Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Listefrie vinduer, fordeler(?) og ulemper

#1

Hyacinth sa for siden:

Vi skal totalrenovere, og i den forbindelse hadde jeg i utgangspunktet tenkt at vi skulle ha listefrie løsninger rundt vinduene. Vi har ingen erfaring med dette. Det er ikke akkurat det at jeg misliker lister, men jeg liker å male vinduslister i samme farge som veggen, og jeg har tenkt at det vil være betraktelig enklere å gjøre (altså i framtiden) dersom vi ikke har vinduslister.

Byggefirmaet vårt fraråder oss å velge denne løsningen. Jeg lytter, de virker proffe, men tenkte likevel å spørre dere om deres erfaringer med listefrie vinduer.

Argumentene er at det sprekker opp mye lettere og må vedlikeholdes på en helt annen måte enn dersom man har lister.

Erfaringer?


#2

meisje sa for siden:

Fordeler:
Ingen støvsamling
Minimalistisk uttrykk

Ulemper:
Krever mere nøyaktig håndverk, altså mere tid og muligens også mere materialer
Ubeskyttede hjørner får oftere hakk, og da ser det ikke så fint ut lengre. Skal dere gipse, så finnes det metallhjørner man kan bruke. Med andre typer plater kan det være at det ikke finnes


#3

Høst sa for siden:

Vi bygde i 2009, og har listefritt. Vi fikk beskjed om å være oppmerksom på at de første årene, mens huset "setter" seg, vil det oppstå sprekker/riss i hjørner osv hvor det normalt legges list, også rundt vinduer. Så vi måtte gjøre en jobb med sparkling og maling over noen år før ting stabiliserte seg. :)

Når huset dere allerede har stått noen år, er det vel kanskje mindre sjanse for slikt da. Jeg er forøvrig veldig fornøyt med listefritt, og synes det ser "rent og pent" ut. :)


#4

Hyacinth sa for siden:

Ja, det var vel omtrent ordrett slik byggefolka her også ordla seg.


#5

Christa sa for siden:

Det var det som skjedde her også.


#6

Olifant sa for siden:

Vi har listefrie vinduer og dører i vår leilighet som ble totalrenovert i 2018. Det var kontaktpersonen vår i firmaet som stod for jobben som anbefalte det. Mitt inntrykk da vi stod i prosessen var at de firmaene som var negativ det rett og slett mente det var for mye jobb fordi det krever mer av håndverkerne.


#7

Hyacinth sa for siden:

Bygdefolkets! :haha: Skrev jeg det? Mente BYGGEfolkene. De som bygger..


#8

Malama sa for siden:

Viktig å høre på hva bygda mener



#10

Synnemor sa for siden:

Jeg bor i et hus bygd i 2017 og har listefritt både rundt vinduer og i tak. Har ikke vært plaget med sprekker noen steder, det ser fortsatt veldig pent ut og jeg digger det minimalistiske uttrykket. Det er så klart lettere å lage hakk i gips enn der man har lister, men det har ikke vært noe problem her. Det bor bare voksne folk i huset og vi behandler huset «pent».


#11

Hyacinth sa for siden:

Takk, Synnemor!

Kanskje vi skal gå for listefritt i stue og kjøkken, og heller ha lister i 2. etg? :undrer:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.