Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Cøliaki: Tips og råd når man får besøk

#1

IzziCreo sa for siden:

Kjæresten til Poden kommer på besøk og skal bo hos oss i nesten tre uker. Hun har cøliaki, så da må vi tilrettelegge ift det. Hun er kjempesøt, og vil ikke være til noe som helst bry, så derfor spør jeg her i stedet :jupp:

  • Hva må være eget og ikke brukt til noe annet på kjøkkenet? Funker det å vaske ting i oppvaskmaskinen eller fjernes ikke spor da?

  • Hun er britisk, så vi må nok hjelpe litt til når det kommer til handling. Schär har de nok kanskje i England også, men ja. Tips til gode produkter tas i mot med takk :jupp:

  • Vi har matkasser fra Hello Fresh, men ser at de ikke opererer med glutenfrie kasser. Så vi må nok revurdere det for den perioden. Mye mulig de vil lage egne middager også. Jeg tror hun er glad i å lage mat, så hun har helt sikkert endel oppskrifter, tips og triks selv.

  • Kan man ta ordinær taco med f.eks. glutenfrie tortillas? Er Santa Maria sin krydderblanding glutenfri? Hva med tacoskjell?

  • Poden har veldig lyst til å bake brownies til henne med oppskriften han pleier å bruke, men noe sier meg at kanskje ikke det blir likt med glutenfritt mel? Tips og råd?

  • Noe annet vi må tenke på? Vi har veldig lyst til å gjøre det vi kan for at hun skal føle seg velkommen og det vi kan for tilrettelagt kosthold, så ingen tips og råd er for små :jupp:


#2

Fintdethei! sa for siden:

Du kommer til å få mye bedre råd fra andre enn meg, men jeg laget sjokoladefondant til en venninne med cøliaki. Brukte Toro sitt glutenfrie bakemel, og de ble farlig gode..

Hun kommer til å føle seg veldig velkommen hos dere!


#3

frukt sa for siden:

Fria sine brød er de beste synes jeg. De ligger som regel i frysedisken. Angående mel så synes jeg ikke Schar er så bra, men Toro og Mølleren sine bakemixer er jeg fornøyd med.
Pappa uten gluten har mange gode oppskrifter. Jeg har boka hans, og de oppskriftene jeg har prøvd har gitt bra resultat.
pappautengluten.no/


#4

meisje sa for siden:

Kanskje unngå gjærbakst i tiden hun er hos dere, noen cøliakere blir også syke pga melstøv.

Eget smør er lurt og egne syltetøy og lignende, og jeg syns det er lurt å prøve å lage all mat glutenfri sånn at alle kan spise alt. (Gjelder ikke brødmat)


#5

apan sa for siden:

Normalt renhold og mathygiene holder for de fleste. Oppvaskmaskin og også god vanlig oppvask er uansett godt nok. Ren brødfjøl, ren kniv. Ikke legge ting med gluten oppå mat hun skal spise. Vaske hender ved berøring av feks brød før man skal behandle mat hun skal spise.

Vanlig taco går fint. Egne lefser, varmes separat. Jeg har ikke sett skjell eller krydder med gluten i Norge, men les gjerne bakpå.

Man kan prøve vanlig brownies, men det er litt hipp som happ om det blir bra. Erstatt mel etter vekt, ikke volum. Ellers er glutenfri Torobrownie ikke dum. Jeg har også en veldig god oppskrift på en mellomting mellom sjokoladekake og brownie, om aktuelt.

Vi har mange vanlige matkasser og justerer bare litt. Pass på sauser, feks alt med soyasaus, gjerne gluten der.

Kolonihagens produkter er ny favoritt her. Brød og rundstykker, kjøper på Rema. Kanskje liker hun riste brødet? Kan kjøpe toastposer så kan hun riste i deres rister.

Dette går fint. Bare å lese på og spørre om man lurer, her eller henne selv.


#6

Benzo sa for siden:

Toro glutenfrie vaffelmix er kjempegod!


#7

celebelen sa for siden:

Pappa uten gluten har en veldig god brownie-oppskrift.

