Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det lov å la hunden løpe etter rådyr?

#1

banana sa for siden:

Spørsmålet oppstår etter at jeg i affekt nærmest skjelte ut en nabo som lot sin svære hund løpe etter et rådyr i boligområdet der vi bor. Bikkja minner meg om flatcoated retriever, men er både litt større og vesentlig kraftigere. Han gikk tur og hadde en hund i bånd og altså denne hunden løs. Den jaget rådyr hit og dit gjennom hager og på veier. Jeg sa at det der kan umulig være lov, han sa at det er ikke båndtvang, og dessuten klarer ikke hunden å ta dem igjen. Jeg spurte hva han gjør hvis noe skjer så hunden faktisk tar igjen et rådyr, og da sa han at den kommer til å stoppe den også, og ikke gjøre noe.

Jeg kjenner ikke hundeloven, men jeg vet at den sier noe om kontroll hvis man har hunden løs. Hvis vi idealiserer og forutsetter, rent hypotetisk, at han har kontroll på bikkja og at den vil lystre når han kaller den tilbake, har han da lov til å la bikkja leke seg med å jage rådyr? (Han hadde ikke kontroll, bikkja lystret overhodet ikke, så spørsmålet er hypotetisk.) Finnes det et eksplisitt forbud mot selve jagingen?

Et argument mot å la dette pågå er de opplagte farene som oppstår når et rådyr i dødsangst jages i et boligområde med bil- og busstrafikk.

Burde jeg anmelde ham?


#2

Heilo sa for siden:

Jeg ville tro at det er i mot dyrevelferdsloven å plage rådyret på den måten.

:sint:


#3

frukt sa for siden:

Slik jeg leser loven om forsvarlig hundehold er det ikke lov.

3.Generelt aktsomhetskrav
Hundeholderen skal

a. forebygge og vise aktsomhet for å unngå at hunden blir satt i en situasjon der den kan gjøre skade på folk, dyr, eiendom eller ting
b. sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, dyr, miljø eller andre interesser.
c. sikre trygghet for hunden, folk og andre dyr ved å holde hunden under forsvarlig tilsyn, og håndtere hunden på en slik måte at den får dekket individuelle behov.


#4

Blondie sa for siden:

Det er jo helt hårreisende uansvarlig av hundeeier! Jeg hadde blitt helt månebedotten hvis jeg hadde fått et slikt argument servert. Noen mennesker skjønner bare ikke at dyr er dyr uansett hvor kosete de er i sofaen. :sint:


#5

gnuri sa for siden:

Det er virkelig ugreit :sint:


#6

Floksa sa for siden:

Nei selvfølgelig ikke.
Selv ikke jakthunder i jakt får jage dyr på gøy. Og det er strenge regler for beinlengde på jakthunden.
Og ja du bør anmelde det.
Og er hunden en howavart? De svarte eksemplarer ser fort ut som en stor flat.


#7

banana sa for siden:

Nei, ut fra bildet er det ikke det. Jeg tror kanskje det kan være en gatemix av noe slag.


#8

Floksa sa for siden:

Her er paragrafen

Kjenner jeg blir sint på dine vegne. Hva faen er det for folk som LAR hunden sin jage rådyr?!?
Heng faenskapen ut på Facebook!

lovdata.no/lov/2003-07-04-74/§4


#9

Luftslottet sa for siden:

Nei, hunder har ikke lov til å jage verken mennesker eller dyr.

§14 i hundeloven:
Inngrep på stedet mot hund som jager eller angriper mv.
Hundeholderen skal sørge for å holde eller kalle hunden tilbake og gjøre det vedkommende kan for å avverge urettmessig fare når en hund jager eller angriper mennesker eller dyr.


#10

Pelen sa for siden:

:gaah:

Vi hadde en løs gordon setter i vår hage som klarte å ta livet av et rådyr. Den tok først tak i skinken og så fikk den et halsbitt. Dvs, det døde dessverre ikke helt uten vi var nødt å ringe viltnemnda. Det var tydeligvis en vanlig oppgave og han kom direkte fra et annet case litt høyere opp i "lia" her. Dette var i november og trolig en kavl, men den hadde jo klart å bli ganske stor uansett.


#11

banana sa for siden:

Jeg er ikke det ringeste i tvil om at hunden ville kunne anrette betydelig skade dersom den fikk sjansen. Rådyret klarer jo bare å løpe fra så lenge det ikke hindres av noe, og dette kan jo også fort bli en trafikkulykke med bil/buss/barn på sykkel involvert.

