Jeg vil gjerne at dere skriver hva dere gjør for å spare strøm, gjerne ting som er litt utenom det vanlige. Jeg kan så fylle på med saker i det første innlegget.
Ull i flere lag hjemme
Ulltøfler
Dusjer sjeldnere og kortere
Dusje på treningssenter/jobb
Følge med på strømprisene før vi setter i gang vask- eller oppvaskmaskin (sette på forsinket maskinstart, bør unngås på natt)
Nale dusjen (vannet kjøler ned rommet når det tørker)
Vått tøy henges ute, vurder tørketrommel om du har en god tørketrommel
Bruk høyere nivå på viften på varmepumpen så at luften går ut til andre deler av boligen (drar ikke mye mer strøm)
Vurder å ha en grad høyere på varmepumpen enn elektriske ovner
Lade elbil etter strømprisene
Vurder om elektriske varmekabler i gulv foruten på bad må være på
Vurder å stenge av varme i soverommene
Skifte til LED-pærer
Natt/dag sekning (men tenkt på å ikke ha oppvarmingen år det er dyr strøm på morgenen).
La ovnsdøren stå åpen etter at man er ferdig med ovnen slik at varmen går ut i rommet.
Varmeflaske på beina (er beina varme, føler man seg varm.
Lukke dører mellom rom som har ulik temperatur
Unngå unødvendig bruk av kjøkkenvifte
Små billige termometer rundt omkring for å sjekke at temperaturen i rommet ikke er høyere enn nødvendig.
Robotstøvsuger i stedet for vanlig støvsuger. Bruker mye mindre strøm
Sjekke matrikkelen på hytta og finne ut at den kvalifiserer til strømstøtte! Det ER forskjell på fritidsbolig og sekundærbolig.
Avkjøle rester før de settes i kjøleskapet (slik at de ikke hever temperaturen i kjøleskapet, men tenk på at mye mat raskt blir dårlig, f.eks. mat med mye karbohydrater)
Tine frosne ting i kjøleskapet (slik at kulden er med på å holde kjøleskapet kaldt)
Bytte ut gammel og dårlig varmvannstank med ny og energieffektiv. Du kan du få støtte fra Enova ved å montere en bereder med smart strømstyring.
Trekke for gardinene så varmetapet ikke blir så stort ut mot store vinduer.
Kjøp en vifte til å sette oppå vedovnen/peisen. Når du fyrer opp starter vifta etter hvert som varm luft stiger opp, og viftebladene sprer varm luft til andre deler av huset.
Sjekk rundt alle vinduer og dører for trekk. Monter tettelister der det er trekk.
Skift til nye vinduer hvis de du har er produsert før 2007 (eller med U-verdi høyere enn 1,2).
Det mest konkrete:
-vi kler på oss ull i flere lag hjemme.
-dusjer sjeldnere
-følger med på strømprisene før vi setter i gang vask- eller oppvaskmaskin
Hadde vi hatt større bolig, hadde vi stengt av ubrukte rom for å slippe å varme dem opp.
Om man naler dusjen etter at man har dusjet så at vannet renner ned i avløpet så sparer man strøm. Vannet må ellers fordampe og det kjøler ned rommet.
Samme sak når man henger opp vått tøy. Er man veldig på spareren så bør man henge ut tøyet ettersom tørking av tøy kjøler ned rommet. Tøyet tørker til slutt ute (i hvert fall om det henger under tak) også på vinteren. Har man en skikkelig god tørketrommel kan det faktisk noen ganger være bedre å bruke den sammenlignet med å henge tøyet.
Kom på en ny sak som mannen har lest. Sett på høyre vifte på varmepumpen. Da flytter seg varmen i rommet/huset og varmen fordeler seg mer og du trenger færre varmekilder andre steder. Høyre vifte på varmepumpen drar ikke mye strøm.
Om du har ovner med termostat, ha varmepumpen på en grad varmere så at den brukes mest.
