Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lære seg å strikke

#1

Propella sa for siden:

Bare å inse at starten på 2023 ble annerledes enn forventet. Jeg regner med en sykemeldingsperiode noen uker fremover. Da må jeg ha noe å gjøre. Hvorfor ille lære seg å strikke. Hvor starter jeg? Kan veldig lite. Kan strikke rett og legge opp masker (etter å ha sett på YouTube.). Er strømper greit å strikke? Hvor finner jeg mønster? Hvilke strikkepinner trenger jeg og hvilket garn?


#2

Floksa sa for siden:

Jeg ville starta med feks en lue?
Uten allverdens mønster. Da kommer man igang og det går relativt fort.
Ellers er både votter og sokker morsomt å strikke og det finnes ganske enkle oppskrifter å følge. Ellers er det mange gensere på ganske store pinner man kan strikke.

Finnes utrolig mye gratismønster å finne.
Jeg har noen trepinner der man man bytte pinne slik at en wire kan brukes på flere pinner. Litt dyrt men også veldig lettvinte.
Og lær det det som heter magicloop. Det er nyttig så slipper du å bale med strømpepinner.


#3

Blondie sa for siden:

Hah, her skal jeg følge med. Jeg er så glad i strikkede plagg, men kan knapt ta i strikkepinner selv.


#4

kamp sa for siden:

Hobbii.no mye lette oppskrifter (og alle andre grader) men sokker syns ikke jeg er enkle grunnet den dumme hælen :rolleyes: eks på oppskrift hobbii.no/liffey-damesokker

Men skal det være enkelt enkelt er tovet tøfler enkle og det er alltid gøy å ha noe enkelt samtidig som man øver på noe vanskeligere (jeg har en uro jeg hekler på, samtidig med en kurv.. må få ha litt selvtillit også :p)

Tøffel hobbii.no/product/pattern/download?id=1001583

Det her er definert som nybegynner
hobbii.no/oppskrifter?filter=type%3AStrikk%3Bvanskelighetsgrad%3ANybegynner

Lue?
hobbii.no/product/pattern/download?id=1002313


#5

Propella sa for siden:

Takk for tips! Kanskje starte med en lue.


#6

Retz sa for siden:

Osloluen fra PetiteKnit er et bra nybegynnervalg med bare rettstrikk på rundpinne. Oppskriftene fra PetiteKnit er gode og detaljerte, og denne lua sitter veldig godt på hodet. Oppskrift får du digitalt her:

www.petiteknit.com/no/collections/accessoires/products/oslohuen-mohair-edition-1

Garn du kan bruke er Filcolana Arwetta sammen med Filcolana Tilia, du strikket altså med dobbel tråd, men det blir neppe noe problem. Rundpinne 40 cm nr 3.


#7

Tjorven sa for siden:

Du må høre med Camomilla (brukeren på FP). Hun stilte et tilsvarende spørsmål her inne, og nå, noen år senere, så kan hun trylle med pinner. Det er liksom bare å begynne.

Jeg anbefaler også designeren PetiteKnit. Hun skriver veldig gode oppskrifter og lager videoer som forklarer alt som er vanskelig. Hun graderer også etter vanskelighetsgrad, og de enkleste oppskriftene er virkelig enkle (og forklart med teskje).


#8

Selma sa for siden:

Min anbefalinger er også Petiteknit. I tillegg til at oppskriftene er veldig godt skrevet, så ligger det linker til supre opplæringsvideoer på nettsiden hennes

Tovede sitteunderlag er også super nybegynner-strikk. Tykt garn (f.eks Sandnes Fritidsgarn) og kun rette masker frem og tilbake. Jeg ville gått til en garnbutikk og fått hjelp til garn og pinner


#9

frukt sa for siden:

Votter, pulsvarmere lue, hals, sjal og pledd er enkelt. Noen sier at sokker er enkelt, men for meg som sliter med konsentrasjonen er det definitivt ikke det. Vrangbordstrikk er også enkelt. Drops design og Sandnes garn har mange gratisoppskrifter. Og Drops har mange instruksjonsvideoer.


#10

IOA sa for siden:

Enig i alt de andre skriver her. Jeg har strikket en stund, men det er først det siste året at jeg har turt å prøve meg på sokker. Jeg anbefaler å starte med noe annet pga hælen, det kan være litt kronglete.