Jeg kommer til å snakke med ham en gang til og si at jeg anmelder hvis jeg ser det igjen.


#12

Pelen sa for siden:

Bra banana. Det var slik det var hos oss, rådyret kom frem til et veldig høyt gjerde som gjorde at den ikke kom videre og da kom hunden i kapp rådyret. Det var på andre siden gjerdet hos naboen og Pelenmannen prøvde å få fjernet hunden fra rådyret gjennom å bruke et kosteskaft, men hunden var i aggressiv-modus og var helt fjernt. Og det var en gordonsetter som er en apporterende hund, ikke en som skal angripe levende dyr sånn i utgangspunktet.


#13

banana sa for siden:

Men jeg tror ikke politiet har ressurser til å gjøre noe uansett, så det blir bare for å statuere et eksempel i såfall.


#14

Pelen sa for siden:

Ja, det blir ikke noe mer ut av det, men gjør det uansett.


#15

Floksa sa for siden:

Er du heldig ringer de hundeeier og gir klar beskjed. Det er nemlig avlivningsgrunn. Og skjer det igjen så ligger saken der.


#16

Galathea sa for siden:

Uff, så trist, på vinteren er det tøft å være rådyr om det er kaldt og mye snø, de trenger å spare på energien.

Har et barn som er redd for hund og det er virkelig mye uvettig hundehold for tida, folk lar hundene springe løse uten kontroll, og hundene er bare SÅÅ snille så de må selvfølgelig få gjøre som de har lyst. Det er vel resultatet av alle korona-hundene folk skaffa seg ...


#17

Magica sa for siden:

Er det mulig, noen personer skulle virkelig ikke hatt lov å ha hund. :(


#18

Milfrid sa for siden:

Herregud for en idiot!

Sorry. Ikke så konstruktivt, men måtte bare si det.


#19

celebelen sa for siden:

Selv om hunden ikke klarer å ta igjen rådyret, kan det slite seg ut og dø. Mannen er tydeligvis ikke egnet til å ha hund eller andre dyr.


#20

Kula sa for siden:

Selv om båndtvangen generelt er i perioden 1/4-20/8 kan kommunene har særskilte forskrifter for båndtvang.. Asker Kommune har en slik forskrift som sier at hunder skal være i bånd hele året i tettbygde strøk og i friområder i tettbygde strøk.

At hunder løper etter rådyr er absolutt ikke greit. Og at eier står og ser på uten å gripe inn....idiot.



#22

Magica sa for siden:

Det er jo ikke liv å la hunder løpe etter sauer heller.


#23

-ea- sa for siden:

Greia er ikke at hunden nødvendigvis biter rådyr eller sau eller rein, men dyrene kan "sprenge seg" når de løper fra hunden. Det er det mange hundeeiere som ikke skjønner.


#24

Strå sa for siden:

Fy flate, for en drittsekk. Rådene har du alt fått, så jeg bare gjentar: Fy flate for en drittsekk.


#25

Isolde sa for siden:

Kanskje vi skulle ha sluppet en mann med våpen etter hundeeieren og se hvor godt han hadde likt å bli jaget rundt. Og så si etterpå "han skulle ikke skade deg, ville bare leke litt"


#26

My sa for siden:

Greia er også at det helt enkelt er plagsomt og skremmende for rådyret. Man plager ikke dyr med vilje (inkludert å tillate at ens barn eller kjeledyr gjør det). En som har så lite respekt og omtanke for dyrs følelser og liv bør ikke selv ha ansvar for dyr.

#27

Tjorven sa for siden:

Jeg leste hovedinnlegget i går, og måtte rett og slett gå ut av tråden. Jeg ble skikkelig uvel av det hele, og kjenner at den naboen skal være utrolig glad for at han ikke traff meg.

Det er med lettelse jeg konstaterer at det er unison enighet om at dette er ulovlig. (Jeg har ikke peiling på hundehold, men kommer heller aldri til å anskaffe meg hund.)


#28

banana sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg ble tatt helt på senga jeg også da dette skjedde. Jeg var ute og løp 4 x 4 intervalltrening og var nokså tom i hodet og svett og sliten. Sett i ettertid skulle jeg ha sagt mye mer og på en helt annen måte, men jeg var rett og slett så opprørt at jeg oppførste meg mer som en foruretta fjortis enn en ansvarlig voksen.

