan det av og til ser ut utenfor der så lurer jeg på om han kanskje legger lista litt lavere enn meg …

Jeg tror du bør alliere deg med noen som kan innom og sjekke status ganske jevnlig? Og dersom det oppstår situasjoner? Det blir jo mye pes for deg også om gjester kommer til noe som ikke er som forventet?


#21

liefje sa for siden:

Apropos språk har airbnb en veldig bra oversetter som også fungerer i private meldinger mellom leier og utleier slik at man kan skrive på sitt eget språk dersom engelskkunnskapene til en av partene ikke er på topp. Jeg kommuniserte slik med en spansk utleier i sommer; det tok faktisk en stund før jeg skjønte at hun faktisk skrev på spansk til meg. Jeg fikk alt oversatt til norsk.


#22

Pamina sa for siden:

Tyskere har noen egne sider for utleie. Disse kan man legge ut annonser på.


#23

amo sa for siden:

Da er båt og tilgang til sjø viktig. Kanskje inngå avtale med grunneigar i nærheten? De fleste tyske turister her på Vestlandet fisker, fisker og fisker. :o¡


#24

Magica sa for siden:

Vi leier ut hytta vår, på airbnb, og vi har skrudd på slik at vi må godkjenne alle som spør om å få leie. Dette både for å sile, men mest for at vi ønsker å bruke hytta masse selv, så det må passe for oss, og jeg vil slippe å planlegge.

Jeg har noen tips i tillegg til det som står her: jeg har en perm med informasjon, og den samme informasjonen har jeg også på pdf og jeg sender den på mail til folk før de skal komme.

I tillegg til det så har jeg et «utsjekks-ark» som alle skal fylle ut/krysse av, som jeg ha printet ut. Der har jeg samlet alt som er viktig de MÅ huske og for å unngå misforståelser.

Du kunne jo der f.eks skrevet «har du husket å: sette alle bøker dere har lånt tilbake i bokhylla? Andre ting vi har er: - kastet søppelet, lukket vinduer, vaske alle bad, støvsuge alle rom osv. Vi har det slik at folk må vaske selv, og det er fordi det ikke fins noe vaskeservice her, da måtte vi vasket selv. Det har gått veldig fint, men vi leier ikke ut mye (2-3 ganger hver sesong), og aldri flere gjester rett etterhverandre osv.

Vi har både sengetøy og håndkler inkludert, og jeg pleier legge på sengetøy til alle sengene selv, og så får de beskjed om å ta av det de har brukt og legge det ned på badet (det står i den utsjekk-lista). Utlendinger (!) er ikke like vant med norsk sengetøy-rutine har vi erfart, så det er like greit å ordne det selv syns jeg da. Vi ha minimum 3 netter, fordi vi leier ut sjeldent så er det en rimelig stor jobb å rydde og vaske opp etter oss selv før det kommer gjester.

I den pdf-permen så har jeg ramset opp steder man kan leie båt, kjøpe mat, take-away, bussruter, telefon til nødnummer osv.


#25

GinaK sa for siden:

Vi leier kun leil/hytter hvor det er obligatorisk utvask og oppvaskmaskin. Og leier kun av norske eiere. Bruker Finn. Har tittet på Airbnb men har aldri turt å booke der.
Har alltid vært fornøyd.
Ville tatt på sengetøy selv. Men vi pleier å ta med egne dyner og puter når vi leier i Norge, Sverige, Danmark. :p
Tar med rensevæske til kaffetrakter og renser før vi lager kaffe. :o.
Liker at det finnes en perm med all info samlet. Vi pleier å lese den når vi kommer.
Vi er ganske greie og ordentlige leietakere.


#26

daffy sa for siden:

Innboforsikring for hytte husker jeg ikke i farten hvor vi har.

Ser jeg skrev litt ufullstendig om den madrassen på IKEAsengengen. He he ... Mente at sengebunnen kan vippes opp, og i det store hulrommet under har vi våre påredde dyner og sengetøy.

Ellers høres det lurt ut å ikke leie ut båt til tyskere. Det hadde jeg vært livredd for. De elsker å fiske, men har ofte null båtvett. Står konsekvent i båten og har ikke på vester til hverken seg selv eller barn.


#27

Galathea sa for siden:

Tror Novasol treffer det tyske markedet.
Vi leier hytter innimellom, og setter pris på at det meste private er rydda bort, føler meg litt som en kikker/innbruddstyv når private bilder, klær og tannbørster står framme.


#28

Polyanna sa for siden:

Denne er den tråden jeg har hatt mest nytte av noensinne, tusen takk alle sammen!

I kveld har jeg festet noen lister og snekret ferdig en seng og litt diverse andre småting. Pakket det nyinnkjøpte satengsengesettet i baggen og tar med hjem - gjestene får bruke det gode, gamle, tenker jeg. :knegg: Har fått låne Dymo av bror, og lager lapper til alt mulig. :elsker:

Har funnet noen proffe som leier ut store og solide båter, så skal sjekke med dem om jeg kan sende folk til dem. Dette er helt i havgapet og det er ganske vilt, så ikke snakk om at jeg tar ansvaret for sikkerheten til gjestene på den måten. Og det er jo så mye MIKK med båt.

Utsjekkliste var kjempesmart! Genialt!

Jeg klør meg litt i hodet over hva jeg skal pakke bort. Kjøkkenet er LATTERLIG velutstyrt. :p Da vi var på visning (og jeg falt PLADASK! :elsker: ), så sukket den litt eldre selgeren, mens hun så seg rundt at "Huff, det blir mye jeg må kjøre til miljøstasjonen, dette. :sukk: ". Så da vi snakket sammen da jeg kjøpte den (to dager etter - det gikk unna.), så sa jeg at "men du, hvis det er sånn at det er ting du ikke har plass til hjemme, og ikke vet hva du skal gjøre med, så la det for all del stå. Det er mye lettere for oss å flytte inn i noe møblert, og heller bytte ut ting etter hvert, hvis vi skulle ha andre behov". Hun tok meg på ordet, og reiste fra en imponerende maskinpark, og et kjøkken med kaffetrakter, kaffemaskin, Sodastream, kjøkkenmaskin, kakefat nok til et sunnmørsk kakebord, vaser til alle anledninger, vaffeljern, leirgryter, mikro, dyrt krystall og diverse rosemalte ting. Flagg og støvsuger og duker. Ikke noe skrot, altså, men rikelig. Så jeg vil jo ikke en gang klare å ha en god oversikt om noe blir borte. :knegg:


#29

Magica sa for siden:

Vi har også en velutstyrt hytte, og vi har ikke hatt problemer med at ting har blitt borte eller ødelagt altså. Men hvis man er veldig redd for noe så bør det jo tas vekk. :) De fleste som ødelegger noe ved et uhell vil jo erstatte det også.


#30

Avatar sa for siden:

Vi har leid samme hytte på fjellet 3 garanter nå. Det vi setter pris på er:

  • basisvarer (salt, pepper, krydder, te, kaffe, sukker osv
  • velutstyrt med rengjøringsutstyr (diverse såper, kluter mopper osv)
  • håndsåpe (shampo og dusjsåpe etc har vi alltid med selv)
  • rene madrasser, puter og dyner. For oss er det ok med eget sengetøy
  • litt informasjon om området og klar beskrivelse av hva de ønsker fra oss
  • velkomstgave er også koselig! I år var det konfekt og rødvin

Der vi leier er ved inkludert. I hvert fall for oss nå.
Tror kanskje vi betalte første gangene?

Mitt beste tips er å være selektiv til hvem dere leier ut til.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.