Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flukten over Pasvikelva

#1

Tallulah sa for siden:

Da jeg var barn leste jeg en bok om grense jakobselv og militærleiren og aktivitet på det som da var sovjetisk side. Jeg husker den som skikkelig spennende, men ikke så mye av innholdet. :knegg: Noen som er ute i robåt og fisket eller noe, og kom for langt over midten.

Uansett, det gjør jo at jeg syns det er veldig interessant med den påståtte Wagnersoldaten som har flyktet over grensen og søkt asyl. Og jeg har så mange spørsmål!

Om han var med i Wagnergruppen er vel sjansen stor for at han har vært med på krigsforbrytelser. Men hvor går grensen? Er man "med" om man er passiv uten å forhindre andre i å begå dem? Kan man søke asyl om man har begått krigsforbrytelser? Norge leverer vel ikke folk om det er fare for livet deres, og det kan man vel si om en som påstår at de flykter fra Wagnergruppen.

I en artikkel jeg leste så sto det noe om at flere har flyktet over der i det siste, er det noe som er skrevet om lokalt, men ikke nasjonalt?

Er dette den første som søker asyl fra Russland etter krigen startet?


#2

Røverdatter sa for siden:

Det var et veldig godt, om enn noe forvirrende, innslag om dette på Dagsnytt 18 i går. Med en ekspert som forklarte hvorfor dette er ekstremt komplekst ift. at internasjonal krigslovgivning (:p) står lovmessig høyere enn internasjonalt asyllovverk. Og så kompliseres det av at denne personen er leiesoldat, og da gjelder egne regler. I tillegg til den overveiende sannsynligheten for at han blir drept ved utlevering.

I første omgang må det jo kartlegges og avklares hva slags status denne soldaten egentlig har. Og bare det er uhyre komplekst i den situasjonen vi har med Russland nå.

Jeg elsker at Dagsnytt 18 tar det samfunnsansvaret og lar ekspertisen få lang forklaringstid. For det er jo nok av folk som bare mener det ene og det andre om hvordan Norge bør forholde seg til internasjonale lover i denne saken. :knegg:


#3

Tallulah sa for siden:

Takk, da skal jeg høre på det. Jeg hørte på NRKs podkast oppdatert, men det var mer den rene nyhetssaken.

Det er jo interessant da, og vil sikkert komme fler etterhvert. Kanskje fler til Finland, siden grensa der er lengre? Jeg vet ikke hvor godt Russland passer på grensene sine, bortsett fra den til Norge.


#4

Røverdatter sa for siden:

Hvis de kommer åpent som avhoppere fra det russiske militæret så er Norge pliktig til å utlevere dem til Russland. Hvis Norge ikke følger dette så brytes internasjonale lover. Da vil det bli voldsomt betent og skummelt i forholdet mellom Russland og Norge. Jeg tror saken om Wagner-soldaten handler om hvorvidt dette er en offisiell russisk soldat eller en leiesoldat. Russland mener det første og krever utlevering.

Hvis det kommer flere så vil de kanskje skjule soldatidentiteten?


#5

Tjorven sa for siden:

Men hvis praksis er at han da henrettes som desertør, så sender vel ikke Norge ham ut allikevel?

Jeg kjenner at jeg er veldig skeptisk til å få inn flyktninger som (relativt frivillig?) har vervet seg som leiesoldater i en rabiat hær og vært med på å gjennomføre grusomheter i krig.


#6

Tallulah sa for siden:

Det er jo også trøblete for Russland, uten at det ser ut til å hindre dem i noe, om de velger hvilke situasjoner de mener Wagnergruppen er en offentlig hær. De er det når de vil ha noen utlevert, men de er det ikke når de begår krigsforbrytelser.


#7

Røverdatter sa for siden:

Det er det som er det store spørsmålet. For den russiske hæren henretter ikke desertører, men det gjør den private Wagner-gruppen i følge flyktningen. Og Russland mener at dette er en soldat fra den russiske hæren, mens soldaten selv hevder å være leiesoldat i Wagner-gruppen.