Jeg kommer til å snakke med ham neste gang jeg ser ham ute, enten han lar bikkja jage rådyr eller ikke. Og da gjør jeg det ganske klart at dette er ulovlig og at et er grunnlag for en anmeldelse som kommer om jeg ser det en gang til.


#29

Lhi-My sa for siden:

Mange kommuner har innført lokal båndtvang nå pga mye snø som skaper store problemer for elg, rådyr, hjort osv. I min kommune kom båndtvangen for fjorten dager siden og det var på høy tid.

Ut over det tenker jeg at dette er en person som ikke burde hatt hund. Den slags holdninger er slett ikke greit. Dessverre ser vi det ganske ofte, og spesielt når hundeeiere fra områder der de til daglig har lite kontakt med andre dyr enn hunder og katter kommer til feks beiteområder eller områder med mye vilt. Alt for mange tror at den søte puddelen eller den snille setteren deres slett ikke kan skade andre dyr. Mange mener også de har stålkontroll på bikkja si. Man har ALDRI stålkontroll, uansett hvor god dressur man har. Kombinasjonen hund og vilt (eller beitedyr) lokker fram instinkter som vi normalt sjelden ser hos hundene våre og ergo er ikke hunden trent til å adlyde i situasjoner der instinktene tar over. Antakelig vil det heller ikke være mulig å trene en hund til å overstyre instinkter. For noen hunder kan dette instinktet være jakt med formålet å ta livet av byttedyret, for andre kan det være lek. Begge deler kan føre til stor skade og ofte også dødelig utfall. Vi ser det hver eneste sommer på beitedyr og det skjer nok langt oftere enn vi er klar over på vilt også.

Hvis du vet hva mannen heter, så ville jeg tatt en telefon til politiet eller Mattilsynet. Mulig viltnemnda også kan bidra. Bare fortell hva du har observert og hør om de kan snakke med mannen.

Forøvrig tenker jeg at hunder kan være i bånd på tur. Jeg har tre og har aldri følt behov for å la bikkjene løpe løse annet enn på forsvarlig og egnet inngjerdet område. I mitt tilfelle betyr det egen hage og hundetreningsbane.


#30

Charlie sa for siden:

Selv om det ikke er båndtvang har man ansvar for å ha kontroll på hunden. Hvis man hevder man har "kontroll" på en hund som jager rådyr, så betyr vel det at man VIL den skal jage rådyr.

For min egen del har jeg som Lhi-My alltid hunden i bånd utenom inngjerdet område som hun nevner. Jeg har ikke noen illusjon om at min kommando vil avbryte min hund i å jage dyr, som regel katt i vårt nabolag. (For katteeierne har jo ikke kontroll på sine dyr. :knegg: )


#31

Pelen sa for siden:

Jeg skulle tro at det er en mindretall av hunder som er oppdratt godt nok til å ikke løpe etter ville dyr/katter om de ser dem når de er løse.


#32

Bluen sa for siden:

Vel, jeg møter ukentlig på hunder som forsøker å gå til angrep på meg som jogger, i alle fall. :knegg: Bjeffende og glefsende (hunden, altså). Og mange ganger om dagen ser jeg hunder, heldigvis i bånd, som opptrer aggressivt overfor andre hunder, med skjelling og vill trekking i båndet. Det ville nesten vært rart om de ikke gjorde det samme overfor andre dyr? Men nå er ikke jeg noen dyrekjenner, akkurat. (Og nå først, i ettertid, leser jeg innlegget til Pelen godt nok til å skjønne at vi er enige. :knegg: )

Ellers helt enig i at hundeeier i HI opptrer som en idiot, ja.


#33

banana sa for siden:

Jeg ringte til politiet og fortalte. De skulle ringe ham og informere om hva som gjelder. Jeg trengte ikke anmelde.

Jeg synes det er ubehagelig og ekkelt, og gruer meg til neste gang jeg ser ham.


#34

Pelen sa for siden:

Jeg skjønner at du gruer deg, men var stolt, rakrygget når du møter ham. Veldig bra jobba, banana!


#35

Neket sa for siden:

Kattene mine er enige :knegg: Selvom de fleste av nabohundene er godt dressert på andre ting.


#36

Magica sa for siden:

Ofte er jo katter heldigvis sykt proffe på å både løpe, hoppe høyt og skremme vekk hunder og klore og styre. Mye mer enn ett rådyr. Broren til vår hund drepte en katt en gang, fordi han stakk av, og jagde en katt han fikk tak i. :( Tragisk!

Du har vært kjempeflink som ga beskjed, banana!


