Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julemiddag og alkohol

#1

Elias sa for siden:

Hvilket syn har dere på alkohol til middagen på julaften?
Er dette problematisk for dere, eller det selvfølgelig helt OK selv om man sitter sammen med barn som ellers ikke ser at de voksne drikker?
Mener dere at julekvelden skal være totalt fri for alkohol for barnas skyld?

Jeg spør fordi vi denne julekvelden skal ha til bords blant andre en voksen sønn av en alkoholiker, en liten gutt som ikke kan bo hos sine foreldre fordi de ruser seg, pluss et voksent par som har en sterk tradisjon om at man skal jo selvfølgelig ha øl til maten julekvelden.

Hva ville dere ha gjort?


#2

Bærekraftig sa for siden:

Jeg er oppvokst med en far som drakk seg fra sans og samling hver julaften.

Jeg ble som barn veldig nervøs hver gang jeg så andre voksne drikke alkohol. Jeg kunne ikke vite at de drakk med måte. Jeg hadde kun erfaring fra min fars alkoholvaner og de overførte jeg til situasjoner der andre voksne drakk. Dvs at jeg trodde alle voksne ble veldig fulle og gale når de drakk.

Etter jeg ble litt eldre så lærte jeg meg at alkohol ikke nødvendigvis er noe negativt og at man kan nyte noen glass vin uten at det blir et helvete. Men jeg var fryktelig nervøs og hadde mange følere ute.

Jeg drikker selv aldri alkohol til middagen på julaften,men jeg har ikke noe i mot at de vi feirer jul med nyter øl/vin til maten selv om mine unger er tilstede. De drikker aldri mer enn et glass eller to til maten uansett. Neste år feirer vi jul hjemme og da serveres det ikke alkohol.

Hadde jeg skulle hatt et barn av rusmisbrukere til middag hadde jeg stått over alkoholen den kvelden. Tryggheten til barnet er viktigere enn tradisjonen til de voksne.


#3

Michayla sa for siden:

Signerer helhjertet.

Min far er periodedranker og jeg har jo ingen vonde opplevelser med det, men jeg var usikker som liten og ungdom.
Likte dårlig at han drakk selv om han aldri gjorde noe galt.
Han var jo snill som et lam når han drakk, men han forandret seg og jeg likte det ikke.

Her serveres det aldri alkohol til mat uansett andledning.
Drikke gjør vi kun på jentefester/andre fester uten barn tilstedet.

Men jeg bryr meg ikke om at folk tar seg litt vin/øl til maten når vi er borte, så sant de holder seg til det og ikke drikker hele kvelden utover.

Men her serveres det ikke alkohol selv om gjestene som kommer er vant til å ha det til julemiddagen.
Har vi jula hos oss er det våre tradisjoner som gjelder.

Hadde vi drukket vin etc og et barn av rusmisbrukere etc skulle komme så hadde vi glatt sløyfet alkoholen.

Sånn på siden så kan jeg ikke skjønne hva som er så godt med alkohol til maten. Ødelegger smaken på maten helt. Urk...

Vann eller brus/saft blir servert her.


#4

Tammen sa for siden:

Ville servert svært lite alkohol!! Egentlig ville jeg helst ikke servert noe i det hele tatt, men kunne kanskje ha strukket meg til noen få små enheter ( pittelitt øl/vin) diskret ( bare sørg for at gutten merker noe)


#5

syllan sa for siden:

I din situasjon ville jeg nok latt være å servere alkohol.
De to voksne som hadde tradisjoner med alkohol til maten, ville jeg bare sagt fra til om hvorfor det ikke var alkohol.

Selv drikker jeg aldri alkohol til maten (holder meg til zeroen jeg:D)
Mens Mamma, pappa, samboer å resten av slekta tar seg gjerne en juleøl eller to til maten:) Å hos oss syns jeg det er helt greit:)
Har bare gode juleminner jeg:)


#6

Maz sa for siden:

Alkohol til mat er for meg langt mere akseptabelt enn alkohol uten mat. Alkohol til maten er veldig sjelden likestilt med fyll.

For meg er det selvsagt å servere alkohol til en festmiddag. Jeg har vin på bordet julaften om det så er for å drikke et halvt glass. Svigermor og kjæresten foretrekker muligens øl og akevitt. Da får de få det.

Jeg er langt mere skeptisk til å servere "avec" til kaffen det er jo da enkelte går vel dypt i flasken.

Selvsagt er det litt spesielt med barn som opplever omsorgssvikt pga alkohol missbruk, men det betyr ikke at det nødvendigvis er en enten eller situasjon.


#7

Krem sa for siden:

Vi drikker et glass eller to til maten, men bortsett fra det er det rolig.

I den settingen du beskriver hadde jeg ikke servert alkohol, enkelt og greit.


#8

Filifjonka sa for siden:

Jeg ville ikke heller servert alkohol ved middagen akkurat med de gjestene. Jeg vokste opp med en far som drakk altfor mye, også på julaften, og vet veldig godt hvordan det er å føle seg utrygg på grunn av alkohol. Men her kan vi gjerne ta en juleøl eller et glass vin til julemiddagen, siden ungene mine aldri har opplevd noe skummelt i den forbindelse.