Og så vet jo ingen hva som egentlig er sant.


#8

Polyanna sa for siden:

Det kommer jo stadig folk over grensen, noen nå og noen da. Vassende over elva, svømmende eller i båt. De blir pent og pyntelig plukket opp av grensevaktssoldater eller politi, og håndtert. Hele grensen er overvåket.

Vi var på den observasjonsposten som ligger aller lengst opp mot havet. Denne her:

Men en gang i høst, så ble det økt fokus på at soldater kunne komme vandrende over grensa. Både sånn som han her, og det tenkte tilfellet at noen kunne kommet på å labbe over i uniform og med rifla i hånda. Det er jo teknisk sett en invasjon. Har vært veldig økt beredskap på dette.

Sønnen min har vært masse involvert i dette her, men kan nesten ikke fortelle noen ting, stakkars. :knegg:


#9

Tallulah sa for siden:

Ikke bare i følge flyktningen altså, dette er noe Wagnergruppen skryter av, har lagt ut videoer av og som presse har ettergått og funnet bevist.

"Stadig" er vel en overdrivelse. I følge Dagbladet:


#10

Røverdatter sa for siden:

Ja, absolutt.


#11

Polyanna sa for siden:

Det var ikke det grensevaktene sa, altså. Men de fleste som kommer er jo ikke soldater. (EDIT: Det har vel ikke kommet soldater før)

Ikke så lenge siden det kom noen i båt, mener jeg å huske.


#12

Polyanna sa for siden:

Mener det var en historie om en kineser, tror jeg det var, som hadde labbet over vidda og vandret rett inn i skytefeltet i en leir der oppe, og spurte etter veien til nærmeste by. :hehehe:


#13

Røverdatter sa for siden:

Det er ikke sikkert alt som skjer på grensen til Russland i disse dager er offisiell informasjon heller.


#14

Røverdatter sa for siden:

Mener jeg leste en kommentar om at dette med Wagner-soldaten også kunne være provokasjon. Han har jo tatt seg gjennom et område som er strengt kontrollert på begge sider av grensen og oppsøkt et privat hus. Bare spekulasjoner så klart, men alt som kommer frem i mediene om denne saken er preget av spekulasjon.


#15

Tallulah sa for siden:

Hvordan mener du da, Røverdatter? For å provosere oss? Eller Russland? Sånn at han egentlig ikke har kommet over grensa, men bare later som?

Det er sikkert mye som offentligheten ikke får vite om, men jeg tror også militærleire er steder vandrehistorier lett kan oppstå, særlig i en spent situasjon. Noen har hørt at nattevakten så ditt og datt.


#16

Polyanna sa for siden:

Jeg deler ikke hemmeligheter, altså!

For det første blir jeg ikke fortalt hemmeligheter, og så ville jeg ikke delt det heller. OP247 er åpent for (avklarte) besøkende, og det er støtt og stadig journalister der.


#17

Røverdatter sa for siden:

:knegg:

Det var mer en generell betraktning enn en beskyldning mot deg.


#18

Røverdatter sa for siden:

www.nrk.no/norge/russerens-forsvarer_-mange-som-vil-snakke-med-ham-na-1.16258344

Det var sikkert denne artikkelen jeg husket. Den kom ganske tidlig etter nyheten ble sluppet.¨

Antar det siktes til en provokasjon mot Norge/NATO. At flukten er iscenesatt. Hvis jeg ikke misforstår.


#19

Tallulah sa for siden:

Sånn ja. Det tror jeg ikke. En merkelig provokasjon, i såfall. Det er vel mer provoserende for Russland at han slapp ut enn at vi slapp ham inn. :vetikke:


#20

Isprinsessen sa for siden:

Den grensen er såpass overvåket at du får en reaksjon om du kaster en sten mot grensen eller over grensen. Det er også gjerde hele strekket på russisk side. Da skal det litt til å komme seg over på vinteren hvor det er vanskelig å skjule spor etter seg.
I følge Barents observer har han som kom over grensen sagt at Russiske soldater løsnet skudd etter han og sluppet hunder etter han.