Ville synes de fryste rundstykkene er bedre enn brødet, men det er jo individuelt. Hun spiser uansett mest glutenfrie tortillas til "brødmat"-måltider.


#8

Pelen sa for siden:

Schär syns jeg ikke har så gode ting. Semper er bedre.


#9

ElinM sa for siden:

Ved å bruke lik mengde Toro og Semper mix blir visst konsistensen i brownies mer lik de med hvetemel, ble jeg fortalt på et bakekurs.

Ellers kan jeg anbefale 'proteinrundstykker' laget med glutenfri havre. Det er raskt å lage og veldig godt, og alle kan spise det.

Vær obs på havre, selv om den i seg selv er glitenfri, er den ofte kontaminert i prosessen..De meg cøliaki kan derfor kun spise havre, og produkter med havre i, når det står eksplisitt at den er glutenfri.


#10

Blondie sa for siden:

Proteinrundstykker er en slager her også, og de er lette å lage! Bruker oppskrift fra det søte liv.


#11

liefje sa for siden:

Tilbud på alle "fritt for"-produkter på Meny nå i tilfelle man trenger noe. Har kjøpt inn flere ting til venninnen min som kommer på besøk nå


#12

tink sa for siden:

De med egen erfaring har allerede svart. Min erfaring er fra hyttetur og liknende med familie med en med cøliaki. De har eget smør til det barnet, og ellers er vi nøye på å ikke forsyne oss fra syltetøy og liknende med den kniven vi har hatt på vårt vanlige brød.

Har ellers fått lov å bake vanlige rundstykker på hyttemikrokjøkken, men som sagt viktig med renhold og at cøliakeren kan ha sin egen fjel (litt avhengig av utstyrsmengde og plass) og område på kjøkkenet som SKAL være rent. Bruk nytt bakepapir til den glutenfri pizzaen, eller stek den først.

Og i enkelte tilfeller er det greiest å kjøre glutenfritt til alle, men det er ikke nødvendig å gjøre det til alle måltider i tre uker i strekk.


#13

IzziCreo sa for siden:

Ååå, takk for masse tips og råd!

Har bestilt middager fra Hello Fresh som er hvetefrie og det som evt ikke var det, er lett å fjerne (som soyasaus. Det mener jeg det finnes et glutenfritt alternativ av i butikken).

Jeg lager eltefrie rundstykker hver dag, så skal sjekke med henne vedr. melstøv. Det er ikke et must for meg, men magen min trives aller best med det.

Eget smør, syltetøy etc fikses enkelt på forhånd. Sjekker Meny for tilbud. Veldig bra med tips om hvilke som er gode. Har testet ut glutenfritt brød/rundstykker for lenge siden og det er endel som ikke er så godt...

Hvor får jeg kjøpt toastposer?


#14

Blondie sa for siden:

Glutenfri soyasaus får du kjøpt, ja. Pass på at det ikke er bygg, rug eller havre heller da (siden du sier hvetefrie).

Toastposer får du kjøpt på nett eller i helsekostbutikken.


#15

Lykken sa for siden:

Veldig greit å lage en egen liten sone på kjøkkenet der egen fjøl, kniv og varer står/oppbevares. Det liker min søster/niese og mor med cøliaki når vi er sammen på hyttetur og lignende. Lettere å holde styr på. Gjerne merke eget smør og sånt, så blir det ikke surr.
Et tips til kake/dessert er Oreo dessert/Mad muff pie med glutenfrie kjeks.
Husk ved bruk av kjøkkenmaskin så kan det lett sitte igjen melrester oppi diverse deler som sitter fast, der du setter på visp og sånt. Så den bør rengjøres nøye.


#16

Addison sa for siden:

Vet ikke om det er nevnt, men ikke bruk treredskaper, som brødfjøl, stekespader, kjevle etc. De blir aldri helt fri for partikler fra melet.


#17

apan sa for siden:

Det gjør vi. Har ingen problemer med det.


#18

kamp sa for siden:

Prøv å lær deg å bak brød selv..norske brød er stort sett ikke gode.

Det sies at gf er veldig vanskelig men prøv deg på disse to grytebrødene, de er ikke fult så vanskelige å få til.

