Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp, jeg skal ferdigstille og tove et sitteunderlag strikket på rundpinne

#1

apan sa for siden:

Jeg har strikket et sitteunderlag på rundpinne og nå skal det toves og ferdigstilles. Jeg lurer på noen ting:

  1. Jeg har aldri tovet før. Vasker man på vanlig finvask 30 grader med ullvaskemiddel? Hvor lenge forsøker man? Er det noe annet jeg bør vite?
  2. I oppskriften står det at det skal toves så godt at man nesten ikke ser maskene og da kan man klippe opp underlaget uten å sy to sømmer først. Tror dere dette stemmer, eller bør jeg sy for å unngå at noe rakner?
  3. Er det noe annet jeg bør tenke på?

Sitteunderlaget skal kantes til slutt, med sånne kantsting eller hva det heter. Det skal jeg nok klare å sy.


#2

Hyacinth sa for siden:

Det er lenge siden jeg har tovet, men 30 grader og Milo vil jo bare vaske, ikke tove. Det skal krympe og bli tett. Tror nok du må ha minst 60 grader. Husker ikke om jeg brukte vaskemiddel, men tror ikke det trengs.

Ja, du kan klippe i det hvis det er godt tovet. Og da må du bruke høy nok temperatur.


#3

apan sa for siden:

Ja godt poeng, det var jo logisk. Det står at det skal toves på finvask og med Milo, men ikke noe om temperatur. Hm.


#4

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror ikke jeg hAr brukt verken finvask eller Milo, men hvordan ullen tover kommer mye an på selve garnet. Det tover også mer når det er flere ting i maskinen. Jeg har ikke tovet ting som skal «oppnå» en spesifikk størrelse, som klær. Da må man nok sette seg godt inn i det. Men jeg har tovet vesker og sitteunderlag. Da blir de som de blir… :knegg:


#5

Pegasus sa for siden:

Jeg pleier å tove tøfler i tørketrommel.

Sørger for at tøflene er helt gjennomvåte, vrir deretter ut det meste av vannet, og hiver inn i tromla. Tromler først i 20 minutter, så kikker jeg på hvordan størrelsen har blitt. Må oftest tromle 10-20 minutter mer, men da sjekker jeg hvert 5te minutt. Med et sitteunderlag er det jo ikke krise om det blir litt for smått, så da hadde jeg fint tromla i 30 minutter før jeg sjekka.

Når det er skikkelig tova, kan du klippe uten at det rakner.


#6

Stompa sa for siden:

Det er bevegelsen som tover, ikke temperaturen. 40 grader bruker å holde hvis man bruker maskin, ordinært program (ikke ullprogram). Jeg har aldri brukt noen form for vaskemiddel.


#7

Magica sa for siden:

Jeg hadde tovet det på 40 grader vanlig vask med en dongeribukse eller noe først.


#8

Magica sa for siden:

Du kan bruke vanlig vaskemiddel eller grønnsåpe. Samme det.


#9

GydaG sa for siden:

Har aldri tovet noe som er strikket på rundpunne, men jeg har tovet mange sitteunderlag og tøfler og da kjører jeg alltid 60 grader og har flere prosjekter sammen samt at jeg slenger inn 4 tørkeballer (sånne knottete baller de selger feks på Elkjøp) for å få satt i gang tovingen skikkelig.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg tover i tørketrommel ikke vaskemaskinen. Jeg bløtlegger det som skal toves og putter det i tørketrommelen sammen med en massasjeball og noen tennisballer.


#11

apan sa for siden:

Hm. Takk for mange tips. Her ser jeg at mange gjøre ulike ting. Vi har sånne vaskeballer... Hm.


#12

Magica sa for siden:

Tingen med toving er at man ikke vil det skal toves alt for mye heller, slik at det blir en hard, uformelig klump. Med vaskemaskin har man litt mindre kontroll, men det er vel begrenset hvor galt det kan gå med et sitteunderlag, men man kan altså tove flere ganger, hvis man trenger tove mer, eller man kan fortsette tovinga i en tørketrommel.


#13

apan sa for siden:

Ja, skjønner hva du mener. Jeg vil jo helst ikke at sitterunderlaget skal bli en hard uformelig klump også. Jeg har funnet ut at jeg bør vente til jeg har strikket det andre sitterunderlaget (de skal bli like) og så tove sammen.


#14

Isa sa for siden:

Lurt, for jeg strikket to julestrømper og tok de i 2 omganger, de ble ikke like. Jeg vasket på 40 grader med ett håndkle, uten vaskemiddel. Program som tok ca 1, 5 timer.


#15

GinaK sa for siden:

Jeg tover i vaskemaskinen. 40 grader og med et dusjhåndkle i.


#16

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror ikke et sitteunderlag kan bli en hard, uformelig klump.

Men jeg ville tatt begge i samme maskin, ja.


#17

celebelen sa for siden:

Hvilket garn er det strikket i? Det er forskjell på hvor mye de ulike typene tover (og forskjell på maskiner, for å gjøre det enda verre).

Når jeg strikker votter i tynt ullgarn, tover jeg på 60 grader og vanlig vaskeprogram. Hvis du er usikker, er det beste å prøve på lavere temperatur og kort program først, og så kan du heller kjøre en runde til hvis det tover for lite. Og hvis det tover litt mye, kan du forsøke å legge det i lunkent vann med hårbalsam og strekke ut igjen.


#18

GinaK sa for siden:

Hvitt garn tover forresten dårlig ift farget garn. Iallefall Sandnes sitt fritidsgarn, er min erfaring.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.