Jeg tenker mye handler om å skaffe seg kunnskap om eget strømforbruk inkl strømforbruk på egen vaskemaskin og tørketrommel. For vår del utgjør klesvask, oppvask og klestørk en så liten del av totalt strømforbruk at tiltak der knapt er noen vits. Vi sparer derimot en hel del på å ha soveromsetasjen upppvarmet og på å ikke bruke varmekabler i andre gulv enn bad. Vi sparer også en del på å sjekke strømpris og planlegge billading. Dusjing er det heller ikke så mye å spare på hos oss, til hverdags er vi tre voksne som dusjer kjapt annenhver-tredjehver dag og slik har det vært siden lenge før strømmen ble dyr. Vi har i hele tatt levd med strømsparetiltak i alle år og har i snitt hatt et årsforbruk på 15.000 kWh på en enebolig på 220 kvm og fem personer. Det hjelper å ha en særdeles energifolusert ingeniør i hus.
Dette :nemlig: Det samme gjelder for oss. Lading av elbil er det derimot mye å spare på å lade når prisen er "lav".
Ellers har vi senket temperaturen i hele huset, skiftet alle pærer til LED og skrudd av/ned alt som ikke er nødvendig. Dusjing er ikke så lett å styre, det må man nesten gjøre etter trening, før jobb etc.
Å skaffe seg kunnskap om eget forbruk er smart. Noen av disse tipsene hadde fått vår husholdning til å tippe helt. :knegg: Det kommer jo selvsagt an på antall mennesker og bosituasjon. (oppvaskmaskinen går hver dag, ellers har vi ikke nok bestikk og servise. Det hadde kanskje på sikt vært bedre å kjøpe inn mer, men det har vi ikke plass til. Større kjøkken står ikke på strømsparelista. :knegg: ).
Avhengig av hvor godt isolert hus man har så kan man høye temperaturen litt sent på natten. Ofte er prisen dyrere fra 5-6-tiden og om man da setter opp varmen på huset så får man oppvarmingen på en dyr tid.
Enig, noe går det jo praktisk ikke å endre på. Vår oppvaskmaskin går stort sett daglig, men jeg forsinker oppstart og setter den så at den starter en gang på natten. Jeg sjekker strømprisen hver kveld når jeg rydder kjøkkenet etter middagen. 02.30-04 pleier å være en gjenganger.
Mye er nevnt, men har fått med meg følgende litt "rare" tips:
La ovnsdøren stå åpen etter at man er ferdig med ovnen slik at varmen går ut i rommet. Samme gjelder visst badekar hvis man unner seg slik luksus, altså la det varme vannet stå i badekaret for at det skal varme opp rommet, men er ikke sikker på sistnevnte.
Varmeflaske på beina (er beina varme, føler man seg varm.
Lukke dører mellom rom som har ulik temperatur (vi har for eksempel en liten gang rett innenfor ytterdøren. Der blir det ofte kaldt, og derfor passer vi på å ha døren stengt.
Unngå bruk av kjøkkenvifte om mulig (den trekker visst veldig mye strøm).
Små billige termometer rundt omkring for å sjekke at temperaturen i rommet ikke er høyere enn nødvendig. Vi har flere ovner/radiatorer og skrur noen av dersom det er varmere enn 20 grader i rommet.
Robotstøvsuger i stedet for vanlig støvsuger. Bruker mye mindre strøm (og vi kjøpte en til 2000 som funker supert, så det MÅ ikke bli superdyrt å kjøpe en. Beste jeg har kjøpt uavhengig av spart strøm, forresten).
Litt usikker på tørking av klær. Har omtrent sluttet med tørketrommel, lufttørker i stedet, men leste et sted at også det å tørke klær, gjorde at man brukte mer strøm på badet pga. at det trengs ekstra energi for å tørke.
liefje, kjøkkenvifte drar ikke så mye strøm, men den tar med seg mye av den varme luften ut av rommet. Vi har en måler på kjøkkenet og som viser strømforbruket der og da så vi kan se det veldig tydelig.