Mitt tips er å finne noe du syns er fint, og som vil bli brukt. Hvis du ikke har noen du kan strikke lue til, går det heller an å velge en av Petite Knits enkle gensere feks.
#13

polarjenta sa for siden:

De gangene jeg får et anfall og lyst til å strikke, så går det i grytekluter og sitteunderlag. Jeg får sjelden sånne anfall da.:knegg:


#14

Bayone sa for siden:

Jeg anbefaler å strikke noe du har lyst på selv, f.eks. den genseren fra Petiteknit. Ikke start med grytekluter, sitteunderlag osv ;) Mye større motivasjon for å få det ferdig når det er noe du ser for deg å bruke. Bare legg opp og start søk på youtube eller spør noen når du står fast, det er alltids svar å få der ute :) Lykke til, strikking er gøy.


#15

mkj sa for siden:

Usikker på om jeg vil anbefale å begynne med genser. Hvis man aldri har strikket før er det greit å få inn teknikken på noe mindre. Jeg lærte meg å strikke som barn, så husker ikke mye av det. Antar man er raskere oppe og går som voksen. Men for noen år siden lærte jeg meg hekling på YouTube. Skulle hekle lapper til pledd. Men etter en stund så endret jeg størrelse. Jeg heklet mer avslappet så lappene ble merkbart større enn de første. Kjedelig hvis noe lignende skjer midt i en genser.


#16

Skilpadda sa for siden:

En lue strikket på rundpinne er noe av det enkleste jeg kan se for meg. Kan strikkes i bare rettmasker, som da blir glatt på rundpinne, eller ribbestrikk. Det er vanskelig å få en gryteklut (eller noe annet firkantet) jevn i kantene når man er nybegynner.


#17

polarjenta sa for siden:

Personlig hadde jeg aldri giddet å strikke ferdig en genser uansett hvor mye jeg hadde lyst på den. Gryteklutene jeg strikket hadde jeg et mål for, det var julegaver og de var overkommelig å få ferdig.


#18

Muskat sa for siden:

I et anfall av jeg vet ikke hva bestemte jeg meg for å strikke genseren fra PetiteKnit som det var lenket til over her. Jeg kan virkelig ingenting, og brukte over en time og intens youtube-titting på å legge opp 68 masker. To timer til, og jeg har strikket tre(!) runder med vrangbord(?).

Men det MÅ da være enklere måter å strikke vrang på enn slik hun viser det i videoen her: her

Jeg forstår virkelig ikke noe av dette, og har sett videoen ørti ganger, med nedsatt avspillingshastighet tilogmed. Så teskje-forklaringer fungerer åpenbart ikke på meg. :knegg: Er det slik dere strikker vrang? Jeg googlet meg frem til en annen måte, med garnet foran pinnen og ikke bak, og jeg tror jeg gjør det riktig, men er ikke sikker. Knotete er det uansett!


#19

Skilpadda sa for siden:

Jeg gjør sånn som denne:
[yt]yos8AH7xJfk[/yt]

Og det er knotete til man har vent seg til det, det synes jeg også. :)


#20

Maverick sa for siden:

Jeg har garnet foran pinnen når jeg strikker vrangt, og synes ofte det er enklere å skjønne teknikkene av bilder med beskrivende tekst i bøker/på nettsider enn av videoer. :jupp: (Ja, jeg vet at man kan pause videoer, men det er nå sånn lell.)


#21

Muskat sa for siden:

Det der så mer forståelig ut, Skilpadda, jeg må prøve når jeg kommer hjem. Bilder og tekst kan også være greit ser jeg ja.

Jeg regner jo med det går lettere etterhvert, men jeg har en vei å gå før det altså! :knegg:

Når jeg bare kommer meg igjennom denne vrangborden er det vel bare rettstrikking resten av genseren omtrent, heldigvis!


#22

GeekyGirrrl sa for siden:

Sånn gjør jeg det og. Knot i starten, men det går seg greit til.


#23

Propella sa for siden:

Jeg har ikke kommet igang enda. Jeg stod inne på garnbutikken og snudde. Orket ikke mer når jeg kom dit. Får gjøre et nytt forsøk en annen dag.


#24

Propella sa for siden:

Nå har jeg kjøpt. Når det står:
Strikk 8cm rundt i vrangbord ( 1 rett, 1 vrang)
Strikk 1 omg rett. Skal jeg da strikke flere runder som blir totalt 8 cm ?