#9

Teofelia sa for siden:

Signerer helhjertet. Det er egentlig helt irrelevant om man bare drikker et lite glass pils og som sådan ikke er merkbart alkoholpåvirket etter måltidet. Hvis den stakkars gutten ser at det serveres øl eller vin, er vel sjansen stor for at han sitter og er redd for at folk skal bli fulle og lage bråk uansett, stakkars, og jeg synes barn bør bli spart for redselen over fulle folk også, ikke bare for den faktiske opplevelsen av dem.

For min egen del så serverer jeg øl, men ikke akevitt til julemiddagen. Jeg serverer heller ikke avec til kaffen før ungene har lagt seg. Jeg serverer ikke sprit i barneselskap, er mitt prinsipp, men øl eller vin til maten har jeg ingen betenkeligheter med å servere (gitt alkoholkonsumet til de voksne som skal være der altså).


#10

daffy sa for siden:

Med det selskapet du beskriver hadde jeg ikke servert alkohol. Av hensyn til barnet som det jo ikke kan være utenkelig er ekstra var for voksne som drikker alkhol.

Ellers hadde jeg servert øl og akevitt til julematen.


#11

konemor sa for siden:

Ville ikke servert alkohol. Hensynet til barna kommer først.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Signerer de over her, ville ikke servert alkohol i den settingen nei. Jeg er selv oppvokst med alkoholikerforeldre og liker IKKE alkohol, drikker svært svært sjelden selv og det samme gjør heldigvis min mann. Men jeg har jo en italiensk svigerfar da, så det blir alltid rødvin og øl til middagen der borte. Men jeg har i løpet av de 10 årene vi har vært sammen, aldri sett ham full, så det synes jeg ikke gjør noe.


#13

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns det er uproblematisk å servere alkohol til maten julekvelden og andre kvelder foran mitt barn. Vi er måteholdne og ingen blir beruset når det er barn tilstede.

I ditt tilfelle ville jeg nok vært langt mer forsiktig. Julaften skal være en hyggelig kveld for barna, og det er jo synd hvis den lille gutten blir utrygg og redd fordi det serveres alkohol. Jeg ville nok tatt større hensyn til han enn til at de voksne er vant til øl på julaften.


#14

Chanett sa for siden:

Jeg har vokst opp med alkoholfrie julaftener, selv med besteforeldre som var alkoholikere. Nå har vi uten når vi feirer hjemme og selvsagt det vertskapet setter frem når vi er hos andre. Mannen og jeg er måteholdne, men har avtale om at julaften og 17.mai er rene barnedager og da drikker ikke vi. Dog er ungene vant med at vi kan ta et glass rødvin/øl, men ikke på disse dagene.


#15

Chanett sa for siden:

Ja, og i HIs situsjon hadde jeg ikke servert alkohol.


#16

Dragen sa for siden:

Jeg hadde ikke servert alkohol uansett.


#17

Kirsebær sa for siden:

i HIs situasjon hadde jeg ikke servert alkohol.
I vår familie hører øl og akevitt med til julemiddagen, og ingen har problemer med alkohol, så for oss gjør det ingenting at barna er der.


#18

løve70 sa for siden:

I vår familie hører det til med god drikke til et godt måltid. Med andre ord serveres det vin til middagen på julaften, og gjerne en liten avec til desserten for de som ønsker det. Ingen i familien har alkoholproblemer, elelr drikker store mengder i en slik setting, så dette er helt uproblematisk.

I HI's tilfelle ville jeg sannsynligvis droppet alkohol.


#19

Enhjørning sa for siden:

Ja, i Elias' tilfelle ville jeg definitivt droppet alkohol.
De to som ønsker seg øl til julematen kan da for guds skyld drikke Munkholms juleøl - det har jeg gjort hvert år siden jeg ble gravid (jeg var også et juleøl-menneske), og det er faktisk kjempegodt!

Og jeg har dessuten fått mann og svigermor til å bremse på avec'en etterpå til gutten har lagt seg, da de to er beryktet for å bli veldig i diskusjonsmodus etter noen konjakk.
Jeg er vant til det og vet at de ikke er "sinte", men det vet ikke poden, og jeg vil ikke at han skal ha juleminner av at pappa og Besta "krangler".
Dette har blitt forstått og respektert av begge parter uten problemer.


#20

Maya80 sa for siden:

Først til ditt spørsmål, i det tilfelle du beskriver ville jeg kuttet ut alt som heter alkoholservering. Tenker mest på den lille gutten som virkelig nok trenger å se att julen fint kan feires uten alkohol uansett mengde.
Vi selv har helt alkoholfri julaftner dette pga att min far har vært alkoholiker å att vi har barn ved bordet.


#21

gullet sa for siden:

Vi serverer øl, vin og akevitt til julemiddagen, men det kommer selvfølgelig an på hvem som er gjest.
Dersom min svoger og svigerinne(som døde av sitt alkoholmisbruk) var på besøk serverte vi aldri alkohol. Ikke for å skjerme ungene, men fordi vi som voksne syntes det var ubehagelig når disse drakk.

I et tilfelle som HI skisserer ville jeg aldri servert alkohol, heller ikke alkoholfri øl/vin, fordi et barn skiller ikke på det. Det ser og lukter helt likt.