#21

Isprinsessen sa for siden:

Russland tester Norge hele tiden for å se hvordan reaksjoner som kommer. Se bare på situasjonen med sjøkabelen til Svalbard, gps jamming i øst som rammer flytrafikken og eventuelle lete aksjoner, flygninger i nord, skyteøvelser i fiskefelt for å nevne noe.


#22

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg skjønner det, men jeg skjønner ikke hva provokasjonen ligger i her. De andre provokasjonene er jo åpenbare.


#23

Isprinsessen sa for siden:

Det er jo en enkel test på hvor godt vi overvåker vår side av grensen. Hvordan vi håndterer dette ifht internasjonalt regelverk.


#24

meisje sa for siden:

Jeg er litt overrasket over at man ikke forsøkte å holde det utenfor offentlighetens lys. Usikker på om hva hensikten var for soldaten.


#25

Røverdatter sa for siden:

Det er flere utenrikspolitiske kommentatorer som har belyst at denne saken kan føre til et økt konfliktnivå mellom norske og russiske myndigheter, og igjen eskalere konfliktnivået mellom Russland og Nato.


#26

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg kan forstå det som en måte å få en unnskyldning til å reagere på.


#27

Tallulah sa for siden:

Joda, men det er mer en latterliggjøring av hvor dårlig Russland passer på sin egen grense.


#28

Polyanna sa for siden:

Kan det være enklere å bare bure ham inne for spionasje? Sånn diplomatisk, mener jeg? :vetikke:


#29

-ea- sa for siden:

Jeg ble mest forvirret over trådtittelen. Russeren kom inn over Pasvikelva, nesten 7 mil fra Grense Jakobselv som ligger ute ved kysten.

Men er spent på hva dette er for noe, egentlig. Tviler på at han hadde klart å komme over grensa uten insidere på russisk side.


#30

Tallulah sa for siden:

OK, sorry. I artiklene jeg leste sto det at han gikk ut på Grense Jakobselv.


#31

-ea- sa for siden:

Alle steder jeg har lest, står det Skrøytnes og Pasvikelva, og at han kom fra Nikel som ligger omtrent rett over grensa der.


#32

Isprinsessen sa for siden:

Ikke hvis de har sendt han.


#33

Tallulah sa for siden:

Jeg ser at Dagbladet har oppdatert artikkelen sin, i teksten som dukker opp når man søker står det fortsatt grense Jakobselv. Jeg sjekket faktisk når jeg lagde tråden for å få det rett. :knegg:

Jeg har bedt om at overskriften endres.


#34

Tallulah sa for siden:

Nei, men da burde det jo vært et poeng å skryte av det. Nå fremstår de som de ikke har kontroll.


#35

Røverdatter sa for siden:

Lurt, Polyanna. Da er vi i et mer kjent territorie rent diplomatisk. Jeg blir ganske nervøs ved tanken på Russland sin eventuelle reaksjon hvis Norge gir politisk asyl til en avhoppet soldat.

Og nå bare spekulerer og føler jeg så klart. Det kan jo hende historien hans er sann, selv om det hevdes fra norsk forsvarshold at russere i krig juger mye. :knegg:


#36

Gaia sa for siden:

Jeg får en skikkelig dårlig følelse av den fyren og tenker at han fort kan være sendt hit, ikke flyktet frivillig. :skeptisk: Det er mye enklere å fortelle en løgn hvis mesteparten av det du forteller er sant, for da trenger du bare ha kontroll på den bittelille løgnen som handler om at du flyktet, ikke at du er en utsendt muldvarp og spion. Men det er mulig jeg er litt vel konspiratorisk nå, altså.


#37

Polyanna sa for siden:

Det med skyting høres virkelig så… off? ut.


#38

Polyanna sa for siden:

Kom han i uniform?