Schar mel kjøpes på Coop mega/obs/meny og kiwi (de kan ta inn)
Se bilde av brød og rundstykke med nedenfor oppskriftene

Enkelt grov brød

300g schar mix b
300g schar fiberbakst/dunkel (står det også på pakken)
1/2 ts gjær
1 ts salt
8 dl kaldt vann

Rør godt sammen slik at det ikke er mel klumper (eller i maskin, jeg tar det for hånd)
La heve i ca 14 timer (tar det over natten +- sånn ca)
Rør godt rundt og trykk deigen litt ned igjen.
Sett en ildfast skål med lokk på i ovnen (evt støpejern gryte)
Sett ovnen på 250g
Når ovnen er varm hell oppi røra og sett på lokket
Stek 30min med lokk på 250
Ta av lokket og stek 25 min til
Avkjøl på rist

Voila! Et godt naturlig glutenfritt brød som faktisk smaker veldig godt! (Holder også litt)

Har også laget det uten gryte/bolle .

Denne funker også fint som rundstykker.
Jeg stekte det i airfryer da.

Siden den er langtidshevet er den klissete så jeg bruker bare vann og to skjeer til å lage rundstykker.
Etterheve ca 1/2 time og stekte de på «bake» programmer i airfryer men vil tenke 15-20 min på 180 i ovnen.

Veldig veldig gode!

Ellers har man et lysere brød

Kais enkle grytebrød brød med havre

450g schar mix b
150g glutenfri store havregryn
1/2 ts gjær
1 ts salt
6 dl kaldt vann

Rør godt sammen slik at det ikke er mel klumper (eller i maskin, jeg tar det for hånd)
La heve i ca 14 timer (tar det over natten +- sånn ca)
Rør godt rundt og trykk deigen litt ned igjen.
Sett en ildfast skål med lokk på i ovnen (evt gryte)
Sett ovnen på 250
Når ovnen er varm hell oppi røra og sett på lokket
Stek 30min med lokk på 250
Ta av lokket og stek 25 min til

Jeg hadde jo et hjemme bakeri i noen år og brukt sånn estimert 2,5 tonn med mel og det er schar melmiks b det går i. Bruker det til gjørbakst og kaker. Folk som sier «jeg får aldri til gjærbakst» med gf mel ombestemmer seg med schar. Det er faktisk håndterbart!
Senest forrige helg hadde jeg folk på «opplæring» som påsto de fikk til ok deig til pizzahorn men min trumfet :rolleyes: kan faktisk løftes av bordet når den er kjevlet 1 cm tynn :D
Kan finne oppskrift om dere er interessert i prøve noe bakst som rundstykker, pizzahorn, kanelboller e.l.
Om man har litt erfaring med gjærbakst så er ikke det sååå vanskelig som det er med andre oppskrifter som bare blir murstein, råe og håpløse..

Glutenogmelkefritt.com har masse gode opppskrifter om andre ting skal bakes.

Som andre sier:
Eget smør, syltetøy, osv.. alt som man bar en kniv OPPI må hun ha eget.
Putt det i egen boks i kjøleskapet. Noen familier har egne hyller men for 3 uker er boks mest praktisk kanskje?

Lær dere «Take and drop» prinsippet på mat når det er mat med og uten gluten i samme måltid.

Altså har alle taco så med lefser legger man IKKE skjer med tomat nedpå lefsa men man vipper det av over.
Man tar ikke skjea med kjøttdeig og tomatsaus oppå pasta, heller det av over hvete pasta.
Skje med brokkoli skal IKKE borti ris med soyasaus med gluten i…

Og en liten ekstra sikkerhet i tillegg til å være obs på den der - la hun få forsyne seg først. Pluss at man husker på den der..

Noen familier syns det er gøy å legge opp masse pålegg på fat til brød måltider. Take and drop gjelder der også men av en eller annen grunn er det ekstra vanskelig for «nye» i gamet og få det til der. Samt det er SÅ mye mer sårbart fordi brødsmuler flytter fort tallerken så da får jeg egen tallerken med pålegg pent lagt opp.
Evt så får jeg forsyne meg ekstra godt av stort fat så legger jeg heller tilbake det jeg ikke spiste. Eller henter på kjøkkenet om jeg vil ha mer av en ting å.