#22

Sitron sa for siden:

I HIs tilfelle hadde jeg ikke godtatt alkohol på julaften. Min mor og bestefar tar seg en øl til julemiddagen. Har aldri noensinne sett de drikke to. Og så tar de andre voksne seg en likør til kaffen. Her har jeg heller aldri sett de drikke to. Selv rører jeg ikke alkohol med barna tilstede, men jeg har ikke noe imot at de ser slik alkoholbruk som beskrevet over.


#23

Honda sa for siden:

Enig i at alkoholen øddelagger smaken av maten.

Her hjemme hos oss serveres det bare alkohol når ungene er borte på overnatting. Eller vi er borte på fest .
Jeg synnes ikke alkohol og unger hører i hop.. altså at vi foreldre drikker. Kan jo plutselig skje noe at vi eks må på sykehus. "Greit"det er bare å ringe sykebil eller taxi, men på den tiden eks taxi bruker opp hit, er mindre en den tiden vi bruker på å kjøre til sykehuset selv.

Vi bruker å spise middag hos mamma og pappa på julaften så drar vi hjem for å åpne pakker. Før da vi åpnet de hos mamma og pappa så tok mamma og pappa seg et lite glass vin. Det gjore med ingen ting.
Men nå når de kommer oppover hit for å åpne pakker ilag med oss så drikker mamma en liten øl til maten istede.
Jeg er vant med hjemme fra at til jul så drakk mamma kanskje en øl til maten og når vi fikk besøk i julen så tok de seg en likør eller conjak.
Ikke noe mere.

Først da jeg ble voksen at mamma og pappa begynnte å drikke vin


#24

safran sa for siden:

Enig. Jeg ville ikke servert alkohol med gjestene til Elias.


#25

Skilpadda sa for siden:

Jeg er vant til øl og akevitt til julemiddagen; for meg er dette det eneste som "passer", jeg har utelukkende gode minner knyttet til det, og jeg har ingen problemer med å servere eller få servert dette i min egen familie.

I den situasjonen som beskrives, ville jeg derimot kuttet ut alkoholen og gjort mitt beste for å finne akseptabel alkoholfritt øl til meg selv og de gjestene som synes øl hører til julematen.


#26

tiddelibom sa for siden:

(har ikke lest alle svarene før jeg svarer)

Jeg har selv vokst opp med voksne som har hatt et uproblematisk forhold til alkohol - med det mener jeg at de har nytt med måte. Jeg har vært vant til å se at de koser seg med vin, og mine barn er også vant til det. For meg er det en helt naturlig del av en julefeiring. Det er selvfølgelig ikke snakk om overdrevet inntak.

Jeg synes situasjonen er en helt annen slik du beskriver den, og tror jeg ville droppet alkohol til maten, i alle fall så lenge den lille gutten var våken? Og jeg kan liksom ikke tenke meg annet enn at det voksne paret klarer å vente litt med å drikke øl?
Men det må vel gå an å snakke med gjestene for å få høre hva de siser? Både han som er sønn av en alkoholiker og det andre paret som gjerne vil drikke litt øl?


#27

Sitron sa for siden:

Jeg syns ikke alkoholfritt heller hører hjemme. Et barn kan ikke skille mellom hva det er alkohol i og ikke og bare lukten/synet av øl kan trigge dårlige minner jeg syns barn bør få unngå generelt sett og spesielt på julaften.


#28

Skilpadda sa for siden:

Det er et poeng.


#29

safran sa for siden:

Og en veldig lang setning! :humre: Jeg måtte lese flere ganger.


#30

Alfa sa for siden:

I dette tilfellet hadde ikkje eg heller servert alkohol, men i utgangspunktet både drikk og serverar eg alkohol til maten både julafta og andre dagar.


#31

Millen sa for siden:

Signerer Bæret.


#32

Teofelia sa for siden:

Helt enig. Clausthaler ser ut og lukter som pils, så jeg ville ganske sikkert ikke servert det heller. Jeg ville definitivt savnet øl til maten, men heller det enn å ha en ukomfortabel unge på besøk.

#33

Fluke sa for siden:

Vårt barn er ikke uvant med å se at voksne "drikker". Vi tar et glass eller to til maten og noe sterkt til kaffen på julaften.

Droppet alkoholen av hensyn til disse barna som kan bli utrygge om det blir servert alkohol. Barnas trygghetsfølelse betyr mer en alkohol.


#34

Sansa sa for siden:

Alt med måte.
Vi drikker nok et glass til maten, men klarer også å stoppe med det.
Dersom du tror denne voksne ikke klarer å styre seg, så ville nok det beste være å sette fram alkoholfri drikke istedet.


#35

Skilpadda sa for siden:

Det er ikke en alkoholiker de har besøk av, men en voksen sønn av en alkoholiker, og en liten gutt med foreldre som er rusmisbrukere.


#36

Sansa sa for siden:

Leste visst litt fort. Beklager.


#37

Hasselnøtt sa for siden:

I det tilfellet som blir beskrevet hadde jeg nok droppet alkohol, ja.


#38

him sa for siden:

I ditt tilfelle Elias, ville jeg ikke ha servert alkohol til maten.