Oppvaskmaskin tror jeg ikke er så farlig å bruke på natten, jeg mener å ha lest at det sjelden begynner å brenne i dem. Vaskemaskin og tørketrommel avbefales. Og ikke minst ladere som sitter i stikkontakter, type mobilladere osv. Dette har da med brannrisiko å gjøre. Vi hadde elbefaring for litt siden og da nevnte han disse tre tingene som den største brannrisikoen i privathjem.
Jeg er så enig! (Vår er superbillig, men gammel - med et stort vedlikeholdsbehov på alle fire! bygninger. Gjett hva "spart" strømkost går til. :knegg: )
Det er hyttestrømmen som gjør at jeg sparer som en gal i by-leiligheten. :wacko: Det er begrenset hva jeg kan spare der oppe, så da tar jeg grep i byen i stedet.
Kjøp en vifte til å sette oppå vedovnen/peisen. Når du fyrer opp starter vifta etter hvert som varm luft stiger opp, og viftebladene sprer varm luft til andre deler av huset.
Jeg ville ikke droppet kjøkkenvifte ved matlaging. Når man tilbereder mat dannes det mye vanndamp, og det bør man lufte ut av boligen. Ellers kan man få kondensproblemer.
Om du har mulighet til å investere i oppgradering i boligen:
En gjennomsnittlig oppvaskmaskin bruker 0,8- 1 kWh på en vask. En klesvaskemaskin av relativt ny dato bruker 0,5-0,8 kWh på en 40 graders vask og ca 1 kWh på en 60 graders vask. Med de variasjonene vi har i strømpris gjennom døgnet nå, vil det knapt utgjøre noen få øre å utsette oppstart på en vaskemaskin. Mulig trengs det såpass mye strøm på selve utsettingsfunksjonen at vinninga går opp i spinninga. Når man så tar i betraktning den langt høyere risikoen det er ved å vaske på natta, så utsetter du deg og familien din for hanske mye risiko for svært liten innsparing.
Mange tror at oppvask, klesvask og klestørk bruker mye strøm, men det gjør det ikke. Dagens maskiner er så effektive at med en strømpris på feks 2 kWh, så koster det mellom 1 og 2 kroner å kjøre en oppvaskmaskin eller en klesvask. Det er ikke der de store innsparingene kan gjøres og det å vaske på natta er uansett ikke smart. Vi har hatt brann i oppvaskmaskin og hadde det skjedd på natta, hadde vi fått en storbrann. Brannen skjedde forøvrig pga en kortslutning i maskinens elektronikk. Det smalt og i samme øyeblikk var det store flammer. Vi måtte bruke pulverapparat først og deretter ble maskinen kastet ut i hagen så fort det lot seg gjøre.
Jeg har en god venn som er brannkonstabel og han har mange lignende historier å fortelle. Statistikk viser også at både oppvask og klesvaskemaskiner (og tørketromler) er en gsnske vanlig årsak til branner. Slike maskiner går kun når vi er hjemme og våkne, og denne typen strømsparing bringer lite med seg.
Jeg skrur av all varme når jeg ikke har barna hos meg og kler på meg hauger av ull med megahoodien min utenpå. Er det veldig kaldt på soverommet før sengetid så har jeg en liten vifteovn der som kjapt kan varme opp det lille rommet.
Ellers sjekker jeg strømprisene fortløpende og planlegger klesvask etter prisene. Jeg bruker 5-10 kWh daglig uten oppvarming. Til sammenligning bruker jeg minst 50 kWh MED oppvarming selv med termostatene på maks 20 grader.
(Jeg bor i leilighet, og har varmtvann inkludert i leia.)
Den store gleden for oss var at sekundærboliger (ifølge matrikkel) får strømstøtte. Det er kraftselskapet (nettleiedelen) som har registrert oss feil. :glis:
Ja, takk! Hovedutfordringen her er enorme vindusflater, 50 år gamle sådanne. Men jeg har satt på tetningslist på et vindu og får vurdere om det trengs på flere!