Å spise ute er ikke så stort problem da de fleste restauranter har kontroll.

Men du må spør henne - spiser hun hvetestivelse?
I Norge er hvetestivelse definert glutenfritt fordi det inneholder minimale glutenrester og dette tåler de aller fleste med cøliaki (men ikke alle.. slike som meg:rolleyes: så at et brød er glutenfritt i butikken holder ikke, jeg må lese og se etter hvetestivelse).
Samt havre, det må være spesifisert glutenFRI havre. Havre er glutenfritt men kan være forurenset av å være dyrket på marken ved siden av hvete eller malt i samme mølle..

Det er det ikke alltid slik i utlandet..

Mye mat er merker spor av elller kan inne inneholde.
Det betyr de har vert produsert på samme produksjonslinje, men ting skal være vasker i mellomtiden. Det er ikke vanlig å reagere fordi evt rester er minimale og man skal være ekstremt sensitiv. Men det hender jo.. jeg er ekstremt ekstremt sensitiv på gluten men har til nå ikke reagert på «spor av» produkter.

Å lære hvilke produkter som inneholder og ikke på butikken er ikke like vanskelig som før.
Når man leser på produktene så skal gluten være uthevet i bold skrift. Samme med eks melk, egg, skalldyr, sulfitt, soya.
Så om all ingrediensene er i samme skrift og ikke noe i bold eller kursiv så skal det være glutenfritt.

Forskjellige butikker har forskjellig utvalg. Men de fleste har litt.

Meny og mega har stort sett mest.

Kiwi har eks et kjernebrød som det sies smaker godt til å være glutenfritt..
men anbefaler å fryse og Tine fremfor å oppbevare bakst på benken over dager, det går bare ikke :p

Om du baker grytebrød til deg - kan du bake det inne på soverommet? Om hun er sensitiv for melstøv eller du er redd for melet?

Jeg har også der lav toleranse og har gjentatte ganger blitt syk av at andre baker med mel. Men da har der jo vert halvveis flyvende mel fordi de har kjevlet ut til boller osv. Så nå bakes deiger bare sammen i rom jeg ikke er i. Men jeg kan også selv bake sammen en hvetedeig, men da har jeg jo helt helt kontroll på mel og alt går veldig kontrollert for seg.

Men lager du deig i et annet rom så kan du fint bake i ovnen.

Ring skylles og taes i pppvaskmaskinen.

Treverk produkter kan være problematisk, særlig om det har vert brukt mye fordi det kan være knivhakk i fjølene.
Så jeg får alltid egne fjøler i plastikk hos andre, om de kun bruker tre fjøler.

Toastbag har eks noen Coop obs og mega men også www.allergikost.no/nonfood/toastbags

Og tilslutt - slapp av..

Ofte er omgivelser mer stresset enn meg ;);) (og min håpløse variant av cøliaki er at jeg kaster opp i et par døgn og dårlig i to uker ved små uhell.. men jeg er jo obs selv og gir jo beskjed når jeg ser dette går ikke..)


#19

kamp sa for siden:

Ps - denne uken har meny 30% av alt GF men jeg snakket med en i går og han sa de skulle ha det neste uke også..

Og ikke få helt sjokk, glutenfritt ER dyrt :mad: om man skal ha pasta, kjeks, mel osv…

Jeg vet ikke om du er en person som lager all middag fra bunn med saus osv eller bruker ferdig produkter?