Vi har hatt litt diskusjon hjemme på hva vi skal gjøre hjemme hos oss. Mannen min kommer fra et hjem hvor det ikke serveres alkohol til maten og vil ikke drikke uansett (det er rett og slett ikke "en del av julen" for ham). Jeg for min del synes det er hyggelig med rødvin til (svine)ribba, øl til pinnekjøttet og vann til kveita (ikke motsatt, det er jo helligbrøde! :knegg: Neida, men det er dette er min jul). Er usikker, skal bestemme meg i løpet av morgendagen.


#39

Sansa sa for siden:

De skal ha besøk av et par som gjerne vil ha alkohol. Det var disse jeg siktet til.


#40

Sansa sa for siden:

Er det ikke en mulighet at du tar deg et glass og han lar være?


#41

Nenne sa for siden:

Jeg er helt enig. :nemlig: Hensynet til barnet må gå foran de voksnes kos og tradisjon i dette tilfellet.

Vi pleier å drikke øl, men ikke akevitt, til julemiddagen. I år er vi seks voksne og fire barn, hvis det går så mye som seks små flasker øl den kvelden blir jeg overrasket. Akevitten kuttet vi ut da jeg fikk barn, fordi enkelte voksne var av den formening at flasken måtte tømmes når den ble åpnet. Da foretrakk jeg at flasken ikke ble åpnet i det hele tatt.


#42

torsk sa for siden:

Slenger meg med hopen, og ville droppet alt som kunne se ut som alkohol slik at barnet kunne følt seg trygg. Også ville jeg pratet med det voksne paret på forhånd, slik at de var klar over at det ikke ble noe alkohol. Og jeg regner egentlig med at folk jeg vil ha på julebesøk hadde klart å skjønne helt av seg selv at dette var det riktige å gjøre.


#43

Milfrid sa for siden:

Selv har vi ingen alkoholproblemer i vår familie, så der nyter vi et glass øl eller vin til maten, uten at jeg ser noe problem med det. Ingen drikker seg påvirket, og ungene er vant med at voksne kan drikke vin/øl.

Men hvis det skulle være til stede en liten gutt som har dårlige erfaringer med alkohol, så hadde jeg parkert alkoholen :nemlig:. hvis de som på død og liv skulle ha alkohol hadde hatt problemer med det hadde jeg hatt null problemer med å be dem feire jul et annet sted.


#44

Teofelia sa for siden:

Høyst sansynlig. – Og desto større grunn til å droppe alkoholen i en slik setting hvis de ikke skjønner det. :nemlig:

#45

Skilpadda sa for siden:

Jeg trodde ikke saken var at disse ikke kunne "styre" seg, bare at de var vant til og forventet øl til julematen. Og jeg synes i utgangspunktet det er helt rimelig, men sammen med barn med vonde ruserfaringer synes jeg man bør kutte det helt ut.


#46

him sa for siden:

Jo, selvfølgelig. Men for meg er det å drikke på juleaften en "sosial setting", så da synes jeg ikke noe om å drikke alene. Jeg er litt vanskelig på dette. :D Neida, tidligere har vi gjort litt forskjellig, vet bare ikke hvordan det blir i år.

#47

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er sant, både for at de skal være forberedt og ikke bli skuffet for egen del, og for at de ikke skal bli synlig skuffet og/eller lage en diskusjon av det der og da.


#48

Milfrid sa for siden:

Helt enig :nemlig:.


#49

Enhjørning sa for siden:

Det har du selvfølgelig rett i.


#50

Sansa sa for siden:

Ok, la meg si det på en annen måte. Dersom dette paret bare vil ha en øl til maten, så ser jeg ikke nødvendigvis at det er et problem at alkohol serveres. Dersom de har en tendens til å drikke en del, så blir det en helt annen sak.


#51

Maverick sa for siden:

Helt enig.


#52

Maverick sa for siden:

Det er vel et problem hvis det trigger vonde følelser hos barnet (og den voksne med triste erfaringer)?


#53

Nooria sa for siden:

Jeg hadde ikke servert alkohol under de omstendigheter HI beskriver!


#54

Skilpadda sa for siden:

Jeg skjønte at det var dette du mente, og prøvde bare å formidle at jeg var uenig og synes man burde kutte ut alkoholen helt. :)


#55

Angelique sa for siden:

Vi har ingen negative opplevelser med alkohol og julehøytideligheten noen av oss.Derfor serverer vi juleøl og en akevitt til maten til den som måtte ønske det.
2. juledag får vi besøk av en som sliter med narkotikamisbruk, så da er settingen litt anderledes.


#56

DM sa for siden:

Jeg synes ikke man skal servere alkohol i den settingen som Elias beskriver. Heller ikke alkoholfri øl og vin.


#57

Éowyn sa for siden:

Jeg hadde ikke servert alkohol i HIs tilfelle. Jeg hadde forklart grunnen til de voksne på forhånd så de er klar over det. Selv om de har en sterk tradisjon for øl til maten bør de være voksne nok til å ta hensyn til barnet.


#58

safran sa for siden:

Nei, for det lille barnet som blir utrygt spiller det liten rolle om det er en eller fem enheter som blir inntatt.


