Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan behandle og vedlikeholde skjærefjøl i tre?

#1

Lille meg sa for siden:

Jeg fikk mine øyne sperret åpne av denne tråden, og ønsket meg derfor noen litt større skjærefjøler i tre til jul. Mitt ønske ble hørt, og jeg fikk ei stor og fin skjærefjøl i teak til jul. Den har jeg ikke brukt så mye, for den er jo så fiiin. :hjerter:

Jeg har vasket den med varmt vann og såpe, og selv etter ganske lite bruk har skjærefjølen begynt å gå opp i limingen et sted, slik at det allerede har blitt en sprekk i fjølen.

Hvordan skal jeg kunne behandle denne fjølen slik at dette ikke blir verre? Bruke mindre varmt vann, kanskje? Når man bruker skjærefjøler i tre for å skjære opp ting som rå kylling, så vil man jo gjerne sørge for at det blir veldig rent etterpå. Da holder det kanskje ikke med litt varmt vann og zalo. Heller dere kokende vann over? Hvis så - vil ikke skjærefjøler som er limt, gå opp i limingen?

Og hvilken olje bruker dere for å sette inn skjærefjøla med?

Jeg trenger hjelp!


#2

Floksa sa for siden:

Såpe? På ei trefjøl?
Nei nei. Varmt vann og la den tørke.
Jeg tror ikke det er mulig å holde dem helt uten sprekker.
Men hva vet jeg, jeg har en sønn som kjører dem i oppvaskmaskina :leppe:
Husfliden sier dog at du skal bruke vanlig matolje. Det gir mening, den bør jo være næringsmiddelgodkjent.
Selv er jeg her mest for å se hva de andre svarer. Så jeg kan teppebombe sønnen med fakta.


#3

Syrinx sa for siden:

Vaske med varmt vatn og salt. Ikkje bruke matolje, den kan harskne og setje smak. Parafinolje med tilsatt bivoks er tingen.

Dette fann eg ikkje på sjølv, Internettet fortalte det til meg. Det med parafinoljen trur eg riktignok eg fekk instruksar om då eg fekk mi drapsvåpentunge skjerefjøl i gåve for 20 år sidan utan at eg tok den informasjonen til meg akkurat.


#4

Syrinx sa for siden:

Klipt og limt frå Bakeren og kokken:

Slik tar du vare på tre skjærefjølen
Før første bruk: Stryk ut et lag med olje med litt kjøkkenpapir. Du kan bruke vanlig, neutral matolje. Enda bedre er lin eller parafin olje, som herder og bidrar til bedre beskyttelse av skjærefjølen. Best av alt er parafinolje med tilsatt bivoks, da bivoksen bidrar til en enda sterkere yte. La det virke i 15 minutter og tørk av. Ved hvert bruk; Vask av skjærefjølen med oppvask såpe og varmt vann så fort du er ferdig. Man skal aldri drukne en skjærefjøl i vann og spyl ikke vann på den lengre enn nødvendig.

Rask vask: Hell desinfiserende hvit eddik eller 5-prosent eddik i en sprayflaske. Spray på brettet og tørk av med kjøkkenpapir.

Ved behov: Olje inn skjærefjølen rikelig og la det stå under natten, tørk så av overflødig olje.

Øvrig
Skrubb med grovsalt for å få bort vanskelige flekker.
Oppbevar skjærefjølen tørt.
Olje inn tørre flekker så fort de oppstår.
Yten kan man slipe eller høvle for å få frem en ny, ren yte etter års bruk.


#5

Lille meg sa for siden:

Kokt linolje fra Biltema

Sitat: "Advarsel for selvantennelse av kluter og pensler." :eek:

Parafinolje fra Biltema

Sitat: "VED SVELGING: Kontakt umiddelbart et GIFTINFORMASJONSSENTER eller lege." :eek:

Så mye for å ikke betale det hvite ut av øyet for å vedlikeholde skjærefjølene ...