Mye av Toro sine produkter er glutenfrie av gryteretter osv, har også brun saus ++ vet det finnes en oversikt men finner den ikke nå. Kan finne den om ønskelig (er admin på cøliaki gruppe på fb)
En del panerte produkter er nå glutenfrie men MÅ lese.
Alltid lese ;)

Skal de ut å spise sammen så har som sagt de fleste plasser glutenfrie alternativer og større plasser har gjerne noe gf bakst også, Peppes har pizzabunn osv.. men det inneholder hvetestivelse sp den må du spør henne om. ncf.no/coliaki/ofte-stilte-sporsmal/13.-hva-er-hvetestivelse-og-kan-coliakere-spise-mat-som-inneholder-hvetestivelse-

Vi er en liten gruppe som ikke tåler hvetestivelse. De fleste tåler. Men hvetestveisle blir brukt veldig lite i utlandet og produkter er gjerne merket hvetefri fremfor bare glutenfri ;)


#20

kamp sa for siden:

Da lurer jeg på hva du prøvde med schar? :rolleyes:

Alt mel er kastet ut herfra etter schar kom. Funker perfekt til bakst.

Du får komme å bake med meg en dag så kan vi bake emd schar så kan jeg se om du enda har samme mening om schar :rolleyes::D
Her er kanelboller tynne, jeg kjevler de tjukkere nå men får ikke lastet opp det bilde. Og har ikke bilde av pizzasnurrene som ble fantastiske sist helg ;)


#21

IzziCreo sa for siden:

Takk igjen for alle fine tips!

Hun tåler heldigvis melstøv. Skal også gjøre henne oppmerksom på hvetestivelse.

Toastbag har jeg kjøpt på nett, for jeg fant det ikke i butikk. Kommer om noen dager. Glemte helt at kamp skrev Obs og Mega også og der har jeg ikke sjekket. Har kjøpt både fine og grove brødskiver i porsjonspakninger fra Det Glutenfrie Verksted slik at hun har noe når hun kommer. Er de ok? Nå får hun ikke toastet de da eller kanskje vi kan bruke airfryer? Den kan jo brukes til så mye annet :humre:


#22

IzziCreo sa for siden:

... og hvis du skal anbefale et poseblandingsprodukt av kake-/dessertsorten; hva er best?


#23

apan sa for siden:

Toro glutenfri brownie er bra! Så kan jo ha is/krem til (laktosefri om det også er en greie).


#24

Pelen sa for siden:

Enig med apan.


#25

Blondie sa for siden:

Toro lyse muffins er glutenfrie og kan også brukes som base til andre kaker. Jeg bruker den til eplekake.

Jeg har ikke kjennskap til airfryer, kan det være smuler fra glutenholdig matvarer i den? Isåfall ville jeg sjekket med gjesten, jeg hadde blitt dårlig av en slik forurensning.


#26

apan sa for siden:

Brødskiver kan stekes kjapt i en ren stekepanne. Vi har gjort det når vi har vært på ferie uten rister.


#27

apan sa for siden:

Vaflene er også fine. Man kan evt ha oppi litt glutenfrie havregryn og litt mer væske og litt ekstra egg eller noe.


#28

IzziCreo sa for siden:

Men kan man bruke vaffeljern som man har brukt til vanlige vafler? Redd jeg ikke får det rent nok? Kanskje mulig å steke det i panne som lapper?

Noterer meg Toro brownie og lyse muffins :jupp: Og ikke minst å riste brødet i pannen.

Dere er supre!


#29

kamp sa for siden:

Mange meninger ang vaffeljern.
Noen lager bare noen GF først og lar den som ikke tåler vafler få de videre, men det tåler overhode ikke jeg så jeg trenger eget.

Airfryer kan du bruke. Det blir jo som alt annet, du må vaske det om det ofte blir brukt til ting med gluten.

Har derimot en venn sin airfryer som er en god del år ikke alltid helt rengjort så jeg syns den er skitten så der har jeg alltid litt bakepapir på rista og min mat på toppen fordi får ikke alt vekk fra risten

Ellers om hun vil ha et grovere brød så anbefaler mange «kjernebrød» fra kiwi (meny og joker kan også ha dette). Det kan faktisk stå med hvetebrødene i noen butikker.

Hatting har også flere gode fryste produkter.
De to du kjøpte kan være litt tørre ;)


#30

apan sa for siden:

Ang vafler er det for mange nok at man kjører to runder først som hun ikke spiser. Ville spurt.


#31

IzziCreo sa for siden:

Takk. Da skal jeg høre.

Og takk for tips om airfryer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.