#59

Søster sa for siden:

:ja:

#60

pippimamma sa for siden:

Jeg har vokst opp med et naturlig forhold til alkohol. Har aldri sett foreldrene mine beruset, eller at de har endret seg pga alkoholinntak. De har drukket alkohol til maten av og til, men ikke nødvendigvis bestandig. Det samme gjør jeg og mannen. Vi kan kose oss med vin eller øl til maten, men kan absolutt nyte god mat uten alkohol. Barna har aldri sett oss beruset, selv om jeg har vært dritings i andre sammenhenger. :rairai:

Når det gjelder HI's tilfelle, så ville jeg styrt unna alkohol. Når alkohol har skapt frykt og vonde minner hos noen av gjestene, så får bare de andre klare seg uten alkohol til maten.


#61

Hønni sa for siden:

Vi drikker vin til maten, men med måte!


#62

Marge sa for siden:

Jeg har ingen problemer med at folk drikker til maten på julaften, selv har jeg aldri gjort det. Min mann sin familie har alltid pleid å lage fyllekalas ut av julaften, og da vi feiret der i forfjor med unger så var det en forutsetning at folk ikke skulle bli fulle. Vi kan godt drikke litt vin eller øl foran ungene i helgen, men vi blir jo ikke synlig beruset.

I den settingen du beskriver så hadde jeg ikke servert alkohol overhodet. Som andre sier, så vet jo ikke den lille gutten at andre kan drikke uten å bli fulle, og kanskje blir han sittende å bekymre seg for dette på julaften. Jeg hadde heller ikke satt fram alkoholfritt øl, da det for gutten vil se ut akkurat som vanlig øl. Forklar situasjonen for de voksne som kommer, hvis de ikke har forståelse for alkoholkuttet så synes jeg de er svært egoistiske.


#63

Guava sa for siden:

I Elias situasjon hadde jeg droppet all alkoholservering på julaften.

Alkohol har jo svært ulik plass i tradisjonene hos familier. Hos oss hender det at mannen drikker litt øl til julemiddagen, ellers ingen ting. For ham koster det lite å la være.


#64

Irma sa for siden:

Signerer Teofelia. Jeg synes som flere sier at lett-øl og alkoholfri vin også kan droppes i et slikt tilfelle som Elias beskriver. Vi drikker uansett ikke alkohol på julaften, så for oss hadde en slik situasjon vært ganske enkel. (Annet enn at vi måtte ha informert eventuelt besøkende selvsagt, men så lenge folk er i vårt hus mener jeg det er vår rett å bestemme hvorvidt det skal nytes alkohol eller ikke. På samme måte som med røyk egentlig.)


#65

Polyanna sa for siden:

Vi drikker VELDIG beskjedent (vi bruker stort sett bare pappvin, for jeg og mannen klarer aldri å drikke en hel flaske vin til sammen), så for oss er det uproblematisk med litt vin til julematen.

I din situasjon, der det er noen til stede som kanskje kan ha problemer med dette, ville jeg hatt det alkoholfritt. SÅ viktig er det ikke.


#66

Observatøren sa for siden:

I Elias' tilfelle ville jeg droppet alkoholservering, og forutsatt at det voksne paret evner å ta innover seg andres behov, snakket med dem i forkant slik at det ikke blir en diskusjon rundt bordet.


#67

Magica sa for siden:

Signerer.

Jeg har også et noe anstrengt forhold til alkohol pga barndommen, og velger helt sikkert å være edru på julaften. Jeg drikker særdeles sjeldent sammen med mine barn, selv om jeg ikke ser noe problem med et glass vin i jubelåret. Julaften er ikke kvelden for alkohol for meg. Vi skal bort i år, og da er det i tillegg veldig greit å kunne kjøre.


#68

Aminta sa for siden:

:nemlig:

Og :nemlig: igjen, helt enig.
Ville droppet alt av alkohol, og alkoholfritt øl/vin i HIs tilfelle.
Og pratet med paret først, så de var klar over det før de kom, så de verken ble skuffet, eller diskuterte.
Tryggheten til barnet komme først.


#69

lille my sa for siden:

Som jeg skulle sagt det selv;).


#70

Azi sa for siden:

Elias har du sagt noe til dem som kommer og vil drikke? Hvordan tok dem det?


#71

Fruktflua sa for siden:

Her drikker vi vin og øl i moderate mengder til julemiddagen. Alkohol er en del av samfunnet og barn bør få oppleve at voksne kan kose seg med alkohol. Unntaket er dog voksne som blir synlig beruset. Men å servere alkohol til julemiddagen når man vet at en eller flere av gjestene ikke takler måtehold, skal unger skånes for.


#72

Elias sa for siden:

Takk for enormt mange svar. Dette engasjerte visst. Og bra er det.

Vi hadde snakket om dette hjemme før jeg la ut innlegget, og vi kommer ikke til å ha noe alkohol julekvelden. Det er barnas dag, og de to voksne (som er svoger og svigerinne) de klarer definitivt å legge sin tradisjon til side denne kvelden. Dessuten er de nå blitt foreldre selv, og deres barn er knapt året.

Når det gjelder den voksne gutten som er sønn til en alkoholiker så har han fortalt at han aldri har gledet seg til jul. Han har trukket et lettelsens sukk hver gang jula var over. Helt siden han var liten. Når hans foreldre i tillegg er skilt og dermed bor hver for seg har han også hatt en lojalitetskonflikt hver eneste jul og påske.
Han er nå sammen med eldstedattera vår, og vil feire jul med oss.

