Møøse sa for siden:
Vel - denne retten her er i hvert fall sunn, om ikke annet (jeg likte den, og den ene av gjestene - den voksne. Barnegjesten spiste like lite gryte som mine barn, men jeg tror vi hadde et utypisk utvalg av kresne unger, ikke at gryta er spesielt barneuvennlig.)
Villris- og bønnegryte (en slags "risotto")
2-3 dl villris legges i vann over natten eller i hvert fall fra morgenen av
2-3 dl bittesmå grønne bønner (eller andre, evt linser) legges i vann over natten eller i hvert fall fra morgenen av
Ca en time før middag: Kok opp villrisen og bønnene
La dem koke og koke mens du gjør følgende:
1 stor løk kuttes i biter
2 store gulrøtter kuttes i biter
2 skiver kålrot kuttes i biter
1 stor paprika skjæres opp
Åpne en boks hermetiske limabønner i olje
Krydder: Karri, kummin og koriander, sort pepper
1 tomatboks
4 dl grønnsaksbuljong
evt litt soyasaus hvis det trengs mer salt
Når villrisen begynner å "slippe" det svarte skallet og vannet er kokt inn i bønnene, har du olivenolje i en stor gryte. Varmes opp og løken has i. Krydre løken med karri.
Når løken er blank har du oppi risen og de grønne bønnene. Stek dette sammen en stund. Ha oppi gulrøtter og kålrot. Kok dette sammen en stund. Ha oppi limabønnene. Ha oppi tomatboksen og grønnsaksbuljongen. Krydre med kummin og koriander og pepper. Ha oppi paprikaen. Smak til med soyasaus. La det putre til gulrøttene og kålrotbitene har ønsket konsistens. Server med ferskt brød - grovt sådan. Et dårlig alternativ er med pølsebrød til. Det gjorde jeg, med det resultat at storebror spiste ca 10 pølsebrød med ketsjup og to biter paprika av gryta, og også i dag endte opp med karbohydratsjokk.