Skilpadda sa for siden:
Jeg har alltid vært glad i den leverposteivarianten som foreldrene mine lager hver jul og som stod i Alt om Mats julenummer i 1972 eller deromkring (der stod også flere andre juleoppskrifter som har blitt standard for oss). Jeg synes ikke den har noen plagsomt sterk leversmak, og likte den veldig godt som barn også - og den tåler en god del mer av både ansjos og krydder enn oppskriften sier, hvis man ønsker.
Oppskrift:
500 g svinelever, skjæres i biter
300 g spekk i helt stykke, skjæres i biter
300 g spekk i tynne skiver (her har jeg med hell brukt bacon i stedet)
1/2 dl hvetemel
2 egg
2 dl kremfløte
5 rensede ansjoser eller 10 fileter
1 stor gul løk, skrellet og delt i store biter
1 rå potet
1 ss salt
1/2 ts peper
1 ts merian
1/2 ts timian
2 laurbærblad
Mal først lever, deretter ansjos, løk og spekk på kjøttkvern, mal til slutt poteten. (Foodprocessor kan brukes i stedet for kvern; prosesser da litt av gangen og hell over i stor bolle.) Bland egg og hvetemel til en jevn røre, spe med fløten og tilsett salt og krydder (ikke laurbærbladene). Rør denne blandingen inn i leverblandingen litt etter litt, sørg for at alt er godt blandet. Stek (eller mikrobølg) gjerne en klatt røre for å sjekke krydringen.
Kle en halvannen liters form med spekkskivene (eller baconet), hell røren i og brett spekket over, stikk laurbærbladene under spekket.
Stekes i vannbad i 1 time og 15 minutter, 200 graders ovn. Avkjøles under lett press (f.eks. en brødfjøl med en tallerken på lagt oppå posteien).
(Hvis man ikke spiser alt i løpet av relativt få dager, kan man dele den opp i passe biter som pakkes i matpapir og fryses i plastpose.)