Også av hensyn til ham lar vi også denne jula være helt alkoholfri......som alle andre julekvelder hos oss.
For meg er det ikke en del av julefeiringen å servere alkohol. Jeg vokste opp med avholdsforeldre og har slett ikke tatt skade av det.
Men jeg mener at hvis alkohol skal drikkes så hører det best hjemme til maten.
Nå er det jo slik at alle barn og unge før eller senere kommer i en situasjon der alkohol finnes....og ofte i store mengder. Så det bedre at de på en måte får "lære" litt omgangen med alkohol på en sunn måte hjemmefra, enn at de drikker seg stup fulle av noe de ikke vet hva er.

Så før eller senere må nok alle....også den lille gutten som har rusforeldre....lære seg fornuftige holdninger og omgang med alkohol.

Men ikke på julaften. Mener nå jeg.

Her er forresten en link om temaet:
www1.vg.no/helse/artikkel.php?artid=191229


#73

Elias sa for siden:

Har ikke sagt noe til dem om det. Men det går jo an å ha Munkholm eller Clausthaler. Problemet er bare at disse flaskene også ser ut som ekte ølflasker.
Må de ha juleøl så får vi heller ta det fram litt seinere på kvelden.


#74

Maverick sa for siden:

Det er vel også på sin plass å vise at voksne kan kose seg uten alkohol også.


#75

liefje sa for siden:

Jeg ville sagt fra til dem paa forhaand om at det ikke blir alkohol. Saa rart det enn höres ut; Det finnes folk som synes at julemiddagen ikke blir noen ordenlig julemiddag uten öl og akevitt til. Selvsagt kan man klare se uten pga. hensynet til barna (som jeg skjönner i denne settingen, selv om vanligvis serverer alkohol til maten selv om barn er til stede helt uten aa tenke paa at det kunne vaere noe som helst galt i det). Jeg synes imidlertid at man bör faa beskjed paa forhaand. Jeg kjenner et par eldre menn, f.eks., som ikke hadde blitt noe som helst begeistret for slike (for dem) negative "nyheter" i siste liten. Noen av dem kunne ogsaa funnet paa aa lage en ukoselig scene.


#76

Polyanna sa for siden:

Det kommer an på alderen til barnet, synes jeg, og på hvor traumatisk forhold det har til alkohol. Hvis Elias føles seg trygg på at barnet er modent og trygt nok til å forstå at lettøl IKKE medfører ubehageligheter så er det jo ok. Men man må selvsagt være brennsikker. Kanskje det også, på sikt (trenger jo ikke akkurat gjøres i jula) kan virke trygt at man ser at ikke all drikking av lysebrun væske medfører ubehageligheter.

(Jeg kom på en historie fra en fosterfar som fortalte om en av fosterbarna han hadde hatt. Barnet hadde et forferdelig traumatisk forhold til alkohol (far drepte mor i fylla, med barna til stede), og for fosterforeldrene betød dette (selvsagt) totalavhold. En gang var de på besøk i naustet hos en bekjent av familien, som før de fikk summet seg hadde funnet frem glass og en brennevinsflaske. Helte oppi glassene, skrudde på korken og satte flaska tilbake i skapet. Og barnets reaksjon ble helt annerledes enn de fryktet: STOR, men glad, forundring: Gikk det an å skru korken PÅ en flaske??? Og sette den tilbake i skapet?? Det hadde barnet aldri sett før, og det reduserte faktisk litt av frykten. Hell i uhell, kan man kanskje si...


#77

Polyanna sa for siden:

Hvis det kan gjøres uten at det er unaturlig så kan det jo helles i glassene på kjøkkenet. :lur:


#78

Dragen sa for siden:

Det syns jeg ikke var noe lurt, spesielt ikke av hensyn til barnet som har erfaring med rusmisbruk.


#79

Magica sa for siden:

Enig, og drikking i smug er hvertfall dårlige signaler.


#80

Lykken sa for siden:

Hos oss er det uproblematisk, vi har alltid hatt alkohol i begrensede mengder, altså vi voksne klarer fint å begrense det selv til et glass eller to til middagen og en mulig konjakk til kaffen. Jeg drikker nok litt vin utover kvelden. Ungene mine har ingen dårlige opplevelser knyttet til alkohol og ingen har problemer med alkohol i familien.
Men slik du skisserer deres opplegg ville jeg tatt hensyn til de gjestene som sannsynligvis har dårlige minner fra jul og alkohol, det ville vært et lite offer for alle hos oss.


#81

Fruktflua sa for siden:

Jada, men det gjør vel de aller fleste voksne i hverdagen. Poenget med julemiddagen er jo - i og for seg, å poengtere at den er litt mer enn hverdagskost.


#82

Maverick sa for siden:

Jeg ser hva du mener, men synes fortsatt at man godt kan få bevise både for seg selv og andre at det går an å være i "festlige sammenhenger" uten å drikke alkohol også. Det er jo unektelig et problem at nordmenn drikker veldig, veldig mye, nettopp i sånne sammenhenger hvor det er "noe utenom det vanlige."