#25

Jålebeinet sa for siden:

Ja. Vær forsiktig så arbeidet ikke blir vrengt når du tar sammen. Ofte kan det være greit å strikke de to første omgangene frem og tilbake før du føyer sammen.


#26

Propella sa for siden:

Tar sammen? Strikker man ikke frem og tilbake?


#27

Tjorven sa for siden:

Man pleier å strikke på rundpinne, så da strikket man rundt og rundt. Men akkurat vrangborden må de gjerne strikke frem og tilbake. Da må du bare sy litt til slutt, men det er overkommelig.


#28

Propella sa for siden:

Jeg har rundpinne. Så da skal jeg få endene sammen.


#29

Camomilla sa for siden:

Ååååå. :hjerter:
Trylle kan jeg ikke, fremdeles god å sparke meg på leggen…. Men det er som du sier, bare å starte.

Dette fikser du Propella.


#30

Che sa for siden:

Jeg avbefaler sokker i alle fall. Ikke at det er vanskelig, men det innebærer enten æ strikke med settepinner eller magic loop oh når du er ferdig med en, må du så sannelig meg strikke en til.

Og velg noe som har litt tykke pinner/tykt garn så du ser resultatet ganske raskt.


#31

Propella sa for siden:

Jeg er igang med novise genseren fra petiteknit. Det går sakte men sikkert fremover. Jeg har strikket og tatt det opp igjen mange ganger! Nå har jeg kommet et stykke på vei. Nå oppdaget jeg at jeg har mistet en maske. Tar man opp til man kommer til den masken eller strikker man videre ? Hva gjør man i så fall man den mistede masken?


#32

Muskat sa for siden:

Jeg lurer på det samme!

Ellers har jeg ikke kommet lenger enn til økning nr 2, og er ganske sikker på at maskeantallet ikke stemmer i forkant av økningen. Usikker på hvordan jeg løser det. Har jeg for mange kan jeg slå sammen to masker på tilfeldig sted? Har jeg for få kan jeg øke en ekstra maske et tilfeldig sted? Jeg aner virkelig ikke, og har ikke lyst til å rekke opp. :sparke:


#33

Heilo sa for siden:

Jeg pleier å prøve å hente opp den mistede masken på en ekstra pinne og strikke den oppover til de andre om det går. Hvis man bare lar den være blir det er hull og det kan rakne videre nedover.


#34

Pelen sa for siden:

Om man tror at man klarer å fikse det så kan man bruke f.eks. en heklenål og med den "strikke" den oppover. Ellers er det bare å ta opp og begynne på nytt derfra.#36

Muskat sa for siden:

Oi, det så jo faktisk ikke så vanskelig ut. Jeg tror ikke jeg har mistet masker, men mulig jeg har strikket noen sammen. Får telle over senere i dag. Bruker man maskemarkører når man teller? Jeg kommer ut av det hele tiden og ser at det kunne vært lurt med et eller annet som markerer med jevne mellomrom.


#37

Magica sa for siden:

Bruk maskemarkør på hver 50-maske.


#38

Propella sa for siden:

Maskemarkører har jeg ikke. Hvor kan man kjøpe sånt? Noen som har tips til gode nettbutikker?


#39

Propella sa for siden:

Jeg endte opp med å ta opp igjen til den mistede masken. Heklenål har jeg heller ikke. Det bør jeg sikkert kjøpe.


#40

Geitrams sa for siden:

Jeg begynte rett på med novisegenser som mitt første strikkeprosjekt. Den gang kunne jeg kun rettstrikk, trodde jeg. Viste seg at jeg strikket det også feil. Så jeg måtte lære meg alt helt fra begynnelsen og gikk gjennom youtube-videoer med Kimmie Munkholm, som jeg syns er den absolutt beste.
Petiteknit er genialt å starte med da det finnes hjelpevideoer til alle oppskriftene, og oppskriftene er så tydelige at du kan ikke gjøre feil.


#41

frukt sa for siden:

Garnbutikker har maskemarkører, men du kan og bruke en tråd i en annen farge.


#42

Muskat sa for siden:

Ja, rookie mistake fra meg var å kjøpe bare to maskemarkører, ser at det kan være lurt med flere. Jeg trodde man trengte bare én, men kjøpte to siden de var så søte. :knegg:

Rookie mistake nr to var å kjøpe maskemarkører som ikke kan åpnes, jeg klarte å strikke den ene inn i genseren og nå må den vel klippes for å få av.:rolleyes:


#43

Svanen sa for siden:

Binders, sikkerhetsnåler, trådbiter.... jeg har aldri hatt egne maskemarkører. Og man kan bruke strikkepinne for å fange en mistet maske. Må ikke ha heklenål.

