Når jeg sier stå på ski, så mener jeg typisk alpint eller likenden. At man tar heisen opp en slalåmbakke og står ned. Har gang på gang rettet på barn i omgangskretsen når vi planlegger tur på langrenn, hvor jeg mener vi går på ski, mens de snakker om å stå på ski uansett om skiene primært går nedover eller bortover. Innser at jeg kanskje kommer inn med en dialektfeil.
Grunnen til at jeg har rettet har vært for å forsikre meg om at de er innstilt på den samme turen på langrennski som vi er på vei til å gjennomføre. Ikke egentlig for å justere språket.
Jeg tenker alle varianter av ski på beina. At føttene står oppå et par ski.
'Å stå' passer gjerne bedre med nedover-bakke-opplegg, og 'å gå' med langrenn, når jeg først tenker på det. :gruble:
"Stå på ski" kan bety både bortover og nedover i min dagligtale. Kan også si "gå på ski" om langrenn og "kjøre på ski" eller "stå i bakken" om alpint. Fra østlandet og vokst opp med store doser ski. :p
Jeg har stort sett vært involvert i veldig humpete langrenn, typ 25 år siden sist. Veldig mye oppover-slit, fulgt av bratt skare og akutt angst ned igjen :knegg:
Husker en gang jeg brakk både stav og ski, og solbrillene, i tillegg til at jeg skrapte opp de ekte brillene som jeg hadde lagt i anorakk-lommen i front, sammen med noen kongler..
Det høres mer traumatisk ut enn meg som alltid havnet bakerst på klassens skiturer. Det handler mest om at jeg tilfeldigvis gikk i klasse med trenings- og idrettsfolk inkludert skieliten. Det var likevel traurig å alltid gå sist.
Problemet med å ramle nå er at det gjør mer vondt, og er vanskeligere å reise seg igjen enn for 20 år siden... Enten gjør det vondt fordi det er hardt underlag, ellers er det ikke vondt å falle i my snø, men umulig å komme seg opp på beina igjen med verdigheten i behold.
Jeg står på ski i helgene. Det betyr alt som har med ski å gjøre, både bortover og nedover.
Når jeg først har bestemt meg for hva skihelgen skal inneholde står jeg på alpinski eller går på langrenn/fjellski. Jeg går på topptur, enda det er mye bratt nedoverkjøring.
Jeg tok det med godt humør den gangen, heldigvis. En gang (6. klasse, tror jeg) mistet jeg det ene brilleglasset nedi ei dump med noen einebusker, og måtte stå alle bakkene ned igjen med ett brilleglass :blinke:
Det er vel egentlig ikke så rart at de langrennsskiene mine står og støver ned i garasjen hos foreldrene mine :knegg:
Jeg sier mest «skal på ski» eller «har vært på ski», for det dekker begge deler. :knegg:
Ellers er jeg enig i at «gått på ski» er entydig for langrenn, mens «stått på ski» ikke er entydig, selv om jeg selv bare bruker det om alpin.
Slår også et slag for bortoverski og nedoverski, som jeg lærte i Trondheim. Det synes jeg var veldig sjarmerende den gangen - nå har vel det også spredd seg sørover?
Ikke noe spesielt, bare at i bygda jeg vokste opp så måtte man gå oppover for så å renne litt nedover med bortoverski. :knegg:
Var milevis til nærmeste alpinanlegg, tror det var Oppdal. Var ikke så mange som reiste dit på hytte eller fastcamping hver helg da jeg var ung. :knirk:
Jeg går på langrennski, og kjører snowboard eller slalom. Jeg sier derfor selv aldri «stå på ski», men siden andre gjør det, så må jeg enten spørre hva de mener, eller skjønne det ut i fra konteksten. :)
Jeg gikk på ski to ganger i helgen. :D Jeg liker veldig godt både å gå på langrenn (i turtempo) og kjøre snowboard. Hender jeg må kjøre slalom pga mitt yngste barn men det er litt kjedeligere enn snowboard.
Å gå på ski er langrenn. Å stå på ski er ikke noe jeg ville sagt, jeg ville kjørt på ski, (og presisert om det gjaldt telemark eller slalåm), men om noen sa at de skulle stå på ski ville jeg gått ut i fra at de mente nedoverski, eller bare ikke hadde helt koll/var danske.
Å «kjøre på ski» virker liksom som mye mer proffe og raske og kanskje aggressive greier, enn min forsiktige svinging ned bakkene. Det er def mer «stå på ski». :nemlig:
Jeg har virkelig aldri tenkt at bortover/nedoverski er noen annet enn langrenn/alpint. Men skjønner at det er en dialektsak, min trønderske pappa med velutviklet pappahumor har aldri brukt akkurat det som en spøk. Så da lærte jeg noe nytt, og skal se om jeg klarer å erte på meg noen østlendinger med aktiv bruk av dårlig humor ved neste korsvei. :fnise:
Til teorien om at de som sier stå på ski er litt danske, kan jeg legge til at de kanskje er Bergensere eller i det minste vestlendinger. :nemlig:
Og så er det i denne sammenhengen viktig å skille mellom oss vestlendinger fra forblåste, flate øyer uten snø, og folk fra Volda, Voss, og alle steder nær Sunnmørsalpene. De har et forhold til "bratt" som rett og slett ikke ligner på det NOEN andre folk på kloden har. :skeptisk:
(Når jeg leser skiturbeskrivelser fra der oppe, så må jeg oversette "lett, fin og barnevennlig tur med noen morsomme bakker" til "djevelsk kupert, livsfarlige plogebakker og en helvetes masse fiskebein!" )
Det gjelder forøvrig også for løypene rundt Bergen. Eller lysløypene er fine, du må bare slepe den håpefulle sutreungen opp en bratt bakke før skituren begynner... :rolleyes: For ikke å snakke om kaotiske parkeringsplasser på den ene lørdagen med pent vær. :snill:
Utflytta Volding her. "Ej renne på ski!" Gjelde både opp og ned. Bortover finst ikkje i vokabularet mitt. Har aldri eigd langrennski, men har minst fem par ski. :knegg:
Som sunnmøring med unger som ikke er glade i oppoverski så må jeg bare humre litt av min kollega sin beskrivelse av de kjempeflotte skiløypene.
Det er motbakke de første 5 km, men deretter er det fint og flatt, bare litt opp og ned da, inn til ei hytte hvor de av og til selger vafler og kakao.
Ja, altså, har jeg fått mine opp en 5 km motbakke så er det ikke aktuelt t de går ei mil elle så på jakt etter kakao altså... (det har vi i sekken. Og stopper lenge før de 5 km tipper jeg...)
"Litt småkupert" bruker mannen mot turer jeg beskriver som "DET VAR JO BARE ENTEN FISKEBEIN ELLER LIVSFARLIGE NEDOVERBAKKER, JO!!!"
For fjellturer oversetter jeg på samme måten. Uttrykk som "barnevennlig, men litt luftig på toppen", eller "noe klyving, men ellers en grei tur", betyr LIVSFARLIG, DU KOMMER TIL Å VÆRE SÅ REDD FOR Å DØ AT DU ØNSKER PÅ DEG ET BEINBRUDD SÅ DU KAN HENTES AV HELIKOPTER!!!"
Er man danske hvis man har vokst opp i et frisksport-/nikkersadelområde, men absolutt har nektet å føye seg og ikke har hatt ski på siden man var 12?
Med andre ord driver jeg verken med gåing eller ståing på ski, men har likevel et sylskarpt skille mellom gå (langrenn) og stå/kjøre (alskens livsfarlige alpintvarianter) på ski.