#37

My sa for siden:

... og jeg synes heller ikke grensa skal gå ved om de er i stand til å skade eller drepe byttet sitt. Det slutter å være greit lenge før man kommer til fysisk skade. Det heter også "ulemper for" i loven, og dette mener jeg er til stor ulempe for rådyret selv om det verken skulle bli sprengt, bitt eller drept, eller få noen som helst men av opptrinnet.

Jeg lot heller ikke ungene mine løpe etter duer på torget for moro skyld da de var små (eksempel, fordi jeg ser veldig mange som gjør det). Ikke fordi jeg var redd de skulle skade dem, men for å lære ungene at man aldri skal plage dyr bare fordi. Jeg jager selvsagt også fugler hvis de blir for nærgående, men da er det av en grunn. Ikke som en morsom lek. Kjeledyr kan man ikke forklare ting for på samme måte, så dem må man bare passe på. Om det er båndtvang eller ikke har overhodet ingen betydning. Man skal ikke la hunden sin plage, inkludert være til ulempe for, verken folk eller dyr.


#38

Snippa sa for siden:

Bra du ringte!

Kan sikkert diskutere om det er trening eller ei, men de fleste raser kan bli saurene og rein-rene med aversjonsdressur. Klar over at mange er motstandere av metoden, men det funker ihvertfall.

Jeg synes også at det skal være mulig å slippe hunder utenom egen inngjerdet tomt. For oss som driver med jakthunder ville det vært veldig synd om det ikke var mulig å la hundene få løpe og trene i skogen eller på fjellet.


#39

Høns sa for siden:

Så tøft og bra gjort @Banana! Du kan være stolt og rakrygget når du møter han, selvom jeg forstår at du kanskje gruer deg litt!

Når det gjelder løping etter fugler osv for moro skyld - pleier jeg alltid å si fra dersom noen gjør dette. Det er helt uakseptabel oppførsel, så om de ikke får tilsnakk fra foresatte tar jeg på meg jobben. Noen synes det er litt småbitchy og pirkete, jeg synes det er helt på sin plass.


#40

Floksa sa for siden:

Så utrolig bra!!! Så kan man jo håpe den slik samtale synker inn.


#41

veobra sa for siden:

Tøft og bra gjort, banana. Hvis det er ubehagelig å møte vedkommende så ta en titt over venstre skulder. Der står vi en hel gjeng og er enige med deg og støtter deg.


#42

Millen sa for siden:

Bra gjort, Banana. :heia:


#43

Taien sa for siden:

Godt jobba Banana! :heia:
Jeg blir også forbanna når jeg ser unger jage fugler, samme med når de står og elger opp hunder i hager eller som står bundet et sted. Plaging av dyr er ikke greit verken for mennesker eller dyr


#44

Strå sa for siden:

Bra du kontaktet politiet OG bra at de tar det på alvor.
Jeg hadde måttet jobbe heftig med meg selv for å ikke bli usivilisert, og det hjelper ikke mot noe.


#45

Fersken sa for siden:

Så det var en lignende sak i en av nettavisene, der viste ikke politiet hvem som eide hunden. Der endte det dårlig for rådyret. :trist:

Det var i alle fall klar tale at slikt var uaktuelt og kommunen skal anmelde. I tillegg innføre midlertidig båndtvang.


#46

Charlie sa for siden:

Det må jo være veldig fint for ham å få avklart hva som gjelder, sånn at han ikke plutselig befinner seg i en situasjon hvor han og hunden hans har ansvar for noe straffbart. Og det må være lov for deg å høre med politiet hva som egentlig gjelder, også for din egen del. Så der ville jeg bare lekt litt dum om han skulle bli sur. «Ja, jeg ble veldig usikker på hva som egentlig gjaldt, så syntes det var best å sjekke. Og da de ville si fra til deg hørtes det veldig lurt ut, for det ville sikkert du også være interessert i å vite. Ikke sant?» :snill:

Noe sånt. :knegg:


#47

Polyanna sa for siden:

Altså, det er HAN som er både dust og lovbryter. Løft hodet, du har ingenting å være flau over, tvert imot.



#49

Luftslottet sa for siden:

Du har jo spart HAM for at hunden hans potensielt dreper eller skader et rådyr og deretter blir avlivet.

Han burde jo være glad til, og det får du nå heller si til ham hvis han skulle se deg igjen og mene noe annet.



#51

mkj sa for siden:

For en løk av en fyr.