Jeg har hørt at det kan skade enten toppen på komfyren eller kjøkkeninnredningen som er over ovnen. :gruble: Finner ingen kilde i farta, tror kanskje det var mannen min som sa det.
Har man elektrisk oppvarming og gamle ovner, kan det også lønne seg å bytte de ut. Vi hadde en gammel oljeovn som eneste oppvarmingskilde (i 100 kvm leilighet), og i desember byttet vi den ut med denne. Vi har jevnere temperatur og strømforbruket gikk overraskende mye ned. Vi har også tilsvarende panelovner på de to barnerommene, slik at de har varme på når vi er hjemme/våkne. Ellers er alle ovner her stilt inn på 17 grader.
Vi (særlig jeg) er også SUPERNØYE på å lukke alle dører som kan lukkes. Lillesøster leker mye på rommet sitt og er derfor den eneste som "får lov" til å ha døren sin åpen. Ellers maser jeg konstant på resten av familien om å lukke dører så varme holder seg der det skal.
Vi har aldri varme på på soverommet vårt, og om jeg fryser, har jeg en varmepute som varmes 3-4 minutter i micro. Legger den under dyna og den holder seg varm nesten hele natten. Det er veldig deilig. Storebror er veldig glad i sin også. Det er jo anbefalt å sove i kjølige rom.
Vi har ovn i en sånn rekke oppover (hva heter det?) med varmeskap under og dampovn over. Har ikke merket noen skade og har gjort dette nesten et år, men aner ikke om det er bare flaks
Beklager at jeg bomber dere med denne typen tips, men det er nok mange som ikke har isolert så godt i dette området, og da vil det trekke veldig når det er kuldegrader ute.
Kaprifol har veldig rett. Jeg løsnet listene rundt en terrassedør i stua i vinter og isolerte litt ekstra der og det hjalp veldig på trekk. Veldig enkelt å sjekke. Det er bare å løsne listene forsiktig, så ser man det. Listene festes igjen uten problemer.
I bruksanvisningen på vår stekeovn står det at døren skal være lukket mens oven kjøles ned. Det er en vifte der som kjøler den ned. Årsaken er visst at varmen kan skade elektronikken over døra. Varmen blir jo i rommet uansett, den kommer bare ikke ut foran og opp mot brytere og elektronikk over døra.
Dette er også et tips jeg støtter opp under. Vi har gardiner fra tak til gulv på alle soverommene, og det er kanskje ikke så pent, men det hjelper veldig på trekken. Jeg leste også en artikkel (som jeg skal se om jeg finner igjen) hvor det sto at rommet også blir nedkjølt av selve vindusglasset. Så det hjelper ikke nødvendigvis nok å tette lister. Der sto det også at på grunn av dette kan man trenge høyere innetemperatur når det er kaldt ute enn når det er varmere ute. Jeg tror det var "kjølestråling" de kalte det. Men må se om jeg finner den igjen når jeg er mindre trøtt. For nå får jeg ingen treff. Men det var noe liknende det ordet.
Input, det er nettopp det jeg sliter med. Jeg kaller det kaldras eller kulderas da. Den varme lufta treffer den kalde vindusflata og den nedkjølte lufta sendes ned mot gulvet og innover i rommet.
Jeg har kjempestore vindusflater og gamle vinduer. Nyere vinduer kjøler ikke ned lufta på samme måten.
Men det kan være at det er trekk i tillegg, altså. :vetikke:
I ukene jentene er til faren varmer jeg bare opp stua/kjøkken og bad. Mitt soverom er alltid kaldt fordi jeg liker det. Jobber også lange dager på kontoret, og varmer opp rester i kantina i stedet for å lage mat hjemme.
Vi byttet to store og to vanlige vinduer i stua i høst. Det er markant forskjell ja. Det er flere grader varmere i vibskarmen nå enn det var før. De to store var punkterte sa og vi snakker om 43 år gamle vindu. Så det var ikke sumt å bytte dem. Men det går vel en livstid før de er spart inn da. ..
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.