#83

Fibi sa for siden:

Jeg signerer de som sier at alkoholen bør droppes i en slik setting. Tryggheten til den lille gutten er mye viktigere enn alkoholtradisjonen til det voksne paret.

Men ellers syns jeg det er greit med øl/vin til maten ved slike anledninger, selv om jeg ikke drikker selv. (Jeg drikker aldri når datteren min er tilstede. Føler meg rett og slett ikke vel med det. Kan strekke meg til en halv enhet baileys, men that's it. )


#84

Fruktflua sa for siden:

Jeg har vokst opp med av at en av mine foreldre har et alkoholproblem. Det har preget barndommen min - og livet generelt på både godt og vondt. På det vonde har det ført til at jeg ikke orker å forholde meg til fulle mennesker om jeg ikke har drukket selv (og selvsagt også mye, mye mer), og på det gode har det lært meg å ha respekt for alkohol.
Personlig har jeg det minst like koselig under julemiddagen uten alkohol som med, og om jeg drikker en øl eller et glass vin til julemiddagen, så ville jeg aldri ha drukket slik at det merktes på meg. Måtehold er stikkordet.


#85

Maverick sa for siden:

Det er trist at du har de erfaringene, Fruktflua.

Jeg ser ikke hvordan det kan være problematisk at man noen ganger sløyfer alkoholen fullstendig, men jeg har ingen problemer med å se for meg at det for noen kan være vanskelig å forholde seg til at andre drikker alkohol, tross måtehold.


#86

bina sa for siden:

Enig. Og i forhold til hovedinnlegget - hvis det nå var sånn at alle som skulle komme til julemiddagen hadde et avslappet forhold til alkohol, at ingen kom til å drikke seg fulle, at ingen av barna hadde opplevd rus - da ville det vært et annet spørsmål. Men når man vet at man har et barn som er der pga at foreldrene har et rusproblem - da er det et hensyn som veier så tungt at alkoholen må vike.


#87

Vito sa for siden:

Har selv opplevd barndom med store mengder alkohol på julaften og ellers.
Jeg må si at det ikke har noe med måtehold å gjøre for et lite barn som har opplevd slike ting ... det holder bare å få ferten av det.
Selv kan jeg godt drikke litt selv nå i enkelte anledninger, men er vel nesten som avholds å regne :knegg: Og helt ærlig så har jeg litt problemer med å lukte ånden til mannen om han tar seg en uskyldig liten knert om lørdagskveld ... selv om jeg helt og holdent vet vet at det er totalt uskyldig og normalt, så trigger lukten noe i meg...

Tenker med dette på den lille gutten, tror ikke det er noe god ide om besøket tar seg en juleøl seinere på kvelden ... da må det i så fall være etter at han er i seng, og alle spor fjernes før morgenen.
Husk også på at slike barn gjennomskuer det meste ...


#88

DM sa for siden:

Jeg kjenner at det knyter seg i magen og jeg blir uvel og nedfor når jeg feirer jul hos svigers som til og med er avholds. Og det fordi det står flasker med vørterøl fremme på bordet. Jeg vet at det ikke er noe gale med det, men den brune væsken i glasset, lyden som kommer når de åpner flasken, og selve flasken på bordet setter i gang fysiske og psykiske reaksjoner i meg. Selv om jeg vet bedre.

#89

Chanett sa for siden:

Det trikset er gammelt og forslitt. Mine besteforeldre brukte alltid det og det gir meg virkelig ekle og la oss lure oss til-vibber. :mad:


#90

Filifjonka sa for siden:

Helle i glasset på kjøkkenet er jo virkelig ikke tingen. Det gir meg også skikkelig ekle vibrasjoner bare å tenke på det.


#91

Elias sa for siden:

Jeg skjønner godt hva du mener. Og det er denne følelsen vi vil skåne den lille gutten fra, han er forresten 6. Samtidig som vi vet at en dag må også han skape seg et forhold til alkohol som er til å leve med, uansett bakgrunn.

Når det gjelder "look alike-øl" eller andre alkoholfrie drikker med stil over, så må jeg si at noe av det mest kvalmende jeg vet om er når et vennepar av oss inviterer oss til selskap sammen med andre gode venner.
De er totalavholdsfolk og bannlyser all bruk av alkohol. Det er greit nok. Ingenting galt i det.
Men det som blir galt er når vi blir møtt med en velkomstdrink (alkoholfri), og vi må skåle og det er skikkelig gjennomført "style" over det hele. Altså: Alle skikkene for en fest, og et tydelig signal om at de liker den stilen der, men uten alkohol.

Er det ikke mer ærlig med litt måtehold med ekte vare i slike sammenhenger?
Eller aller helst at de legger vekk jåleriet?


#92

Nessie sa for siden:

Jeg ville heller ikke servert alkohol til middagen under disse omstendighetene. Man klarer seg uten alkohol ved en middag, med tanke på guttens opplevelser.

Vi har ikke alkohol til middagen uansett vi da. Eller, mamma og de har vel hatt juleøl som regel på bordet når jeg tenker meg om, men det drikkes liksom aldri noe særlig på julaften, og jeg har ikke noe forhold til det.