Jeg har forståelse for at hunder må springe løs av og til, det gjør vi med vår også. Og jeg vet ikke om jeg er 100% sikker på at hun hadde kommet dersom det hadde dukket opp dt rådyr. Jeg vet at hvis det kommer en katt eller et ekorn så går rullegardina nes. Men hun har til dags dato ikke jaget noe rådyr. Vi har henne aldri løs lenge av gangen, kobler henne på hvis det kommer folk eller dyr. Det kunne sikkert ha skjedd med oss i teorien. Men jeg ville ha prøvd alt i min makt for å forhindre det.


#52

Lhi-My sa for siden:

Man gjør ikke alt i sin makt for å hindre det når man lar hunden løpe løs. Jeg er enig med deg at hunder bør få løpe løse av og til, men det skal skje på inngjerdet område. Jeg synes forøvrig det er rart at du lurer på om hunden kommer på innkalling dersom det dukker opp et rådyr når du ikke engang har kontroll på den når det kommer et ekorn eller en katt. For meg høres det rett og slett ut som du stoler på flaksen.


#53

Dali sa for siden:

Tenkte på denne tråden I dag, da jeg leste en sak linket fra dyrebeskyttelsen. Et rådyr var jaget og dødelig skadet av en løs hund. :(


#54

Mikkeline sa for siden:

Hvorfor tenker du at det skal skje på inngjerdet område? De fleste kommuner har jo regler om båndtvang som tillater hunder å gå løse i naturen store deler av året.


#55

banana sa for siden:

Men er ikke det betinget av at man har kontroll, dvs. at hunden kommer på innkalling? Også hvis den ser et rådyr?


#56

frukt sa for siden:

Loven sier jo at man skal ha kontroll på hunden, og at den ikke skal være til plage for dyr og mennesker.


#57

Mikkeline sa for siden:

Jo, absolutt.


#58

banana sa for siden:

Men det virker jo som veldig mange hundeeiere ikke har den kontrollen. De lever kanskje i en slags illusjon om at de har kontroll, fordi de har hatt det hittil, eller hvis de ikke har hatt det så har konsekvensene vært små (katten til naboen klarer å løpe gjennom et gjerne og redde seg sjøl, f.eks.). Men når den store prøven kommer - rådyret - så er det for sent. Se hva mkj skriver i innlegg #51, f.eks.


#59

frukt sa for siden:

Vi mennesker tenker ofte sånn, det har aldri skjedd før så da tenker man ikke på det.


#60

mkj sa for siden:

Hun har ikke skadet verken dyr eller mennesker. Og det går dessverre alt for lang tid mellom hver gang hun får være løs. Hun kommer tilbake når det er en katt, men det går noen sekunder med bomull i øra før hun kommer tilbake.

Jeg er ukentlig rundt Sognsvann, der vrimler det med løse hunder. De virker fredelige nok, men jeg kunne aldri ha latt henne løpe der blant tjukt av folk. Så jeg lever godt med de valgene vi tar for vår hund. Hennes instinkt er å alltid være nær oss. Hadde en labrador før i gamle dager som elsket å stikke av. Han kunne vi aldri ha løs på den måten.


#61

Mikkeline sa for siden:

Det er helt rett at mange ikke har den kontrollen, det er ekstremt frustrerende.
Poenget mitt var at det ikke er slik at hunder kun skal løpe løs på inngjerdete områder. Det er mange av oss som går med hunden løs i de periodene av året hvor det er lov, og har kontroll på hunden slik loven beskriver.



#63

banana sa for siden:

Det er artikkel i Aftenposten i dag også. www.aftenposten.no/oslo/i/BWkbmE/loese-hunder-i-oslo-jager-og-skader-raadyr-naa-har-viltvakten-faatt-nok

Jeg forstår ikke hvordan man som hundeeier (her representert ved Norsk Kennelkulbb) kan mene at det er greit å av og til miste kontroll over hunden men samtidig kreve at den skal få gå løs. Å gjøre risikoen så liten som mulig monner ikke, slik jeg ser det. Det vil allikevel være betydelig risiko.

Brannfakkel: hvis man mener at det er dyreplageri å ha hunden i bånd bør man la være å skaffe seg hund, og dermed la være å bidra til at det er et marked for avl på hund.


#64

Strå sa for siden:

Jeg blir så sint av sånne hundeeiere banana. De er så blottet for ansvarsfordtåelse at de burde anmeldes for uforsvarlig hundehold. Neida (bittelitt joda).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.