Bill merke: det enkle er ofte det beste :knegg:


#44

Magica sa for siden:

Slike maskemarkører er topp: hobbyhimmelen.no/products/maskemarkorer-120st-10-farger?variant=33359780151349&currency=NOK&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&utm_term=&utm_campaign=Performance+Max&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=2006414813&hsa_cam=15645035223&hsa_grp=&hsa_ad=&hsa_src=x&hsa_tgt=&hsa_kw=&hsa_mt=&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gclid=EAIaIQobChMI3cCbuYCq_QIVB2EYCh0YiQ9xEAQYBCABEgKCy_D_BwE

Kjøp en heklenål, det er kjekt å ha. F.eks str 3 eller 3,5. De har heklenåler og kanskje maskemarkører også på nille og europris og sånt også.


#45

Kula sa for siden:

Jeg foretrekker åpne maskemarkører slik som disse:www.hoy.no/p/300-10898/maskemarkor-apen-gronn-gul

Jeg pleier også å sette en maskemarkør for hver 50 maske når jeg kontrollteller.

Jeg synes også at det er mye lettere å hente opp masker med heklenål enn strikkepinne. Men har du strikket mange omganger før du oppdager at du har mistet en maske blir det litt "trangt" å hente den opp igjen.


#46

frukt sa for siden:

Ikke kjøp disse, de faller lett av.


#47

Svanen sa for siden:

Kan noen fortelle hvordan de bruker slike?

hobbii.no/knitpro-omgangstellere-2-stk-bla-and-rod?store_id=4&gclid=Cj0KCQiA3eGfBhCeARIsACpJNU-r0kFVjIO85Hzc2e45WCKksMM6RKb6o9uJHhZF6cY0EQCYiI-hYokaAgvnEALw_wcB

Jeg kjøpte for noen år siden. Hørtes så smart ut, at du kunne tre de på pinnen. Men det funker ikke. Blir jo en diger 'klump" i strikketøyet når man strikker rundt. Så jeg har tredd en tråd gjennom, og så tredd den på strikkepinnen. Eller har jeg misforstått helt?


#48

Che sa for siden:

Om maskemaskører, så bruker jeg slike tynne gummistrikk som hadde en hype for noen år siden - de har jeg nemlig uante mengder av etter at ungene mine ikke var opptatt av armbånd lenger.


#49

Jålebeinet sa for siden:

De funker vel ikke for rundpinne, kun for rette pinner.


#50

Fintdethei! sa for siden:

Jeg har noen maskemarkører som ser ut som en slags sikkerhetsnål. Selges i en pakke med ganske mange, kostet nesten ingenting. De funker gull.


#51

Blånn sa for siden:

Å samle på maskemarkører kan fort bli en tilleggshobby, har jeg hørt. :sparke:


#52

Propella sa for siden:

Jeg har litt igjen, ca 8 cm til jeg kommer til et stykke som vil gi meg problemer. Jeg skal da begynne på bolen. Foreløpig har jeg lest det flere ganger og jeg er et stort spørsmålstegn. Mulig jeg forstår det bedre når jeg kommer dit.

Kjøpte maskemarkører igår. Pluss pluss pluss. Det er lett å bli hekta. Kjøpte 2 bøker på mammutsalg også , om strikking. Så et nydelig sjal jeg har lyst til å strikke som neste prosjekt. Den ene boken heter: Lær å strikke, for barn og nybegynnere. Den forklarer veldig enkelt en del ting jeg lurer på.


#53

Magica sa for siden:

Du får rope ut, hvis du trenger hjelp. :)


#54

Propella sa for siden:

Da har jeg fullført novice genseren. :stolt: Ikke feilfri men det er første gangen. Genialt med de youtube videoenesom viste hvordan man skal gjøre det. Jeg ser at jeg ikke klarte å strikke fast nok under armene. Litt luftehull der. Samt litt andre feil her og der. Nå ligger gensren til tørk.

Hva skal jeg strikke nå?


#55

Tjorven sa for siden:

Det var kjapt!

Hull under ermene kan godt syes igjen (med nål og tråd).