Gutten må nok skape seg et forhold til alkohol, men han trenger ikke det nå, når han er bare 6 år. :niks:


#93

Line* sa for siden:

Jeg har også vokst opp med alkoholfrie julaftener, selv uten alkoholikere i disse sammenheng. Det har vært alkoholikere i vår familie, men de har ikke feiret jul med oss. (Kanskje fordi det har vært alkoholfritt?)

Jeg synes liksom det har vært ok. Også 17. mai, som du sier.
Mine unger er likevel vant til at det nytes øl/vin, og reagerer aldri om noen tar et glass. Nå er de jo voksne selv, og den eldste viderefører også dette med alkoholfritt på slike dager.
Selv om de er barn av en rusmisbruker, begge mine. Men de har sluppet å vokse opp med ham.

Men: I år skal vi være sammen med mine (nye) svigerforeldre, for første gang på julaften, og der er alkoholkulturen en helt annen. Det hører med til ethvert selskap, og i år ble vi enige om at det er patetisk å ta fra 80 åringer ølet og akevitten de er vant til på julaften.
Dette blir altså vår første jul med alkohol. men så er det altså ingen i vår familie som har problemer med det, eller reagerer negativt på det. Ei heller som ikke klarer å bare nyte et glass til maten, desserten og/eller kakene.
Blir både øl, akevitt, rødvin, konjakk og likør her i huset.

Hadde det vært den minste protest, den minste mistanke om at noen følte det ubehagelig, ville valget om en alkoholfri jul som vanlig vært veldig lett.


#94

MorStine sa for siden:

Jeg har også vokst opp med en far som ikke ga seg før bunnen var nådd i alle flaskene. Nå er han litt bedre, men vi kan ikke belære han, vil han drikke så gjør han det. Men mine barn har aldri opplevd ubehageligheter med han, så det er jo greit. Men hans bror som ødela julaften for to år siden, feirer jeg ikke jul med igjen. Mamma sa i går at han var invitert, og da ga jeg demvalget, oss eller ham. Så da ble han ikke bedt allikevel:knegg:
Mannen tar en juleøl til maten og jeg mulig ett glass vin. Føler ikke for mer enn det. Men jeg synes det er viktig at ungene ser at man kan nyte en eller to enheter og at ikke alkohol er noe skummelt når det nytes i moderate mengder. Jeg liker ikke å drikke foran barna, så det er sjelden jeg gjør, men det er pga all dritten jeg opplevde i barndommen. Så innimellom gjør jeg det for at de skal få ett ok forhold til det...

(åh, så godt svart og forklart:rolleyes:)


#95

Blondie sa for siden:

Mannen og jeg vil aller helst ha en alkoholfri julaften (hvertfall frem til barna har lagt seg), men da nekter mamma, svigers og svoger å komme. :sur:
Hadde det vært opp til meg så kunne vi sittet her alene, men mannen har liten familie og vil helst feire med dem når han kan.

Jeg synes ikke alkohol og barn hører sammen, men det er nok veldig preget av min barndom med en mor med tidvis store alkoholproblemer.


#96

Honda sa for siden:

Ok skyt meg men..:sjokket: Drikker dere alkohol på 17 mai?
Har aldri sett eller hørt om noen som gjør det....

Til tiligere innlaget jeg skrev så serverer vi ikke alkohol for at jeg synnes ikke det er noe særlig. Drikker verken øl eller rødvin. Hvitvin går men ikke til mat. Derfor blir det mest natulig å ikke servere det.

Og synnes dte er litt merkelig at mange MÅ ha alkohol til eks mat for å nyte den...altså ikke dere hehe Men kjenner mange i RL som må ha alkohol for å nyte maten og for å ha det artig på fest...


#97

Line* sa for siden:

Joda, det er mange som gjør det. Jeg har mang en gang sett at foreldre sitter på uterestaurant 17. mai og drikke øl, mens ungene flagrer til og fra. Ganske vanlig her i fjorden, i hvertfall.
Men jeg har aldri gjort det. Kunne ikke falle meg inn i halvsøvne.


#98

Line* sa for siden:

Dønn ærlig: En god middag med en rødvin som passer til? jeg kunne ikke tenke meg livet uten. ;)
Du har gått glipp av noe, etter min mening.

Vi bruker ofte alkohol i forbindelse med mat/selskap. Det hører liksom med til nytelsen, ja. Og hyggen.


#99

Blondie sa for siden:

Men du ser vel forskjell på livssituasjonen, Line? Jeg vil nå se for meg at det er ganske annerledes å ha store barn enn småtasser som gjerne trenger litt mer klarhodede foreldre. (og som ikke forstår hvorfor de voksne oppfører seg annerledes)


#100

Alfa sa for siden:

Men om du ikkje er noko glad i øl eller vin så forstår eg godt at du ikkej drikk alkohol verken julafta eller 17. mai :snill:

Man for oss som synest det smakar godt ser eg verkeleg ikkje noko gale i å gjere litt ekstra ut av eit høgtidsmåltid ved å ta eit glas vin eller ei øl (dersom ein ikkje har behov for å køyre etterpå sjølvsagt), men i tilfellet som HI skisserer ville eg ikkje ha servert alkohol. Eg endrar meir åtferd av ein sjokolade enn av ei øl.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.