#39

Tallulah sa for siden:

I hvit badekåpe. :knegg:



#41

Tallulah sa for siden:

Han har vært på flukt i månedsvis, sier han. Så han er jo ikke en grensesoldat som plutselig har løpt over, liksom. Det ville være veldig snålt om han kom i uniform. Hvit badekåpe er også snålt altså, tipper det er for kamuflasje?


#42

Polyanna sa for siden:

Jeg har lest veldig lite om saken, så denne tråden er veldig opplysende!


#43

Tallulah sa for siden:

Jeg har lest masse, men har som du ser, fortsatt veldig mange spørsmål. :stuart: Så rar sak, og så komplisert hvordan man skal håndtere det.


#44

Hønni sa for siden:

Hele denne saken gjør meg særs :skeptisk:
Badekåpe?


#45

Tjorven sa for siden:

Jeg tenker at badekåpa var et kamuflasjeplagg. Hvis han kryssa fjorden(?), var det vel helt hvitt overalt.




#48

Polyanna sa for siden:

Vi har vært på den andre grensestasjonen, forresten, den som heter Jarfjord. De er virkelig i huttiheita, altså, de grensejegerne! Kjørte derfra og opp til OP 247. Da kjører man tett på grensa hele veien, og det er stort sett bare å vasse over. :knegg: Men alt er jo overvåket, så alarmen går hvis man strekker foten for langt over. De vanligste hendelsene de har, er sportsfiskere som står i elva på norsk side, og blir for ivrige, og forviller seg over den grense man tross alt ikke kan se under vann.

Edit: det er ikke så smalt der med Pasvikelva, etter det jeg forstår.



#50

Polyanna sa for siden:

Sønnen sier at hos dem, så får dette mye mindre oppmerksomhet enn det får her. Han var veldig overrasket over at det var så mye baluba, det er en mer hverdagslig sak der oppe. :vetikke:


#51

Tallulah sa for siden:

Litt usikker på om jeg skjønner hva han mener med "her" som motsats til "dem der oppe"? I leiren vs. utafor leiren? I nasjonale aviser vs. lokale aviser?


#52

Polyanna sa for siden:

Sorry, gikk litt fort. :knegg:

I leiren, ja. Og «oss» som i «mamma», tror jeg, som snakket om dette på inn- og utpust. :knegg:


#53

Tallulah sa for siden:

:humre:

Ja, vil tro at i leiren så har de så mye annet de skal holde på med, og 19-åringer leser vel ikke då mye aviser, verken lokale eller nasjonale. Syns for øvrig ikke saken har blitt slått veldig stort opp. Litt sånn WUUT? Første dagen, men nyheten i dag var laaaaangt nede på siden.


#54

Polyanna sa for siden:

Mulig algoritmene mine er godt tunet. :humre: Og helgemorgen på lørdag hadde et langt innslag, og veldig grundig. Og Aftenposten har hatt hur mange som helst push-varsler.


#55

Tallulah sa for siden:

Ok, pushvarsler driver jeg ikke med. :hehehe:

Selv jeg, sim laget denne tråden, og derfor har søkt endel på saken, får det ikke høyt opp.


#56

-ea- sa for siden:

Har abo på Aftenposten, men har ikke dukka opp her heller.


#57

Polyanna sa for siden:

:skeptisk:

Algoritmene kjenner meg for godt!


#58

Malama sa for siden:

Skal ikke kimse av algoritmene

Men skulle ønske jeg klarte motstå de sykt irriterende teels jeg får av fb sine algoritmer, men siden jeg ser på dem får jeg bare fleeeeeeeere.


#59

Milfrid sa for siden:

Altså. Hvordan har det seg at han nå spaserer rundt i Oslos gater? Det jeg har Googlet meg fram til er at man må ha visum eller oppholdstillatelse for å komme til Norge - han har jo bare spasert over grensa. Jeg forstår ikke kjenner jeg. Noen som har fulgt med nok til å forklare meg?


#60

Tallulah sa for siden:

Om man flykter og søker om asyl så har man selvsagt ikke visum og kan selvsagt ikle lastes ut før asylsøknaden er behandlet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.