Både PetiteKnit og SandnesGarn oppgir vanskelighetsgrad på oppskriftene, så det er bare å lete seg frem til noe som er markert som enkelt og ser kult ut.#57

Input sa for siden:

Må man hente opp masker og strikke i-cordkanten til slutt?


#58

Propella sa for siden:

Det vet jeg ikke.


#59

Input sa for siden:

Det står jo i oppskriften.


#60

Pøblis sa for siden:

Nei, Sophie-sjal strikkes med icordkant underveis. Når man er ferdig, er det bare å feste trådene, så er det klart til bruk.


#61

Tjorven sa for siden:

Jeg har strikket mange Sophie-skjerf. Hvis sjalet strikkes på samme måte, så er det ypperlig for en nybegynner.


#62

Propella sa for siden:

Tror sjal og skjerf er det samme.

Jeg forstod ikke dette helt:

  1. p (vrangside): Strikk r til 3 m igjen på p, løft de 3 siste m vr løst av med garnet foran arbeidet
  2. p (rettside): Strikk r til 3 m igjen på p, løft de 3 siste m vr løst av med garnet foran arbeidet
  3. p (vrangside): Som 1. p
  4. p (rettside): Som 2. p
  5. p (vrangside): Som 1. p
  6. p (rettside): Strikk 2 r, øk, strikk r til 3 m igjen på p, løft de 3 siste m vr løst av med garnet foran
    arbeidet
    Strikk disse 6 p i alt 42 (53) 60 ganger. Det er nå i alt 48 (59) 66 m på p

Jeg har kommet til 6. p. Skal jeg da begynne med 1.p på nytt slik at det blir hver sjette pinne som er en økning? Eller skal bare strikke 6. p hver gang?


#63

Fintdethei! sa for siden:

Du skal begynne på pinne 1 igjen.


#64

Propella sa for siden:

Hvordan holder man telling på antall pinner? Er det noen lur måte? Noterer man på ark?


#65

Propella sa for siden:

Takk! Da gjør jeg det.


#66

Tjorven sa for siden:

Jeg teller inni hodet. Noen ganger blir det en rad ekstra, men det er ingen krise. Det viktige er at alle økninger og fellinger skjer på samme side, og det får du fort kontroll over.


#67

Muskat sa for siden:

Jeg har ikke kommet lenger enn til at jeg snart skal sette av masker til ermene. Strikket du ermer med strømpepinner eller magic loop? Jeg kan jo ingen av delene, og tenkte prøve å lære meg magic loop, hvis det ikke er altfor komplisert.


#68

Input sa for siden:

Jeg anbefaler app på mobilen. Akkurat nå bruker jeg Knit&Knote. Da har jeg antallet rundetellere jeg trenger ved siden av hverandre. Har også oppskriftene i pdf, så den er synlig samtidig som telleren.

Jeg hadde aldri klart å telle inni hodet. Jeg klarer ikke det når jeg legger opp engang. Bruker rundeteller da også, og setter en runde for hver 10. maske. :sparke: Hvordan klarer du å huske hvor du er når du legger fra deg strikketøyet, Tjorven?


#69

Tjorven sa for siden:

Når maskene allerede er der slik de er på ermene til denne genseren, så er magic loop ikke noe vanskeligere enn strømpepinner. Så jeg ville gått for det. Jeg strikker aldri med strømpepinner lenger.

(Når man legger direkte opp på magic loop, har arbeidet lett for å vri seg. Men det er bare være veldig nøye de første to-tre rundene for å se at det ikke har skjedd.)


#70

Input sa for siden:

Magic loop er kjempelett! Jeg lærte det fort som ingenting. Har noen dårlige minner fra tekstil-timene på barneskolen der strømpepinnene skled ut av strikketøyet mitt hele tiden. Uten magic loop hadde jeg seriøst ikke giddet å strikke. Bare pass på at du har lang nok og myk nok vaier på rundpinnen.


#71

Propella sa for siden:

Jeg brukte magic loop. Det bruker du først når du kommer nederst på armene. Hele armen strikker du vanlig på rundpinne. Hvis du ser på videoen som ligger på Petiteknit. Der viser hun hvordan du skal strikke magic loop. Pluss at hun vister hvordan du skal ta opp armene.


#72

Myria sa for siden:

Strikkefisk eller en omgangsteller er greit å ha for å holde tellingen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.