Hvordan skrubber man en skjærefjøl med salt? Hvorfor kan ingenting være enkelt. :gaah:


#6

Lille meg sa for siden:

Men Clas Ohlson er din venn, tydeligvis. ("Luktfri, smaksfri og næringsmiddelgodkjent olje for de fleste treslag.") Kan være det blir litt hamstring der, ja.



#8

Lille meg sa for siden:

Jeg har jo - helt opplagt - ingen peiling, men hvorfor ville du heller brukt linolje enn parafin? Det kan se ut til at de som gir anmeldelser er enig med deg, men selv syns jeg det er litt skremmende at kluter man har brukt for å påføre linolje med, kan spontanantenne. :eek:

Det blir uansett Clas Ohlson, det er helt sikkert.


#9

Tallulah sa for siden:

Masse ting kan selvantenne. Litt av grunnen til at skogbranner virkelig herjer i Australia er oljen i eukalyptustrærne. Linolje er et naturprodukt, parafin er et råoljeprodukt.

Syns for øvrig det høre rart ut at fjøla har gått opp i limingen. Lar du de ligge i vann? Hvis ikke ville jeg klaget.


#10

Lille meg sa for siden:

Neineinei. Jeg trenger ikke vite dette! :lalala:

Det er jo selvfølgelig også et poeng.

Den fineste fjøla har knapt vært i vann, så jeg er enig med deg. Jeg burde klage. Kanskje bare sette den inn med litt linolje først? Ute på gårdsplassen? :knegg:


#11

Tallulah sa for siden:

:knegg: Jeg hadde også litt panikk for de greiene der først, men etter å ha oljet en hel benkeplate med Liberion i sommer, og nye skjærefjøler med den linoljen så er jeg heeeelt avslappa. Jeg hadde ikke engang fått med meg at den linoljen var selvantennelig, så jeg tror ikke det er noe som skjer veldig ofte, akkurat. Men husk: kaldpresset linolje, IKKE den kokte. Den er giftig.

Legg filla i et gammelt syltetøyglass, fyll med vann og lever til minigjenbrukstasjonen. Da har du gjort alt riktig.

Tre er jo levende materialer, så de kan selvsagt tørke mer inn, spesielt i vinterhalvåret, men allikevel. Hadde klaget.


#12

banana sa for siden:

Vi har hatt ei fjøl fra IKEA i over 20 år nå. Den står alltid fremme. Tørkes av med klut og vann som stort sett er uten såpe.

Kjøtt og kylling skjæres på plastfjøl som vaskes i maskinen.


#13

Lille meg sa for siden:

Med dette lille sparket i rumpestumpen tok jeg meg sammen, og klagde. Resultat: Kitch'n sender meg en ny skjærefjøl, og jeg kan kaste (yeah, right) den gamle.

Og i kveld kommer det linolje på døra fra Clas Ohlson, så i helga blir det oljefest!

Jeg lurte fremdeles litt på hvordan man egentlig skulle skrubbe en skjærefjøl med salt, så da søkte jeg det opp. Denne lenken her var nyttig.


#14

Strå sa for siden:

Denne tråden var informativ. I følge denne har jeg gjort noe gæli hele veien etter at jeg begynte med matlaging på slutten av 1970-tallet. Og mye riktig. I starten brukte jeg olivenolje på fjølene, men det synes jeg kan gi litt harsk smak, hvis man er uheldig. Ved behov skyller jeg fjøla i lunkent vann og bruker oppvaskkost. Tørr fjøl får en sjelden gang i blandt en lett omgang med fint sandpapir. Av og til smører jeg inn med maisolje, den setter aldri smak. Bortsett fra de to furufjølene aner jeg ikke hva de andre er laget av. De to eldste er laget av Heltens morfar på 1950-tallet.


#15

Skilpadda sa for siden:

Vi gjør ingenting spesielt med skjærefjølene våre; vi vasker dem med såpe og vann når de er skitne, og hvis vi har skåret kjøtt eller fisk, skyller vi dem med kokende vann etter vask. Har aldri satt dem inn med olje eller noe annet. Men vi lar dem aldri ligge i vann, da. De eldste har holdt siden studietiden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.